Posts

Showing posts from December, 2010

Bye-bye 2010

This will be my last entry of the year...

2010...

I will always remember this year...so many unexpected things happened.

But through all that, I believed God Mercies and HIS Love is always there for me.

2010, I begin with full of ethusiasm to be the woman that God wanted me to be. I have so many dreams...so many hopes...

For the 1st time of my life, I went outside from Malaysia. I went for a vacation at my own. I have seen the outside world. For the 1st time, I have a cop at my passport. I'm sure there will be a lot to come.. hehehe

This year, i went through the rough days in my ministry. I've never expected that i will have to face it.

This year, I have to make a very important decision.

......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

But thank God, His grace is sufficient for me.

Bapa, terima kasih untuk kasih setia Mu sepanjang tahun 2010 ini. Sy tahu ada waktunya saya menyenangkan hati-Mu dan banyak waktu yang saya melukakan hati Mu Bapa. Ada waktunya, saya merasakan sy tidak layak untuk mendapat kasih karun…

Happy birthday bien.

Image
Happy Birthday my dear friend Bien.

Ya, hari ini birthday dia. 31 Disember 2010. Di penghujung tahun lahirlah dia.

Oleh kerana di bulan 12 ni, selalu sy akan termiss hal yang penting, jadi untuk tahun ini, sy make sure buat special entry untuk kau.

Bien, dan secara formalnya Mrs. Vivien. Ya sudah lebih dulu jadi puan dari saya. 1 UPM, tapi cuma kenal semasa Assesment PTD di KK 2006. Tapi perkenalan yg singkat saja, sebab masa tu, baru 1st time kenal dan masing2 adalah saingan tuk assesment di PTD. :D Jadi masa utk bersahabat sangat singkat lah.

Tidak sangka, jumpa sekali lagi di MOA tahun 2007. 1 Bahagian lagi. memang jodoh persahabatan lah tu. Dan dari situ, mulailah kami bersahabat.

Orang cakap kalau cari kelemahan seseorang itu sangat pantas dan kalau boleh listnya akan berjela2, tapi bila disuruh buat kelebihan sure berfikir panjang. Ehmm...

So sejujurnya seorang sahabat yg sejati tidak akan ragu2 memberitahukan kepada sahabatnya kalau dia perlu memperbaiki dirinya. Tapi sepanjang sy be…

Merry Christmas 2010

Image
Di kesempatan ini, saya dan sekalian family mengucapkan SELAMAT HARI NATAL 2010 DAN TAHUN BARU 2011.

Semoga menikmati berkat dan erti Natal.

Imannuel.

God Bless.

yuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

.....

hari ini last sy bekerja...

my blog dengan rasminya akan ditutup hari ini (but don't worry, there will be a few scheduled entries will coming up soon).

saya akan bercuti mulai esok..dan akan terbang ke Land Below the wind esok pagi.

Terima kasih to all my friends tuk sepanjang tahun 2010 ini. Saya juga minta maaf untuk sebarang kesilapan saya. Maafkan kata2 saya yang tidk memberkati. Mahupun perbuatan saya. Harap jangan di simpan di dalam hati dan jangan di bawa ke tahun 2011. :)

Till then, May God Bless us all.

xoxo.

The birthday Girl

Image
A very late entry...
Happy belated birthday to my dear friend..miss Airin...ya, yesterday was her birthday. :D
I knew her during our DPA course. 6 bulan bersama...dalam batch sy tidak ramai yang bukan melayu..ok i'm not racist! Cuma, waktu kursus itu, time2 kawan2 melayu puasa atau sembahyang ada ceramah, sure kau kena cari kawan yg bukan melayu kan. So, i guess our friendship bermula dari situ.
Dia sahabat yang pada saya sangat setiakawan. Birthday sy tahun 2008, dia bawa saya ke SPA buat body massage. Dia treat sy masa tu. Dan dengan airin, sy tau sedikit sebanyak jalan2 ke The Curve, Sri Hartamas. Tempat2 yang masa tu sy tidak pernah pergi. Dengan airin, kami banyak explore di mana tempat makan yang sedap. Dari korean foods, Japanese foods, chinese foods, western foods, mamak, sampailah gerai2 melayu. Semua kami antam! Masa kami masih single, dialah kawan berjalan. Dalam seminggu kami akan cari masa bersama sama ada berjogging keliling rumah sy, sekitar UPM.
Sepanjang sy kenal di…

Prinsip Tabur-Tuai

di saat saya sedang mengalami kepeningan kepala sebab bilik ofis tiba2 jadi panas...terus p menumpang bilik sebelah tuk cari kesejukan... tiba2 c cutelittlewoman bawa bincang pasal beli rumah....
sy sebenarnya memang sudah lama bercadang mahu beli rumah...cuma belum serius berfikir memandangkan ada banyak komitmen lain lagi...
but then...when my kolig sedang pening2 mau beli rumah...entah kenapa kepala sy turut terheret tuk berfikir hal yg sama...dan mulalah terfikir kesilapan2 di awal pekerjaan...kenapalah tidak buat savings awal...kenapalah tidak merancang dgn bagus dulu perbelanjaan..kenapalah terlalu obses dengan kad kredit dulu...kenapalah macam macam lagilah....
mengingatkan sy tentang prinsip tabur tuai yang diajar dalam BIBLE. Apa yang kita tabur, itu juga yang kita tuai...bekerja 4 tahun..(sy pernah share ini sebelumnya) dapat KWSP tapi terpaksa guna sebahagian besar tuk bayar itu dan ini...sy dengar kawan sy (batch sy juga)..kwsp yg dia dapat dia guna tuk topup beli rumah..wahh…

My final week

yep...finally...

I'm looking forward for my long holiday starting next week. So this week..lebih banyak menghabiskan kerja2 yang perlu diselesaikan before sy bercuti..sudah menjadi kebiasaan lah tu kan.

Just now, sy ada meeting yg kira sangat penting dan rasanya itu last meeting sy minggu ni kot [hopefully]. Walaupun sudah lama tidak jadi u/setia for meeting..tapi kerja2 PSU sewaktu meeting mestilah sy tau..sebab itu salah satu main job sy as PSU! Tapi kan...sedikit geram juga sy dengan sy punya *** tu..boleh di tengah2 meeting bersama central agency dan M** dgn agensi A****** dia cakap macam ni..'renny, tulis ni...jangan tak tulis'...I was like..'excuse me...haruslah sy tulis...takkan lah sy tidak tau lagi keja saya'..i was so pissed off dengan dia ni!

I mean...sy bukan baru setahun kerja kan...I know what to write and what things yg tak perlu direkodkan...even my K*** pun remind me..my goodness...apa masalah mereka ni...my ex bos, 1 thing yg sy salute sama dia, when…

Salahkah wanita menjadi PM?

What do u think?

salah ka atau salah? :D

sewaktu sy menghadiri persidangan kemuncak wanita yang bersifat International 2 hari yg lepas, salah seorang speaker mengakhiri sessionnya dengan menayangkan kejayaan wanita2 ... antaranya..

1.Sirimavo Bandaranaike, Sri Lanka
Prime Minister, 1960-1965, 1970-1977, 1994-2000.

2.Indira Gandhi, India
Prime Minister, 1966-77, 1980-1984.

3.Golda Meir, Israel
Prime Minister, 1969-1974.

4.Isabel Peron, Argentina
President, 1974-1976

5.Elisabeth Domitien, Central African Republic
Prime Minister, 1975-1976

6.Margaret Thatcher, Great Britain
Prime Minister, 1979-1990.

7.Maria da Lourdes Pintasilgo, Portugal
Prime Minister, 1979-1980.

8.Lidia Gueiler Tejada, Bolivia
Prime Minister, 1979-1980.

9.Dame Eugenia Charles, Dominica
Prime Minister, 1980-1995.

10.Vigdís Finnbogadóttír, Iceland
President, 1980-96.

11.Gro Harlem Brundtland, Norway
Prime Minister, 1981, 1986-1989, 1990-1996.

12.Soong Ching-Ling, Peoples' Republic of China
Honorary President, 1981.

13.Milka Planinc, Yugoslav…

Women's Summit 2010

Image
Segala sesuatu indah pada waktunya...

saya tidak pernah terfikir akan punya peluang untuk menghadiri sidang kemuncak yang mana dihadiri oleh semua wanita...terutamanya dalam dunia sekular. Tapi semalam sy untuk pertama kalinya menghadiri Women's Summit 2010 di Pusat Konvensyen Sime Darby. Summit ini dihadiri daripada pelbagai lapisan umur..dari yg sudah berambut putih sehinggalah kepada usia seperti saya. Dari gov sector, to private sector and NGOs. Panel yang dijemput semuanya pada saya adalah wanita yg luar biasa, punya kedudukan tinggi, pintar. Speaker ada yg dari Jepun, Australia, dan Canada. Jemputan lain menteri dari Turkey, S'pore, Zambia dan Cambodia. So memang interesting!


Even, Dato' Paduka Marina Mahathir pun ada. Ok, sebab sy duduk agak jauh dari VVIP...so ambil gambar dari screen sajalah! :)



Seronok mendengar pendapat wanita2 ini. Dan antara yang menarik pada hari pertama adalah debate antara wanita dgn wanita juga membahaskan isu.. 'There's nothing stopp…

Welcoming Christmas...

Welcome Christmas...

tho' ada lirik yg sy kurang faham..tapi sy suka dengan harmonize mereka...reminds me those days of caroling.

This year..sy tidak dapat berkesempatan join caroling. What so meaningful about caroling is that, we share the joy from house to house telling friends and family...that there is still hope in this world..Jesus came to this world to bring life and joy..to bring hope to all of us...and that is why the bible said..

Luke 2:10

10 But the angel said to them, “Do not be afraid. I bring you good news that will cause great joy for all the people. 11 Today in the town of David a Savior has been born to you; he is the Messiah, the Lord.

Merry Christmas [it's December] everyone... I already want to go back... huhuhu.

To you Pastor...

Image
This entry I dedicated to my beloved Pastor.. Pastor Losius Tanggunan.

Sempena Hari Ulang tahun gereja ke-15 dan hari menghargai Pastor pada 5 Disember 2010...saya mendedikasi kan 1 entry khas tuk Pastor.

Saya berada di Sib Serdang sudah hampir 9 tahun..since 2002. Pastor SIB serdang silih berganti dan sy mulai melayani di SIB Serdang sekitar tahun 2004. Just imagine sepanjang 2 tahun pertama, sy hanya banyak menjadi jemaat...datang dan pergi. Masa itu belum mau terlibat dan belum rasa mau bersahabat dgn jemaat sib serdang secara dalam.

Pastor Losius sy kenali di pertengahan tahun 2007 dan ketika itu saya jarang2 dapat berada di Church memandangkan sy sedang mengikuti kursus DPA. Cuma sekitar tahun 2008 baru dapat mengenali rapat Pr selepas dipercayakan memegang jawatan Ketua Jabatan Pendidikan.

Untuk pertama kali, saya merasakan sy mendapat seorang Pastor yang juga berperanan menjadi Bapa rohani kepada saya.

Dengan pastor Losius, saya berpeluang belajar kelas Homilitik. Sy dipercayakan me…

divine moment

Image
Morning...it's monday morning and i'm truly blessed...

Hari sabtu yang lepas, saya bertugas di MAHA pada sesi pagi dan itulah tugas terakhir saya di MAHA. Sy datang awal, dan kali ni untuk mengelakkan keboringan duduk2 di Pavilion, saya membawa buku ini.



Buku ini, Pr Losius berikan kepada saya sepanjang tempoh saya di dalam spiritual renovation. Sudah lama sebenarnya Pr kasi sy baca dan report dengan dia apa yang sy dapat, tapi sy belum kesempatan tuk menghabiskan buku ini, dan banyak sebenarnya sy dapat dari buku ini cuma tidak tersend kepada Pr Losius.

So pagi itu sementara menunggu sesi bertugas, sy ambil waktu membaca topik dlm buku ini [sy sambung di mana sy berhenti sebelumnnya]. Waktu sy baca buku itu, dengan suasana di MAHA yang mendung hujan rentik2...[mempengaruhi emosi si pembaca juga] sy juga hanyut dlm pembacaan sy dan tanpa sedar..sy mulai menangis di dalam hati.

Dalam tempoh renovation ini, saya tidak terlibat dengan apa2 pelayanan di gereja. Fellowship bersama tema…

What I do for MAHA 2010

Image
1st thing bila bertugas di MAHA... masuk bilik urus setia dan tengok jaga VIP siapa. Then bermulalah hari bertugas dengan menunggu kedatangan that VIP.

Sambil tunggu, sebab hari sudah mulai panas, bosan jadi ambil gambar sekejap dengan duty partner! just like this!

Me and Fariza. 1 bahagian, 1 seksyen. Sy cuti lepas ni, dia ganti saya..hihihihihi. Adanya dia, sy boleh bercuti dengan tenang... :)hari kedua saya bertugas, sy membawa rombongan dari MITI. Jadi bawa mereka masuk Dewan tengok pameran dulu..sambil saya juga boleh tumpang sekaki...Dalam siri jalan2 tengok pameran, akhirnya saya terjumpa ini. Kan, saya tidak tipu...
Close up sikit...ini dia tembikai 4 segi...hari terakhir MAHA, sy mau beli lah this kind of tembikai.Then, MAHA kali ni heboh pasal ada pertunjukkan seorang wanita dari Sulewasi yang menggoreng pisang dengan tangan..so puaslah saya mencari akhirnya terjumpa di Dewan C [International]. Kebetulan waktu ni, minister Pertanian pun ada. :). Tengok tu, punyalah berebut or…

The Choice is yours!

Morning...

finally I have my own time blogging...well after such a hectic weekdays with MAHA.

This week, memang tidak senang duduk di ofis, sehari di ofis 2 hari di MAHA, sehari di Ofis..off lagi di MAHA...tugasnya spt biasa lah menjadi LO kepada orang yang minta diiringi. Sekalipun tugas begini [berdiri banyak, berpanas banyak, berpeluh banyak, kadang2 berlari] sy masih enjoy sebenarnya jadi LO. Banyak benda lah mau cerita pasal MAHA, tapi itu sy elaborate the next entry saya.

Anyway...pagi ni sy mau cerita pasal penderaan. Selalunya penderaan ni orang kaitkan dengan penderaan fizikal. Tapi kalau menurut saya, penyakit sakit hati pun boleh dikategorikan sebagai penderaan. Cuma bukan penderaan fizikal mungkin tapi penderaan emosi.

Penderaan fizikal, memang sakit. Apa lagi itu boleh menyebabkan trauma kepada seseorang. Sama jugalah dengan penderaan emosi aka sakit hati/kecewa dsbgnya. Dalam hal ini, saya selalu refer kepada teladan terbaik di dunia iaitu TUHAN YESUS KRISTUS.

DIA sama sekali…

1st of December

Image
I love December...not just because it's Christmas celebration, or YES, or a long holiday....but it will be my very special day falls on this month! yeay!

Kita skip dulu pasal special day tu ya. Last sunday, sy sibuk shopping itu dan ini d midvalley....in a day boleh habis almost thousand RM. Tapi begitulah tu! But I love all the things that I bought [em actually MM bought for me! :D]

Kalau shopping tu kira macam main dish, side meals would be snapping picture here and there! Banyak2 perayaan, tiada siapa dapat menafikan 'kemeriahan dan keceriaan' when it comes to Christmas Decoration. Tidak kira lah bangsa apa, agama apa, sure berhenti dan ambil gambar. Just like me!

Ini baru di Midvalley, looking for Pavillion and The Curve. Sy suka bergambar, tapi gambar ni diambil masa sy sudah penat berjalan from North to South to the centre of Midvalley. Itu photographer rajin betul, dan disuruhnya saya juga bergambar. Tidak menghampakan photographer saya tu, saya melebarkan senyuman j…