Posts

Showing posts from September, 2011

end of september..

Good morning…It’s Friday….and it means I already left MOA for a about 5 days. Ya..almost a week…So how’s MOSTI..if u asked me lah kan…Well, there is still no news or no decision been made by the top management which division I am. Still waiting andwaiting…here in PSM discussion room with my dear friend kiera. Meaning to say, still pool. Nothing to do. My very 1st day, nothing happened.My 2nd day, still nothing to do. But we have been interviewed by SUB PSM. 1st impression, he is a good person. JMy 3rd day, we went to library. Take a short nap there. It has been a very boring day for me. My 4th day, I decided to bring my laptop. Wohuuu…. It saves my day. So kiera with her cute ipad..me with my very old school laptop. (takpelah kan)So today…I don’t think we will know which division we will be put in since I’ve been told by the PA SUB, no memo yet have been written to KSU. So might be…today will be again nothing to do for both of us.I guess…it’s a honeymoon week for me and kiera. But it’…

Nota Terakhir ku buat MOA...

Today will be my last day at MOA.



Sangat tidak menyangka, setelah hampir 5 tahun bekerja (genap 18 Disember ni), akhirnya saya akan keluar meninggalkan posting pertama saya.



Saya sayang dengan MOA sebenarnya. Despite of bertukar KPSU selama 4 kali, banyak yang saya belajar di ministry ni. Sy juga dapat melihat pertumbuhan saya sebagai seorang penjawat awam. (well atas dasar muhasabah diri setiap masa). Saya suka dengan core business MOA sebenarnya. Banyak berhubung dengan orang2 kampung. So yang sebenarnya hati saya dekat dgn MOA. Mungkin sebab parents saya juga petani.



Pun begitu, saya harus belajar meletakkan diri saya di suatu tempat yang baru bukan semata2 mau mengembangkan sayap kerjaya saya tapi juga saya tidak mau terbelenggu di zon selesa. Saya mau lihat diri saya berkembang ke satu level lain. Apa lagi, setiap anak Tuhan pasti ada dream menuju tanah perjanjian masing2. Saya percaya kalau Tuhan sudah mengizinkan perpindahan saya ini, maka inilah waktunya utk saya bergerak ke lev…

Renungan sejenak ~ 11/9

Tragedi 11 Sept 2001 merupakan tarikh yang menjadi ingatan buat semua warga Amerika Syarikat. Di mana WTC musnah akibat serangan daripada pengganas dan banyak jiwa yang terkorban serta cedera.

Saya percaya, bagi family yang mempunyai ahli keluarga maut dalam kejadian tersebut pasti akan diimbau semula kesedihan yang pernah di alami. Mungkin ada luka lama kembali berdarah setiap kali mengingatkan peristiwa tersebut. Di sisi lain, bagi Kerajaan Amerika sendiri pasti mereka telah menjadikan peristiwa ini sebagai langkah mereka sentiasa berjaga2 dan lebih berwaspada di masa akan datang (even sampai sekarang).

Apapun, dari sudut pandangan dan hati kecil saya, saya agak berbeza dengan apa yang sentiasa diwar-warkan oleh media massa.

Saya faham sama sekali perasaan kehilangan...apa lagi kalau ada ahli keluarga sendiri. Tapi, pada saya peristiwa ini sudah hampir 9 tahun berlalu. Sebaiknya, bagi ahli keluarga yang terlibat marilah lepaskan pengampunan (forgive and forget) kepada pengganas2 terseb…

Mode: BoRinG

Sudah 8 hari kita memasuki bulan september. Sedar tidak sedar, hujung tahun semakin mendekat, tahun yang baru juga semakin menghampiri.



Selepas cuti hari raya yang tidaklah panjang sangat, (tp bagi orang2 yang bekerja rasanya seminggu off days sudah agak panjang) ofis agak boring. Mungkin semua masih mood bercuti jadi gear kerja tu lambat skit panas. Atau mungkin juga, seksyen saya tiada isu sangat untuk dikerja keraskan jadi adalah boring skit di minggu pertama bekerja ni.



Anyway...saya mau upload gambar masa bercuti tapi tidak tau kenapa PC saya ni susah mau baca kamera canon saya. Itu yg sedikit sebanyak meng'malaskan saya mengupdate blog saya yg semakin boring juga ni. Entah kenapa saya cuma ubah template saja, tapi berubah sudah kedudukan column yang di bawah. Anybody knows how to fix this? Mcm ni pun buat saya bengang sama blog saya. Rasa mau tutup jak blog ni dan buka yg baru. Tapi sayanglah pula gambar2 dan cerita2 baru kan....



Oklah simpan dululah cerita-cerita lain...saya m…

The paperdoll project

saya nampak kempen ni di blog vivy. Dan info detail dlm website ni www.paperdollproject.com

Saya sudah lama berniat untuk terlibat dalam membantu hal-hal spt begini. Saya kekadang jeles dgn bbp kawan yang join charity melalui acara jogging..marathon...dulu time bujang..saya tiada kawan mau buat sama...lepas suda kawin ni dan bila sdg pregnant lagilah ada limit saya to do those things...

tapi bila saya baca info paperdoll project ni, ada 6 perkara atau mesej yang mereka cuba sampaikan iaitu dengan sumbangan kita dengan membeli paperdoll dari www.fashionvalet.com kita dapat membantu anak2 melalui

1-children -bantu mereka punya rumah atau at least mereka dicukupi dr segi basic needed
2-education - bantu mereka ada access dgn education
3-health care-bantu mereka supaya ada access kepada doc
4-poverty -bantu ibu bapa mereka yg puratanya RM6 sehari utk dpt meningkatkan income mereka
5-water - bantu mereka dpt sumber air yg bersih
6-awareness - supaya kita ada kesedaran bahawa ada ramai lagi anak2 d…