Posts

Showing posts from January, 2011

Text hafalan of the month

Mazmur Daud 23
Tuhan adalah gembalaku, takkan kekurangan aku.
Ia membaringkan aku di padang yang berumput hijau. Ia membimbing aku ke air yang tenang;
Iamenyegarkan jiwaku. Ia menuntun aku di jalan yang benar oleh karena nama-Nya.
Sekalipun aku berjalan dalam lembah kekelaman, aku tidak takut bahaya, sebab Engkau besertaku; gada-Mu dan tongkat-Mu, itulah yang menghibur aku.
Engkau menyediakan hidangan bagiku, di hadapan lawanku; Engkau mengurapi kepalaku dengan minyak; pialaku penuh melimpah.
Kebajikan dan kemurahan belaka akan mengikuti aku, seumur hidupku; dan aku akan diam dalam rumah TUHAN sepanjang masa.

not yet...finish..

Good morning friends..

Yesterday i already upload Joel Osteen sermon regarding 'Developing your pearls'. If u havent watched this, i highly recommend you to listen to Pr Joel Osteen sermon. Ermm...of course untuk kalangan sendiri saja :)

Anyway I want to share with you...what I get from his sermon.

1stly, when talking about pearls..I know u can already imagine how the pearl form. Ya, from geseran2 halus pasir yang masuk dalam tubuhnya...dan mengikut saintis, pergeseran itu amat menyakitkan..proses yang berulang2...tapi yang akhirnya membentuk pearl @ mutiara yang sangat cantik...mutiara yang paling dasar dalam lautan...tapi itulah yang terbaik.

So apa kaitannya dengan kita kan...BANYAK. Pr Joel katakan, geseran itu adalah seperti apa yg mungkin terjadi dalam hidup kita saat ini. Mungkin saat ini kita berhadapan dengan situasi yang kurang menyenangkan kita, ataupun ada masalah dlm hubungan...bos kita...pasangan kita..teman2 kita...semua ini boleh menjadi pergeselan dalam hidup kit…

new hobby??

Image
Sy sudah lama tidak guna software untuk edit gambar ni. Yang pernah sy guna adalah Photoscape. Dalam 1 frame boleh letak banyak gambar. Dulu2 waktu sy masih online d rumah dan ada software ni dalam laptop sy, rajinlah edit gambar dulu baru letak dalam blog. Tapi lepas laptop sy kena virus dan perlu diformat..semua hilang termasuklah software ni.

Tiba2 hari ni, rajin pula download semula. So seronok lah sy main software ini balik. Gabung gambar2 sy dan jadilah ini...


Ni gambar sy dgn MM..bermula dari kami buat komitment bersama sampailah proses jumpa keluarga, kepada hari pertunangan kami dan di hari kami menghitung hari untuk hidup bersama....aise..:D. Sy try cari gambar dulu2 yg 3 tahun yg lepas tapi macam sy sudah terdelete... so ini saja yg masih ada...

So yang terbaru...sy download picasa..orait...maybe sy sudah ketinggalan zaman dari yg lain..tidak kisahlah kan..better belajar daripada langsung x pernah guna...Yg menariknya...guna picasa ni sy boleh buat touch up dgn gambar itu sen…

Developing your Pearls

Image
Blessed monday.

tut tut dooot

Image
Yesterday was my very the unproductive days...sitting at my chair..looking at PC...cluelessly (adaka ayat ni..huhuhu)..dalam terjemahan mudah...DOING NOTHING.

well..i'm not exactly doing nothing actually..i got work to do...paper to write...(to type)...bla bla...the list going on..but...i was just staring at my PC my documents all the green files...but still I can't type at all..

The ideas were just stucked there deep down somewhere...(at my head??? I guess)...

Letih babe macam tu...

Sy nekad dah ni bulan 2 ada kursus buat kertas cadangan di INTAN Sabah. Siapkan dulu paper ni, then apply the kursus..(kena minta izin dulu dari KPSU).Dalam sibuk2 mau kawin pun, kerja tetap kena buat kan...apa lagi jaga projek...tambah lagi RMK9 sudah selesai...selesai tidak semestinya bye-bye..kena lagi lapor..itu ini...outcomenya, impaknya outputnya...Bunyi merungut2 sudah kan...huhuhu...nasiblah siapa suruh plan kawin bulan 3...hahahaha moral of the story: bukan soal benar atau salah..tetapi respo…

Yeay!

Image
Kita mulakan pagi selasa dengan ucapan penuh kesyukuran... :D

Ya, PTL untuk semua apa yang telah dilakukan-NYA ke atas hidup saya secara pribadi.

Semalam...17hb Januari..merupakan hari yang penuh kegembiraan buat saya dan teman2 satu batch PTD 2/2006. Dalam penuh kesabaran menanti..(sabar bah..mana tidak sabar)..akhirnya merasa lah tahun 2011 utk naik 1 anak tangga dalam perkhidmatan.

Semestinya excited sebab naik gaji..hehehehe. Normal lah bah kan. Anyway...mau berusaha lebih lagi lah dalam kerjaya ni. Tuhan sudah percayakan sy dengan kenaikan pangkat..pastinya..dalam kerjaya juga perlu ada anjakan paradigma.



Pic above: Ada orang cakap kalau sy happy, nampak lah lines halus di mata saya... :D

Dan memang sy happy sebenarnya. Apa lagi jumpa satu batch yg lain...terus teringat 'kebersamaan' waktu DPA..aise...

Tq God.

Ok..back to work :D

It's hard to say....

Image
Morning..thank God it's Friday. hehehe.

But this Friday..will be different with the other Friday...i'm happy because finally it's the end of the weekdays..and i can have rest for 2 days..but in the same time..sadness is there....

Let me share with you my story...

2007 was a happy year for me because I finally got a permanent Job...I got to entered the most top-ranked (so-called) scheme in the gov. And what makes me more happy is that..I met 3 wonderful friends...that we destined to work together as colleques.

2007 passed with flying colours...so do 2008...2009...then 2010...

2010...I have to say bye-bye to my best roomates Joanne...

Our perpisahan, memang di luar jangkaan kami sebenarnya. Me and bien is the one who always wanted to go back to our hometown...but out of sudden, joanne told us that she have to go back to her hometown at Kuching for family matter. And I know, just how hard for us to get separated but family have to come first. So..there we are...bye-bye Joanne..stil…
Image
Di penghujung tahun 2010, seperti tahun2 yang sudah, saya akan menyambut tahun baru d gereja kampung saya. Cuma kali ni, sedikit perubahan berlaku, acara dalam gereja tidak dapat dilaksanakan sehingga tengah malam, dan countdown new year tidak dapat dilakukan disebabkan ada 1 keluarga di kampung saya ditimpa kesusahan di mana ibu kepada keluarga itu meninggal dunia. Kepimpinan Gereja selain adat kg, demi menghormati keluarga tersebut, acara kebaktian tetap diteruskan tetapi acara2 lain dibatalkan. So, acara yang bermula 530pm berakhir dalam sekitar jam 10pm.

I feel sorry for that family, apa lagi kepergian ibu itu sangat tidak disangka-sangka. Walaupun sy kurang mengenali keluarga ini, (memandangkan keluarga ini sebelumnya di kampung lain, baru berpindah ke kg sy actually)tapi saya tahu kehilangan seseorang yang disayangi cukup memilukan. Salam takziah utk mereka semua. Doa saya, tetap kuat di dalam Kristus, kerana Dialah sumber penghiburan.

Anyway, ada rahmat di sebalik kejadian itu (u…

PTL

R.E.L.I.E.V.E.D
Good morning...
have a great monday today...

(^^)

tik tok tik tok..banyak lagi ni..

Image
now lets talk about my wedding preparation...

kalau tunang saja sy sudah a bit pening n nervous..what do u expect me to do when it comes to my big day pula kan!...lagilah berjela list dia...

but then, tidak boleh freaking out! kena bertenang supaya boleh fikir apa2 yg belum settle.

My Big day lagi tinggal 2 bulan setengah..now u all can guess kan bila sy akan kawin...ya it's on March. 12 March to be specific. Why choose this date..nothing so special actually but according to my fiance yang memang suka bab nombor ni, katanya senang tuk diingat. 12.3.2011. (Ya, jaga kalau dia lupa bila anniversary nanti..:p). Sy suka sebab bulan March. So next year, dia kena bagi double present lah..one for my birthday and one for our anniversary..hahahaha (gelak suka!)

Ok! OK! melalut lagi.. ya sambung cakap pasal persiapan. So apa sy belum buat?..alalala banyak lagi di (sila baca spt org dusun)!My dress for my wedding belum decide which bridal yg sy mau. Sy sudah pergi 6 tempat...dan masih sebenarnya …

Kundasang War Memorial

Image
Di awal percutian, sy menyinggah di Ranau tempat kerja adik saya. Sambil2 tu, ambil kesempatan untuk menikmati musim sejuk di Kundasang. (^^)

So tanpa dirancang actually, kakak sy pun ke Ranau tapi as usual durang bawa starring dia mandi manda di Poring. Anak buah sy yang seorang ni (yg lelaki) tidak mau kalau tidak ramai orang so kakak sy bawa lah sy sekali bersama dua orang anak buah sy yg lain.

Selesai mandi di Poring (yg awalnya cuma menemankan tapi akhirnya termandi juga)...masa masih panjang dan kakak sy bawa kami ke Kundasang War Memorial park.
So ni pintu gerbang KWM. Bukan masuk free ya kawan2..ada bayaran juga tu...Sekitar jam 4 begitu kami di sana..hujan renyai2 dan tau-taulah di Kundasang cuaca dia memang sejuk. Dengan unplanned nya ke sana, kami dgn anak2 buah sy berpakaian ala2 musim panas punya pakaian. Dengan short sleevesnya..sy lagi dengan seluar jeans pendek..Langsung tidak teringat mau bawa jaket ka, shawl ka...tiada langsung. so tengok lah apa jadi sama kami..(except…

aksi si comel

Image
Orang kalau sudah bertunang mesti pening fikir pasal persiapan (which is I am)...
Tapi sy mau divertkan dulu kepeningan sy tu kepada entry lain..(ayat utk menenangkan diri)...

Sy ada anak buah yang sangat lah comel untuk dicubit, dicium...di manja...dan yg paling best tentang anak buah sy ni, dia suka dan pandai berposing depan kamera...terasa macam mau cubit saja dia..kiut miut betul...:)

Sy panggil dia cancan..panggilan manja dari ako chan. Tapi nama sebenar anak buah sy ni Annilese. Jauh beza kan..hehehe.

Jum lihat aksi dia berposing...ala-ala model gitew...



aksi musim sejuk...
renungan tajam..boleh jadi model payung...
Nah..ambik kau...gaya mencekak pinggang....



itu dia..gambar disengetkan sikit...aksi sisi comel dia...
mesti ada yg sudah jatuh cinta dengan kecomelan anak buah sy ni..huhuhuhu. She is so cute...
Dia ni mesra alam..dengan siapa2 dia suka...tp yg sebenarnya..pemalu orangnya..selalu bersembunyi di belakang mama dia..hihihi
Bah..penulis sudah homesick!

Blessed engagement ^^

Image
29 Disember 2010

Dalam BIBLE ada mengatakan begini, 'Apa yang tidak pernah dilihat oleh mata, dan tidak pernah didengar oleh telinga, dan yang tidak pernah timbul di dalam hati manusia: semua yang disediakan Allah untuk mereka yang mengasihi Dia' (1 Korintus 2:9)

Ada Amen ka? sy secara pribadi mengAmenkan janji Tuhan ini. Buktinya, sy tidak pernah terfikir untuk punya calon suami jauh sekali untuk bertunang dalam tahun 2010. O ya, jangan salah anggap ya, doesn't mean sy buat keputusan melulu di sini. :D

Sy kenal MM 3 tahun yg lepas. Pernah berkawan rapat dengan dia hampir setahun dan selepas itu masing2 buat haluan sendiri. Kedua2 kami pernah sudah di tahap masing2 sudah tidak mau berharap. Baik saya dengan dia, masing2 sudah mau ambil komitmen dgn orang lain. Tapi rencana Tuhan tuk kami berdua sy kira itu luar biasa. Wktu dlm keadaan sedemikian, Tuhan utus bbp orang campur tangan. Mungkin masa tu, sy sendiri mau jalan sendiri kali sampai tidak dengar apa suara Tuhan. Apa yan…

Azam 2011

morning...

pagi ni hari pertama masuk ofis setelah bercuti 2 minggu lamanya. Biasalah tu kan cuti hujung tahun!

saya bersemangat pergi ofis hari ni. Senyuman saya rasa sentiasa memekar di wajah..aise!...buka FB...2 orang sahabat saya sudah selamat bernikah dgn pasangan masing2. Happy for both of them. Di wall sy juga tidak putus2 orang wish congrats tuk engagement sy. Thanks ya...:)

Sy janji mau blog pasal pertunangan sy kan...tapi mood upload gambar belum ada lah (tunggu ah)...tapi mood menulis ada..hihihi

Anyway, sy sampai di KL malam semalam jam 710pm. Sampai rumah around 9pm. Tidak juga jauh sebenarnya tapi adalah ding dong ding dong lagi sebelum sampai rumah. Bilik ditinggalkan 2 minggu sangat berhabuk..plus kain2 sy bertaburan dan tidak disusun rapi. So semalam, kemaskan bilik dalam 1 jam lebih juga. Kepenatan mengemas tapi terasa happy sebab sy berjaya asingkan semua baju yg sudah tidak dipakai. So nampak agak luas almari kecil saya.

Tahun 2011 ni, sy mulakan dengan membaca buku …

Happy Happy Happy New Year 2011

hello 2011...today is the 1st day of 2011..

dear bloggers friends..miss my writing already? hehehe.

anyway, i'm still here at my hometown...waiting for my lil brothers shopping for their 'back-to-school' stuff.

so 2010 had left us...hmmm..let see...(mode; thinking).

i'm a little bit sedih..ehm maybe the right words is hiba kot. Mengenangkan tahun 2010 yang berlalu. Terasa sedih meninggalkan segala memories di 2010. banyak sangat yang berlaku dalam diri saya peribadi. bercampur aduk lah semua.

Heran saya juga..sebabnya selalunya bila tahun baru menjelma, saya akan bersemangat dan sangat looking forward for the next year event! But this time, terasa tidak mau tinggalkan tahun 2010.

Tapi memetik tagline Toyota 'moving forward' makanya itu lah yang perlu sy lakukan.

So di hari pembukaan tahun 2011...saya suka memetik ayat dalam Bible Ibrani 12:2 (sila renungkan di bible masing2).

As long as we fix our spiritual eyes to Jesus...we will get through all the challenges that wi…