Posts

Showing posts from May, 2011

mana saya mau dapat?

Masa ni lah saya rasa mau makan masakan mama saya...

1-ikan masin lamou yang kena tunu lepas tu letak limau kasturi..issssshhh
2-sup untu labuk campur bilis...
3-anak pokok pisang masak tumis

mak...mana saya mau dapat semua ni..kenapa semua makanan saya mau tiada saya boleh dapat di sini!

baby saya ni kali, suka masakan orang rungus saja...

alahai....

my very bad alahan

Saya rasa berat badan saya turun lah kalau macam ni.

Saya tidak selesa dan tiada selera mau makan...

Bila tekak saya terasa mau makan sup, saya pg cari pan mee or any soup dari tu gerai cina. Tapi lepas sy makan, sy bukan rasa kenyang. Sy lebih rasa mual dan mau muntah.

Bila sy minum air biasa maksudnya air masak. Saya akan muntah balik ubat asid folik tu. Tidak dapat lalu kalau setakat telan dgn air masak. Sekurang2nya jus. Terasa macam ada satu lapisan yang pahit d tekak dan dada saya yang buat saya sangat tidak rasa selesa dan mual senantiasa.

Selalunya kalau nampak makanan di tv yang nampak sedap, pandai terliur juga saya tu mau cuba. Tapi sejak saya ada alahan ni, semua makanan sy tidak nampak sedap. Paling teruk, kadang2 baru terfikir pasal makanan saya akan mau muntah.

So skg, makan pun susah, tidak makan lagi susah. Satu kali saya tidak makan malam, semalaman sy tidak tidur. Saya kasian sama baby..tapi susah sebab saya mau muntah dan lebih rasa pahit tu.

Saya betul2 harap alahan ni …

Listen

Image
Ni versi Salma (sori kabur..biasalah copyrightTV3 kan)



ni versi charice



ni versi asal -beyonce

Kira-kira korang suka versi siapa?

Masing-masing ada keunikan pada vokal sendiri. Cuma bagi saya salma, mungkin perlu lebih banyak belajar dari segi sebutan english dia dan of course masalah low notes dia. Apapun, salma berjaya buat bulu roma saya meremang nyanyi lagu ni. Sudah lama tidak ada goosebumps macam tu sejak Jaclyn Victor di MI dulu.

Apapun, saya suka Charice lebih lagi. Kalau dia nyanyi, saya sendiri dapat rasa kekuatan dan kesungguhan jiwa dia menyanyi. All out gitu! kawalan suara dia sangat bagus lah! 2 thumbs up utk charice.

Beyonce...of course penyanyi asal perlu diberi pujian kan. Saya bukan peminat beyonce sangat tapi saya suka vokal dia juga. Ada seni gitu.

Anyway..i am so happy salma win the competition in Mentor musim 5. Finally Erra belajar dari kesilapan dia di semi finals. Patut jangan dipersiakan suara salma yang vokal yg mantap ni. Kasi dia kow kow punya lagu. hehehehe


p/s-s…

I want to go home...

Saya jeles dengan status di FB bilang begini 'hari ni saya balik kampung'.

Bestnya...budak2 sekolah pun cuti sudah. Apa lagi musim keramaian Kamaatan di Sabah.

I miss my hometown. I really want to go home.

I miss my mother..my father...my adik-beradik yang entah apa2 perangai...

I miss my anak2 buah yang macam2 style...I miss them manja2 dengan saya...

I miss makanan rumah..sinamu plsssss....

I just miss all the things at my hometown!

why am i here writing this when I supposed to go to the Airasia website rite?

Huhuhuhu....looks like...bukan sekarang saya dapat balik kg.

Maybe juga sya ni terlampau homesick sebab husband pun jauh nun di T'ganu. I am all alone. With my condition...masak pun alah dengan bau...memang sangat2 lah rindu masakan mama yg simple.

I miss my hometown...

just go thru with it...

Hola...

agak mencabar menulis entry kali ni sebab, saya sedang bertarung dengan rasa mual saya dan mau muntah. huhuhu * kena tahan*.

Ya itulah cerita saya kali ni. 1st and all, saya bersyukur kepada Tuhan sebab pada usia perkawinan saya dan MM yang akan mencecah 3 bulan akan datang, kami sudah dipercayakan menjadi ibu dan bapa. Yes friends,,,I'm pregnant! :)

Waktu ni, kandungan saya baru masuk 4 minggu. Last time pg klinik, tidak dapat scan sebab belum boleh nampak apa2. Anyway, we are so happy and excited. Terutamanya husband saya. Saya baru pregnant dia sudah mengimaginasi anak kami yang sudah pandai berjalan dan bercakap. Terlalu jauh imaginasi dia... :)

so di awal pregnancy ni...memang terasa lah perubahan hormon. hari pertama minggu ni, saya terpaksa balik awal dari ofis sebab saya sakit kepala yang amat sangat sampai tidak larat mau tengok PC langsung. Hari kedua dan hari ketiga...saya tiada muntah cuma loya dan ada rasa mau muntah. Kawan2 ofis tanya, saya ada morning sickness k…

Belajar invest

Selamat pagi...

sudah lama tidak menulis kan...

anyway pagi ni, saya tiba2 rasa annoyed with a few comments di FB. Adalah dalam 1 group tu membicarakan soal yuran kalau ada apa2 seminar yang diadakan. ( ini especially seminar utk kalangan sendiri).

Antara seminar atau camp yang saya pernah ikut, yg paling mahal saya bayar adalah rm150. range seminar yang biasa yuran dia di antara rm50-100. Camp lebih kurang 2 atau 3 hari. Dan kebanyakannya diadakan di resort atau hotel.

So adalah bbp anak Tuhan yang comment yang mengatakan they are still student and they cant afford the fee. Ada juga yang minta buat di tempat yang lebih murah.

Ok sebelum saya ulas pasal status sudah kerja dan masih student (sebab saya pernah melalui kedua-dua situasi), saya mau tekankan sesuatu dulu. Prinsip firman Tuhan bilang, taburlah maka kamu akan tuai. Seberapa banyak yang engkau tabur, itulah yang engkau akan tuai. Bahkan, ada yg menuai lebih daripada apa yang ditabur.

So apa moral of the story di sini ialah, jangan …

To u, with love

Image
(This entry dedicated to all the teachers that had teached me since I was in my primary, secondary till my University days.)

Hari guru sudah berlalu. Saya memang bercadang utk tulis entry khusus tuk hari ni, cuma hari ini baru ada kesempatan tuk menulis.

Saya tidak tau cikgu zaman sekarang sama atau tidak dengan cikgu zaman saya sekolah. i guess bukan saja student yang berubah tapi guru2 pun ada berubah juga.

Zaman sekolah rendah saya, guru yang paling saya sayang dan saya ingat sampai hari ini adalah Cikgu Kow Yen Phin. Dia mengajar saya Bahasa Inggeris dari saya darjah 4 sampailah darjah 6. Kalau bukan kerana cara cikgu mengajar BI, saya pasti saya tidak pandai BI. Dulu2, BI adalah bahasa yang sangat ditakuti oleh kami dan antara subjek yg paling sukar mau score. Tapi sejak Cikgu Kow ajar, dari situ saya mulai faham antara present tense, past tense, future tense, etc.

Bukan itu saja, utk develop keyakinan kami dalam bahasa asing ni, Cikgu Kow bawa kami buat koir dan masa tu saya jadi le…

extremely boring!

sejak saya hantar surat mohon tukar kementerian, sejak itulah meja saya tidak banyak dokumen untuk dilakukan dan paling teruk saya ke hulu hilir tengok2 kolig lain apa kerja durang.

Ya saya bosan di sini!

Macam mentang2 sy minta tukar, kerja pun macam kena freeze. No issues, no meeting. No outstation. No letter.

Kalau di tanya berapa % keyakinan saya dapat pindah...saya mau cakap...saya sendiri tidak pasti! Tapi saya ada harapan yg tinggi dalam hati untuk bertukar. Sy sudah isi profiling, dan 6 bulan yang saya cakap itu sudah semakin dekat. Surat pun saya sudah buat. Ada batch saya sepanjang perkhidmatan sudah bertukar 3 kali. Saya yang baru pertama kali minta takkanlah durang tidak mau consider saya kan...

*ayat kasihan*

Saya bukan tidak suka dengan yg sekarang, cuma saya rasa cukup ini sajalah yang saya dapat buat! saya mau kerja yg saya ada passion. Yang tidak payah ada paksaan...sy sendiri suka buat! kalau di tanya sy mau buat apa, sy suka bercakap, engaging with people. Tempat saya, m…

from unplan to plan very well???

' a woman who loves her family is willing to work hard for them and with them, planning well and building trust'

I'm a person who likes to act spontaneously. When i planned, 80% of it always cancelled last minute. Weird rite?

I still remember those time when i was in my 2nd year at UPM. My friend and I were always dreaming to go to Genting Highland. When we planned well..it never on. But out of sudden, we went to GH with just a day before we go, we talked about it and agreed to go the next day!

And also, like other women when buying groceries there will be a list..a whole list to buy! So am I. I have all the list. But when I reached to the Mall...i turned up buying extra things that obviously not in the list!

Yeah..Im not a good planner tho!

But then I get married to a man who likes to plan! :D

My husband is a person who want everthing must have plan 1st. And as result from that, when his plan is execute just acording to what he already planned, its like a victory and most joyou…

tetiba semangat...

Macam-macam terjadi...

dan sebelum itu saya minta maaf juga kerana telah membiarkan bulan Mei ni berlalu dengan kurang N3 dari saya. Saya sedang berusaha mencuba hidupkan kembali blog ini dengan memastikan isi blog ini tidak memboringkan sangat...hahaha. Well, at least i'm not bored when reading or just looking at my blog rite!

So, apa yg latest..

baru-baru ni, gov announcekan PTK yang sudah dimansuhkan akan digantikan dengan penilaian 360 darjah. Dan berita harian hari ni sedang mengadakan bancian tuk itu. Sy secara pribadi terkejut juga. Terkejut bukan sebab saya rasa tidak baik ya kawan2. This kind of penilaian tetap saja ada pro and cons. Cuma, sistem 360 darjah ni pernah saya gunakan dalam penulisan PTK saya. Dan ini saya ambil dari John Maxwell. I know some of u guys may heard his name before! Apa 360 darjah? kalau dulu LNPT (yg sedia ada skg) khususnya hanya mengambil kira penilaian dari orang atasan kita saja. Tambah lagi PTK pula ada exam dan ada pembentangan...so dari segi …

To the greatest mom in the world..

To my Mother.. Mdm Juriah...

I love you with all my heart..

My prayer of blessing goes to you..

May God bless you,

with good health,

prosperity,

with joy,

with peace,

and may you surrounded with HIS LOVE and OUR LOVE....

Love u mom...

almost...

Tho' it still not at the final stage..but I almost there.. hope i dont have to suffer more because of this!

God i need Your wisdom and guidance, if this is the sign for me to move on and continue learning in a new field..help me and strengthen me to face those days that will coming.

Be blessed.