Posts

Showing posts from April, 2011

marriage is a work hard...

Di twitter, ramai yang sedang memperkatakan tentang Royal Wedding yang ditunggu di antara Prince William dan Kate middleson. Dan beberapa waktu ni, saya sempat juga tengok di NTV7 sedikit sedutan tentang kisah percintaan mereka.

Apapun, kita tinggalkan mereka dulu, mari saya share 1 statement yang saya sangat setuju!

"You can't have a ROYAL wedding but u certainly can have a ROYAL quality marriage if u work hard on ur marriage."

Perkawinan indeed satu kerja keras antara kedua-dua pihak. Both husband and wife ada 'kerja rumah' yang perlu dilakukan. Yang namanya komitmen, itu bukan satu perkara mudah. Apa lagi perkawinan orang Kristian. Kita bukan setakat mengikat janji dengan pasangan kita tetapi juga dengan Tuhan.

Jadi link dia bukan 2 way saja tapi 3 way. Husband - God - wife. Ada orang lambat kawin sebab mencari2 pasangan yang serasi dengan dia. Sebab ramai yang berpandangan kalau serasi boleh berkekalan bersama. But then again, perkawinan bukanlah inisiatif manusi…

simply from my thoughts...

its friday morning...i woke up and realize today things will be different.

hehehe ayat poyo saja! Tiadalah, sy happy sebab kursus sa di INTENGAH sudah selesai dan saya tidak perlu berkejar bangun terlalu awal dan drive KL dan stuck di jalan raya selama 1 jam. Aduhai, nampak gayanya sy tidak boleh keja d KL lah ni, memang tidak tahan lah.

Masa ni lah rasa bersyukur dapat di Putrajaya saja. :)

Apapun, i enjoyed my course for 3 days. Cikgu (aise sy panggil mereka cikgu sb durang kan mengajar) yg buat kursus tu pun sangat bagus dan very interaktif dengan student2 nya. Classmate saya yg sama2 ambil kursus pun semuanya peramah dan helpful. Kami ada 29 orang dari pelbagai skim yg berbeza. Masing2 ada bidang tugas yg berlainan.

Sy ingat, pagi selasa tu sy dan suami sempat berdoa. sy berdoa supaya saya akan enjoy kursus sy dan sy dapat berkomunikasi dgn peserta yg lain. Puji Tuhan, saya menemukan seorang kawan dari sarawak. wlpn dia pangkat bos, tapi dia sangat humble dan 3 hari kursus sy banyak b…

my sweet rival

hola..happy thursday morning...

wow..time really flies very fast...and its like towards the end of April?...ok....

tapi masa tidak berulang...so apa yang ada sekarang let use it to maximum...yeay!

Ntah apa2 kan intro saya...:D. Bukan apa, hari ini 21 hb...hari jadi cousin saya sebelah Bapa her name is Alicia. Not Alicia keys tapi Alicia Janari. :)

She's my 1st cousin, and dulu2 zaman budak2 we were so close. Since sebelah bapa saya, sy dgn dia hampir sebaya jadi kami rapat dan biasalah kalau family ni, suka mau ikut2 an.

Time budak2, di church ada pertandingan Bintang Kecil. Sebelah bapa saya ni, sya boleh kata ada karunia menyanyi yg Tuhan kasi. Bermula dengan auntie dan uncle saya. Plus they are very talented in playing instrument too. ooo..my father pun boleh nyanyi tau..hahaha. So sy dan cousin saya ni pun join the bintang kecil...1st competition, my cousin yang menang. 2nd competition my cousin menang juga. Masa tu, sy sudah macam kenapa dia saja menang. I can sing too what! Tapi …

Belum waktunya...

This few days...banyak hal yang saya rasa excited...

Tapi...after time pass by...I realized that...mungkin belum waktunya lagi...

Bbp hari yang lepas, saya miss my period utk seminggu lamanya...dan itu buat saya dan MM antara excited dan nervous...sama ada kami bakal jadi new young parents...

Pernah buat pregnancy test sebelum tu tapi line kedua sangatlah samar2...seolah2 beri harapan 50-50 dengan kami. Jadi we decide utk tunggu seminggu lagi...

well jauh di sudut hati saya, saya mengharapkan ianya akan jelas..tapi God knows the best timing for us. And I believe HE knows everything about our future.

Anyway...sya kibar bendera merah start semalam. Dan memang ada rasa sedikit kecewa tapi kata firman Tuhan 'Bersukacitalah dalam pengharapan, sabarlah dalam kesesakan, dan bertekunlah dalam doa! - Roma 12:12 '.

Saya menyerahkan waktunya itu kepada Tuhan. As I believe God made everything beautiful on its time.

Stay Blessed.

I am sick with this...

i dun care about pengakuan dari RPK...

i dun care if RPK try to prove himself right..

i dun care about him...

dia spt lalang..yg berubah2...

sekejap ke kiri sekejap ke kanan...

sekejap fakta tentang orang ini...

sekejap fakta tentang orang itu...

B.O.S.A.N..

semua benda mau dipolitikkan...

What I care is about this issue..

THIS

Takkan hal ni pun mau dipolitikkan?

tak faham!!!

Whats wrong with this people?

Itu satu hal!..

u want to talk about development..please go to sabah....

said about milllion dollars to upgrade the basic infrastructure...

MANA lah????

org s'jung kalau datang sana pun tidak sanggup sudah mau datang lagi...

apa lagi orang lokal yg hari2 lihat...mengalami keadaan yg daif.

Sbg gov servant saya tau..banyak yg mau lihat target group masing2 terima apa yg diberikan oleh kerajaan..but then..sy heran banyak betul 'orang2 yang berkepentingan' di sana dan sini yg tidak tau malu...durang ja mau kaya dan senang...

Memang mengeluh tiada guna..what i am capable right no…

Bila bergelar 'Puan'...

Lama tidak update blog...sowey...masih ada ni.. :).. Anyway...sedar tidak sedar, sudah sebulan 3 hari saya bergelar Puan. Jadi isteri orang...:) Ada perubahan ka dlm sebulan ni? well let see...

kalau bangun pagi during hari kerja, memang husband juga duluan. Since MM keja di KL so dia kena keluar awal dari saya. Saya? heaven. Sebab ofis sudah semakin dekat dgn rumah. :D
balik dr ofis, masak. Dulu zaman bujang, biasa juga lepas balik dr ofis trus rushing p dapur, so tiada kejutan sangat lah di situ. Cuma, dulu ada banyak chef...sekarang saya lah chef nya di rumah. So menu tuk 7 hari I have to think and do it by myself. yg penatnya tu, fikir pasal menu...bla bla...bahan..bla bla...sy bukan macam kawan2 sy macam suhanaazlin (hehehe epsecially dia lah) yg campak saja terus jadi. Sy kena ambil masa..analisis..ahahaha..not born to be chef kan..hanya ditrain saja..:)
sekarang kami berdua di rumah, semua kwsn d rumah jadi territori saya as a wife. Maksud sy, sy kena pastikan rumah dalam keadaan…

T___T

crying

dissapointed

sad

anger

sad

crying

anger

:( :( :(

I pray

Image
Friends, dunia yang kita tinggal pada hari ini bukan lagi seperti 20 tahun yang lepas.

20 tahun yang lepas, saya baru berusia 8 tahun. Baru darjah 2. Masih happy2 main polis-pencuri, masih happy main getah, masih happy sehingga tiada kerisauan pun pasal apa yang jadi di dunia kita sekarang.

Dulu, panas matahari dia dirasakan heaven. Kalau hujan pun terasa winter. Dulu jalan kaki time panas matahari terik, dirasakan macam tiada apa2. Kalau hujan, lagi syiok main hujan. Tapi itu dulu...sekarang dunia sudah berubah. Generasi muda mulai terdedah dengan banyak teknologi moden. Internet di hujung jari. Banyak hal tidak benar, mulai masuk dan mempengaruhi.

Manusia juga mudah lupa untuk mengucap syukur kepada Tuhan sang Pencipta. Lupa kepada, DIA yang dari DIalah bermula segalanya dan dari DIA lah juga berakhir semuanya. Kawasan yang diluar lingkaran gempa bumi, juga turut merasakan tempiasnya.

Tsunami yang paling teruk melanda beberapa buah negara. Peperangan yang sepatutnya berhenti, sejak …

Dari jauh mata ku melihat...

Image
Such a beautiful view right? guess where it is?
.
.
.
.
.
.
.
.
tidak dapat teka? ini tempatnya Christchurch, new zealand.

kenapa tiba2 sebut pasal christchurch kan...saya sebenarnya in the mood mau melancong. Boleh kata mau honeymoon juga sama husband saya. Ini semua gara2 tengok gambar kawan2 di Fb yang sudah melancong sana sini. ada yang ke Perth, ada yang ke Bandung, ada yang ke Vietnam...tidak payah tengok orang lain, my adik pun sudah pergi tangkuban perahu di bandung..huhuhu. Bulan 5 ni dia mau ke bali lagi pula. C airin pula akan ke HK dgn husband dia. Bestnya...

So saya buat survey lah sikit2 pasal tempat y best. Last2 saya teringat ChristChurch. Bukannya femes pun tempat ni di telinga saya. Ya lah orang selalu cakap pasal bandung, surabaya, bali, krabi, bangkok, hong kong..etc etc..ini semua tempat2 yang kawan2 saya pernah pergi. Tapi saya belum dengar lagi kawan saya yg sudah ke new zealand.

So bila tengok website dia, currency NZ, tempat best di CC...saya rasa inilah tempat yang say…

layan dulu lagu ni..

Image
hahahaha...sudah lama tidak dengar lagu sabah.

thanks to my cousin jac..terus saya pun mau post d blog.

Lirik lagu dia memang orang sabah betul lah. Tapi bagus lirik dia. Masih ada pula macam tu kan...kerana perbezaan darjat terpaksa lepaskan cinta..huhuhuhu..kesian deh loh!

anyway enjoy'

lirik saya suka 'cantik bah kau itu..' hahahaha..ada perkataan bah itu yang tidak tahan!

Micasa Bridal House..

Yesterday, me and my MM went to Micasa Bridal House which is located at SS2/75 Petaling Jaya. Goodness gracious, this is very busy area. A lot of trafic jam here and there. Anyway, thanks God for we managed to find this Bridal House tho' at first ada juga kami sesat. :D

Micasa ni, kami tau waktu ada wedding exhibiton di Midvaley Nov last year. Masa tu terlalu banyak choice actually, tapi entah kenapa kami pilih Micasa. At first bila kami sudah bayar deposit tu, tiba2 rasa takut. Takut kalau kena tipu. Ya lah kan, pergi pameran and tiba2 sign up ni bahaya skit. Sudahlah that was actually our 1st survey for wedding lagilah kami dua a bit cuak. But after yesterday punya meeting, we were really happy.

Kenapa? 1st, hari tu di KK kami sign up juga tuk photographer ni. Kami sudah dapat sampel gambar dia, tapi we were a bit tidak puas hati since gambar kami tu banyak yang macam skema. The indoor punya, I would say saya puas hati, tp outdoor dia macam boleh2 saja. That photographer lansung…

when my good is not good enough...

Everyone have their own difficulties. Be it with their spouse, be it your family or your job!I found lately, I have this demotivated feeling to my work. Tho' i tried my very best to focus on it..do my very best..give my very best..but still i find that I have make so many mistakes.I have been doing all these for almost 5 years (included this year). Throughout the years, my KPSU is keep changing. Till now, I got 5 KPSU. Each KPSU's had their own way to guide (and ada yg tak guide pun) me. I'm not blaming my boss. I know, as human there will be some mistakes also. *sigh*Today i really feel discouraged. Scared about my future. Doubt in my career. I tried not to cry..but I cried. I really want to get rid myself from this.I pray to God, to strengthen me. If this is HIS purpose for me here, I really need something to light up again my motivation. I need bos that really can guide me and not letting me doing all by myself. Being 44, for only less than 5 years..I think I still need…

Live Well Even when life is hard

An expensive and unexpected bill. An argument with your spouse. A scary diagnosis from your doctor. A lost career opportunity. Difficult circumstances can hit you from any direction, but they don’t have to knock you down. The negative emotions you experience whenever something bad happens are real and painful. But your emotions don’t have to determine the quality of your life.

Here’s how you can experience a great life even in the midst of difficult circumstances:

Free your emotions from the tyranny of your circumstances.
Instead of attaching your emotions to what happens to you – so that they rise and fall along with your changing circumstances – attach them to something much more stable: your faith in God. Remember that God never changes; you can always count on Him. Know that the peace, joy, and hope God offers transcend whatever circumstances you may experience at any given time.

Strengthen your inner core.
Don’t let your emotions be controlled by external circumstances. Instead, …

Ini apa yang saya fikir...

Esok adalah penamaan calon untuk PR DUN Sarawak. Entah kenapa, saya sangat berminat dengan PR S'wak kali ini kerana di dalam roh saya begitu kuat mengatakan there will be something very big will be happening. Banyak DUN yang disenaraikan, tetapi saya lebih tertarik dgn DUN Be'kalalan. Pagi ni, BH menyatakan Pengerusi PKR Baru Bian akan bertanding di kawasan itu. Kemudian, Dato'Idris Jala turut menafikan yang beliau akan bertanding di kawasan tersebut. DUN yang majoritinya suku Lunbawang dan majoritinya orang Kristian. Menariknya juga kawasan ini, Kebangunan Rohani pernah terjadi di kawasan ini, and if I'm not mistaken it was the 1st revival. Sekarang ni, calon BN swak di kawasan tersebut masih dlm misteri. I guess, BN swak pun masih ragu2 mungkin siapakah calon yg paling sesuai dan layak diletakkan. As I said earlier, DUN ini sangat unik. Salah letak calon, sure ada akibatnya. For me, PR Swak adalah penentuan kekuasaan kepada Kerajaan sekarang. Ini kerana Pulau Borneo …

10-points given by the Government in handling the Bible Issue

The statement added that taking into account the polarity of views of the different religious groups, including Muslims, the government decided on the following 10-point solution.
1. Bibles in all languages can be imported into the country, including Bahasa Malaysia/Indonesia.
2. These Bibles can also be printed locally in Peninsular Malaysia, Sabah and Sarawak. This is a new development which should be welcome by the Christian groups.
3. Bibles in the indigenous languages of Sabah and Sarawak such as Iban, Kadazan-Dusun and Lun Bawang can also be printed locally and imported.
4. For Sabah and Sarawak, in recognition of the large Christian community in these states, there are no conditions attached to the importation and local printing of the Bibles in all languages, including Bahasa Malaysia/Indonesia and indigenous languages. There is no requirement for any stamp or serial number.
5. Taking into account the interest of the larger Muslim community, for Peninsula Malaysia, Bibles in Ba…

walaupun sudah berlalu, saya post juga

Image
It's already April, but I only managed to publish it today..:) Every year, i won't miss to write a story about my birthday at my blog. But this year, 'keadaan memaksa'..aise..:p Last month was a very busy month for me. I've taken 12 days on leave starting at 8 March. 8 Mac start cuti but still the day was a busy day for me too. 8 mac saya dan MM secara undang2 Malaysia sah sebagai suami isteri. Sekalipun, kalau ikut agama Kristian, pernikahan itu belum sah sebab ya belum sah di mata TUhan, tetapi saya tetap nervous. Hahahaha. Entry pasal 8 mac kalau ada masa nanti saya share... anyway, after our ROM, kami balik ke sabah malam itu juga sebab esoknya perlu testing baju kawin. So malam itu kami tinggal di rumah adiknya.. lucu juga sb kawan2 ada sudah yg wish congrats utk kami. :) Tepat 12am, my dear MM memberikan surprise birthday utk saya. Dan dialah orang pertama wish 'happy birthday' utk saya. Tq so much dear. Paling terkejut juga, dapat birthday present B…