Posts

Showing posts from April, 2012

Chapter 3 - The Ups and Downs of my BreastFeeding Experience

Kalau lihat tajuk...saya kira sudah tau lah kan apa saya mau share...dan sy kira utk fasa pertama motherhood ni saya end sampai tajuk ni lah kali...

ehm...semua wanita yang bakal atau pun yang sudah bergelar ibu pastinya inginkan pengalaman menyusukan anak dengan susu badan sendiri...tidak tau orang lain tapi bagi saya adalah satu privilege sekiranya saya dapat susukan anak saya exclusive susu ibu sampailah anak saya mau berhenti sendiri...

But then...tetap ada kisah yang duka lah saya tempuhi...
(lanjutan daripada kisah ni mungkin ada istilah2 yang mungkin budaya Timur tidak boleh terima, tapi I hope when u read this just be open minded ya)

Sebelum saya pregnant dan sejak saya belum kawin lagi saya memang ada masalah sebelah breast 'puting buta sebelah'. Maksudnya..tidak timbul. Puting saya hanya akan timbul bila saya datang bulan. Lepas tu tenggelam balik...hahaha.

Bila saya kawin dan pregnant, seperti ada perubahan pada puting yg buta itu. Perlahan2 sudah mulai timbul.Jadi saya …

Chapter 2 - The Arrival

Lucu bila saya ingat balik pasal mau deliver ni...

al-kisahnya mula macam ni...

husband saya suda ambil cuti rehat starting 10 of jan..sebab kami timbang2 due date 16 jan..so 1st baby ni mmg di luar jangkaan..could be awal could be lambat...

sekali sampai 15 hb, still belum ada tanda2 sakit perut, keluar lendir darah jauh sekali lah air ketuban...

so nurse sudah cakap kalau on the 16 belum deliver pergi scan jumpa doktor.

jadi on the 16th saya and husband seek the doctor.

scan punya scan baby sihat...berat suda menjangkau 3.6kg masa tu...doktor cakap 'sabar kau anytime ja akan bersalin masih belum overdue ni'..katanya...

pada hal, saya mulai rasa sakit2 macam period pain start mau otw ke hosp masa tu, cuma saya kan teda pengalaman so saya abaikan saja since sakit dia masih boleh ditanggung...

wktu lunch saya sempat melantak snack plate KFC. Tapi mungkin suda terlampau kenyang atau sakit period pain tu makin kerap, saya suda hilang selera makan. Sampai rumah tengah hari saya su…

Chapter 1

saya mulakan dengan cuti hujung tahun saya bersama dengan family... As u all know, (as I have shared this before)...due brsalin saya adalah pada 16 Jan 2012..tetapi orang tua2 kata..anak pertama ni susah nak jangka..especially boy..biasanya akan keluar lebih awal daripada jangkaan bersalin..katanya lah... So imagine di hujung tahun mau dekat2 Krismas..ramai pula makcik2 pakcik2 saya yang datang jumpa akan cakap begini 'sa rasa kau akan bersalin entah2 krismas ni kali'...mungkin sebab saiz perut saya ketika itu boleh kata seperti menunggu hari saja...dalam hati saya senyum saja...saya kalo boleh minta2lah anak saya lahir tahun 2012...antara reason yang trkuat dalam hati saya ialah..saya masih gementar... apa terjadi..pada malam selepas krismas di church..saya mengalami sesak nafas sehingga saya menjadi sangat takut dan seperti mau mati..tambah lagi saya batuk + selesema...imagine sakit mcm tu di bulan ke-9...otw p hospital tu...dalam hati saya bercakap..mungkin kalau ada apa2 …

An Opener....

It's been a very very very long time....like 4months away from this page...

So many stories I'd like to share with you guys...but to share those stories maybe I need to make it chapter by chapter...

anyway..how's life everyone? Now that we have entering 2012.. I believe many of us hope for a new and better life ahead of this year...some of us may have 180 degrees life changes...some of us may be have a slight changes this year...maybe...(In my opinion lah) some of us just wait and see attitude...

whatever it is...all I hope for each of us here (to all my bloggers friend and also to those who accidentaly read my blog) will enjoy each and every day of our live..appreciate to anything that comes to us...especially our beloved one....

Until then...I'll see u in my 'schedule' entry very very very soon..ok...

Take care...and God Bless