Posts

Showing posts from June, 2013

MLM oh MLM

Saya bukanlah seorang suka kepada business. Sebab dari dulu saya tidak matematik, tidak suka subjek ekonomi (terpaksa ambil masa course engineering) dan subjek akaun masa form 3 kalau tidak silap.

Apa lagi menceburkan diri dalam bidang business yang bersifat MultilevelMarketing aka MLM.

Secara perwatakan, saya memang seorang yang suka bercakap..mudah ramah dengan ramai orang..sebab saya ada ciri Ekstrovert. Tapi saya tidak tau bila ada ajakan untuk masuk dalam dunia MLM saya sangat tidak berminat.

Sekadar menjadi pengguna kepada produk memang saya OK. Sebab kalau saya rasa saya berpuas hati dengan produk tersebut saya akan terus menggunakannya dan setakat menjadi member itu memadai. Ya lah bila jadi member ada diskaun kan. Macam produk cosway...tapi Elken saya belum jadi member sebab memadai suami saya sajalah member. And that's it. Itu saja.

Tapi ada satu ketika, masa tu saya amat terdesak mau cari side income so ada lah kejadian di mana saya pun contact lah someone yang pada say…

a need of change

Saya seorang yang mementingkan hubungan di tempat kerja...

Baik kepada majikan atau pekerja di bawah seliaan saya...

Selama saya bekerja, saya sangat memperhatikan the way saya berkomunikasi dengan mereka.. saya tidak mahu dilabel seorang yang 'too bossy'..atau seorang yang garang..sebab hakikatnya saya memang bukan jenis itu...

Selama hampir 7 tahun bekerja itulah pembawaan saya di tempat kerja.. sebab itu ramai orang termasuk kawan terdekat banyak melabelkan saya seorang yang 'baik hati', seorang yang naive...pendek kata seorang yang positif lah macam tu..

Tapi sejak saya bekerja di bidang saya sekarang...saya merasakan..saya perlu ubah cara saya. Terdorong dengan sikap majikan di sini yang apabila ketika panik melanda...mulalah membuat arahan yang tergesa-gesa sehingga kadang2 mengeluarkan kata-kata yang saya sedikit terasa...

Mungkin antara diri saya dengan bos still perlu ada ruang di mana pada akhirnya bos will always be boss. Bila ada problem, memang akan tetap …

Things to ponder

Hi hello.. morning wednesday

Awal pagi ni, saya ada chit chat dengan salah seorang PT saya di ofis. Sambil dia refer kerja yang saya pulangkan kepada dia dan sy bagi tau di mana silapnya, terus ada sembang2 'merapatkan hubungan' dengan pekerja di bawah seliaan saya lah katakan. Rupa2nya PT saya ni ada degree...siap bagi tahu sedang apply gred 27 atau 41. Mana yang terdahulu dia akan ambil dia kata. So saya tanya degree ambil course apa, terus dia jawab HR. Dalam hati saya, wah this PT had more theories than me. In term of academic knowledge she is more 'knowing' than me who graduated in engineering but become PTD. hehehe.

This info amazed me actually. Why? first, the way she bring herself...not from attire point of view, but the way she think the way she talk..memang tiadalah sy terfikir sampai tahap dia ada degree. Saya bukan menghakimi jauh sekali merendahkan dia. Cuma menjadi bos selama hampir 6 bulan...sy sebenarnya tidak dapat imagine kalau dia jadi pegawai nanti.

Bila hati mulai berkata2...

Layankan saja isi hati ku petang2 begini.
Saya rasa sangat penat. Bekerja d kementerian khususnya dlm bidang HR, perkataan mini JPA itu memang ada. PSM kementerian kena jadi mini JPA kepada jabatan dan agensi di bawahnya. Wlpn menghadiri meeting yang sama, pada akhirnya jabatan/ agensi pandai lepas tangan. X faham saja terus cari kementerian. Tidak salah tanya utk reconfirmation tapi kalau tanya from a to z itu sy pelik. Apa yg kau buat time meeting? Menghayal ka? So bila ada masalah kemudian hari, pasti disalahkan sb HQ tidak effisien.
Saya rasa sangat penat kalau PT di bawah kau kerap kali buat salah walaupun di tunjuk ajar tp mesti ada silap. Kalau ada mindset 'tidak apa, ada bos juga, buar dia check lah'. Yg PT tu tidak tahu kalau bos dia ni ada kerja lain, paper lain yg perlu dibuat. Jdi kalau ada satu kerja yang boleh dipercayakan kpd PT dia, that pegawai sangatlah bersyukur sb sedikit sebanyak membantu meringankan tugasnya. Tapi ini bukan membantu..menambah adalah...
Saya …

My little hero

Image
My little hero marks 17th months today. 
His vocab more or less like these;
(I) mama (even i always membahasakan diri as mummy) (Ii) mommom ( could be he want to eat or drink) (iii) nen nen (susu) (iv) buyaaa( i think is car, because he always said this whenever we are going somewhere)
I think yang lain tu just bahasa german yg keluar dari mulut joshua, i couldnt understand.
Amazingly, he can match puzzles card and Have a good memory. Semuanya sb learning thru ipad games. Hehehe
Happy 17th months my son. Mummy love you to the moon and back. 

The aura

Apa kaitan aura dengan skim.?
Pelik tapi baru sy tahu menjadi seorang PTD ni ada aura rupanya...hahahaha.
Isunya bila baru2 ini saya menghadiri kursus AKRAB. Yes.saya memohon menjadi ahli AKRAB. Kenapa, panjang ceritanya tapi sy pasti sy ambil keputusan yg betul. 
So apa terjadi, batch kursus akrab kali ni banyak melibatkan pegawai P&P. Dari gred 54 sehinggalah kepada kumpulan pelaksana gred 17. Mengikut urusetia batch kali ni lah paling ramai dari P&P. so biasalah mcm kementerian sy ramai golongan sains. Jadi apa kaitan sains dengan sosial?
Jadi alkisahnya bila kami punya penceramah ni bertanya siapa dr skim M, siapa dr skim C? S tidak tau kenapa dia bilang dia terkejut sy ni dari skim M sebab sy tidak nampak langsung dr skim M. Katanya biasanya orang M ni ada aura yg jelas dr segi pakaian, cara cakap.
Katanya lah. Sy memang bab pakaian biasa saja. Baju kurung kadang kemeja dan skirt. Tiada makeup, just letakkan foundation dan lipgloss. Saya akui mmg ada sesetengah PTD dari s…

Ipad oh ipad

Image
Tujuan awal saya beli ipad ni memang untuk kegunaan anak saya Joshua. Wktu ada kawan sy share anak dia mmg bgus speaking english, antara sebabnya anak dia banyak didedahkan dengan ipad/iphone. Games di ipad kan banyak english. So itu sedikit sebanyak mendedahkan anak dia dengan english.
Jadi sy pun brazam beli ipad dengan harapan yang sama, anak sy dari kecil juga akan terdedah dengan english. Awal2 sy beli ipad sy banyak tunjuk anak sy itu main. Tapi masa tu dia masih belum fham ipad. Sampai umur joshua besar setahun lebih sy mulai nampak dia seorang yg sgt observant. Tidak lama dari itu sy boleh nampak dia sendiri boleh man ipad. Games pertama dia boleh main adalah ini.




How to make a pizza. Sy terkejut sebab dia boleh drag each items ma buat pizza.
Dari situ joshua mulai suka main ipad. Tapi lama kelamaan, sy mungkin tersilap langkah, sebab sy mulai guna ipad utk buat joshua x menangis tidak buat karenah semasa makan d luar. Tidak terlalu mau berdukung dengan sy semasa sy lagi ada bany…

No 2nd time pls...

Image
LHi ... Hello June... 
How are u guys? 
My may didnt end that well when our son Joshua got this HFMD. I have no choice then babysit my child at home and being away from the public at least for a week or till joshua is recover from the disease! 
Well, as usual take care of a sick kids really test the parents patience. The first night Joshua couldnt sleep very well...and i have to berjaga with my son. 
The next morning, joshua hanya mahu didukung...
It was very challenging! 
But thanked God he is now fine! 
And since he got the HFMD, i become very anxious and worried with any things that joshua hold or touch. I was like "joshua, come here lap tangan" "joshua, dont touch that" "joshua dont do that" bla bla bla
Sigh! 
What to do, i 'd better be more careful daripada kena that disease agakn which minta dijauhkan lah... 
This is after 7 days...

Ini sebelum..the 2nd day...