Posts

Showing posts from October, 2010

here and there

Sy tidak tau mau mula dari mana, tapi diluah mati bapa, ditelan mati emak..[entah betul ka tidak peribahasa sy ni]

yang sy tau sy bukan saja sy penat dari segi fizikal, tp dari segi fikiran, hati juga penat. Sy berusaha untuk tidak membenarkan sebarang yg -ve memasuki hati sy...but then, ada juga yg molekul2 kecil yg terlepas masuk...

sy kursus hujung minggu ni, even 1 course yg pendek tapi topik yang akan diajar itu bukan topik favorite sy plus, agak berat tuk sy consumed! Apa lagi, sy tidak suka cara kursus tu nanti..bab masuk dlm group discussion tu sometimes melelahkan..cukuplah zaman DPA...sebab pada akhirnya bukan semua yg akan berfungsi...*sigh* aura negatif sudah sy!

Next week, 4 hari sy akan terbang ke Kuching...official business. Memang best sebab dapat keluar ofis sekali sekala...dan dapat terbang sekali sekala..tapi itu atas kerja rasmi dan sy ada task yg perlu sy lakukan iaitu present something!

In the meantime, i have a lot of things to deal with...preparation....penyesuaian…

2 day course

Finally, sy ada kursus utk tahun 2010.

Yeah! Last friday till saturday..sy, bien and kiera berpeluang menghadiri BERSAMA 1 kursus namanya Pengurusan Projek. Tidak selalu kami dapat berkursus bersama2...so bila ada peluang tu, tidak mau lepaskan lah kan...

So, jadual seminar bermula malam..tapi check in mulai jam 3pm. Since, nothing yg urgent perlu di Ofis..so kami beredar awal. Dari KL lebih kurang jam 1.30pm macam tu dan sampai di PD dalam 2.30pm. Masa masih awal so isi perut dulu. Sy kelaparan tapi bien and kiera macam tidak lapar...[mungkin sebab masih terasa nasi lemak S**.] Pusing2 lah di area sana...sebab malas mau jauh2 makanlah di Medan Selera sana. Ok sy tiada ambil gambar sebab sy terlupa sy ada kamera HP..hahaha. Mahal juga, sy ambil nasi putih + ikan bakar + ikan masin yg kecil + sayur yg sedikit [kehabisan sayur] = RM6.00. Tapi lapar punya pasal, peduli lah kan. Sedap? huhuhu..janji makan wlpn x sedap!

So jam 3 terus check in dan kami dapat bilik yg bersebelahan [yg sebenarn…

kiss Jepun vs Kiss Korea ???

Image
o yeah..morning everyone..it's time for some rilexing entry... huhu..jgn di salah mengertikan tajuk entry tu ya....

Actually I want to talk about Korean Drama..it's been an ages [ehm..lama jugalah kali] rasanya, i havent shared anything about my favourite Korean Drama...maybe because nowadays, so many new actor and actress which i barely know since dah lama tak mengikuti perkembangan drama korea ni..[since kiera pun sudah pencen membeli DVD Korea..hehehe]

But thanks to mr mysoju . :D - now everything is free to watch online.. double yeay!


So Drama Korea ni tajuk dia 'Mischievous Kiss'..aka 'Playful Kiss'. Diadaptasi dari Komik Jepun yang bertajuk 'KISS'. Sy pernah tengok versi Jepun, dan sy terkejut juga bila Korea juga berminat untuk 'mendramakannya'. Maybe komik ini mendapat sambutan hangat kali...dulu kan Hana Yori Danga lepas tu Boys over flowers..sekarang ni yang ini.



upss... macam kenal saja hero dia kan? ya dia lah tu yang kamu fikirkan. The…

Friend

I had a great time with my dear friend, aideline last night..it was quite a long time since the day I talked to her like what we have last night...

Last night, not just merely talking, but we do shared from heart to heart.

It's really a blessing for me to have a friend that I can totally opened and be honest of myself. And a friend that accept me as just who I am.

Thank you aideline. Thank you for being there for me..May God bless you abundantly.

God bless.

eeee---come-----taxxx

Sy dapat slip gaji hari ni...dan ada 2 perkara yang buat saya terus buat entry ini.

Pertama;

Bulan oktober, adalah bulan di mana sy akan ada kenaikan tangga gaji.....so bertambahlah sikit bulan ini dan seterusnya..

Kedua;

Saya akhirnya mengisytiharkan diri sebagai salah seorang dari jutaan rakyat Malaysia yang menyumbang kepada ekonomi negara dengan membayar income tax. Ya, sebelum ni pernah kena cukai sebab tanggung kerja tapi itu sekali saja...tapi sekarang macam akan konsisten saja...hhuhuu...

Setahu saya, sy pernah baca pekeliling yg dikenakan cukai pendapatan bila gaji pokok melebihi RM2500. Tapi, tadi call PSM, sekarang dia tengok jumlah gaji pendapatan. Ni mau kena check web LHDN ni.

so, teman2..what should i do next? buat e-filling ka? atau apa macam?

sweet n sournya...

Image
I love cooking... :D

Bukan sebab sy ni perempuan dan harus pandai masak, atau sebab mau kawin so kena belajar masak, tapi sy suka memasak simply because, setiap kali sy masak dan orang makan dan kenyang..itu sudah buat sy puas hati.

So blog ini sudah lama tidak share pasal masak memasak kan. Tapi tidak apalah juga, after all my blog is not about masak memasak pun [kan kiera..hehehe].

So semalam, sy cuba buat ikan masak sweet n sour. Resipi dia ada di mana2 di internet. Cari saja. Pilih lah yang senang mau buat dan bahan senang mau dicari! Kenapa sy pilih ikan instead of ayam kan?... actually, dalam fikiran sy tu, sy mau cuba something yg lain bila masak ikan ni. Selalunya kalau malas fikir panjang, goreng ikan macam biasa saja...atau sup ikan terjun...so bab masak ikan ni sy jarang buat yg bikin panjang fikiran. So ding dong ding dong, terinspire lah mau buat ikan sweet n sour ni.

So here it goes...





Nampak lain macam kan...hahahaha. Actually, rasa dia sudah sedap [serius ni] cuma kalau dr …

The Perfect Love

1 Yohanes 4:10-18


4.10 Inilah kasih itu: Bukan kita yang telah mengasihi Allah, tetapi Allah yang telah mengasihi kita dan yang telah mengutus Anak-Nya sebagai pendamaian bagi dosa-dosa kita.
4:11 Saudara-saudaraku yang kekasih, jikalau Allah sedemikian mengasihi kita, maka haruslah kita juga saling mengasihi.
4:12 Tidak ada seorangpun yang pernah melihat Allah. Jika kita saling mengasihi, Allah tetap di dalam kita, dan kasih-Nya sempurna di dalam kita.
4:13 Demikianlah kita ketahui, bahwa kita tetap berada di dalam Allah dan Dia di dalam kita: Ia telah mengaruniakan kita mendapat bagian dalam Roh-Nya.
4:14. Dan kami telah melihat dan bersaksi, bahwa Bapa telah mengutus Anak-Nya menjadi Juruselamat dunia.
4:15 Barangsiapa mengaku, bahwa Yesus adalah Anak Allah, Allah tetap berada di dalam dia dan dia di dalam Allah.
4:16 Kita telah mengenal dan telah percaya akan kasih Allah kepada kita. Allah adalah kasih, dan barangsiapa tetap berada di dalam kasih, ia tetap berada di dalam Allah dan Allah…

My Unfailing Love

You have my heart
And I am Yours forever
You are my strength
God of grace and power

And everything You hold in Your hand
Still You make time for me
I can't understand
Praise You God of Earth and sky
How beautiful is Your unfailing love
Unfailing love

And You never change God You remain
The Holy One
My unfailing love
Unfailing love

You are my rock
The one I hold on to
You are my song
And I sing for You

And everything You hold in Your hand
Still You make time for me
I can't understand
Praise You God of Earth and sky
How beautiful is Your unfailing love
Unfailing love

And You never change God You remain
The Holy One
My Unfailing love
Unfailing love

And everything You hold in Your hand
Still you make time for me
I can't understand
Praise You God of Earth and sky
How beautiful is Your unfailing love
Unfailing love

And You never change God You remain
The Holy One
My Unfailing love
Unfailing love

I will praise You
Praise you God of earth and sky
How beautiful is your unfailing love
Unfailing love

And You never change God…

short notice

Pagi Isnin..

N3 ni mungkin sudah lambat, tapi as you all know, bajet 2011 menyaksikan..kita tiada bonus tahun ni.. :)

so like I said, i still think we deserve to get bonus this year..TAPI...ada bonus tiada bonus..tetap bersyukur kan...sebab ada RM500..hehehe.

Tidak apalah, berita baiknya ada bbp pengecualian cukai tuk barangan import..good news to the ladies? hehehe...

Bah, today I got a very important meeting with the central agency..support me in your prayer ya...

Be blessed everyone...God is with us always and forever...

stay grateful...

Bajet 2011

Petang ni YAB PM akan bentangkan bajet 2011 di Parlimen [well, as a Malaysian, I think we should know this]. Seperti biasa stp tahun, sy [as Civil Workers] akan mengharapkan bonus.

Ya! BONUS!.

Ada teman2 mau kenaikan gaji..which is sangat baguslah kan..setidak-tidaknya faedah yg kamiorang dpt bukan setakat oneoff saja tapi berterusan...dan bukan juga semua elaun mau dinaikkan tapi sekurang-kurangnya gaji basic kami tu kalau naik..PUJI TUHAN...tapi sy secara pribadi berpandangan begini, kalau naik gaji, kena consider semua kumpulan, dr sokongan sampai lah tahap JUSA. Ya lah kan, walaupun fikir2 kenapa mau kasi naik gaji orang yg sudah di tahap JUSA, kan memang besar sudah gaji dia. Tapi cuba berdiam dan fikir balik, mau naik JUSA pun ambil masa dan ketekunan juga tu naik sana kan..so kalau fikir memang gaji besar JUSA, berbaloi lah kan because u deserved it! So, takkan gara2 mereka memang gaji besar, GOV tidak mau kasi naik gaji durang kan? So sama saja, semua kita manusia yang masih mak…

a moment to remember..

From the 9th Oct to 13th Oct, UPM having this Convocation Day to celebrate all the graduates...

As always, Convocation means something very important to the graduates, as it is like a reward after all 'jerih payah' during Uni's.

The last time sy ke UPM tuk raikan konvo orang rasanya tahun lepas time Min dapat master dia. So tahun ni berkesempatan juga p konvo kawan sy, yg jatuh pada tarikh magik 10.10.10. Happy dia betul..ya sy pun tumpang happy tuk dia juga...happy sebab dia berjaya dapatkan apa yg dia sudah lama mau...happy sebab dari awal dia mau sambung belajar sy ada bersama dengan dia..support him in my prayer...happy sebab pada akhirnya bila dia konvo sy juga ada bersama dengan dia, happy juga sebab semua family dia ada....happy tuk dia juga for every reasons that brought us together...

Tapi ada juga sy rasa sedikit melankolik tengok dia konvo. Dengan semua adik beradik dia datang meraikan dia. Sy sedikit sebak..sy punya impian juga, kalau bukan sy konvo siapa2lah ahli…

MeettHeParenTs

I'm back....

Bangun pagi dengan badan yg lenguh dan mata yang tidak mahu buka...baru terasa penat bercuti 3 hari. Cuti pun penat kan. Begitulah tu...

Back to the title..ini bukan cerita movie tu tapi ala2 begitulah juga lebih kurang.

Sebelum sy elaborate lebih panjang, sy bersyukur lah sebab semuanya berjalan dengan lancar..[i guess]. Dari hari ketibaan mereka sabtu tu sampai ke hari kepulangan mereka semalam. Cuaca pun bagus, so many things yang bagus2 terjadi sepanjang mereka ada di sinilah. Thank God for that.

So..berjumpa dengan family dia..my first impression is...he have a very friendly and cheerful family. Plus suka bergurau sesama mereka...ada saja lawak durang bersama..tho' sy yang baru mau masuk pun ada juga terasa kelucuan cerita durang walaupun lambat sikit lah mau dapat...[mungkin sb sy dibesarkan dlm family yg kurang buat lawak, bukan juga serius tapi lebih banyak cerita yg normal]

Pun begitu tetap ada rasa berdebar lah kan...se'friendly'nya sy pun, boleh kir…

Danke Schon! (Thank you in Germany)

Image
Persekutuan Doa semalam membawa kepada satu doa iaitu Pertobatan Sejati..penuaian jiwa-jiwa bagi Tuhan..dan penginjilan kepada bangsa-bangsa.

Dan sy secara pribadi diingatkan Bapa beberapa nama dan sy mulai doakan mereka.

Pagi ini, ketika sy buka FB..dan akhirnya masuk dalam ruangan diskusi Belia PCS Kg. Kumbatang..ada 1 topik yang menarik perhatian sy. Topik ini, sepupu sy yang cetuskan iaitu mengenai Pesta Magahau Kaum Rungus. Tapi sy tidak sy tidak mau sentuh yang itulah sb itu kalau mau tau lanjut boleh klik tuk penerangan yg lebih jelas.

Tapi lanjutan dari perbincangan itu, sy mulai dibawa kepada seorang Misionari yg mana bertanggungjawab membawa kaum RUngus mengenal YESUS KRISTUS. Nama beliau Traugott Forschner. Sempat sy add dia, =D.

Sy ingat sy masih budak2, selalu ni nenek2 sy kasi tau orang rungus masuk kristen sebab Forsner (masa tu macam ni mereka panggil). Banyak ni orang2 [kawan forsner] ajar kami dari ajaran Kristen sampai lah tanam bunga dan sebagainya. Dahulunya orang run…

Amsal 16:3

Let me share with you today this words taken from Proverbs 16:3 in a few version.

'Share your plans with the LORD, and you will succeed.' (Contemporary English Version - CEV)

'Commit your actions to the Lord,and your plans will succeed.' (New Living Translation - NLT)

'Put God in charge of your work,then what you've planned will take place.' (The Message)

'Commit to the LORD whatever you do, and your plans will succeed.' (New International Version - NIV)

'Serahkanlah perbuatanmu kepada TUHAN, maka terlaksanalah segala rencanamu.' (TB)
Semuanya sama saja maksudnya, tapi dengan merujuk pelbagai versi fikiran kita akan lebih terbuka dan lebih faham apa yg Tuhan maksudkan dalam Firmannya especially ayat ini Amsal 16:3.
Hidup kita tidak akan lari dari buat planning itu dan ini. Sebab firman Tuhan kata, manusia tanpa visi akan menjadi liar. Maksudnya main sembarang saja...seperti lalang, sekejap ke kiri sekejap ke kanan, tiada pendirian, akhirnya terumb…

Happy OCTOBER...

Image
Hi Hi..
Baru kedengaran suara dari Eden Of My Heart o kan... =D.
Sowie...
Anyway, last entry saya adalah bulan Sept. This is my very 1st entry for October...yeay!! Since entry baru utk bulan yang baru, jadi sy punya pembukaan adalah gambar di atas.. hehehe. Cantik kan bunga tu...memang favorite sy..the colour I mean.. :p.
Sy rasa saya sudah jadi peminat bunga. Dulu, kalau orang kasi bunga rasa macam tidak tau mau buat apa dengan bunga. Tapi sejak ada saja yang 'menghadiahkan' bunga ni, lama-lama boleh 'jatuh cinta' dengan bunga..hahahaha. Apa lagi tema kawin sy nanti adalah Musim bunga...uppsss..did i say my wedding theme? ...sila abaikan itu ye... *wink*
Utk bbp ketika [most probably], sy akan mulai on off dari menulis blog sy kali. Sy harap sy akan menulis lah..tapi sy kena berbalik semula tujuan sy menulis dlm blog ni. Sy sekarang mau buat review sama ada itu movie, atau buku. Tapi sudah lama, tidak terbuat2. So itu yang betul2 sy mau buat sekarang. So, ada bbp buku mau…