Posts

Showing posts from May, 2009

Haleluya

O..YeaH! Holiday! Holiday! Holiday! I am going to MIRI tomorow!..

sampai ke garis akhir..

I have a dream...a biGGGG one! And i oready, set the strategies and all the planning.. I never done this before..till i read one book 'Man of kingdom'. Its really encourage me to look beyond my imagination of what can i be in future! so, i pray first. And i started to write it out all my dream, my desire, my wish!.. I have these dream long before i read this book!... so its all been pen out nicely!...and i felt like wow! Now I can see the path. I can see the flow..and i know where to focus where to start!..

However, its just a beginning! Truly, God give us dream, God gives us desire... but to achieve it, its all back to me! So this is happened. God has bring me to the journey!... and i can hear this word 'welcome renny, u just about to begin'... and now... i have to start from zerO!.. others have been away ahead from me!.. They have proved it, but me way to go! If not by God grace, i would like to stop! Give up and admit the word 'tengok, kau memang tidak boleh bua…

C*LC*M

Image
welcome to CELCOM Terittory Broadband... supposedly this is an old entry, but something happen that make it a 'new' story to share!... Beberapa lama menggunakan 'benda ala' ni, sepatutnya membuatkan hidup menjadi lebih ceria.. ya lah, kan semuanya sudah ada di hujung jari anda... dengan klik saja sudah spt mengelilingi dunia...tp apa yg berlaku adalah sebaliknya... i dunno what wrong is wrong!... Bila sy gunakan, keseronokan itu cuma 5-10 min then the connection sudah menjadi lambat, dan lebih masa menunggu utk sstu page dipaparkan....kadang kesabaran sy diuji selama 1 jam...kekadang 1 jam pun belum tentu ada....BIKIN Panas!...sampai benda2 sekecil ni pun boleh membuatkan sy dari seorang yg sabar menjadi M.A.R.A.H!... sy pelik, the 1st time sy guna, semuanya cepat saja. BBp waktu kemudian, macam on off! terpaksa clik disconnect dan klik lagi connect!.. Beberapa kali! Atau laptop sy yg bermasalah? apakah dengan 1.8GHz dan 2 Gb RAM tidak dapat menampung? Friends tell me wh…

My precious…

Image
I miss them… I miss their cuteness, charming, ‘chickyness’, their naughtiness, etc… huhuu, miss my siblings! I am sorry guys cannot make it this kaamatan day. But I promise I will be back this end of year…will take a loooooong holiday.

boleh percaya ka ni?

apa yg pernah terlintas di fikiran sy satu ketika dulu, hari ni sy lihat itu terjadi...huhhhuuuu...

terus hati sy tidak tenang....(chuckled)...aduiiiiiii

apakah?

zOOm in SaBaH

Image
tiba2 terasa mau promote negeri kelahiran ku..hehhee...dan antara lain menyokong program yg dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan,Komunikasi dan Kebudayaan...

tapi hari ni sy mau zOOm in suku Rungus, since sy ni gadis Rungus (aise), so sy promote Kaum Rungus dulu la...hehehehe... Bangsa Rungus majoritinya berkampung di Utara Sabah...iaitu banyak di Kudat...(habitat asal ;p)...ada juga di Pitas, dan bbp tempat di Kota Marudu. Dalam suku Rungus juga ada banyak dialek-dialek nya yg tersendiri...so ikut tempat juga...di daerah Kudat khususnya! Kudat yang agak ketinggalan dari segi kemajuan berbanding daerah2 lain, pun begitu dikenali dengan kekayaan keindahan lautnya yang membiruuuuuuuuu....bangga loh jadi org kudat! Nanti sy share pantai2 yg indah di Kudat,,those yg suka laut, pasti tidak mau ketinggalan mau p tempat2 yg ada di kudat... Setiap suku pasti ada tariannya yang tersendiri..bagi Kaum Rungus, tarian mongigol (lelaki) dan sumandai (wanita) adalah tarian yg 'wajib' diket…

Reading M.O.D.E (part2)

Image
buku yang kedua yg sedang sy baca ini adalah ini;




o yeah! this is highly recommended....buku ini ditulis dan ditujukan khas buat Pria-pria di luar sana..hehehe...para kaum lelaki....tp lihat kata2 penulis ni ' khusus untuk PRIA boleh diintip WANITA'...dan sy adalah salah seorang wanita yang 'mengintip' buku ini....

sy betul2 banyak belajar dari buku ni...banyak power statement dari penulis ni; contohnya;
'Para Pria jika anda tidak mengenal identitas dirimu di dalam Tuhan, maka iblis akan mudah menyesatkan anda'..as I read, i do like this 'Para wanita jika anda tidak mengenal identitas dirimu di dalam Tuhan, maka iblis akan mudah menyesatkan anda.'...

Definisi sukses; 'Mengasihi Tuhan dan sesama, hidup berkelimpahan, berfungsi optimal sesuai dengan apa yg Tuhan telah bentuk dalam dirimu, menyelesaikan tujuan khusus Tuhan melalui hidup saya dan akhirnya menjadi serupa dengan Kristus'.

'ketenangan adalah iman'.

ini antara kata2 yg sangat terpahat…

Reading M.O.D.E (part1)

Image
sekalipun banyak perkara perlu dilakukan...tapi hobi membaca tetap diteruskan...dalam bbp hari ni..masa membaca sy itu sekitar jam 12 am to 1 am...jam 1 am...mesti zZZZZ....so ada dua buku yg sedang sy usahakan tuk habiskan...


ya...ini dia..hadiah dari Pr...waktu sy dapat ja sy terus baca....dan baru few pages hati sy sudah terkesan dengan kata-kata penulis tersebut..dan sy mulai praktikkan sendiri...dan sy lihat jawapan Tuhan....kesaksian sy secara pribadi....2 minggu yg lepas, sy perlu siapkan kutbah tuk kelas homelitik kami...ni adalah tugasan kami yg terakhir (dlm kelas, of cos a new begining after this)..so kutbah + klip video sudah sy siapkan 3 minggu sebelum itu lagi...tapi sstu terjadi, video klip yg perlu sy tayangkan itu terdelete dr simpanan sy..pengajaran tuk sy ialah kalo dpt jak sstu dari forward emel sy mesti terus simpan...nah hari tu, sy tidak buat begitu, entah macam mana sy buat, itu terdelete..puas lah sy menanyakan kpd ramai org...sampai akhirnya sy katakan kepada …

L.E.T.I.H

Beginilah selalu keadaan sy kalau baru mau mulai angkatan yg baru untuk SPK...banyak kena atur...banyak kredit habis remind orang...let me do my checklist;-

Pembahagian peserta baru kepada pembina - sudahPenetapan pembina dan supervisor - sudahTaklimat kepada Tim admin - sudahPhotostat buku SPK - sudahPhotostat buku rekod peserta - belumNametag - sudah (delegate to hend)Attendance list - sudahPenyusunan kedudukan - belum (delegate to Jaflee)Rundown kelas 1 - belumPemberitahuan pembicara -sudahPemberitahuan training pembina - sudah (sabtu malam)wah 3 perkara lagi....yg paling urgent tu buku rekod peserta...sebab kena ubah sudah dari yg sebelumnya..have to translate from bahasa indonesia to fully bahasa Malaysia...huhuuuu...capek gue dibuatnya...tidak apa...sy mau make sure semua documentasi sy sediakan..then slowly sy akan minta my deputy hend yg ambil alih..this angkatan sy akan handle cuma 40% kelas kerna CG akan sy serahkan kepada hend....flow sy akan minta nung dan pairin fikirkan..…

M.A.M.A

Image
selamat hari Ibu to my mother Pn. Juriah Atajau..even tho' sudah terlewat entrynya,... Terima kasih kerana mendidik sy menjadi seorang anak yg menghormati kepada org tua...Terima kasih kerana sentiasa menanam Takut akan Tuhan dalam diri sy..Terima kasih kerana sentiasa 'memaksa' kami ke gereja...i know mom...ada sebabnya...Terima kasih kerana menjaga sy semasa sy sakit..walaupun sy jauh di perantauan..sy tetap merasakan penjagaan mu...Terima kasih kerana sentiasa memotivasikan kami untuk terus berusaha dalam pelajaran...Ungkapan terima kasih tidak dapat sy teruskan lagi kerana terlalu banyak ucapan terima kasih sy....sy bersyukur kepada Tuhan kerana memberikan seorang ibu yang sangat luar biasa...I love u mom..we love u mom...from all of ur daughters

Holiday

Image
what i really need at the moment is getting out from my routines..my office...sy perlukan suasana baru utk refresh diri saya...sstu yg memerlukan sy 'terbang'...and i really looking forward my 'cuti-cuti malaysia'..hujung bulan ni...tak sabar rasanya...and my destination is...
o yeah...miri here i come!

H.O.P.E

Image

Kenali diri mu

siapakah anda?

Dalam dunia ini ada 4 jenis temperamen yang dimiliki oleh manusia; seorang individu sekurang-kurangnya akan memiliki 2 temperamen yg sgt ketara...ke empat2 temperamen ini ada sebenarnya pada diri seseorang itu, cuma ada 2 saja yg paling kuat dlm diri seseorang itu...temperamen ini akan muncul2 ketika kita lagi mengalami stress/tekanan...so teman2 cuba tanya diri mu siapa anda?

1- Dominan (dominance - aktif tugas) - prefers to be in control

-> ciri;
berpusat pada diri sendiristraight to the point (tiada ding dong sgt ni orang bila bercakap)beranimendominasimenuntut (demanding)memaksaberani ambil risikosenang pada cabaran/challengemudah ambil keputusan (tegas)ingin tahupercaya dirisuka bersaingsukar memberi pujian2-Intim (influencing - aktif manusia) - prefers involvement with peoplebersemangatsenang bersama dengan ramai orangmenyakinkanbergerak aktifemosionalsuka promosi dirimempengaruhimudah bersahabatdapat bergaul/bersosialmurah hatimenyokongmenarikbebas mengeluarkan pe…

himpunan ceritera

Image
haluuuuuuu,....pa kabar? sedar tidak sedar sudah 6 hari lamanya sy tidak update blog sy...hihiihiii...selalu menjengah ke sini, tapi belum sampai moodnya menulis...tp hari ni ringan pula tangan mau menaip sesuatu..apatah lagi kalau berada di BDC ni yang sunyi...inspirasi dan mood menulis itu datang dengan tiba2...

anyway, seminggu yang lepas banyak kisah yang berlaku...sy akan mulakan dengan cerita pengalaman sy di CoRus PaRadise Hotel Resort dari 28-30hb tu. Sy ke sana untuk memberi input bagi penyediaan Kertas Dasar Pertanian IV bagi subsektor Industri Asas Tani (IAT). Apa yang boleh sy share sini, sy gembira kerana diberi peluang melihat bagaimana pre-penyediaan kertas IAT ni...bagaimana ada brain-storming di kalangan pakar2..yang punya experience dalam bidang masing2..ada yg 30 thn sudah dalam perkhidmatan, tapi idea nya 'keren' banget loh!...sy yang baru 21/2 tahun dalam perkhidmatan memang sangatlah cetek pengetahuannya...ehm, memang bukan senang buat paper ni...u have to…