Posts

Showing posts from September, 2010

Sepintas lalu..

Pagi...

O ya semalam ada jamuan Raya di Kementerian kami.... tapi sy malas mau elaborate since si cantik manis bien sudah menulis dengan begitu baik sekali...[ayat mengampu!hahahaha].

Yg best raya kali ni, sy, bien and kiera dapat makan dengan kenyang..=D [itu yg penting]. Tahun2 lepas, sebab malas mau beratur terus ignore saja..tapi kali ni layan sajalah..beratur pun beratur lah...tapi syukur tidak lah panjang sangat barisan...

Bah...happy wednesday....mood menulis belum ada...stuck lagi inspirasi menulis ni... *sigh*

Be Blessed...

*tidak selalu ada tajuk*

hai hai..lama tidak berjumpa di ruangan pena..hihiihii

o ya, sy baru selesai 1 meeting...meeting ni memang pada mulanya berjalan dengan slow sebab sbg u/setia yg 'rela' melakukan arahan dr yg atas, memang blur juga. At first, harapan sy dan bos sy tu melalui meeting ni kami dapat idea kira macam brainstorming lah...sebab benda yg dibincangkan adalah 1 perkara yg baru dan memang kira tidak tau mana yg mau mulai. So pengalaman sy sepanjang sy jadi u/setia, i never give my opinion in the meeting..my mind tu sudah terset, sy buat minit kemudian saja baru bincang dengan bos. tapi entah kenapa kali ni, sy rasa macam bagus juga pandangan dr ahli mesy yg lain cuma sebab terlalu banyak sampai sy fikir kami yg u/setia akan bingung tu sb pada akhirnya balik semula kepada kamilah. So sy beranikan saja kasi pandangan sy, pada hal dlm hati entah2 bos sy akan marah sy ni, sebab pandai2 bagi pandangan dalam meeting...sebelum meeting tidak kasi pandangan. Huhuhu. Risau juga sy abis sy rasa maca…

evolusi 2005 - 2010

Nah kan, 3 entry sekaligus bah....
anyway, secara singkat sy mau share pasal konferensi anak2 muda yang dianjurkan PPP Pusat.
Youth Transformation (YT) 2005
Sy lahir baru tahun 2005. Dan YT2005 merupakan konferensi pertama yang sy ikuti di semenanjung. Masa itu usia sy sekitar 22 tahun dan sedang belajar di UPM. Dalam seminar ini, sy masih ingat bbp pemimpin yang banyak memberi tunjuk ajar kepada saya dalam leadership, dan yg paling banyak mengajar sy secara pribadi adalah Bro Jurin. Di sini sy mulai luas sedikit jaringan persahabatan dengan bbp pemimpin lain.
Inti Konferensi; Mengenai pemulihan. Secara jujurnya, kutbah sudah kurang diingati tapi cerita lucu Pr yang kutbah masa tu masih ingat tentang 'doa makan'. Yg sy ingat, ada satu kali berdoa makan, doa makan macam doa syafaat sampai kelaparan sudah menunggu AMen. Dari situ kan, asal doa makan, kami [sy,dan teman2 yg seperjuangan sy masa tu] mesti akan ingatkan jangan doa syafaat ah. =D.
Cuma satu lah, hari tu tim AJK YT2005 …

Because You Loved Me

I am so amazed by this young and sweet lady...Her name is Charice...

I used to hear this name from Bien and kiera about how talented she is. But, me personally never get the chance [or rather to say I'm not really care who she is] to really have a look to her song or perfomance on the youtube.

So today, charice is now on Glee cast. And thanks to u kiera...satu lagu membuatkan sy jatuh cinta dengan suara charice. Suaranya WOW + SUPERB! Ada kejujuran waktu dia nyanyi. Terus, sy googling latar belakang dia. Rupa2nya, dia masih sangat muda baru berusia 18 tahun. Lahir di Filipina. Ya negara yg pada kita semua adalah 'biasa-biasa' kan. Charice banyak kali cari 'nama' di negara asalnya sendiri, ternyata...orang kampung sendiri tidak nampak talent yang dia ada. Entahlah, maybe muka dia tidaklah cantik sangat. Sebab kadang2 orang ni suka lihat pada paras rupa juga. Tapi dia cute terutamanya time dia nyanyi..so sweet!

Dan yg bestnya, dalam siri Oprah lah dia mulai terkenal sam…

C-O-U-P-L-E

Pagi kawan2...
hari ni terasa mau cakap pasal 'couple' specific 'young couple'. Bila sy go thru Facebook cousin mousin sy...ada yg sy mau senyum pun ada...[jahat pula kan kalau ketawa]. Mungkin sebab, di usia yang baru masuk U, sudah masing2 pertemukan gf atau bf mereka dengan parents. Which is, the positive side is memang serius lah hubungan mereka sebenarnya...sebab pada saya [ini saya] kalau sudah jumpa parents tu, ada something important sudah dan very2 serius lah. Makanya, kalau sy, sy tidak sembarang kasi cakap YA sama mana2 lelaki yang tiba2 mau jumpa parents saya, unless sy betul2 serius yg maksud akan ke arah pernikahan. Bila cakap pasal benda ni, of course berjumpa dengan parents itu kalau saya [sekali lagi saya], meaning to say dari segi financial itu stabil, dari segi usia itu sudah cukup dewasa, dari segi persiapan mental itu sudah ready, dan yg terakhir dari segi doanya pun sudah mantap, bahawa pastilah itulah calon covenant saya...then only YA sy akan baw…

Kalau Cinta...

Morning....pagi2 buka blog orang..terjumpa video klip ni dari blog bien..hehehehe..sy setuju dgn bien...cute lagu ni![sampai sy pun mau post di blog sy]... musik dia yg enjoy dan simple...

PLUS, sy suka suara si Joanna Rampas. Penyanyi dari Sabah tu..yg cantik tu..hehehe..tapi sorrylah ah Aliff. Sy tidak kenal kau..ada kaitan dengan AF ka si Aliff ni? entah! Apapun..both of them hebat!




Bah..itu musik di pagi hari saja..mari kita sambung balik kerja ya....

Be Blessed...

Hai Hello

Morning...

Just a quick memo from me...

Today is a new day... I mean the atmosfere of working ... all the old routines before fasting month...somehow I will face it again....

We have another 3 months before this year soon will say bye-bye to us....mmmhhmmm.... and for me, there will be a lot to do and things to be settle.

ok....enough for today..lets work....

Happy Blessed Monday.. God Bless

Bahasa Rungus di lupakan???

fulamak.....tajuk entry...menakutkan! hehehehe
Sy baca blog princessadonai dan saya sangat tertarik dengan topik dia....ini pasal beberapa pandangan mengenai memperkasakan Bahasa Rungus melalui Gereja... ehm, kalau mengikut bbp pandangan yg diberikan ada yg berpendapat supaya Gereja PCS mengekalkan penggunaan bahasa rungus sebagai pengantar sewaktu Ibadah. Katanya, supaya bahasa Rungus tidak dilupakan...dan ada juga yg berpendapat menyembah dan menyanyi dlm bahasa rungus lebih 'feel' siap ada kaitan dengan urapan Tuhan, ada juga pendapat katakan, kalau gunakan bahasa lain cthnya bahasa Melayu [like i used right now] itu sepertinya lebih kepada bersorak-sorai cara duniawi bukannya menyembah....ehmmmm....macam-macam kan....

Tapi dari sudut pandang saya, pertama sy bangga lahir sebagai anak Rungus Tulen dan lahir di daerah yg majoritinya Rungus. Sy bangga sebab sy percaya Tuhan punya maksud sy dilahirkan di tengah2 orang rungus. Pun begitu, memandangkan cara tumbesaran saya sejak k…

I-City the review

Image
Morning...semalam cuti 1 Malaysia..lupa pula wish semua rakyat Malaysia..ahakkss... =D. Bersyukur sebab finally 16 Sept diistiharkan cuti oleh Kerajaan. A blessing to all the Sabahans and Sarawakians sebab akhirnya direcognize juga hari di mana Sabah dan Sarawak bergabung dengan tanah Malaya menjadikan MALAYSIA. Makanya, orang semenanjung tidak boleh sombong dengan orang Sabah dan Sarawak, sebab tiada Malaysia kalau tiada Sabah dan Sarawak. Juga, kepada Sabahans dan Sarawakians, jangan mendabik dada juga..sebab all of us need each other. Barulah peribahasa orang dulu2 tu 'ngam'.. Bersatu kita TEGUH bercerai kita ROBOH. Maka barulah hidup kita di tanah Malaysia akan aman, damai dan harmoni. Aiseh..patriotik pula pagi2 ni! :)

Bah, sempena cuti Hari Malaysia, komsel kami as what we have planned, kami meneruskan agenda Jalan-Jalan ke I-City, Shah Alam, Selangor. Dari cara orang describe I-city, kami merasakan, kami perlu ke sana. Hehehe. So mari tengok apa yg ada di sana...

Upon our…

Sharing YES - part 2

My sharing continues...
ya YES conference ditutup dengan sesi dari Pr Sam Surendran, pastor dr EPCC Penang. Pada mulanya tajuk yg dia bawa lain, tapi sy percaya tajuk dia 'The revolution of Love' itu benar2 merupakan kesimpulan kepada semua sesi2 yang kami belajar. Itu pandangan sy secara pribadi, wlpn sy ada mendengar, ada yg cakap 'macam x ngam'. Tapi pada sy, sy sangat bersetuju, bahkan sy berdoa, "Bapa, tepat sekali firman Tuhan ini".
Sy pertama kali mendengar sharing dr Pr Sam ni. Tp sy kestau, cara penyampaian dia adalah 'WOW'. Kalau yg sudah ikut kelas homilitik mesti faham lah tu apa sy share di sini. Jokes dia sangatlah mantap. Sampai kau boleh imagine kau ada dalam situasi tu juga. Tapi itu medium atau skill Pr Sam lah. Tetap isi sharing dia yg sy diberkati. Berbicara mengenai revolusi kasih.
Firman Tuhan dipetik dari Matius 1 'silsilah Yesus Kristus'. Ya jujur, sy baca2 juga, tp kurang faham essensi kepada cerita ini. Dan di situ sy m…

Sharing YES - part 1

Image
morning friends...

hari ni baru muncul semula..banyak betul story mory yang tertunda siarannya kan... o ya, semalam sy MC. Ini kali kedua sy MC tuk tahun ni. Maksudnya, itu memang sakit yang tidak terdaya lah tu tuk bangun. =D. 2 kali..satu kali di awal Mac yg lepas dan skg, semalam. Ni adalah rentetan peristiwa tidak cukup rehat selama seminggu dan disusuli dengan YES conference. So full blast sy bertahan....sampailah semalam...sudah betul2 flat! So pagi ni, syukur ada kekuatan tuk bangun.


Anyway, lets go straight to my sharing....since bbp orang sudah tertanya2 dengan sy how was the conference? what did u get? apakah memenuhi objektif dan sebagainya....baiklah sy akan cuba share setakat mana yg sy dapat...
YES conference Youth Enlarge Superior... terbuka utk semua yg berusia 35 tahun ke bawah....bagi memperbesarkan lagi kapasitas anak muda dalam domain masing2...itulah objektif yg diwar-warkan...sebab itu....penceramah kali ni the main speaker of the conference merupakan seorang yg lua…

Monday..

Hi friends...

Sy banyak mau cerita ni.. termasuk YES conference yang sy hadiri sepanjang cuti raya. Which is secara phsically, sangat letih. Banyak hal yg terjadi semasa YES, tapi sy akan highlight 2 sesi saja iaitu pertama sesi bersama Dato' Idris Jala dan sesi terakhir bersama Pr Sam Surendran. Tapi in my next entry ya...selain sedikit masukan sy tuk penganjuran YES2010.

Dalam kesibukan berYES, sy juga sangat rasa overwhelmed...over joy [berkelimpahan pula] ada kelegaan..macam2 lah... ada 1 phase yg akhirnya berjaya ditempuhi. Semuanya spt mimpi dan sampai sekarang sy masih belajar tuk percaya hal yg ya...sy tidak sangka akan berlaku secepat itu... kalau sy cerita [which is sooN...you all will know]...pasti kalian juga terkejut..kalau sy sendiri masih terkejut dan tidak percaya...apa lagi yg mendengarnya..hihihih

Anyway...sy akan post 1 by 1 sharing sy..sy akan usahakan post sebelum inspirasi menulis hilang! Tapi utk masa ni, sy kurang sihat tuk melakukannya...semalam sesi di Churc…

Tiada ternilai...

Yes Lord...You mean more than this world to me, You are everything to me...thank you and love You more and more in each and new day...

hit it...

Disclaimer; bacaan khusus di kalangan sendiri sahaja. Tq
Lama tidak share tentang Kutbah Pr kan.... tapi kali ni, sy share sharing kelas SPK semalam yg dibawa oleh Pr Simon. Kalau ada yg rindu kutbah Pr Losius..nanti sy share di masa yg akan datang ya...
Semalam kelas 3: Panggilan dan Visi Kerajaan Allah.
Utk tajuk ni secara pribadi sudah masuk ke-8 kali (termasuk SPK Kajang) sy mendengar pelajarannya. Dan pertama kali dengar dr Bro. Onny. Dan di situ sy mengalami banyak breakthru secara pribadi. Tapi utk kali ini, memang terdetik, wah Tuhan banyak kali sudah sy dengar ni, tp sy sempat berdoa begini 'Bapa, sy tidak mau berada di Kelas SPK hanya kerana sy wajib pergi tapi sy mau belajar sstu yg baru, dan tolong sy Roh Kudus mengerti'. Dan Tuhan itu baik, Dia BAPA yang baik. Saat anak meminta roti, DIA pasti memberi ROTI yg hidup. So semalam sy mendapat 2 rhema @ terang baru.
1-Setiap orang yg berada dalam Kerajaan Allah pasti tahu tujuan hidupnya.
ini mcm ada 1 pukulan dalam fikiran…

Curhat di malam Ahad

hola friends...

happy blessed sunday....

sebelum sy menulis lebih jauh entry sy, sy mau letak disclaimer dulu. This N3, adalah bacaan dan renungan di kalangan sesama sahaja...tiada unsur membuat kontroversi ataupun kekecohan...so kalau tidak mau baca, sila jangan teruskan. Sy tidak memaksa, kerana apa yg bakal sy tulis adalah pandangan sy secara pribadi.

Apa yg sy mau share ni, adalah tentang seorang kakak kepada sahabat sy yang menukar agama kepada agama lain. Sebenarnya, bukan perkara baru kan tukar2 agama ni sebab alasan nya kawin. Selalu sudah kita dengar kan? Selama ini, banyak sudah terjadi di sekitar saya tapi sy banyak mendiamkan diri saja sebab cakap 100 x pun mesti tidak ke mana. Tapi entah kenapa kali ni, sy rasa sy mau keluarkan rasa pandangan sy. Mungkin ada kekesalan dalam hati yg menyebabkan sy tidak mau simpan lg.

Kepada agama apa, itu sy rahsiakan. Tetapi alkisahnya, wanita yg convert ni for me sangat 'Hilang Akal' dek buta dengan cinta kasihnya kepada lelaki itu …

Komsel ke-10

Komsel kami semalam mencapai siri yang ke-10 perjumpaan. Puji Tuhan untuk kebaikan-Nya dalam setiap pribadi tim komsel. Dan sy bersyukur secara pribadi sebab, minggu demi minggu Tuhan percayakan ada jiwa baru datang ke komsel kami. Puji Tuhan, teman2 tim komsel mulai mengerti untuk mencari jiwa2 spt yang amanat Agung yang telah dinyatakan untuk kita semua di bumi ini.
Komsel kami tidak punya liturgi dan very informal. Ada masa kami bawa lagu dan biasanya lagu kami tu 'Bertemu dengan saudara'..fav kimi..hahaha. Kadang2 terus sharing Firman Tuhan...tapi ya doa pembukaan itu memang wajib lah. Hehehehe. Ada waktu, kami akan tutup dengan lagu penyembahan. So memang tidak terikat lah...saling mendengarkan FT, membagi hidup dlm kelompok kecil dan saling mendoakan itu essensi utama komsel kami. Dan puji Tuhan, sy sentiasa ada terang baru semasa komsel kami.
So semalam, Bonn dan Irene memberi kesaksian yg cukup baik. Ya lah kan, bila ada bahan doa, dan didoakan pasti kita mau tau apakah…

September!!

Happy New month..it's September... =D
Time flies so fast when we were so busy and too occupied with so many things...but then.. for those who are waiting for something BIG happen in their life.....it may seems so slow....waiting for the day..the big event to arrive ... *GRIN*
apa-apa lah kan...
semalam sy on leave! Since the day before, hari cuti umum Malaysia sempena Hari KEmerdekaan Negara ini yang ke-53. Dan spt biasa, 31 Ogos adalah hari FIESTA SUKAN MERDEKA anjuran SIB Serdang...dan sudah menjadi takwim SIB Semenanjung... ada 2 acara tahun ni...spt tahun lepas juga cumanya utk wanita dari Futsal diubah ke Bola Tampar. Bola Sepak memang wajib!... So ada 6 pasukan bola tampar wanita...dan dari serdang ada 2 tim, satu dr single pasukan Blue Angels...dan ibu-ibu pasukan ... lupa sy..macam ada nama siput bah..hehehe. Kali ni, sy ikut bermain memandangkan B. Tampar adalah permainan kegemaran sy dan sy sudah lama rindu mau main game ni...
Tp itulah...sebab sudah lama tidak bermain....ha…