Posts

Showing posts from May, 2012

bila 4 bulan...

Memang betul kata orang once ada anak..banyak benda about 'myself' yang kena sy sacrifice kan...
Bermula dari masa rehat..masa tidur...cuti rehat ku....

2 minggu lepas lil joshua demam..on off demam dia...satu kali tu demam dia naik sampai 38.7C...panik sy sekejap....masa lil joshua di bawa ke klinik...tahan2 air mata saja sy....sampai begitu rasa dia pula bila anak sakit...

but Puji Tuhan after penjagaan selama seminggu, lil joshua kembali sihat dan aktif...

memasuki umur lil joshua 4 bulan....dia semakin 'petah' bercakap...banyak bunyi/keluhan/gelak tawa yang kami dengar....kadang2 tu lucu juga dengar dia macm mau bercakap....cuma 1 tabiat joshua yg daddy n mummy dia x suka bila dia suka betul hisap jari dia...saya pun tidak tau dari mana dia dapat tu..sebab as long as i remember baik daddy n mummy tiada pula tabiat mcm tu...so ada lah satu kali daddynya tegur (suara daddy agak tegas)joshua..terus joshua diam as if dia faham dia kena marah...tangan pun tidak masuk di…

Desperado...

Saya pada saat ini amatlah desperate mencari baby sitter utk anak saya..

Nanny yg buat masa ni jaga Joshua ada anak 10 bulan. Dalam usia macam ni, of course anak nanny saya tu sangat aktif (tambah lagi baby boy juga)..pernah sekali kukunya telah mencalarkan (tanpa sengaja) muka joshua yg sedang berbaring comel (iyalah baru 3 bulan)...memikirkan keadaan macam ni sy kasian dgn nanny saya sebab joshua menjelang petang mmg manja..tidak mau tidur petang kalau tidur pun sekejap2..paling lama 20 min..lepas tu cepat merengek dan mau didukung sampailah mummnya datang ambil.

Keduanya, sy kasian nanny tu juga sebab dia mau urus anaknya 10 bulan dan juga keluarga nya..(anak2nya masih bersekolah)...wlpn dia mmg cakap tidak keberatan jaga joshua (tambah lagi dia tau keadaan sy sekarang susah mau cari bbsitter) tapi sy tau deep down hati dia kalau boleh saya dapat cari orang lain itu lebih baik.

Ehmm,,,sy masih berkeras tidak mau hantarkan joshua ke mana2 nurseri selagi umur joshua belum genap 1 tah…

Dilema ibu...

Dengan pantas...

bos saya cakap 'susahlah pegawai selalu balik sharp'...

saya masuk wp1...dan duduk di kerusi yg hot dengan banyak isu backlogged..banyak isu panas..nak handle gaji org DS/DM yg bergelar PROF ni...

dan sejak ada anak..anak adalah my 1st priority sekarang...saya paling rasa bersalah kalau saya balik lewat after 5...saya tidak mau anak saya lama2 dgn penjaga dia...

kes di sini pula...selalu jam 530 dan ke atas masa itulah mau cari pegawai..masa itulah mau discuss..saya faham bos2 ni jam 5 ke atas baru ada masa tengok paper...sebab banyak benda paper dia handle plus meeting...tapi tolonglah dan fahamilah mereka2 yg baru bergelar ibu..apa lagi anak masih di bawah 6 bulan..apa lagi yang masih mau menyusu badan....

I love my job..but how happy I am with my job...cannot compare with what I have my son..the MOMENT with him is PRICELESS!

sigh!