Posts

Showing posts from November, 2008

today is a gift...

hai everyone..baru balik dari pemantauan projek pembangunan LPP (am i sound so formal???)..:)...by the way, perjalanan yang memenatkan tapi memberi banyak input..(again formal)...utk pegawai junior spt sy ni memang perlu banyak pendedahan...tidak payah sy cerita apa yang berlaku because yang itu sy kena buat report..huhuhu..gambar2 di sana tidak banyak (esply yg sy posing sendiri) so itu kemudianlah..so today i'm back to ofis..dengan membawa 5 kg vitato dan 1kotak titipin dari LPP untuk Kak Aniz...my KPSU....biasalah haruslah agensi jaga hati Kementerian kan...hehehhe...so awal pagi tadi SUB cari sy..macam biasa kalau SUB tidak dapat cakap dengan KPSU makanya dia akan cari PSUnya...normal things happens...tidak apalah..hari ni hari jumaat..mood kerja kurang sikit...penat wei...itulah i just to menikmati hari jumaat ni dengan tenang....besok akan ada banyak perkara yang berlaku so tenang sajalah....huhu...i miss someone....dearly...sombong o si kawan sama saya...tidak apa.....tenan…

new

Image
huhu..gaji masuk hari ni...so saya sedaya upaya mengatur kewangan pada bulan ni...supaya boleh dibawa ke pada bulan hadapan...anyway...sy teringat impian saya ...saya mau beli handphone baru...bagi menggantikan hp sy yang hilang....so i did checked a few hp's yang sy rasa berkenan di hati...and here it goes...

ok let check the 1st one;yang ini model s 500i...sy suka sebab slide hp...color pun cantik..memang ngam pada warna kegemaran sy..cuma...hp ni bukan cybershot...dan bukan 2mp...alahai....sayang oooo..harga dia i dunno, tiada pula dikasi catat....ok yang ini model c702...yang antara lain telah menarik perhatian saya...perisian dia pun ngam dengan apa yang sy mau....cumanya....harga dia...sy agak2 mahal juga ni hp.....
yang terakhir ini..model T700..tapi sayangnya..bukan cybershot...

ehmm....entahlah susah betul...teringat pula hp lama dulu...kalau ikutkan hati sy hentam ja beli yang mahal..dulu mau macam tu la..tapi sekarang ni...macam kena betul2 adjust..beli ikut kemampuan...si…

my lil sista...from her point of view

Image
beberapa minggu yang lepas, sy dan adik perempuan sy yang sekolah di UM...adalah chatting santai di rumah...sambil-sambil tiada keja...berceritalah kami....sampai sudah tiada kerja kali...terus kami ber'curhat'..sesama kami...o ya kalo ada yang tidak tau apa tu 'curhat' itu maksudnya..CURahan HAti....ni gara-gara terikut-ikut dengan orang indo la ni..hehehe...jadi kami saling bertanya pandangan masing-masing...soalannya begini, "apa yang boleh ko cakap tentang saya?"..lebih kurang la soalan dia macam ni... so let see apa kata adik saya ni... My lis sista say; saya ni:
seorang yang mempunyai nilai-nilai yang tinggi..(upss dun ask me, sy pun tia tanya apa yg dia maksudkan)decent person..(ok sy baru check kamus tadi a - my english vocab memang buruk)seorang yang panikseorang yang panas baran especially when i'm driving..(ha????? am I????)seorang yang tertutupini antara yang sy ingat lah...biasalah time curhat mana ada tulis...buat catatan...ok apa respon sy???.…

cinta jarak jauh...

orait...i'll never talk about love before this...hehehhe...tapi sy tiba-tiba terfikir tentang cinta jarak jauh....sy selalu berangan-angan sy akan dapat pasangan hidup dari negeri/negara lain....pengaruh drama korea rasanya...ehmmmmm....macam mana a rasanya? dalam hati sy itu sy rasa saya dapat tahan cinta jarak jauh ni...rasanyalah....kalaulah rencana Tuhan mempertemukan sy dengan cinta jarak jauh.....sy rasa cinta jarak jauh ni adventure juga..ni belum kira perbezaan kewarganegaraan, budaya, bahasa etc...of course harus seiman..itu perkara pertama...sy terfikir...kalo sy dipertemukan dengan orang jauh...siapa yang akan berkorban tukar warganegaranya? ehmmm....pause....saat sy menulis ni, Tuhan ingatkan saya...kalau itu rencana Tuhan, semua akan berlaku dengan baik...percaya saja...soalan2 spt ini, tidak perlu sy fikirkan kerna sy tidak akan pernah menemukannya secara logik dalam fikiran sy. Justeru the words is only..Trust in the Lord and He shall direct your path...

today

semalam saya tidur awal sangat, mungkin kekenyangan dengan dinner yang sy masak semalam(ehemmm), dan juga mungkin sy keletihan selama beberapa hari ni tidak cukup tidur and tidak cukup rehat...ehmm, antara penyebab cepat tua ialah tidak cukup tidur. Jadi sy usahakan semalam, sy mau tidur awal...actually tidak payah usahakan, waktu tengok berita TV3, sy sudah 'collapsed'...pas tu dekat 8.45pm sy cakap dengan hsmate sy, sy tidak tahan mau tidur dulu...tapi lum mandi lagi masa tu..then housmate sy cakap, 'better ko mandi dulu then terus tidur'...adui punyalah penat badan sy masa tu..tapi sy gagahkan mandi dulu then tidur...so syukur sy tidur senyenyak-nyenyaknya...sleep like a baby....tepat jam 6.00am sy bangun....hadapi saat teduh sy bersama Bapa. After bbp hari, pagi tadi adalah pagi yang indah buat sy....benar Pa, masalah yg datang pada kami itulah yang akan membuatkan kami lebih dekat dengan Engkau. Seperti yang sy alami semalam...pergumulan sy....hati sy sangat bersy…

ok i got the answer

ok, kalo tadi sy sebenarnya dalam kekeliruan tidak tau mau buat keputusan apa...tapi sy bersyukur kepada Tuhan....He'll never leave me alone............pagi tadi entry sy berbicara soal sy dilema akan buat keputusan..kali ni sy sudah clear on what should i do....Lord makasih ya, punya teman seperti min..sy percaya saat sy mulai tidak mendengar suara mu..Engkau hantar sahabat utk 'berbicara' sampaikan pesan mu..sy akui Pa, saat teduh sy beberapa waktu ini lagi kosong tidak bermaya..kaya orangnya..letih terusan....tapi syukur Engkau sungguh baik...sy sangat terdorong dengan nasihat min...sy ambil pelayanan ini walaupun sy berat untuk melakukannya...sy belajar erti korban persembahan yang harum....iya mungkin ini caranya Pa, engkau mau sy itu dekat lagi dengan Kamu, ya Pa. Terus ada kekuatan dalam diri saya...hehhehe......Love U Jesus....makasih bagi kesempatan buat sy...tuk maju terus....

All for Jesus...

ehmmm..

semalam kami ada prayer meeting...as always lah jam 8.30 malam di church....semalam actually giliran bro raymond, tapi kami tunggu sampai jam 9pm dia masih belum datang...Pr Losius pula sms c jaflee yang dia tidak dapat datang sebab keletihan baru pulang dari Cameron Highland bersama dengan ka James dan Ka if..so untuk tidak membuang masa saya kasih mulai sajalah prayer meeting kami..memang kami usahakan prayer meeting supaya selesai by 10pm. So only 7 of us...kami start pecah group dan bahagikan doa..malam tu kami doo khusus tuk pelayanan gereja kami.....after that kami dalam kelompok masing-masing sharing kehidupan..saling membagi hiduplah...puji Tuhan sya sangat diberkati dengan perkongsian kami semalam..saya, tunung dan naransa...ketiga-tiga kami sudah bekerja...dan masing2 ceritakan kehidupan kami selam 3 hari...sy sangat didorong oleh perkongsian mereka dan sy langsung dikuatkan semula..iya benar...ketika kita hidup dalam komunitas yang sihat..kita akan kuat...sy akui beberapa h…

movie review...

semalam saya tengok mamma mia dengan housemate sy.... itupun tengok di laptop ja..:)...anyway, tetap rasa terhibur melihat gelagat dan aksi-aksi pelakon dia..siap dengan lagu-lagu....memang best lah....cumanya sy kurang setuju dengan moral value yang dipaparkan..yg pertama itu, of course memang dilarang dalam bible iaitu..seks sebelum menikah....lepas tu bapa si anak tidak pula diketahui yang mana satu, yang keduanya itu, hubungan sesama jenis (gay) yang ditonjolkan di akhir-akhir babak...dan yang ketiga itu tu suasana dan cara mereka berparti..menurut sy filem ini tidak sesuai ditontonkan kepada anak-anak...mungkin sy kolot tapi menurut saya itu lebih baik....pun demikian...i enjoyed watched the movie...sebab cerita nya still ada unsur kasih sayang antara anak dan ibunya..dan hubungan yang baik dengan orang-orang disekitarnya.....suasana/view nya yg menarik saya..lautnya yang indah....gerejanya yang diatas bukit...hehehe it is always my dream to have my wedding at uphill church....la…

lagi more pics.......

Image
from left of the pic - me, uncle Ali, jane (uncle ali's wife), my grandma (father's side), my mum, my dad, my lil bro. Chahco, my lil sis, odoi, my cousins, udui and dora.


where am i?? Paris Genting ahahahahha....


i like my new scarf...bought at genting..gara-gara tidak tahan kesejukan....very cheap..affordable la...:)

holiday cont...

Image
** ini gambar kami bersama malam khamis...sy sendiri melakar sejarah drive p KLCC....huhuhu..pengalaman beb....hehehehe...pas tu 1st time juga sy masuk tol smart...betul2 indah pada waktunya lah..tidak pernah drive masuk KL..ni p KLCC lagi...thank you God....I like...:)
yang ini gambar kami dalam KTM..on the way to KL Sentral..tidak pedulilah apa kata orang...janji tenang saja...ambil picturenya...:p


my holiday 13-17 Nov

Image
finally, i'm back to my beloved ofis...got so many letters that i have to take action...but never mind i dediced to write something on my beloved blog...my last weekend really a blissful for me...let me share my holiday with you...

13th Nov - my parents came to bumi Semenanjung...their flight safely landed by 3.00 pm...but my sis and me reached at LCCT Airport alomst 3.30 pm..sorry mum, dad and cahco...we were late....then we headed to Putrajaya...take some pics there...


actually banyak lagi gambar tapi sy upload di facebooklah...sini cuma paparan je...hehehehe
ok sambung cerita...what happened next..
14th Nov - kami p jalan2 shopping di Jalan Tar..famous lah tempat shoping yg murah...apa lagi my mum sudah rambang mata tidak tau mau beli apa..ish ish..kalo perempuan tetap suka shopping namanya...so my mum ada beli some ole-ole to my other siblings and my nieces+nephews... then after that kamiorang pegi Genting Highland....upsss lupa sy dan adik sy bawa family sy naik KTM-LRT juga..heh…

my friend...Aideline

Image
11 November 2008,,,, today my special entry goes to my dear friend Aideline.... ehm...hari ni dia balik sabah sudah...setelah 3 tahun lamanya menuntut ilmu di UPM...tapi 3 tahun itu macam tidak rasa pula...tadi pagi kami sempat 'last' hugged and salam dia before sy pergi kerja...tidak tau bila dia kan balik serdang...sebab tidak tau macam mana rencana Tuhan... tapi pastilah yang terbaik yang Tuhan akan beri....by the way...deline...thanks for the great friendship that we've shared together...i thank God for sending me a friend like you...yang membuatkan kita lebih rapat adalah ketika kita ikut SPK di kajang...it's been a blessful moment for me....di situ kita mulai rapat sebagai komit...dimana disitulah segala keterbukaan dan keterbukaan kita share....tiada lagi yang tersembunyi...bahkan rapat kita melebihi rapat saya dengan keluarga sendiri....saat saya menulis ini...hati saya mau menangis...seandainya satu hari nanti ko bisa melihat 'curhat' saya ini....i just…

mazmur 25:14

Jangan bingung

TUHAN bergaul karib dengan orang yang takut akan Dia, dan perjanjian-Nya diberitahukan-Nya kepada mereka.
(Mazmur 25:14)

Ayat renungan hari ini ajarin kita satu hal yang sebenarnya sangat dasar tapi sering kita lupa. Kita sering bingung apa sih yang sebenarnya kita mesti lakuin, jalan mana yang mesti kita pilih. Kenapa begini, kenapa begitu? Tapi ada satu hal mendasar yang sebenarnya bisa menjawab kebingungan kita itu. Bergaul dengan Tuhan. Selama kita jaga hati kita tetap cinta Tuhan, Dia pasti kasih tau kita apa yang mesti kita lakuin.

(quoted from www.gfreshmag.blogspot.com)

time to change...

Image
congratulions to newly elected President of US..Barrack Obama... 5hb November, Langkawi - Selesai sahaja kertas pembentangan dari Mr. Kenji Takeuchi dari Jepun untuk sesi pertama, semua peserta 'Workshop on Food Marketing of Selected Agricultural Cooperative' pergi menikmati 'coffee break session'. Pada ketika itulah, kami melihat Presiden Baru Amerika Syarikat iaitu Sen.Barrack Obama sedang melambai-lambai kan tangannya kepada semua warga Amerika yang telah menyokonnya sehingga beliau berjaya dan menjadi Presiden yang ke-44 negara Amerika Syarikat. Negara yang antara mempunyai kuasa veto dalam Persidangan Bangsa-Bangsa Bersatu. Nah, saya secara pribadi ketika saya melihat siaran langsung tersebut, hati saya sangat terharu. Mau menangis pun ada. Sepertinya Roh Kudus mengingatkan saya bahawa setiap pemimpin yang dipilih itu, adalah campur tangan dari Tuhan. Saya percaya kemenangan Barrack Obama juga adalah campur tangan Tuhan dalam Amerika. Selama ini, saya tidak pernah …

back from langkawi.......

holaaaaaaaaaaaaaa....gi mana kabarnya kalian? ogenki des ka?

heheheh...semua bahasa bercampur aduk suda gara-gara bertemu dengan macam-macam jenis orang di langkawi...well saya ke sana tuk urusan rasmi....dalam masa yg sama... i want to have my short vacation....evaluasi diri....tengok lain tempat....jalan-jalan tenangkan fikiran...jauh dari bandar yang sibuk..aise....tapi memang benar....i din say that serdang tidak memberi ketenangan..kerna peace itu ada di mana-mana...as long kita mengandalkan Tuhan dalam kehidupan...tapi Tuhan juga kreatif dan cara-Nya tuk setiap orang itu beda ya....saya sepanjang bulan 10 memang tidak keluar langsung..tempat saya tu...Putrajaya-serdang-serdang-putrajaya..5 hari di putrajaya 2hari di serdang....for 31 days........jumpa bos...my big bos everyday....not to say that i dun like my bos..tapi suasana kerja membuat saya punya fikiran menjadi sempit....perlu bernafas,...nah God itu tau persis keperluan anak-anakNya...tepat 3hb hingga 6hb dihantarNya saya …