Posts

Showing posts from October, 2009

Children's Day

Image
Last sunday, our church celebrating the 'Childrens Day' for the very first time. Formely known as SIB Serdang Sunday School...now beginning 2009, it's officially known as Children Church.

I remember way back the very 1st time i became one out of three sunday school teacher... there were only 2 childrens. Uncle Yunonop childrens...Yoel and Gene...

Nowadays, about 50 of them...with more than 20 Pembina Anak @ cikgu. Being a sunday school teacher was my 2nd ministry after hospitality in sib Serdang. I enjoyed teaching them, especially during learn the bible session. My favorite story is David and Goliath....and I still remember how i teached them the story...

Now, di bawah kepimpinan sis Zainrah, gereja anak lebih tersusun dan lebih sistematik. Setiap minggu ada kumpulan pembina anak yang mengajar dengan cara yang masing2. Lagu2 baru yang fresh, ada lakonan, ada games... dan sesuai dengan peredaran waktu sekarang yg more to 3D games, modern IT ...pembina anak terpaksa 'berke…

Ke Mana?

Ke mana kah kami mencari kasih sejati
Ke mana kah kami berseru
saat badai datang menderu

Yang kami tahu hanya Kau yang mampu
pulihkan segala sesuatu

Kami perlukan keajaiban Mu
Kami perlukan sentuhan tangan Mu
Kami tak dapat jalan sendiri
Kami perlu Kau Tuhan

Abba Father... kalau ini satu ujian untuk family kami, berikan kami sekeluarga kekuatan untuk bersatu menghadapi badai ini. We need Your mercy Lord....

Biarlah lewat badai ini, kami semakin bergantung harap dengan Engkau Tuhan dan percaya bahawa Engkau tidak akan meninggalkan kami....

Singles & Pra-nikah

kutbah hari ini sangat menguatkan, menyegarkan dan memberi peneguhan...

ada satu bahagian yg ditambah iaitu etika dalam pergaulan muda-mudi...

Thanks Pr untuk sharingnya...

cuma.... betul ka statement ini? kata orang semakin kita menafikan seseorang semakin besar lah kemungkinan kita bersama dengan orang itu?

sy banyak mendengarkan kesaksian orang...dan semua menasihati sy.. 'jangan kau cakap tidak nanti itulah sebenarnya'....

sy?????

oklah stop dulu...mengantuk sudah mata sy...

Clean & Clear Project

Image
Setelah sekian lama tidak bergotong royong membersihkan rumah, kami ambil peluang hari sabtu sebagai hari gotong royong rumah no.3478. :p

Bermula sekitar 9.30 am, kami habis jam 1.30 tengah hari. Syukurlah ada kawan2 yg menolong kami 3 orang mengemas, kalau nda maunya lebih dari 1.30noon..

Actually, lama sudah mau berkemas, tapi selalu sangat sabtu kami full activity dengan macam2... kalau setakat kemas2 biasa itu adalah, tapi gotong royong besar-BESARAN macam the last time kami buat tu tahun lepas...ahahahhaha... serupa macam bukan perempuan kan!.. tapi serious memang kami tiada masa... jadi since ada masa panjang, tiada benda untuk di rushing kan, kami plan siap2 hari sabtu mesti mau kemas rumah... kalau nda, itu kawan mr, Ts bermaharajelela nanti...

So, kami 6 orang kami bahagikan kepada 2 group.. sy mengetuai di bhgn ruang tamu, c giu mengetuai di dapur. Sy, bum dengan irene kemas hot spot 1 mr.Ts itu bersarang... tarik kotak2 tiba-tiba keluar mr,Ts dari sarang persembunyiannya..terk…

1st time!

Image
Jumaat yang lepas, kami ke alamanda sahaja untuk food hunting kami!... tapi tujuan sebenarnya, kami temankan bien dapatkan DSLR..wow!hebat oo...dulu c kiera, lepas tu joanne sekarang ni c bien pula mengikut jejak durang berjinak-jinak dengan dunia fotografi..:D... tapi sy puji durang lah, tangan durang ni kalau ambil gambar memang ada 'touch'..hehehe... sy??? macam kurang seni sy.... sikit-skit itu ada kali..ahahhaha...anyway... sambil tunggu kawan c bien, kami mengisi perut dulu..guess what? sy 1st time ni makan di Old town White Coffee... pada hal bila masing2 menunjuk jari mau makan mana... mulut sy ni selambanya cakap 'old town white coffee'... pada hal sy tidak bercadang pun makan situ.... entah kenapa terkeluar itu nama kedai!.. apa lagi c Mr T pun... bawa p sana..ahahaha... tapi bagus juga... selama ni, asyik limpas saja ni kedai niat di hati 'suatu hari nanti sy mau cuba'...heehhee...

so enjoy saja gambar kami 'bergediks' sambil tunggu order...:D

Home Sweet Home

Image
This would be my last entry about my short holiday. Anyway, ni lah rumah kami yang masih under construction... atap warna hijau (pilihan adik sy, which is sy suka)... gambar di dalam nanti2 dululah tunggu sampai siap sepenuhnya (terms yg digunakan dalam SPPII..:p). Yg design rumah ni, guess who? itu adik sy yg Dr. gigi...plus minus ada idea jugalah from my dad dengan abang sy. Rumah sepatutnya siap tahun lepas tetapi itulah masalah mana mau dirikan rumah itu yang ding dong ding dong lama betul mau decide! At 1st kami sudah pilih tapak di kg bapa sy, sudah ratakan tanah dan sebagainya..tapi itulah tapak itu tidak sesuai...sebab kalau hujan lebat nanti kami cepat naik surga... :)

Finally ambil keputusan buat di kg mama sy. Rumah ni dekat jalan raya utama. Line celcom? only at certain place. Unless Celcom buat menara depan rumah kami..hehehe. Digi? entah sebab family kami pengguna Celcom. Maxis?lagilah tiada harapan!

Cantik kan ni rumah?hehehe...sy happy betul ni. Baru rasa perasaan 'h…

TQ Lord

Note: Entry ini agak panjang, jadi kalau rasa macam kurang berminat mau teruskan, sila lah klik x di sebelah sudut kanan page ini, tq.
‘setiap doa yang kita naikkan pasti tidak kembali dengan sia-sia’

Sy rhema dengan statement ini. Ini sy dengar dari Pr yang mengajar kami di SEDO Bukit Zaitun..aise nama canggihkan! Ya, SEDO itu maksudnya Sekolah Doa. Tapi bukan pasal SEDO yang sy mahu cerita tapi sy ada sesuatu yang pada sy luar biasa terjadi!

Sewaktu sy balik kampung, sy sempat ‘ditahan’ oleh bbp orang kepimpinan gereja PCS kg sy. Sy sebenarnya sudah dapat mengagak apa yang bakal dibincangkan. Sy berdebar-debar dan i keep on praying minta RK tolong beri hikmat untuk sy dapat menjawab.

Isunya adalah mengenai gereja kg sy mau laksanakan perpuluhan di kalangan jemaat. Perkara ini sebenarnya tidak baru bagi orang-orang Percaya sebab ini memang perintah Tuhan dalam Malekhi 3. Tapi bagi gereja ini, perpuluhan adalah suatu yg baru dan perlu pelaksanaan yg teliti dari mereka. Ada kertas kerja un…

Cuti part II

this entry wont have pictures... since lebih banyak ceritera...
hari ketiga di kg...itu merupakan hari pernikahan abang sy...since sy sudah ceritakan dalam 1st entry tentang cuti, so i wont deliberate cerita tu lagi lah... cuma biasalah kalau hari kawin ni, pasti ada soalan2 cepu emas especially from my auntie/uncles yang betul2 'care' ni sama sy...predictable questions 1: bah moi, ko bila lagi?predictable questions 2: bila lah kami mau sibuk kenduri untuk ko pula moi?predictable questions 3: orang mana pula kalau kau moi?since sy tiada jawapan untuk semua yang di atas, maka Tuhan kasi hikmat sama sy bagaimana untuk mengelak menjawab soalan2 mereka ni. Macam mana? waktu sy disoal macam tu, tiba2 Tuhan kasi soalan sama sy utk org yg bertanya...terus soalan bukan lagi mengarah ke saya tapi isu lain..ahahahaha...:D. Anyway, waktu abang sy kawin sy sempat menari tarian tradisional rungus...walaupun tidak pandai sangat tapi sy mau menari malam tu...yg bestnya lagi sy dapat menari sa…

Cuti part I

Image
Sy selamat landing di KKIA pada 15 Okt 2009 jam 10.30pm. Yang menjemput sy ialah kakak sulung sy bersama keluarganya dan adik sy. Kami langsung menuju ke Telipok rumah keluarga abang ipar sy untuk 1 malam. The next day seawal 5.30 am terus p Kota Marudu sebab abang ipar sy kena mengajar. Oleh kerana keletihan, sy sambung tidur sy bila sampai di KM. Tengah hari baru bertolak balik ke Kudat. Sampai di Kudat sekitar 2 petang. Terus kami p gereja tolong mama sy hias gereja. I told u, tangan sy ni kalau bab2 mengubah sesuatu, memang tiada seni. Tapi oleh kerana tiada orang lain, sy usahakan juga otak sy berfikir bagaimana utk mau hias gereja. Syukurlah adik sy ni tangan dia ada 'touch' sikit dengan benda-benda mengubah. So gereja pun sudah dihias dengan sederhananya.(sorry tiada gambar dalam ruangan gereja).
Sekitar jam 6pm balik rumah, waktu tu cuaca sudah gelap. Sy fikirkan sudah jam 7, macam ni lah ni kalau 10 bulan tidak balik sabah, hampirrrrr lupa yang sabah awal 1 jam dari se…

Congratulations

Image
Hai... untuk beberapa waktu ini, sy akan banyak update blog sy dengan entry-entry percutian selama 4 hari di kampung. Banyak kejadian, banyak pengalaman, banyak hal-hal yang luar biasa sy alami dan sy ingin sharekan itu di sini. So that, next time siapa tau sy akan baca semula apa yang pernah sy alami. Anyway, sy bercuti antara sebabnya adalah my satu-satunya abang melangsungkan pernikahan mereka pada 17 oktober 2009. To my big bro, congratulions. I love u bro, we always do love u. Selamat pengantin baru buat abang sy Ronny dan isterinya cammey. Tuhan menyertai rumah tangga kalian.


my parents dan anak menantu perempuan...
Banyak perkara terjadi semasa persiapan pernikahan abang sy. Walaupun ada sedikit kekelam kabutan dalam persiapan dan sedikit messy... tapi satu perkara yg sy bersyukur, abang sy selamat dinikahkan. Kutbah pada hari itu pun sangat membangun sy. Ada power statement yg sy tangkap dari isi kutbah, 'keluarga itu merupakan satu gereja kecil, di mana Yesus Kristus menja…

Bye for a while!

the day is finally come.... yeay!

Sy tidak sabar-sabar hari ini jam 5pm sebab sy akan terus ke ERL dan terus ke KLIA Aiport...sy terbang hari ini...terasa lama betul tidak balik sabah...tidak sabar mau jumpa semua ahli familia sia...

am i sound so happy?hehehe...I am. Tapi sebelum itu ada cerita dulu di sebalik cerita.

Anyway, ada banyak sy mau share kebanyakkannya dalam draft..tapi tidak terpublish sebab tengah-tengah sy menulis, terus hilang mood dan terus tidak jadi publish...adalah 2-3 entry tertunda. Kalau masih ingat beberapa waktu ini, sy sangat stress dengan kerja saya. Sy stress dengan big boss sy, sy stress dengan kerja yang ad-hoc, sy stress dengan insurans yg tidak ada kesudahannya, dan itu sedikit sebanyak mempengaruhi sy khususnya dalam pelayanan.

Kepimpinan gereja akan bubar tidak lama lagi, dan sy sebenarnya sudah berkira-kira untuk mengundur diri dalam kepimpinan. Alasan sy itu, sy mau fokus dengan pekerjaan sy yang sudah tidak tertanggung untuk sy bawa setiap hari. Sy m…

RM2

Image
sy sudah lama tidak buat entry pasal makanan kan...asyik asyik cerita yang berat saja yg disajikan. Tapi hari ini, cukuplah untuk segala masalah2 yg silih mendatang. Tapi layan dululah cerita kami lunch di sushi King..:)


Hot Green tea...sedap! I like!

spot my favorite food...itu dia salmon....

nah inilah kesudahannya...ahahahha....puas hati betul! anyway, sushi king ada promosi RM2 saja untuk setiap sushi rice...so kamiorang ambil sesuka hati saja mana2 pinggan yang berada di atas belt...janji korang ada sushi kad...baru dapat offer itu...esok adalah last day promotion dia....kalau di sabah dan sarawak,, itu mulai 19 - 22 okt. so jangan lupa...kalaulah ada sushi king yg berdekatan...

MeEtInG

this morning, tiba2 sy diberi tugasan untuk menghadiri mesyuarat di Menara MATRADE Jalan Duta KL... ok memang sudah diberi arahan and I have to go.
Masalahnya...di KL? jalan Duta? Menara MATRADE?jam 3pm?
Apa langkah pertama sy, sy call dulu orang2 yg perlu bersama dengan saya meeting tu... call AGROBANK dengan TEKUN...itu penting dulu....because kerana merekalah sy perlu menghadiri meeting ni..ni lah bah kalau jadi desk officer untuk mereka... u have to be there...kena ambil tau apa terjadi sama anak-anak..aise...(MOA kan bapa..agensinya adalah anak-anak)...
langkah kedua sy, nah ni yang buat sy berfikir..how to go there? sy angkat bendera putih kalau jalan masuk KL....memang sy TIDAK PASS... paling sy tau jalan p KLCC sebab straight saja ikut signboard dan terus sampai parking...hehehehe..itupun i'm not alone...ada adik sy yg pakar jalan Kl masa tu...anyway ada cadangan p ikut MEX highway..ok i know that jalan..tapi actually walaupun sudah bbp kali, tp simpang mau ke jalan KL pun s…

Sahabat Rohani

#ini sy ambil dari majalah GFresh! long time ago. Sy diberkati dengan dialog ini. Sorry, bahasanya dalam bahasa INDO, kalau mau tukar p bahasa Malaysia, takut lari maksud. 90% masih boleh faham lah. :).. enjoy reading and tangkap isi yg mahu Tuhan sampaikan! GBU#

WASPADA LUMPUH ROHANI
GF!: God, aku cape ngadepin si Kusnanto. Aku udah berusaha sebisa mungkin untuk bujuk dia, memotivasi dia, bela-belain rutin ngunjungi ke rumah dia yang jauh aujubileh, kasih perhatian, doa dan doa buat dia tapi kayaknya nggak ada perubahan dalam dirinya. Tetep aja MiWon alias SaSa!

God: MiWon alias SaSa???

GF!: Iya Sami Mawon alias Sama Saja

GF!: Udah dech God, nggak usah suruh-suruh aku ngelayanin dia, ngunjungin dia, aku cape. Orangnya angin-anginan bisa tiba-tiba semangat pelayanan, eh tunggu bentar udah dech mundur lagi. Gilirannya ada hamba Tuhan yang diurapi datang, dia bisa tiba-tiba berapi-api, tunggu 2 minggu udah padam lagi. Dikit aja tersinggung langsung nggak mau ke persekutuan, nggak mau ke gere…

just another day

sy menderita sakit ulser dalam mulut sy....sudahlah tempat ulser itu betul2 di tempat ex-geraham gigi (yg sudah dicabut waktu sy 14yrs old)..sakit sekali bila mengunyah makanan....lepas tu cakap pun tidak betul...

this peristiwa terjadi after hari ahad...mungkin sy sudah banyak bercakap hari ahad tu kali..so its time for me to keep silence..at least a week (mungkin).

semalam sy betul2 naik angin dengan BB sy. Dia suka terjah sy dengan pertanyaan2 yang sebenarnya lain maksudnya tapi soalan yg keluar lain dari mulutnya dan yg bikin panas sy itu, dia salahkan sy sebab sy tidak tau apa yg dia minta. Wah, ni sy naik garang sekejap di ofis semalam! Sampai semalam sy hampir mau katakan ***** sama dia, but then RK masih ingatkan sy... langsung sy tanya sama Papa JC, Papa JC what would you do if You are in my situation? But before papa JC answer, deep down in my heart I know the truth. Whatever comes out from our mouth it has power to bring blessing and curse, but ALWAYS choose to bless people w…

Kiss

ni kenangan sy, giu, del dengan oli zaman kami final sem di UPM... dedicate untuk mereka semua... happy sista day...

Going H-O-M-E

Image
I'm in the middle of my work and yet, i couldnt stop from thinking my holiday next week!.. i miss my family very very very much! I miss my anak-anak buah yang sangat comel dan aktif. I miss playing and joking with them. I miss during 'teka teki' session. I will almost forgotten that i'm already 26 year old whenever im with them. I miss my mother's cooking. Simple but delicious. I miss talking to my father during he drive. Sure a lot of topics that we both can share. I miss manja-manja with my sistas. Yang vogue lagi hot mama. I miss to gaduh2 dengan my big bro. Miss watching CD with my 2 lil bro's. huaaaaaa so many things that i miss right now. I just need a break. I want to fly far away from tanah malaya. The last time i fly was somewhere in May...attending my bestfriend wedding.

And more important actually, i want to have 'temporary break' from looking my insurance paper. I havent apply my leave (tho' i have my ticket already!), but i'm hoping…

Tetap Percaya!

semalam dan hari ini (besok tidak tau lagi macam mana)...internet slowwwwwww sangat!.. kalau FB tidak buka sy ok lagi lah since sy tidak tau sudah mau buat apa dengan FB sy..:) tapi semalam blog sy yg bermasalah..dan bukan saya saja rupanya kawan2 yg ada di seberang pun tidak dapat buka blog mereka...so i guess bertahanlah untuk sehari...dan mungkin juga ini peringatan buat sy supaya blog harus diisi dengan perkara-perkara lain bukan Curhat saya saja..hehehhe

ok, saya sebenarnya mau share FT yang sy dapat pagi tadi..
Mazmur 56:4-5 'waktu aku takut, aku ini percaya kepada-Mu;kepada Allah, yang firman-Nya kupuji, kepada Allah aku percaya, aku tidak takut. Apakah yang dapat dilakukan manusia terhadap aku?'

Ni adalah doa hambanya Daud ketika dia diserang musuh. kalau fikir2 Daud yang Tuhan sendiri katakan 'a man after God own heart' pun boleh takut, membuatkan sy berfikir, Daud juga sebenarnya manusia biasa yang tetap merasa takut dan cemas apa lagi dikejar dan mau dibunuh mu…