Posts

Showing posts from January, 2009

what i really want rite now!

Image
o yeah....this is what i really want rite now, the buku merah berlogokan jata Negara.....it's time to fly to somewhere else..time to see others place..time to explore more....time to have lots and lots of adventure....time to see others culture...time to shooooooooping.....time to enjoy and relax...time to have fun....pendek kata....time to say... YES to sempadan malaysia....hehehehehhehe

this year....i have so many dreams place that i want to go.....maybe not sooo many, but..yeah...i really need to go outside my beloved country....i have been in malaysia for about 25++ years in my life...and never been outside M'sia....upssssss...o pernah sekali...waktu umur 17 tahun...sy dengan kawan Yayasan Sabah yg lain p selatan Thailand....tp tidak guna passport masa tu...lalu ja.....so tidak kira la tu kan!....:)

so this time, i wont tunda-tunda masa lagi, (so do u vien)....i am going to do my passport soooooooon!....kata mesti dikota......hehehehe....

pengkhotbah 3:11 - Ia membuat segala …

my2nd tag

Image
Sy kena tag oleh kiera dan vien....here it goes! Rules: Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer.

After that tag 6 people I am
I really want to go to Once sy ada passport sy mau p sini dulu...
My favorite place yes...i like beach...especially this one!

My favorite thing is



Psalms 119:105 "Your word is a lamp to my feet and a light for my path. "


My favorite drink is
yippy..chinese tea...My favorite food is none but KFC Chicken!

My favorite colour definitely is
green green greenI live in yes..seri serdang I was born in
yes...Kudat..the origin of rungusianI attended My favorite story is
Tokyo Cinderella Love Story....i wish i can watch it again

This is my hobby And I definitely dream for


a blessed marriage...ehm...orang-orang yg sy tag......;1-princess adonai..2-precious_one...rasanya dua orang ja kot.That's all for now!

macam-macam

hari ni masuk ofis..after bercuti 2 hari....ehm, sy actually mau share pasal cuti sy tapi rasanya ada sstu yang lebih penting yg mau dishare...dan sy agak kecewa dengan perkara itu...pagi ni sy bertugas di B*D*C*...(thanks to vien ingatkan sya)....so sekitar jam 9.30 macam tu sy mau turun...but before that sy berjumpa dengan bos sy dulu maklumkan dulu..supaya apa2 hal my bos senang cari sy di sana saja lah...dan my bos sempat kasi sy task la...baca propasal pasal skim insurance ni..jadi sy pun masuk balik sy punya bilik then masa tu sy dengar orang panggil2 nama sy...that lady...panggil nama sy, dia ada tanya sesuatu....sy ada menyahut soalan dan jawab soalan that lady tapi sy tidak tengok muka dia since sy sibuk mau cari propasal tu..ya la kan sy mau p bertugas so tergesa-gesa juga sy mau cari sebab mau cepat turun...dan yg buat sy terkejut tu...sy terdengar kata2 from that lady..'kalau macam ni baik sy bercakap dengan kasut'..terus dia p duduk tempat dia dan tengok PC....hel…

lama benar........

huhuhuhu...how i miss my blog.....tapi 2 hari lepas sy ada full time course...di Kajang....baru hari ni balik ofis...tapi hari ni ada pula miting pagi dan petang....

so tunggu update sy next week sajalah ya......

Take care

Berhati-hati di jalan raya

Tuhan memberkati kalian....
Image
happy birthday to you
happy birthday to you
happy birthday to you ronny
happy birthday to you
21 Januari 1981 - 28 tahuntoday is my big bro birthday....tahun ni genaplah dia umur 28 tahun...still young...he is my bro in fact the only big bro in the family...let me share with you the facts about my bro.
his full name is ronny bin lesa, but he like to eja his name as Rhons..canggih skit dia bilang
lahir tahun ayam...kecil2 sangat energetic...jatuh pokok/accident basikal/balik kg dengan basikal sorang2...macam2 lagilah....
pandai main gitar since sekolah rendah lagi...in fact sy sangat kagum dengan cara abang sy main gitar lead...apa lagi lagu..'sweet child o mine'
tidak suka belajar...tapi puji Tuhan dia dapat meneruskan pelajarannya sehinggalah Diploma dalam Kejuruteraan Awam (Uitm)...bangga loh sama dia...
sangat rajin orangnya...rajin tolong parents sy...usahakan kelapa, tanam & tuai padi, angkat air(gallon2 yg berat), ambil kayu api..melihat kerajinan abang sy, sy pernah letakkan…

yippy yippy

lalalallalalallaal..(nyanyikan seperti lagu Winter Sonata).....lalalallala

hihihihi...tiba-tiba lagu dari Drama Korea Winter Sonata terngiang-ngiang di kepala otak ku...padahal sudah lama story ni pun...bukan juga jiwang sy sekarang ni..tapi ada perasaan gembira pula...walhal mau kata something special happened pun tiada juga....tapi ada sukacita lah...

pagi tadi adalah paybill time for me...berapa abis..adalah tu tapi..memang sekelip mata lah....bayar sana bayar sini bayar sinun (upss..sy pun tidak tau pa maksud ni)....but i feel relieved...sebab perkara-perkara penting sudah dibayar..hehehhe....

o ya semalam, waktu mau dekat suda abis ofis hour kan..sy sangat la teringin mau makan burger zinger...so semalam lepas hantar kain p dobi baru sy dgn housemate sy p KFC....kenyang sampai hampir mau termuntah....tapi puas hati betul dapat makan.....saat makan yang paling BEST adalah masa kau mendapatkan apa yg perut kau inginkan..hihihi..

k guys..merapu sudah sy....tidak tau pa mau cerita....daa…

FOKUS!

semalam adalah hari yg memenatkan baik secara fizikal, mental dan rohani..tp rasanya....rohani sy lebih penat.....sungguh meletihkan.....pun demikian puji Tuhan sekalipun begitu, Tuhan kasi kekuatan...

hari ni...sy mau FOKUS!...

a new start...

mesti pelik kan dengan tajuk ni..padahal sudah masuk hari yang ke-16 di tahun 2009..wow...dahysat!..hehehe..sy sangat bertenaga hari ni masuk ofis....sy gembira sangat kerna minit mesyuarat sudah settle (1st draft)...SKT sudah settle...kerja2 lain sudah settle...best betul rasanya....dan memang minggu ni sangat padat buat saya...tapi sy bersyukur untuk pemeliharaan Tuhan...dan pertolongan Tuhan sepanjang hari-hari yg lalu...bbp hari yg lepas..sy disuruh oleh orang yang sgt sy hormati tuk membuat keputusan melupakan seseorang....sy tanya kenapa..tapi dia refuse tuk beritahu reasonnya..dan dia cuma minta saya percaya sama kata-katanya...at first, sy refuse to agree....sebab sy berpendapat...sy cuma akan setuju ikut cakap dia kalau sy tau reasonnya..tapi...ada suara dalam hati sy seolah-olah menyuruh sy utk taat saja...then yesterday...sy ada minta pendapat dengan seorang then simple saja nasihat dia...'taat saja ren'....nah...yg sy pelik itu...bila sy ambil keputusan 'ok sya…

pening..pening...

baru dapat update blog sy...yg semakin usang....:)..i'm trying to 'curi-curi masa' beberapa waktu ni..tapi there are so many task that need to be done!...but thank God, hari ni ada masa utk sy lah coret-coret..adui.....



let me share apa yang berlaku bbp hari yg lepas...



sabtu - tinted my car...dari jam 10am-12noon..then p midvalley teman giu cari dress...end up dengan signup for hair treatment dengan 'trichokare' hehheeh..takpa ramai2 pg...then masa tu ada bridal punya pameran...pergh! macam aku mau kawin sudah..ahahahah..tapi best tengok dress....



ahad - sunday service..then ada meeting tuk KOmitmen Pemenang SPK till 4pm..then tidur sampai ke petang....layan cerita TV3...isteri utk suamiku...(tp sy tidak suka story ni...)..tidak dapat tidur..layan cerita di TV...mula dengan MystarLG pas tu sambung so u think u can dance...then masuk tidur...



isnin - meja penuh fail....masa ni lah aku terkial-kial buku budget....tapi best juga buat SKT..sy belajar banyak..ahahhaha...pe…

shhh...

SILENT MODE ON

WILL BE BACK SOON...


TILL THEN, NEVER LOSE YOUR HOPE TO JESUS...KEEP HIS PROMISES INTO YOUR HEART...

new year blessing..

Image
setelah beberapa kali merancang dan merancang.....tunda dan menunda.....ragu-ragu dan meragui....berdoa dan terus berdoa.....finally.....impian saya utk mempunyai kereta sendiri akhirnya dapat direalisasikan.....one step ahead for me..dalam kerjaya saya....but let me share with you bagaimana perjalanan sy membeli kereta ini....

kronologi:-

jun 2007 - mulai memasang impian mau ada kereta by the end of 2007...

julai o7 - dis 07 - kursus DPA, tidak jadi beli kereta tunda ke tahun 2008

jan 08 - plan beli kereta & dapat kereta seawal pertengahan tahun 2008

jun 08 - tunda lagi kerana tanggungan dan komitmen lain, plan mau beli oktober 2008


oktober 08 - tunda lagi dapat nasihat dari kak long supaya beli selepas my lil sista di UM abis belajar, di jangka bulan mei 09

nov 08 - keperluan ada kereta semakin mendesak...masih ragu2 sama ada mau beli atau tidak tahun tersebut...(banyak minta nasihat), akhirnya minta pendapat sekali lagi dari bapa (actually my father dari awal lagi setuju, tapi sy yg r…

F.R.I.E.N.D.S

Image
Kyuko Fukada (Japan) & Won Bin (Korea)

cerita ini memang sudah lama dari tahun 2002 lagi...sudah 7 tahun....dan drama ini pernah disiarkan di TV...sy sangat tertarik dengan cerita ini sehingga sy sanggup beli VCD....hehehe masa tu masih famous tempat Kota Raya..kota DVD/VCD/CD...bagi drama2 dari Korea dan Jepun...tidak mahal and for me its worth. ok what is it all about!...antara lain hobi sy yang diketahui umum oleh close friends saya..saya ni suka 'mengulit kenangan'..meaning to say..walaupun cerita sudah lama dan saya pernah tengok, saya akan tengok lagi....biar pun sy tau jalan ceritanya..saya tetap akan tengok balik...:)...so cuti baru2 ni sy ambil kesempatan tuk tengok balik koleksi VCD saya....well dulu zaman UPM sy suka kumpul banyak VCD especially drama/short story dari Korea dan Jepun...boleh kata addicted jugalah....:p...nah berbalik dengan drama pendek gabungan cerita dari Korea&Jepun ni....ini adalah antara favorite saya...both pelakon adalah fav saya...da…

azam

semalam sy suda berjaya memulakan azam baru saya....:)....iaitu 'program kesihatan pribadi'..hehehhee...puji Tuhan semalam after balik dari kerja saya langsung bersiap ke UPM jogging di sana...walaupun seorang diri tapi sy enjoy....sudah lama rasanya tidak menjoggingkan diri..apa lagi jogging seorang diri dengan handphone MP3 peneman sy....best juga...sambil jogging perhati pokok-pokok hijau..gelagat orang...cuma semalam sebab baru mau mulai..jadi stamina ada slow sikit...penat juga lah jog 2 round padang K11 tu...saya berazam sekurang-kurangnya 3x seminggu sy akan berjogging....bukan semata-mata mau maintain keadaan badan (aise) tapi juga sy mau sihat..plus..jogging salah satu meningkatkan stamina...mungkin kalau sudah dapat kereta..mungkin hujung minggu akan ubah tempat ke Putrajaya ka...best juga tu...permulaan kerja semalam...sy enjoy...dan sy mau lebih proaktf lagi...pagi ni saat teduh saya....ada 3 perkara yang TUhan ingatkan saya iaitu Keluarga,Pekerjaan dan Pelayanan..…

klik klak sana sini

Image
The four of us - lil sis, kak long, jasper(my nephew), kak ngah
Pulau Kelambu - one of the best beach in Kudat

me - Christmas day
Blur skit...christmas eve...


banyak lagi sy mau upload...but then maybe sy upload di FB atau FS ja....hihihi....ok sambung balik kerja....hihihiih








i'm back...

hai hai everyone....kangen banget deh...sama blog gue..ahaakkkkkkkkksss....after 12 days of holiday...now i'm back to 'bumi malaya' sumber rezeki ku....hihihihi....today my 1st day working....saya sampai di KLIA pada 3hb dan selamat landed pada jam 7.15pm....delayed about 15min...huhuhu..sy pun pelik...sampai sudah awal..tapi pilot tu kasi berlegar2 di udara for about 15min....pas tu sy sampai di KLIA kali ni jadi bengong...gara-gara flight MH605 (boeing) yang sy naiki tu rupa-rupanya flight international dari KOREA...so sempatlah sy berbalas senyum dgn pramugari dari Korea...dan yg lucunya....for the first time sy mau keluar dr KLIA i need to get thru the imegresen....selalunya sy keluar ja dari flite ambik bagasi dan terus keluar...tiba2 hari tu sy pelik dengan suasana KLIA...walaupun best juga dapat bersama2 dengan foreigner yg lain tapi menyusahkan jugalah..hampirrrrrrrr sy tidak nampak tempat ambil barang....itu cerita kepulangan saya....hari ni pula hampirrrrrrrrrr l…