Posts

Showing posts from August, 2012

mau..tapi belum sure...

Like seriously...

Mau sambung belajar...kunun...tapi still tidak begitu pasti mau ke mana...dan bidang apa...

ya..tiada mukadimah terus jump kan...

saya sebenarnya ada hasrat murni untuk sambung belajar...planning saya tu tahun 2014...secara kasarnya saya ada sesuatu di minda saya....saya berminat mengkaji behaviour orang...temperamen...sifat...kesukaan...etc etc...pendek kata saya suka orang!

Sekarang ni memang buat service..,tapi bukanlah directly saya pilih2 orang nilai2 orang...tidak pernah pun...tapi saya selalu fikir macam ni, kalau kita tau kekuatan seseorang itu dari segi akademik/kebolehan..sure ada benefit sama negara kita untuk meletakkan seseorang di tempat yang betul ..the right person at the right place...produktiviti the booom!

So I did discuss dengan KPSU sa, sebab dia pernah jadi panel temuduga utk HLP ni..kebanyakan yg fail katanya, sebab mereka lihat calon TIDAK BERSEDIA sepenuhnya pun mau sambung belajar...kebanyakkan soalan menjurus kepada apa bidang yg mereka amb…

Remind me who I am

Dalam beberapa hari ini,

saya rasa sangat berdosa kepada Tuhan.

Saya membenarkan kesakitan...

Saya membenarkan kepahitan...

Saya membenarkan kekecewaan...

Saya putus asa...

Saya mau berhenti...

Saya mulai hilang arah diri...

Saya lupa impian saya...

Saya lupa kerinduan hati saya...

Saya lupa...

Dalam pada saya ditenggelami dengan segala rasa macam keadaan...

Pagi ini saya diingatkan dengan Firman Tuhan ini;-

"isaiah 49:1
The Lord called me before my birth;
from within the womb he called me by name."

"isaiah 49:16
See, I have written your name on the palms of my hands."

''ephesians 2:10
For we are God’s masterpiece. He has created us anew in Christ Jesus, so we can do the good things he planned for us long ago."

Saya lupa, saya ini dikenal Tuhan sejak dalam rahim ibu saya...Saya lupa nama saya telah ditulis oleh Tuhan, dan saya lupa saya ini ciptaan unik Tuhan dan satu-satunya saya...

Forgive me dear Lord Jesus...

"When my heart is like a stone,
And I’m runni…

Buah HATI-KU

Image
Tidak sangka...esok anak sy ni masuk 7 bulan sudah... maksudnya 7 bulan juga sy suda menjalankan kehidupan seorang ibu...
Setiap kali tengok JRM ni tidur, sy mesti ingat macam dia berpusing dalam perut saya..macam mana dia menendang...macam mana setiap hari saya bercakap dengan dia....dan hari pertama saya nampak muka dia...woaaa....tidak sangka...anak aku besar sudah...
setiap hari selepas balik kerja, saya akan peluk dia kuat2...bisik di telinga dia 'mummy sayang rapha'. SETIAP HARI. 
Dan sekarang my lil boy ni semakin aktif...
letak di playmats..dia akan..meniarapdari hujung ke hujung...
saya sedang tapis bubur dia boleh maju sampai tempat saya...
kalau tidak dilihat, suda berada di bawah meja makan....
kalau tidak dihalang bantal..tinggal kepala ja nampak sebab badan suda masuk bawah katil...
o rapha...mummy will miss the moments when u still learning how to roll...and those early times when u still very fragile....
:)
always be there for u...
p/s- gambar ini diambil sema…

Nostalgic Wednesday

Image
Setelah dihitung-hitung, saya sudah berada di bumi semenanjung hampir 17 tahun lamanya....LEBIH LAMA berbanding saya berada di negeri sendiri.

Entah kenapa, hari ini kuat betul hati saya mahu kembali ke negeri asal...

Mungkin sudah tiba masanya...

YES! I need to draf my letter NOW.

Get Ready- For a Long POST-

Orang kata..lambat period selepas bersalin itu normal..tambah lagi kalau menyusukan anak...
Tapi dalam kes saya, saya cuma 3 bulan (including Januari) saya tidak period! Pertengahan April saya datang period..kemudian Mei dan Jun....
Waktu bulan Jun...something UNUSUAL happened to me.
Tidak pernah saya alami period selama 1 bulan 8 hari... TIDAK PERNAH tau...
At first saya anggap 15 days tu normal...memasuki 20 hari saya mula hairan...tanya sama bbp ibu2..itu normal...memasuki 26 hari..saya tanya kakak saya...dia cakap...jumpa doktor pakar...atau pun maybe baki kotoran darah semasa bersalin yang tidak habis..I dunno..mungkin ada KEBENARAN...
Kenapa sy cakap ada kebenaran...ini lah ni yang paling saya REGRET...waktu saya berpantang..saya berpantang d rumah mama sy. Menyedari orang rungus tidak ada sangat pantang yang betul2 pantang...saya sempat bertanya sama kakak sy...dalam family sy, cuma kakak sy first saja bab pantang ni bagus...dia pantang sedikit ala orang cina dan sedikit ala or…

The declaration

Image
O God, bless my family.

We declare that "....as for me and my household, we will serve the LORD." (Joshua 24:15)

Is it wrong when it is FREE??

Image
Semalam, Baskin Robbins membuka kaunternya di seluruh Malaysia (tapi Sarawak n Sabah teda...apalah guna sebut di seluruh Malaysia kan?) untuk memberikan F-R-E-E aiskrim BR walaupun tidak dapat GOLD..tapi atas semangat sukan olimpik...maka diteruskan juga..which I think sepatutnya begitu...kan...dapat masuk FINAL bukanlah perkara mudah...apa lagi di peringkat OLIMPIK...



Just like what they (BR) said about 'Proud to be Malaysian'
Cuma...semalam thru twitter jadi trending pula #TypicalMalaysian. sebab apa..just because ada yang sanggup beratur panjang utk semata-mata dapat benda free...
1stly, let me  ask u honestly...seumur hidup mu pernahkah anda mendapat sstu benda dengan PERCUMA? atau selama hidup mu tidak pernah kau terima perkara percuma mungkin sebab engkau berfikir org yang dapat percuma itu pemalas? tidak suka berusaha?
Jangan samakan PErcuma dengan SUBSIDI...itu dua perkara yang sangat berbeza...so pada saya sangat tidak wajarlah ada yang mengatakan 'so TYPICAL MALA…

Online Shopping

Being a mother ( a new mum)...is not an easy task...

It requires H-U-G-E sacrifice....


From my time to sleep ...

My rest time

My time to eat

My shower time

and

The most obvious is

my very precious shopping time! ^^

The most challenge time for me is that when I am alone with my lil JRM. Married to forestry punya orang...memang selalu akan 'diarahkan' untuk keluar.....so saya kena terima hakikat ini... :)

Macam my lil Joshua saya percaya kalau sy bagi kamuorang dukung dia, ya comel comel juga kan..tidak lama mesti kamu pulangkan balik sama mummynya..alasan 'beratlah sis..sakit tangan'...hmmm bayangkan lah saya bawa lil Joshua bershopping sekali. Mana tidak daddy nya selalu cakap 'mau bengkok sudah pinggang mummy'.

Tambah lagi stroller besar sangat x muat bawa masuk sekali...

Jadi jawapan kepada permasalahan yang dihadapi adalah >>>>>> ONLINE SHOPPING

Terbaru saya baru beli beg di Sometime-Asian Designers . Sy jumpa 1 beg yg amat fit dengan keper…

My bo bo

Image

#justsaying ....

Image
Morning...
saya baru masuk kerja pagi ni...semalam adalah hari 'terpaksa' ambik cuti memandangkan TASKA lil Joshua ada di Selangor dan semalam adalah PUBLIC HOLIDAY bagi negeri selangor! Kalau ada yang tertanya2 (kalau adalah), kenapa pula sy tidak cuti padahal saya duduk selangor juga...
o yeah..baby good question ask that to PM also..hehee..Inilah ni kehidupan di BUMI SEMENANJUNG...duduk Selangor..kerja di WP Putrajaya...cuti di Selangor x semestinya cuti di Putrajaya..sebab namanya wilayah kan..dapatlah elaun wilayah..hahaha (apa kena mengena!)..tapi begitulah alkisahnya...
Apapun masih hangat lagi fenomena 5 Ogos 2012....kisah 'sekiranya' Malaysia mendapat EMAS pertama the whole nation akan mendapat aiskrim BR for FREE yo!!..even hanya 1 scope only tapi to those yang suka makan BR...tau2lah tu..harga nya kan...1 scope pun mau RM5..tapi tastenya memang sangat ssssedap...BUT THEN...itu sekiranya...sebab semua suda almaklum...bagaimana dramatiknya perjuangan DATUK LE…

lil Joshua story...

Image
Morning...
Today is already 3rd of August..time flies really fast... so how life so far? Mine is great..of course I do have my ups and down..my sweet and bitter..my happy and sorrow day...that's life...all we have to do is embrace every day with a grateful heart..right?
Anyway, as I promised I will start blog 'actively' and will upload some 'old' pictures...which I haven't reveal it  here...Lets start with this one...

the fruit of my womb...
This is our Joshua Raphael on his 1st day in this world...with his weight 3.95kg..so the 'chubbiness' of him is so obvious..kan?..u know...this is taken right after the nurse bring him to me...he sleep so peaceful...and me lying beside him...still in 'shock' mode...I can't believe I have delivered...I still can't believe that I have successfully endured the labour pain...oooo

This when he started to wake up and looking for something to suck...susah mau tengok mata dia buka...:)

From here I know he d…

My Husband-he is just a man

Image
This is where the Pastor announce us husband and wife and after we exchange vows to each other....

Hari ni, saya sangat diberkati dengan satu artikel oleh Mdm Sandra.. baca di sini

After about 1 year 4 months life of marriage, MEMANG banyak dugaan serta cabaran kami lalui... TERNYATA masih banyak ketidakNGAMAN kami dalam banyak perkara...

Dan sering kali itu jadi isu kami bermasam muka....u noe husband n wife..sedangkan lidah lagi tergigit ini kan pula suami dan isteri...

YeS, saya sering kali kecewa apabila apa yg saya harapkan pada suami itu x terjadi...for example I really need him to help me at the dapur...doing laundry...etc...dalam masa yg sama, saya tau suami juga mengharapkan perkara yang sama dengan saya....

Contohnya expectation sy pada suami ialah apabila saya dapat tau sy pregnant..saya TERINGIN dimanjakan seperti menatang minyak yang penuh...u know like in those drama yg kita tengok...TAPI saya rasa saya tidak boleh dibuai sangat dengan drama ni...sebab realitinya...saya…