Posts

Showing posts from July, 2013

It's been 5 years... Happy anniversary to The eden of my heart..

Image
Woaaa... today is the day...

Tidak sangka sudah 5 tahun saya menjadi blogger tempatan (aceceeh)...
Biarpun tidak terkenal, tapi setidak-tidaknya menulis adalah antara passion saya....




Inilah entry pertama saya....
Azam saya menjadi blogger (selepas hari ini)...aise...mesti ada juga... antaranya..
(i) akan berusaha update sekurang-kurangnya sy cuba capai 10 entry per month.. (dengan kekangan masa dan idea, sy sedar entry sy semakin berkurang...sy cuba perbaiki ya)
(ii) isi blog ini akan lebih dipelbagaikan.... tapi yang penting saya usahakan setiap entry saya biarlah berkualiti.. I mean tidak boleh lah selalu entry berbentuk luahan perasaan...saja kan..orang pun bosan mau baca...
(iii) by having said that, saya akan cuba kembalikan menghidupkan (ok bahasa out!) sisi travel walaupun setakat dalam negeri..hahaha...tapi betul bah..sekarang ni betul2 jarang bercuti...tapi kalau ada peluang family outing pun saya akan cuba sharekan ya...
(iv) apa yang penting objektif utama penubuhan blog i…

Tough Sunday

Image
Sunday will always be my favourite even though the next day will be my working day (again)... I love sunday because its a sunday..where I can go to church and meet my friends and together with them worshiping the greatness and awesomeness  -The Almighty God- Jesus Christ.

But there will be times that, I will be so busy with the ministry that the Church Leaders 'percayakan' saya to handle it. So yesterday it was our turn to minister the children church or we called it as Gol Kids (Generation Of Light - GoL)



So what do you know about child? Being a mother myself, i must admit that i am far from a perfect mother. Saya pernah jerit aka yelled to my 1year ++ son.. pernah tr'sentuh' (aka pukul) my son...pernah biarkan dia menangis...but bila saya lakukan semua itu, memang ada kekesalan yang sangat besar dalam hati saya... People said, (even my husband do agree) mau displin anak kena dari kecil. Mau marah2 anak, kena dari kecil. Sebab bila besar mau marah ka mau pukul ka tia…

Ayam masak paparika.. (Ayam Paprik jak sebenarnya!)

Image
Semalam, awal pagi sampai ofis buka FB..terus nampak ada member tu post pasal dia prepare anaknya ayam paprik..terus saya macam...eh eh saya mau buat ayam paprik lah malam ni...kebetulan sy memang perlu beli barang rumah..so saya pun menggoogled lah resepi ayam paprik...banyak banyak resepi saya pilih resepi dari blog ni 

So basically ini lah resepi dia;


Bahan-bahan ( 4-5 orang )  isi ayam -ikut suka byk mne pun,agak2 la...(direbus) 1/2 inchi halia (diracik halus) 3 ulas bawang merah (diracik halus2) 1 batang serai (di ketuk) 4 sudu cili boh* (sy cuma guna 3 sudu saja) 5 helai daun limau purut (disiat2) 6-7 biji cili padi (diketuk)** (saya tidak guna langsung) Kubis bunga Kacang panjang Lobak merah Kicap Cap Kipas Udang Sos tiram Garam & Ajinomoto (sy tidak guna aji )
Cara-cara Mula sekali, isi ayam hendaklah direbus (ada resepi suruh goreng ayam dan asingkan, tapi rasanya better rebus saja supaya dpt air rebusan ayam tu) dengan kuantiti air yang sederhana untuk mendapatkan stok yang s…

Mungkin belum waktunya...

Walaupun saya mengharap disenaraikan dalam list Kementerian ke JPA untuk latihan COTI-JPA, tapi rupanya peluang itu masih belum terbuka untuk saya.

Saya P A S R A H dengan keputusan tersebut.

Mungkin saya perlu mencuba lain kali lagi... mungkin bukan sekarang...

Tidak apalah, saya hormati keputusan Panel Pengurusan di MOSTI...

Harap sy akan berpeluang belajar suatu masa nanti...

I know the opportunity is there...

But..

Maybe..

Not

This

Time...



Dapur ku berasap..hahaha Tajuk bukan main

Image
Hi hello

Sudah lama saya tidak share pasal masak memasak kan...ehm, sebenarnya ada saja memasak di rumah tapi masak biasa-biasa saja..well u know...cara orang Rungus masak..tumis..dan sup...goreng ...  itu sajalah..tidak payah fikir2...semua dalam minda sudah...

Cumanya, bila suatu hari sang suami tetiba mengambil egg tofu semasa shopping bahan rumah di Jusco dan tidak berkata-kata haruslah faham kan..dia mau makan something baru...this egg tofu lebih kurang seminggu dalam peti ais, hanya semalam baru berjaya dihabiskan...itu pun saya buat sebab tidak mau suami membebel..hahahaha

So sempat cari beberapa resipi tapi saya pilih yang ini dan sy modified sikit saja... semuanya sy screenshoot dari IPAD saya saja...

The Recipe (credit to google..thanks ibu dilah for this easy recipe)


Dari resipi di atas, saya tidak guna isi ayam tapi saya guna chicken meatball..saya cincang lumat lumat...then saya tambah sedikit cendawan shitake...proses dia lebih kurang di atas saja lah...

Secara ringkasny…

Surga? Neraka?

Image
O saya sangat terkejut bila hari sabtu tu kecoh di FB mengatakan Cory Monteith (picture from google) as in Finn Hudson in Glee was found dead at the very early age 31.

Bagi peminat Glee, mesti tau how finn in the series. Saya mengikuti Glee dari season 1- 2. Lepas tu, saya agak ketinggalan di belakang. Tapi i would say, those season is the best for me. I love finn..especially lagu 'Marry you'. Heartbreaking.

Saya baca dia pernah masuk rehab sebab mengalami masalah ketagihan dadah sekitar bulan April. GFnya yang juga pelakon utama dalam Glee, Lea Michele as Rachel juga menyokong keputusan dia. Kesian dia...

Sehingga hari ini, belum ada keputusan kenapa dia meninggal dunia. Polis sendiri belum memastikannya. Walaupun sudah ramai orang cakap dia meninggal sebab over dose of drug.

One thing, kita jangan buat spekulasi awal lah kan. Kita tidak tau apa yang berlaku dengan Cory di saat-saat akhir dia meninggal. Siapa tau, dia mengalami depression, kesedihan...semuanya x pasti. Dan s…

Happy Birthday

Image
I know i am being biased. Today is my kak ngah birthday and 7 July is my kak long birthday. Upss...sorry
Anyway
Happy birthday to u..
muaah...

Hobi ku di kala ada masa...

Image
Being a full time career woman plus a full heart housewife, of course I admit that sometimes it's very hard to juggle those times. 8-5 at the office, back home, you have husband and son to look after...and of course a house to take care of...

It's not that i am complaining, it just that well...my point is that...when you get married and have child, your life will be 180 degree changed. So you really need wisdom how to manage your time well. hehehe yeah...really need wisdom.

When i mean wisdom, is about prioritizing your things-to-do every day. But somehow, there is a day where you just want to forget all your house chores. Plus with all the hectic and drama you have the whole day, of course there will be time you just want to lay at your couch or bed and sleep and do Nothing! Macam tu lagu Bruno Mars 'Nothing at all'. hahaha of course not all the time.. (mau kena bebel sama husband..;p)

So ada waktu-waktu yang mana sya suka isi masa rehat saya dengan tengok TV. And i …

ANGER MANAGEMENT

Helloo

Bagaimana dengan awal Julai anda?

Saya bermula dengan begitu baik sekali, but then the next daynya saya jatuh sakit. tidak tahu kenapa, perut rasa memulas, tidak ada selera makan, rasa mau muntah (adalah termuntah sekali), pening2 kepala... sampai ada orang suspect saya sedang expecting the second one. Ehmmm, tiada juga masalah kalau saya pregnant, tapi masalah memang belum pregnant sebabnya saya baru saja selesai mensturation saya. So jawapan nya saya tidak pregnant. Just-Not- yet.

Semalam dapat MC so saya berehat di rumah saja. Anak saya tidak hantar ke TASKA. Walaupun saya kurang sihat tapi saya lebih mau bersama dengan anak.

Btw, that was how my July. Mukadimah Julai saya begitulah. Sakit tu pun macam malang. Tidak tau tiba2 datang.

Yang sebenarnya saya mau bercakap pasal ANGER MANAGEMENT. semua orang pernah rasa marah. Selagi kita bergelar manusia punya hati dan perasaan we do have this kind of feeling.

Marah tu boleh datang dalam macam2 keadaan. Baik semasa bekerja, di ru…

Welcome July

6 bulan telah berlalu...
Yes...I'm ready for the next 6 months...
Bring it on...