Posts

Showing posts from July, 2009

Lilin Kecil

Hanya, kuatkan dan teguhkanlah hatimu dengan sungguh-sungguh, bertindaklah hati-hati sesuai dengan seluruh hukum yang telah diperintahkan kepadamu

(Yosua 1:7a)

Sebuah lilin kecil dibawa sama seorang pria tua menaiki tangga menara. Lilin kecil itu nanya sama pria itu, 'Kita mau kemana?' pria itu menjawab, 'Kita akan menerangi jalan kapal-kapal di laut.'

'Ah, mana bisa, aku akan cuma lilin kecil.'

'Itu urusanmu. Pokoknya kamu cukup memancarkan sinarmu, sisanya bagianku.'

Ternyata di puncak menara itu ada sebuah reflektor raksasa. Lilin itu ditaruh di depan reflektor itu yang segera membuat cahaya lilin kecil itu jadi ribuan kali lebih terang sampe bisa menerangi kapal yang ada di laut.

Kita semua kayak lilin kecil itu. Kita mungkin bukan orang yang gimana-gimana gitu, bukan orang yang gede, atau bisa lakuin hal-hal luar biasa, tapi dengan apa yang kita punya, tapi dengan seberapa yang kita punya, sekecil apapun itu, just do it, en sisanya biar Tuhan yang bekerj…

now and there

Pagi ini, ketika sy membuka blog orang lain, ..sy diberkati dengan sharing ini. Sederhana saja mengenai kisahnya sehari-hari, tapi ada bbp statement dalam sharingnya yg membuatkan roh sy bangkit dan dikuatkan!

Dalam minggu ini, sy merasakan sy berada di 'padang gurun' baik secara roh mahupun fisik. 3M sy tetap jalan, tp gak punya inspirasi. Kenapa bukan 4M? kerna bbp waktu ini, M yang terakhir sy kurang berjalan iaitu membagikan firman Tuhan dgn orang lain. Sy hari-hari ini banyak dengan sy sendiri. Hari-hari ini, sy banyak berfikir dan berfikir mengenai macam-macam perkara.

Di tambah lagi, keadaan kesihatan sy yg kurang memberangsangkan. Sy menyedari sy mengalami kelesuan dlm setiap perkara. Sy kurang aktif dan kurang tersenyum. Menyedari keadaan sy, semalam sy pergi ke Klinik Putrajaya. Sy spt yg kalian sedia maklum, paling tidak suka p hospital apa lagi makan ubat. Itu adalah kengerian yg cukup dahsyat buat sy. Tapi oleh kerna dunia sedang mengalami phenomena H1N1, maka sikap…

Mendengarkan suara Tuhan

Mendengarkan suara Tuhan(dikutip dari Kisah-kisah Inspiratif FB)

Ada seorang anak muda yang bersahabat akrab dengan seorang pengkhotbah tua. Suatu hari, anak muda ini kehilangan pekerjaannya dan tidak tahu lagi harus berbuat apa. Akhirnya, dia memutuskan untuk mencari si pengkhotbah tua itu

Ketika berada di ruang belajar si pengkhotbah, si pemuda ini berteriak-teriak tentang problem hidupnya. Akhirnya dengan kalap dia mengepal-ngepalkan tinjunya, sambil berteriak, "Saya memohon Tuhan agar menolong saya. Tapi hai pengkhotbah, mengapa Dia tidak menjawab saya?"

Si pengkhotbah tua itu pergi ke ruang lain dan duduk di sana. Lalu dia berbicara sesuatu dan menanti jawaban si pemuda. Tentu saja si pemuda itu tidak mendengarkan dengan jelas, sehingga dia ikut-ikutan pindah ruangan.

"Apa sih katamu?" tanya si pemuda penasaran. Si pengkhotbah itu mengulangi kata-katanya dengan perlahan sekali, seperti sedang bergumam sendiri. Tetapi si pemuda belum menangkap bisikan si pengkhotba…

H.e.A.L.t.H Condition

Last saturday, as what we've planned, we went to have our cycling day at Wetland Park. Kali ni, sy bukan dengan bien saja, tapi sekalian bersama geng keras sy. Sy,bien, giu dan irene p berbasikal, whereas aideline,bum dan julie p bersantai.

Cuaca sangat bagus tuk beriadah, tp sayangnya bukan waktu yg sesuai untuk sy rupanya. Dari mula sebenarnya sy dapat rasakan badan sy tidak cukup fit untuk beriadah. APa lagi berbasikal yang memerlukan EXTra ENergy utk naik bukit. But then, i ignore it since i believe i still can do it. Huhuhu, sometimes, begitulah sy, a bit memaksa diri. Tidak kira apapun keadaan tubuh, selagi boleh selagi itulah sy push diri sy...mmm

So apa terjadi, spt kata bien, baru halfway sy collapsed@pengsan. Memang sy sendiri tidak menyangka akan berakhir spt itu kan! Sy ingat lagi, sy paksa diri sy utk kayuh bukit itu sampai bila sy sampai di camp site(tempat sy pingsan), sy suda rasa kepala sy lain macam. Telinga sy macam masuk angin, penglihatan mula berpinar2 dan mula…
Walau kuharus berjalan
Dalam lembah kekelaman
Perlindungan-Mu Oh Tuhan
Nyatalah bagi hidupku

Tiada pernah sedetik pun
Tiada pernah Kau tinggalkan
Sungguh mulia dan sempurna
Hanya Kau layak disembah

Yesus Engkau Juru s’lamatku
Dalam janji-Mu kemenanganku
Selamanya ‘kan kunyatakan
Besar setia-Mu Tuhan
Di hidupku
..................................................................................Ketika sy mengamati lagu terbaru dari album terbaru dari True Worshippers, sy teringat saat sy melalui lembah kekelaman sy. Dan lagu ini benar-benar mengambarkan apa yang sy alami bahkan apa yg sy pegang. Yakni hanya janji Tuhan yang sy pegang.Saat sy mengalami lembah kekelaman itu, sy tidak tau harus ke mana. Sy tidak tau harus dishare kepada siapa selain dari Bapa di Surga. Ketika sy mencari Bapa rohani sy atau teman2 dekat sy, sy dapat merasakan, they can be a very good listener but ... I just dont have the strength to share details to them. Even to my very close friend, juga sy tidak tau bagaimana utk curha…

Raja segala Raja

hehehehe..hari Jumaat yang santai membuatkan sy senang 'mengepost' semua video clip yg dapat hari ni...enjoy dulu ya!



~Sedang mau belajar voicing bah ni~

Jadi seperti Mu

Lagu ni sy suka. 1st time dengar waktu tim batam datang ke serdang. Dan sy sama-sama melayani bersama-sama mereka. And i like this song very much!
Bapa kau setia
Takkan meninggalkan
Dan ku percaya Engkau ku miliku
Dan ku milik Mu

Kerinduan ku tinggikan nama Mu
Kerna ku tau Engkau dalam ku
Dan ku dalam Mu

Ubah hatiku seputih hati Mu
setulus salib Mu
Kasih Mu Tuhan
Biar mataku seperti mata Mu
Pancarkan kasih Mu
Ku mau jadi...s'perti Mu

How Great is our God

sy suka lagu ni...always!How great is our God (Hillsong version)Yes!Our God is great.

Masuk Pencuri

Teman2 masih ingat ka rumah sy yg pernah dimasuki oleh pencuri sekitar hujung tahun lepas?

Nah, apa yg berlaku semalam, sekali memeranjatkan kami serumah. Sekitar jam 6.40pm macam tu sy dan aideline sampai rumah sy terkejut sebab pintu pagar rumah kami terbuka. Sy ingat housemate sy c giu sudah balik tapi sy tengok teda keretanya. Sy mulai berfikir, takkan ada orang masuk rumah kami lagi!

Tapi sy buka pintu, padlock masih ok, teda unsur2 pecah rumah. Tengok dalam rumah (tingkat bawah), macam biasa, TV, komputer masih ada dan suasana rumah sama spt yg ditinggalkan. Jadi sy mulai fikir,'o mungkin pagar saja kali'. Tapi tidak lama tu, kawan sy c aideline tanya sy..'ging, kenapa tingkap kamu macam ni. Cermin pecah. Besi dia bengkok.' Sy mulai tidak sedap hati. Sy berlari naik atas dan sy melihat pintu bilik giu terbuka dan habis laci mejanya dibongkar dan suasana biliknya yg bersepah macam orang yg mau cari sesuatu. Lepas tu langsung sy ingat ada duit CG dan duit dept pendid…

3-5

Image
Harry Potter and the half blood prince. Out of 5 star i give 3 to this movie. :)..not bad rite! mmm, the 3 movies of Harry Potter before this (yg sy tengok dan yg sy ingat) (correct me if i'm wrong bien, ^_^), semuanya sy tengok di VCD. Dari HP dan geng2 nya dari usia kecil sehingga membesar bagai juara sekarang... sy rasa movie yang yg latest ni agak kurang perasanya. Permulaan cerita yang agak slow... dimulai dengan kuasa-kuasa kegelapan..roh-roh hitam terbang ke sana-sini, sampailah ada kebakaran berlaku. Lepas tu, ada muka HP yang membaca suratkabar dan dia cuba mau tackle tu lady..hmmm.. macam kurang best opening dia...patutnya ada soundtrack mcam HP yg mula-mula tu...at least itu trademark bagi HP, (pd fikiran sy lah!) Pengembangan story dari plot ke plot pun agak kurang menarik. Patutnya semakin HP and geng sudah di usia remaja ni, jalan ceritanya pun menarik lah kan. Ok dont get me wrong. Sy bukan pembaca buku HP so jalan cerita sebenar sy tidak tau, tp apa yg sy share di si…

when there is only one flowers?

Image
finally, i've finished watching this korean drama series @ U-tube. Penat menunggu ending dia macam mana. :) Btw, i love this movie. Satu ketika dulu Taiwan Series 'Meteor Garden' pernah menjadi hit, tapi dibandingkan dengan Boys Over Flower, sy lagi minat Korean version. As always, i like the hero.. Goon Jyun Po.. the heroin tidaklah secantik heroin korea yg pernah sy nampak, tapi Geum Jan Di memang cute dan adorable. Sesuai dengan heronya. Tp, semua watak F4 dalam ni sy minat. Sayangnya watak woon bin tidak banyak cerita. Dia la hero yg paling rendah diri ni, on-off jak cerita tentang dia. Anyway, i enjoy this drama. Sudah lama tidak tengok cerita korea yg boleh membuatkan sy berjam-jam menghadap laptop. Pernah juga gara-gara tengok ni cerita sy sanggup tidur 2 jam sahaja. ahahahhaa... but then lega dapat habiskan cerita ni. ehm, mau beli ka VCD nya? sy fikir dulu. The last VCD yg sy beli ialah Lovers in Praque. Hehehe, pesanan tuk kiera...'aku pesan dengan kau je la ye…

Good Day

I'm back into action!

I was on leave since thursday. But to tell u the truth, i still want more. ^_^

So today, a bit pening kepala sebab sebenarnya sy tidak cukup tidur. Yg namanya cuti, patutnya harus punya energy lebih kan...tapi sy sebaliknya pula... but no worries, fizikal ku lemah tapi rohku dikuatkan.

Anyway, ceriteranya kereta sy sebelum ni sudah pun OK! Thank God, hari jumaat tu sy p terjah jak HQ Proton di Shah Alam, tanpa booking. But puji Tuhan, everything is under God control. Sy sampai sana with my friend terus jumpa technican yg memang on duty. So sekitar 3 jam menunggu the technician said, there was no leaking at all... wah..sy sgt bersyukur kereta sy dalam keadaan baik plus it is FOC. Since masih lagi under warranty. Walaupun lama menunggu tp servis proton sentiasa yg terbaik.

17-19 was a blast for me..sangatTT diberkati dengan tim P&W dari Batam. Sy percaya, teman2 lain juga mendapat banyak input dari mereka.

So to team Batam, tq so much! Looking forward untuk mela…

S.E.R.V.I.S

hari ni dan esok sy cuti. dan antara sebab kenapa sy bercuti sebab sy mau servis sy punya baby blue mountain. My car! Ini 3rd service. Sebenarnya sy mau servis di kilang kelahirannya di HICOM Shah Alam, tapi booking penuh tuk weekdays, yg tinggal cuma servis biasa hari sabtu. Tp kereta sy ni bukan setakat mau servis normal since ada macam part longgar yg sy selalu dengar whenever i drive 60-80 km/j. Sy tidak senang hati ni jadi sy bertekad apapun sy kena bawa juga kereta sy diservis on weekdays. Since penuh di shah alam, sy try di tempat lain di balakong.
Tp itulah, sy satu orang dan tempat tu pun main2 cuba jak sy, sampai juga akhirnya walaupun tersesat.Thanks God, sy tau u-turn di mana..tapi sebab terlimpas simpang ke sana sy sampai di mahkota cheras. :)Nah, ni lah bah yg bikin susah ni kalau sy satu orang saja, selalunya sy berteman, 2 servis yg pertama sy pergi dengan kimi dan oscar. Oklah, sebab durang ni kira pakar dalam hal2 kereta. Sy? setakat tau drive/isi minyak. Hal2 engine…

Taraaaaaaaa

알림 있는 내 friend 덕분에 알 수 원하는 언어 내 언어를 변환할 수 있는 이러한 웹 발생했습니다.
어떤 있습니다 I 말할? 실제로 특수 사람에게 내 감정이 빠른 좋겠어요. 어떻게 지내세요? 때 있습니다 I 만나서 다시?

~ wah I like ~

with L.O.V.E

Image
Happy birthday kak Ngah... 15 July 2009 Despite everything that u're facing right now, just TRUST our LORD. He promised to never leave us nor forsake us. He promised to give us strength to move on. He promised to always be there waiting for us with HIS unfailing love. Love u... N miss all of my cute nieces... cant wait to see ur coming soon baby... God bless, and have a blessed birthday.

a W.A.L.K. to remember

Image
remember this movie? the 1st time I watch this movie was during my university days...i still remember i watched this with my bestest friend, giu, del, and oli. But I couldnt recall whether i cried or not when i saw the movie for the 1st time. But one thing that i do remember is i like the storyline very much and Landon Carter (the hero of the movie) is soooo cute and romantic. Mandy moore? she is so beautiful and look innocent and this movie.
so today, thanks to my colleque joanne ... because u got this DVD and shared it with me, (later sy burn ah!)...
joanne tanya sy, samaada sy nangis atau tidak tengok ni movie?mmhm, movie ni memang mengharukan sy. Di sepanjang percintaan hero dan heroin ini, sy tidak menangis tapi sy terharu. Tp ada satu part yg hampir membuatkan sy mengalirkan air mata apabila Landon carter datang bertemu dengan bapanya dan memeluk bapanya. Landon sangat bencikan bapanya kerana bapanya meninggalkan dia dan ibunya. Jadi ada dendam antara anak dan bapa. Tapi akhirnya…

The answer!

Today is friday. Supposedly, i shud be back already. But the clock is showing 5.42 pm, and yet i'm still in my office, alone and wondering of something!

lately, i used to stay at office till 5.30 pm and above! I dunno why. I'm thinking, if i go home early, what shud i do? apart from cooking, i dunno what shud i do next.

Tomorow is saturday, but i still dun have any plan. I tried to find my friends at putrajaya, trying to gather them in what we call cell group, but looks like most of them are busy during friday nite, and they are only available on sunday nite. But its ok, as long as we can gather and have fellowship.

mmm, still wondering, what am I waiting for? I dunno. But I think i know the answer... but I just couldnt throw it into writing. Or I just dont have the guts to share it here. It is all in my mind, in my heart. God only knows.

Its july, and i still have 16 days to go, before I make a decision, whether to move on or just waiting all over again. i still dun have the answ…

The Climb

Layan dulu lagu Miley Cyrus 'The Climb'. Sy sangat suka lagu ni sebab liriknya pun memberi inspirasi..check it out!I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Alwa…

F.U.L.L

Image
Putrajaya, 8 Julai - Dengan ini, diumumkan Cik Puan Renny binti Lesa telah berjaya melepasi tempoh percubaan sebagai seorang pemandu Lesen P. Hari ini, beliau telah berjaya mendapatkan lesen memandu cap lesen FULL.Kegirangannya jelas terserlah (lihat gambar) apabila mendapatkan lesen yang baru tanpa sebarang saman. .................................................................................. hehehe,, macam apa jak kan! Tapi sy bersyukur sudah tukar lesen saya hari ini. Sy ingatkan proses akan ambil lama, tapi lebih kurang 7 min lah dan sy dapatkan lesen yang baru. Sempat juga sy beramah mesra dengan staff kaunter dia, orang sabah juga.Anyway, komitmen sy (aise macam kesaksian pula), supaya sy akan menjadi seorang pemandu yg lebih berhemah.^_^

wishes

Image
It's 7 July 2009...

wishing happy birthday to my beloved sista ~kak long~
Teringat masa dulu, zaman kakak sy masih sekolah menengah sy masa tu sekolah rendah, mesti ramai orang cakap kami dua macam kembar. Sy hairan betul.
Tapi my kakak sgt berbeza dengan sy. Dia anak sulung so sifat dominan dia kuat. Kalau buat keputusan, kalau dulu-dulu mudah kepahitan ni sy sama dia. Tegas betul! Sudahlah tegas, cermat lagi. Nda boleh sembarangan. Dulu2 tidak tau kan, jadi sekarang ni kalau ingat baik2, ada betulnya kakak sy layan kami adik beradik sedemikian. Kalau tidak kami akan jadi manja! Kakak sy nampak a bit garang (a bit je!), tidak peramah (hehehe), dan nampak sukar didekati, especially oleh org baru (siaplah yg akan masuk family sy, hehehehe). But then, kakak sy penyayang bah, mungkin dia seorang yg bukan mengekspresikan kasih but i know she loves us. Love u too sis. Happy birthday, blessing be upon you in Jesus name. Amen.

berkongsi tarikh lahir yang sama, my wish goes to sis cristine wo…

One day of saturday

Image
As i shared in my previous entry, last saturday we have a short vacation to Kg. Orang Asli somewhere in Jerantut Pahang. We really enjoyed our time there, with our friends there. Early in 6.30am, we departed from Serdang and arrived there around 10.00 am. Quite a long journey huh?.. Pity to our driver, but a zillion thanks to our beloved Pr, who bring all of us safely pergi dan balik. Well, this is my first time menjejakkan kaki di Jerantut. Excited!
So enjoy some of the pics.

1st pics- all of us the rombongan!


sempat makan-makan durian (again giu?)..tapi seronok tengok mereka makan. Me? I did try 1 ulas biji, but then as always durian is not my favorite. Cukuplah sekadar merasa. :)

Gambar di ambil sepanjang perjalanan. Sempat menyinggah di tamu sana. Lucunya, sy boleh tidak kenal sayur rebung..ahahahhaa.. nama orang kampung (pure dari kg) tapi jenama bandar...haiya!
Nah, all the time I was the camera gal, since i'm the only who brought camera for that day..yg lain using hp. So autom…

Baru vs Lama

disclaimer: Cerita ini tidak ada kaitan dengan mana-mana pihak baik yang hidup atau pun telah mati. Ini adalah curahan hati dari seorang anak Tuhan ditujukan kepada Bapa nya di Surga.

Galatia 5: 22

'Tetapi buah Roh ialah: kasih, sukacita, damai sejahtera, kesabaran, kemurahan, kebaikan, kesetiaan, kelemah lembutan, penguasaan diri..'

diteruskan ke ayat 24 'Barang siapa menjadi milik Kristus Yesus, ia telah menyalibkan daging dengan segala hawa nafsu dan keinginannya.'

Sekarang jam Laptop sy sudah menunjukkan 12.36am. Entah kenapa, sy mesti menulis malam ni juga,waktu ni juga. Pendek kata, I must write this down. Sy sebenarnya baru balik dari lawatan kami ke di satu kg orang asli, melawat bbp sahabat kami dari sabah. Penat? Yes I am. Sy memang penat, bangun seawal jam5.10 am dan bukan boleh tidur sangat sepanjang perjalanan pun. Tp inside me urge me to write this at this moment, before sy melangkah ke hari ahad iaitu hari ni pun sudah sebenarnya (5 Julai).

Minggu ni, sy agak…

I miss those days

Image
I miss those good days... God bless you all friends!














Happy hour!

Image
ooo bukan McD ah!
Tapi ni ha, hari isnin yg lepas ada pesta makan-makan durian di teratak kami sendiri ;p
mau share juga wajah-wajah yg 'kaki durian' ni. Kami-kami jak pun! Tp makan macam makan satu family besar! hehehehe...
Tp sy tidak join makan durian dengan durang lah, sy bukan penggemar durian tp tetap makan 1-2 ulas macam tu! Ya penting tidak kempunan (bahasa pasar kami).
Sibuk durang menikmati tu durian, sy sibuk ambil gambar durang. Macam kebestan betul wajah-wajah mereka ni. Sy pula betul2 kekenyangan, betul2 tidak mampu telan 1 ulas pun. Surrender dengan tomyam masakan housemate sy!
So here it goes, mereka-mereka yg sangat menikmati kesedapan Raja Buah!

Thank God its Friday!

Image
I always like friday! ^_~.
Why, its simply because tomorrow is weekend and its our off day!...
Plus, on friday we have long time for lunch hour. So today, we decided to try new place. as suggested by our moa colleque.

K.I.T.C.H.E.N. V.I.L.L.A.G.E

mmm, macam biasa tersesat jalan dulu baru kembali ke jalan yang benar! :D
but thank God, tidak lama juga cari tempat tu. Tempat ni senang dicari dan mudah kelihatan dari jalan besar. Parking pun senang mau cari. Sampai sana, rupa-rupanya bukan Kitchen Village yg ada, ada lagi restaurant lain yg betul2 berdekatan antara satu sama lain. Boleh kata 'pilih-pilih yang mana berkenan di hati!'. Ada The Walk, o Town, dan Everything is delicious!
Rata-rata, pengunjung adalah pekerja cyberjaya!kalau pakai baju kurung tu tau-taulah dari daerah jiran! Kami order set punya, (macam makan besar jak!), 3 dishes! Tp yg kurengnya tempat ini, adalah masa menunggu makan tu quite lama juga! Positive thinking -maybe hari tu hari jumaat so ramai pelanggan-, tp la…