Posts

Showing posts from November, 2009

Nervous kah?

Hari ini sy akan ke Melaka untuk majlis kawin sahabat satu kerja sy Norsakira ... yang paling 'nervousnya' sy akan jadi pengapit kepada my dear friends kiera... tidak tidak pernah sy jadi pengapit seumur hidup sy... bukan apa, sy tidak tau bah jadi pengapit tu macam mana. Dulu kakak sulung sy kawin, adik sy jadi pengapit. Kakak sy kata kalau sy jadi pengapit dia, nanti 'tercover' pula pengantin..muahahaha...(sy dan kakak sy punya ketinggian yang hampir sama, itu sebab kali..hihihi)...so my adik lah yg jadi pengapit. Sy tengok adik sy jadi tukang betul2kan kain pengantin yg kakak sy pakai...tapi sekejap saja lah...waktu di gereja saja... lepas tu..kenduri di rumah..pengantin sendiri2 hehehehe. Tidak tau kenapa sy setuju jadi pengapit untuk kiera...sudahlah tidak ada pengalaman...sy risau bukan sy yg tolong kiera..sy pula susahkan dia..hehehe...apapun, sy rasa cukuplah sy jadi pengapit untuk kiera kali ni. Lagipun umur sudah tidak sesuai jadi pengapit nanti... LoL. Nanti …

Koir

To you jac...

ni koir dari kg kau tu... wah sudah hebat ya...masuk youtube lagi...:)
tapi bestlah...

p/s-mode Christmas ON.

Amazing!!!

Best kan!!! I love the harmonize tune..

The counting have begins..

Image
Semua orang sedang menghitung balik kampung sudah.... hari ini ada 3 minggu 2 hari lagi ke hari keberangkatan sy ke Negeri di Bawah Bayu! Sukernyaa diriku ini... hihiihihhi *wink*

Mood kerja??? ehmm...adalah lagi lah simpan sikit... :D

Anyway, supposedly sekarang ini musim caroling. huhuhuhu, sy rindu sudah caroling... pakai baju putih dan bawa lilin ke rumah orang. Nyanyi lagu mengingatkan manusia tentang hari kelahiran Tuhan Yesus ke dunia ini... ada paduan suara, ada bacaan singkat dari FT...ada makan-makan (hehehehe). Seperti mereka-mereka ini;


Comel kan mereka (^~^)
Ni choir di kampung saya...huhuhu sangat merindui mereka.


untuk melegakan kerinduan sy sama caroling, maka sy upload lah gambar-gambar ini... hehehe

Have a blessed day everyone!

Ada 1 cerita...

Ada sebuah cerita zaman dulu-dulu. Peristiwa ini terjadi di sebuah kampung yang bernama Kampung PoPua. Maka tinggalah sekumpulan sahabat. Mereka terdiri daripada Jooa, Romandiwi, Verooki dan Tomanak. Mereka mulai bersahabat ketika mereka bertemu buat pertama kali di Kg PoPua. Kempat-empat mereka ni datang dari pelbagai ceruk desa dan akhirnya bertemu di Kg Popua dengan satu tujuan masing-masing mencari rezeki. Setelah sekian lama bersama menempuhi rintangan dan cabaran bersama-sama, maka persahabatan antara mereka semakin kuat.

Namun demikian, romandiwi mulai perasaan sesuatu. Pada mulanya rumandiwi merasakan itu perkara biasa sahaja namun setelah diperhatikan beberapa kejadian romandiwi menyimpulkan sesuatu. Ini terjadi pada ketika verooki tidak berada bersama-sama mereka kerana terpaksa keluar kampung. Pada masa itu, Tomanak seperti cacing kepanasan. Tomanak seolah-olah tidak mempedulikan Jooa dan Romandiwi. Memandangkan Joaa yang lebih bersikap cool dan tidak ambil peduli, maka Joo…

You Make Me Smile (^_^)

Today's Tuesday full with new inspiration from the above .. tq daddy JC...

To bien, Jac, Kiera, airin ~ My faithful Bloggers Friend.. I dedicated this song to you...

story!story!

Image
Finally sy sudah habis tengok drama ni..hehehe. It took a years for me to search the whole episodes of this drama. Drama ni lama sudah ditayangkan, sy nda ingat di Malaysia tahun bila..tapi masa tu sy memang tiada kesempatan menonton drama ini. Sy minat story ini. I love Kim Tae Haa...and i love Kim rae won too. They really looks like a couple. Sangat serasi dan sesuai gitu..:D. Chemistry antara durang sangat ngams!hehehe.

Anyway, dulu2 sy pernah berangan2 (thats me, tak habis2 dengan wonderland sy!)... kalau sy jadi lawyer, sangat cantikss kalau PH sy itu doktor!alaa macam drama ni lah. ahahahaha. Beginilah bah ni kalau kaki cerita korea dan jepun. Kalau soon ada rumah sendiri, memang ada kabinet khas utk semua cerita2 yg sy ada dari korea dan jepun. Macam budak2 kan, tapi itulah sy!

sekarang ni nda abis2 review... lama sudah sy tidak buat book review kan? sy masih berhutang tu satu buku...bah nanti sy buat. Nampak macam free ka sy? heheheh... ada kerja sebenarnya... paper cabinet, pap…

2012

Image
yep, i've watched it today!!! And as always, sy akan buat sedikit (maybe sedikit banyak) ulasan movie yg sy tengok. But before that let me warned you a few things, because if you are not ready to know this then please kindly close this page.

1- my view would be based on christian views
2-some of my it boleh jadi my personal views

let me just begin by giving you the synopsis;

Cerita ni dimulakan dengan watak seorang saintis muda (tall,dark and handsome..:p) bernama Dr Adrian Hermsley. Dr Adrian menjalankan kerjasama dengan dr satnam from india tentang satu kajian geologi...maksudnya keberadaan bumi kita ini, dari permukaan tanah sehinggalah dalam2 nya. Kajian satnam ni menunjukkan yang bumi dalam keadaan yang bahaya dan didapati ada gerakan yang aneh sedang berlaku di bawah tanah. Ada istilah dia, but then sorry tak ingat!something like neurion ka apa tu...akibat fenomena ini mereka meramalkan dunia akan menuju kepada keHANCURAN. So diringkaskan, kerajaan US mula merancang strategi den…

Lupa

Every morning kalau sudah sampai ofis, the very 1st thing to do, mesti buka eden sy dulu... then melawat p blog orang lain... terutama blog si bien.. sejak akhir-akhir ni rajin betul dia update... yg bestnya... ada saja cerita terbaru dia... colourful betul life dia ni..hehehe (kembang sudah kau bien..:P)... yg latest punya entry tentang alzhemier test... kalau nda silap sy test ni untuk penyakit loss memory... entah sejauh mana betul test c bien tu sy p cuba jugalah..ahahahahaa.... syukur pass ..kwang kwang!
bercakap soal hilang ingatan ni, sy bukanlah ke arah itu (wuittt tolak dalam nama Tuhan Yesus)... tapi sy ni ada penyakit SELALU LUPA dan MUDAH LUPA... sama ka tu a???? terutamanya kalau di ofis kan, sy mau balik sudah... semua barang sy sudah kasi sedia tu... sekali keluar ofis... terlupa pula ambil..sampai di car park baru macam... 'astaga...lupa lah sy'.... mau naik ofis semula sudah malas...sometimes hari ahad tu, ingat semua benda sudah ready ni.. sekali baru keluar …

Belum habis???

sy berusaha untuk menghabiskan assignment sy semalam... pun demikian after 3 hours berhempas pulas i just managed to write 2 pages only..:((. Even tho' dah masuk page 6 which is kalau nak berhenti pun dah boleh dah since the minimum requirement is sampai page 6. But then, isi belum habis diterangkan dan belum ada rumusan yang mantap. My target ni, kalau dapat habiskan semalam (which is quite impossible for me) boleh sy minta check dengan pakar bahasa aideline. At least bahasa Malaysia sy yang tunggang langgang (apa lagi cara menulis macam cara sy berkutbah..ahahahhaha) boleh si kawan editkan dan gantilah apa2 BM yang bombastic sikit. Haiyaaa....

Apapun, hari ini sy bawa assignment sy ke ofis..hopefully sy dapat menulis sekurang-kurangnya 2 pages lagi. Then after that fikir mau buat rumusan sudahlah dengan ringkasan eksekutif... macam buat thesis pula kan...

petang ni ada meeting bersama dengan EPU, MOF, SME Bank, Agrobank dan TEKUN. Pelik kan,...semua pasal bank bank bank..... did i…

bye & Hello

Yesterday was my last task in my former ministry, Jabatan Pendidikan and I enjoyed my every moment of emceeing yesterday event....

ya, itulah yang sy rasakan sepanjang acara semalam...Komitmen Pemenang untuk SPK Angkatan 5. Walaupun dari segi pengaturan masa masih belum cukup sempurna, dengan kelewatan bermula selama 10 min, tapi di sebalik itu semua sy berpuas hati dengan semua tim SPK yang bersusah payah.... dari belakang tabir, ke depan tabir, dari ruang ushering hinggalah ke dapur...you all are marvellous.. and i really thankful for having such a great team!

Ada beberapa perkara yang sy mau bagi kredit;
1-tim praise & worship
the singers ~nung, alice, silvie, alisah, julie, peter relik, jaflee - sy diberkati dengan kamu semua...

2-tim musician
~bum,hend,fender,rolyn,jasbon-what a great team..thank God for that.

3-dancers
~linda,cheh,ivy,eve,irene - 2 thumbs up for all of u

4-hospitality/refreshment
~tini and the gang - terima kasih untuk makanan yang disediakan..sedaP.

5-tim lakonan
~Yus…

macam-macam

semalam presentation superb!
Thanks God..i can get thru it.. so 1 more thing to go that is my assignment...duedate 20 Nov...
Anyway, bercerita pasal presentation semalam, 1st time saya drive p bangunan sapura@mines. parking untuk visitor... RM4 per entry... ok... kenapalah tidak buat saja di PICC kan...
Apapun, bagus team kami semalam... sekurang-kurangnya sy tau banyak pasal kerja orang lain... patut soalan PTK komponen fungsional itu perlu direview... memang ada 8 core business PTD tapi realitinya kalau sy baca soalan dia, bahagian pembangunan macam sy yang banyak bermain dengan siling, peruntukan, pemantauan,....tidak pula disoal... kan sektor ekonomi salah satu bidang utama PTD....but then disebalik semua itu, sy bersyukur sebab at least pertanian tetap ada di komponen generik. (again sy merapu pasal ni pula ;P)
enough said pasal PTK ni lah...
malam ni meeting MG yang pertama kali selepas pelantikan MG bagi sesi yang baru...kalau ahad yg lepas sy ada sedikit kerisauan..sebab tidak tau …

Health Conscious

Sejak akhir-akhir ini (entah berapa akhir?), hal-hal mengenai kesihatan dari segi pemakanan, kebersihan tubuh menjadi fokus saya. Terutamanya lah kalau dari segi pemakanan ni, dalam minggu ini saja sy sudah mengurangkan minuman berais...mulai pentingkan etika makan buah, dan yang tidak tahan itu, ada pula promosi dari kawan2 segereja tentang produk kesihatan. Sy dulu, kalau bab spirulina ka, suppliment ka, memang kureng sikit lah. Bukan juga tidak mementingkan itu semua, tapi sy punya fobia memakan apa2 makanan yg dalam bentuk kapsul atau tablet ni. Jadi kamu imagine saja, ubat-ubatan yang dalam bentuk tablet atau kapsul tu... nda ka sengsara sy makan...aissssssh!Cerita pasal produk kesihatan ni, semalam sy tertarik dengan satu sabun yg dikatakan ada cas anion... mengambil kira pandangan c pengguna yg juga komit(takkan nda percaya kan!)so sy pun orderlah 1. Salah satu fungsi sabun tu, menyegarkan tubuh dari stress (sy rasa sy stress) sebab tu ada cas anion...kira menyeraplah! Pas tu s…

my personal response

kalau tengok title sy mesti pelik kan...respon apa tu?untuk siapa?
sy tertarik dengan tulisan pure dari hati sahabat sy ini ..... apa lagi FT yang dia kaitkan menjadi renungan saya sejak beberapa waktu....
yg sy mau respon itu bila dia bertanyakan beberapa soalan yg sy COPA (copy and paste) dari dia: 1- I have prayed and i did not feel that you are the one for me. or i have prayed and the answer is NO- confirm christian men punya answer. (it’s biblical what??)
2-mencari kesesuaian- di tahap mana dalam perhubungan?? sebelum memulakan?? pada masa jadi BF & GF??? ************************************************************************************* My personal view (for kalangan orang-orang Kristian sahaja);
First things first~ ada 5 steps yang kita lalui
a-persekutuan ~ maksudnya kita berkawan dengan semua orang tanpa ada motivasi yg salah.
cthnya; 'sy mau ikut komsel ini lah, sebab ada c anu yg sy minat. siapa tau nanti kami terjatuh cinta'...uise terang2 fokusnya bukan ke Tuhan, a…

Writing

Image
Just to share, exam PPK(dulunya PTK) sy belum berakhir. Exam penulisan sudah selesai pada 2 - 3 Nov, i hope for the best (semua orang mengharap sedemikian) anyway sy sudah share pasal ni in my previous entry. Sekarang ni ada 2 perkara lagi yang belum settle. Gambar di atas, menunjukkan rujukan sy untuk assignment sy. Tajuk apa?from the books di atas boleh teka sudah bah kan! Hopefully sy boleh hasilkan 1 penulisan yang mantap..(huhuhu..pray for me ya!). Another one, sy perlu present SKT saya dihadapan panel pada 12hb ni. Yang ini isinya sudah ada cuma belum ready dari segi penyampaian. Wooaa, ini pun doakan sy juga ya...

For my renungan (mau share pun boleh)
'Beri dan lakukan yang terbaik' ~ Kolose 3:23

Drive

Image
Berhati-hati ketika memandu...

lebuh silikon ~ jalan sy melarikan diri dari kesesakan! Exit Seri Kembangan...selalu jam.

Anyway, entry ni saja-saja... my take 5 entry! (^_^)

KIDS ZONE

Image
sy sedang buat preparation untuk pengajaran gereja anak esok. Lagi sedang googling games untuk mereka ni. Tapi banyak yg susah sy mau ikuti. :((

Sebenarnya sy lebih mau fokus kepada pengajaran firman Tuhan, dan selalunya sy akan cuba delegate tugas sama pembina anak yg lain. Ada yg buat games, ada yg akan bw pujian dan penyembahan, ada yg bawa ice breaker, dan selebihnya mengawal karenah anak-anak. Pun demikian, seringkali sy yang kena buat hampir 80% daripadanya. Thats why sometimes and most of the time untuk setiap kali mengajar anak-anak, energy sy habis diabsorb di situ.

Kalau di group sy itu, sy sudah pernah buat plan semua aktiviti pada hari sabtu. sy kumpulkan mereka dan kami bincang. At 1st, itu baik bahkan sangat baik becos, semua diatur dengan baik dan masing2 sudah tahu part tugas masing2. Tapi itulah, tidak konsisten buat perjumpaan lebih banyak diatur thru sms. Dan apa terjadi, even sy sudah percayakan kepada mereka fikirkan apa yg perlu dibuat, end up sy yg akhirnya buat!

M…

Menemukan yang Hi - Lang

Image
sy sudah mendapatkannya kembali... :D
after 6 months of separation... :p, and within those times i learn to practice 'penyerahan hak'... i thought i would never have it back. I learn to let it go... :)
mesti kamuorang pelik kan apa benda sy merepek di atas tu. Sy kehilangan jam itu sebenarnya or better to say sy tercicirkannya semasa CG IV hari itu which is sekitar bulan jun. Just imagine how i felt! Jam kesayangan, bought by myself for my birthday and tercicir begitu saja... sedih woooo...
But thank God, thanks also to my geng aideline yang menemukannya utk sy. Rupa-rupanya selama ini ada dekat saya, but berada di himpunan kain-kain altar call yg dipakai semasa CG IV. Yang peliknya CG V tidak pula terjumpa. EHmmm, apakah jodoh sy juga begitu??? upppss... NO KOMEN!!!
anyway, i am so happy to have my elle watch back with me again. Kali ini sy juga 'kau' betul-betul ah.

6 Pesanan Tuhan Yesus buat orang percaya

Kepada teman2, sy kongsikan perkara ini. Sy secara pribadi pernah mendengar sharing ini dari orang itu sendiri pada tahun 2007.. Renung-renungkanlah.

Kesaksian Oleh: Pta. Brani Duyon

Pengenalan

Sekitar Bulan Mei Tahun 2006, seorang hamba Tuhan telah dipanggil secara khusus ke Syurga untuk bertemu dengan Tuhan Yesus bagi mendapatkan “Wahyu Khusus” yang mengandungi Enam Pesanan.

Penatua Brani Duyon @ Efendie, 52 , bangsa Dusun, berasal dari SIB Bayayat Kota Belud, Sabah, Malaysia Timur. Beliau pernah menjadi seorang Gembala Sidang di SIB
Melangkap Baru, Kota Belud,Sabah (Taginambur) beberapa masa. Kemudian menjadi Ketua
Sidang di SIB Bayayat pada 2005-2006.

Pada 21 April 2006, Anak kami yang menetap di Semenanjung Malaysia telah memanggil kami dengan tujuan menghadiri majlis hari perkahwinan mereka. Tetapi baru seminggu berada di sana, saya tiba-tiba mengalami “stroke”. Saya terus dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Malaya, Malaysia. Doktor memeriksa saya dan mengatakan ada sel-sel darah pada…

Frrrrooozzzzzzzzennnn

Image
Sejuk betul office... Tak tahan... Badan sudah menggigil... Baju di badan sudah 3 layer... and yet... MASIH SEJUK!!! Pleaselaaaah.... naikkan lah suhu di office ni....

Read this..It could save your life!!

Image
EATING FRUIT...

It's long but very informative

We all think eating fruits means just buying fruits, cutting it and just popping it into our mouths. It's not as easy as you think. It's important to know how and when to eat.

What is the correct way of eating fruits?

IT MEANS NOT EATING FRUITS AFTER YOUR MEALS! * FRUITS SHOULD BE EATEN ON AN EMPTY STOMACH.

If you eat fruit like that, it will play a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities.

FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD. Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit. The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so.

In the meantime the whole meal rots and ferments and turns to acid. The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil....

So please eat your fruits on an empty stomach or b…

Kembali

finally i'm back...

a few days ago, i've been so busy focusing to my PTK exam!...tho' so many topics have to cover..tapi i have to try jugalah...mana yang mampu....so tunggu saja lah apa keputusan exam nanti...i have done my part as a 'student'...:)..now berserah saja lah..biar BAPA yang tentukan... apa pun hasilnya, itulah itu... :D...

semalam birthday kawan sy yang jauh di pedalaman.. happy birthday to you friend... seorang lagi yg sama birthday ada di pulau mutiara... happy birthday to u too... wish sajalah kan,,, hadiah belum ada, tidak apa, bukan kah ingatan itu lebih bermakna...hehehee

sy masuk ofis hari ini, macam best pula exam PTK ni..at least jumpa kawan satu batch dan yg bestnya...abis exam balik rumah trus...so semalam yg best...tidur di rumah tidak ingat dunia sudah..heheehhe...

ok... lepas ptk ni, banyak sy kena belajar ni..upgrade diri sy menjadi pekerja yang berpengetahuan... tidak lama lagi mau masuk 3 tahun dalam perkhidmatan... so sesuai dengan tempo…