Posts

Showing posts from December, 2009

*End*

Image
Hi there! sori banyak-banyak sebab meninggalkan ruangan berblogging untuk beberapa hari (as if ada orang yang mau baca kan!heheheheh!)
Anyway, banyak perkara berlaku. Caroling di hujung minggu, christmas celebration, not forget to mention my Cabinet Paper... semakin mendekat mau cuti, ada saja adhoc matter yang pop up macam tu saja! Penat seh!
Sudah cerita certa ni, hari ini last saya kerja untuk tahun 2009. Becos i will be on holiday.... a Looooong holiday. hehehehe. 2 minggu je pun. Mau contact sy? bila sudah pindah kampung ni, access celcom sangatlah buruk! Tapi pada saya keadaan spt itu ok juga, boleh lah sy bercuti dengan minda yang tenang...ahakkks! Semakin banyak berlaku di ofis terutamanya, yang membuatkan sy seperti kena 'poison inside out' (dengan izin vien :p). Perlu dibersihkan dan perlu evaluasi diri..muhasabah diri. On top on that, sy mau susun balik segala perancangan2 ke arah masa depan yang lebih terarah (aise,ayat canggih betul!). Bukan saja kerja, pelayanan sy…

Jaga Hatimu

Image
Amsal 4:23

"Jagalah hatimu dengan segala kewaspadaan, karena dari situlah terpancar kehidupan."

Kenapa kita perlu menjaga hati kita?

1-Kerana dari hati lah merupakan pintu masuk segala keadaan baik itu hal-hal yang baik atau yang tidak baik

'Matius 15:19 ~ 'Karena dari hati timbul segala pikiran jahat, pembunuhan, perzinahan, percabulan, pencurian, sumpah palsu dan hujat'

Pengawal pintu hati ~ kita sendiri dan bukan orang lain

'Bukan soal benar atau salah tapi RESPON'

2-Tuhan melihat hati

1 samuel 16:7 ~ "But the LORD said to Samuel, "Do not consider his appearance or his height, for I have rejected him. The LORD does not look at the things man looks at. Man looks at the outward appearance, but the LORD looks at the heart."

Matthew 5:8 ~ "Blessed are the pure in heart, for they will see God."

******

Sedikit perkongsian daripada kutbah Pr semalam berkenaan kenapa kita perlu harus menjaga hati kita. Spt kata Pr, ini merupakan kutbahnya yang te…

kerja!Kerja!

Image
hi hi... sorry for the temporary absence... :D... sy tidak ke mana-mana, ada di sini-sini juga... cumanya buat masa ini sy tiada ada cerita mau share... kalau ada pun mesti plain saja no picture... so boringlah kan kalau alphabet saja yang keluar... tapi hari ini, sy ada benda mau share... sejak hari rabu hinggalah hari ini dan yang akan diextendkan ke hari isnin, pejabat sy adalah di bilik perbincangan. Well, sy suka bekerja di bilik ni sebab satu perkara penting, bilik ni tidak sesejuk bilik sy dan sy boleh bekerja without any interuptions dari dunia Internet. :D ... so boleh Fokus sama kerja sy...heheheh. Kadang2 ada internet ni pandai lari bah fokus sy... anyway, sy dengan bos sy ada duedate mau dikejar... masih ingat kerja sy mau siapkan kertas Jemaah menteri (bahasa kerennya!)... itulah Memorandum Insurans Pertanian yang sy boleh kata almost 70% siap. Sekarang stuck di bahagian yang paling memeningkan kapla kami iaitu bahagian implikasi kewangan! Apapun, akan diusahakan lah seda…

Group of Death

*special entry untuk peminat-peminat bola Sepak*

Yes!!! Sy menanti-nantikan pengumuman dari FIFA sebenarnya untuk pengagihan kumpulan for World Cup 2010. Keputusannya.. klik sini!

Yang menarik perhatian saya adalah Group G... aka Ghost Group aka Group of Death (katanya FIFA)...kenapa? let check it out;

Group G - Brazil, North Korea, Ivory Coast, Portugal

FIFA merujuk kumpulan G boleh kata antara kumpulan yang paling HOT! Sebab dengan Brazil 1st ranking dalam FIFA, Portugal di tempat ke lima dan Ivory Coast di tempat ke-16. Brazil dengan starnya Kaka, Portugal dengan best player of the year Christiano Ronaldinho dan Ivory Coast dengan Didier Drogba.

Sy pun rasa akan sukar laluan Brazil kali ini. Walaupun North Korea berada di tangga ke 84 dunia, tapi orang-orang Asia ini digentari dengan sikap 'agi hidup agi ngelaban'.... jadi tidak boleh pandang rendah juga sama mereka. Lihat saja South Korea dengan Japan di tahun 2002...

Rasa-rasanya memang kena beli Astro ni di rumah tahun depan..…

i'm not hoping for this!

i'm hoping for a quick holiday and yet yang datang tanpa diundang batuk-batuk dan selsema yang tak berhingus pula...tapi hidung tetap tersumbat! aduhai....

Apakah ini gara-gara sy full blast nyanyi ahad kemarin? masih sihat lagi sampailah caroling ahad malam tu di rumah si linda. Tiba2 isnin datang kasi surprise..huhuhu tak best betul. Aku mau sihat ni balik kampung ni... ni mau cari lagi masa jumpa doktor... walaupun sebenarnya ada masa di p klinik putrajaya tu, tapi sy malas betul....arrghhhhh....

tapi apapun sy bersyukur sebab tidak sampai demam yang terbaring..at least masih boleh berjalan..cuma nda selesa driving batuk2 ni...

friends, doakan sy ah...tq.

Shopping Time!

I really love December. Not only it is Christmas season but it also shopping time for me..yeay!

Memang betul lah wanita tidak boleh dipisahkan dengan shopping. Se'alim' macam mana pun..hehehe (am I talking to myself..huhuhu perasan!;p)... tetap tidak tahan bila tengok SALE yang sangatlah boleh mencairkan diri..hihiihhi

Alkisahnya, last saturday kami serumah p berfoya-foya di Times Square. At first mau naik KTM saja, since kurang arif berjalan di KL ni..tapi seorang housemate tu cakap, 'macam mana lah kalau banyak barang, susah mau angkat tu nanti'...sy macam...'o ok, pergi Jusco Balakong ko pun bukannya kau beli juga'...hehehehehe, jangan marah ging. Then sy decide sy drive saja ke sana membawa mereka sekalian. Dan dengan berpandukan petunjuk arah dari si bro, berjaya juga kami sampai di TS.

Pada mulanya niat di hati mau beli sehelai saja khusus digunakan untuk Krismas di Serdang ahad tu. Alih-alih menjadi 3 helai. Itu yang rasa macam 'ayaaa'. Main tahan-t…

Christmas Tree Story

Image
It's December... time to do some little preparation for the coming Christmas! :D

Tahun ini, sy, bien, and Joanne telah mendecoratekan ruangan pejabat dengan 'mendirikan' sebuah pokok krismas di satu sudut di office...as what u all can see....
Nice kan!Pokok Krismas ini dari simpanan Joanne, dan hasil kreativitinya datang dari idea Bien. Sy? tumpang tengok..hehehe. Sy selama sy menyambut Krismas, sy tidak pernah menghias pokok krismas. Kalau di gereja di Kg, biasanya kami ambil pokok Rhu terus..hehehe dan yg menghiasnya entah...tp biasanya sy tidak terlibat lah. Ni Pokok krismas yang dibeli? ehehehe, memang tiada pengalaman. But it was fun decorating the christmas tree. Kalau buat di rumah, bersama-sama adik-beradik lagi best rasanya...hihii. Ehm, entry sebelum ini sy pernah sentuh tentang the true meaning of Christmas bukan disebabkan adanya decoration spt Christmas tree,snowman,etc,etc. Tapi essensinya! We celebrate Christmas because Jesus is the reason the season exist! B…

Shining Inheritance

Image
Review!Review!
hehehe.. nda habis-habis o kan...

anyway, sy bukan sepenuhnya review drama ni since sy baru tengok episode 7, itu pun terlompat..hehehe...

Ni dia cerita drama korea tahun ini, Shining Inheritance a.k.a Brilliant Legacy. Sy rasa mana2 tv di Malaysia belum tayang ni kot,hehehe... sy tahu drama korea ni kebetulan tertengok di page FB orang. Sekali check macam best! :D

Short synopsis;
Cerita ini mengisahkan seorang wanita eun sung dengan adik lelakinya eun woo yang cacat mental. Mereka sebenarnya keluarga yang berada, namun akhirnya syarikat perniagaan ayahnya diisytiharkan bankrupt. Ayahnya yang hilang arah satu hari dirompak oleh pencopet. Menjadikan cerita, pencopet itu terbunuh dalam letupan kilang. Memandangkan pencopet itu memegang dompet dan segala harta ayah eun sung, maka polis mengistiharkan ayah eun sung mati. Ayah eun sung tahu hanya dengan kematiannya keluarganya akan mendapat insurans dan itu mampu menampung kehidupan isteri keduanya dan anak-anaknya. Menambahkan …

Ohayo Gozaimas!

It's so true when the medical people says 'Enough sleep will make you fresh to the next morning'! and so it happens to me... :D
Thank You Lord, for giving me such a beautiful sleep yesterday... no interruption, no bad dreams... but since i slept early around 9pm, so i terjaga jam 4.30am... lebih kurang 7 jam tidur dengan nyenyaknya... then sy tidur balik, sy terjaga jam 5 am pula, gara-gara kali ni sy termimpi SUB datang dalam mimpi sy tanya pasal sstu yg sy tidak faham...hehehe agaknya paper kabinet untuk insurans kali tu...ahahahahaha. Ok... dun wori Puan SUB, paper tu kami akan usahakan siapkan... (tujuan mau tidur awal sebenarnya mau cukup rehat, sebab hari ini akan bincang pasal paper ni..:p)
Anyway, I feel great today! Tq Lord, for the beautiful words for me this morning. I love u Papa JC.
To my friends out there (whoever yang terbaca post ini).. i wish you in the best health and have a blessed day today!.. Never lost your hope!
God Bless. ^^

Algerian Food

Image
I know N3 ni sudah lama dan boleh kata basi sudah untuk dishare. :P Anyway,ini makanan dari Algerian Restaurant. Sedap sebab orang belanja..*wink*.
Cuma sup nya sahaja tidak best! Biasalah kan, bab sup ni orang cina lah yg best chefnya!
Sesekali makan makanan arab, ok juga! :) Yang ini ada di Cyberjaya. Di sana macam-macam ada pilihan especially makanan dari Timur Tengah.
Orite sila lah mencuba!

The Weddings

Image
Kiera & Eone Wedding Day ~ 28 - 29 Nov 2009

29 Nov ~ Hari Persandingan

28 Nov ~ Akad Nikah
To Kiera & Eone... CONGRATULATIONS. Kiera dear, you are soooo gorgeous, stunning, beautiful that day.... and all the dress are superb! TQ for believeing in me to be your pengapit...hehehe.. harap gembira dengan khidmat patik :p
dan
Semoga bahagia hingga ke akhir hayat....
xoxo

New Moon-I like!

Image
Sy sangat lah puas hati menonton Twilight Saga: New Moon. Semalam, sy off day. So sy dengan tini berfikir2 apa lah mau dibuat petang itu...tiba2 saja teringat dan sy cakap sama tini 'ei tini jum tengok wayang'.. terus jam 1.30pm gerak ke Mines. Tapi sampai sana, ingat kan dapat jam 2pm tapi rupa2nya by the time, kami sampai, that movie sudah start 10 min dan akan ada the next movie jam 4.30pm. Mula2 fikir masuk sajalah walaupun lambat 10 min, tapi fikir2 balik, takut tidak faham nanti..hehehehe... berharga tu 1o min... :)

So apa kata saya about this movie!.

1-Sy tidak ingat bila last sy baca buku New Moon, tapi masa itu yg sy tahu sy tidak suka sequel New Moon sebab banyak scene antara Bella dan Jacob. Tapi, movie ini telah mengubah cara pandang sy. Halfway of the story, sy 'ter'fall in love sudah dengan jacob... terutamanya bila dia potong rambut dan berubah menjadi werewolves..:)). Tambah lagi waktu scene, jacob 'gaduh2 kucing' dengan alalala lupa pula nama c …