Posts

Showing posts from July, 2011

Janji Mu seperti fajar yang menyinar...

Image
Lama tidak upload picture...hehehe sebagai permulaan sa upload gambar matahari terbit dulu..

Pic ni bagi sa tidak lah cantik sangat..tapi disebalik pic ni ada simbolik yang saya ingin cuba sampaikan dalam entry saya kali ni.

Pertamanya, kandungan saya sudah masuk 15 minggu. Saya tidak sabar rasanya menunggu waktu2 di mana saya mulai merasa anak saya bergerak dalam perut saya. Dan paling tidak sabar mau rasa dia menendang perut saya. Saya teruja untuk menunggu waktu2 begitu. My all-day-sickness minggu ni sudah mulai beransur pulih. Selera saya mulai kembali. Walaupun tidak serta merta..tapi sekurang2nya rasa mual dan muntah itu sudah mulai hilang. Wlpn minggu lepas saya sempat pitam di Midvaley gara2 ramai orang...tapi selepas itu saya mulai ok. Buat masa ni, saya bukan terus mau itu mau ini. Tapi sekurang2nya, saya makan dan makanan itu tetap stay dalam perut saya. Dan saya harap baby saya dapat segala nutrien yang dia perlukan. Sebab itu saya mulai ikut (paksa relakan) utk telan juga v…

apabila semuanya bercampur...

Apa peranan seorang bos?

Apakah tugas hakiki seorang bos hanya tau:

1-mengarah anak buah

2-check dan buat editan secara editorial kerja yang dihasilkan

Saya bagi dua saja sebab ini yang saya alami dari immediate bos saya.

As what I shared in my previous entry (long time ago)...saya suda bertukar bos lima kali sepanjang dalam perkhidmatan. Macam2 karenah bos yang saya lalui. But sad to say...dan walaupun saya tidak suka cakap but i need to luahkan this..this is my worst bos i ever met.

Saya pernah dapat bos yang garang...sampai ada satu waktu saya takut pergi kerja. Saya berdebar2 pergi kerja sebab saya tidak tau apa expectation bos saya hari tu. Tapi bos inilah yang saya paling sayang. Sebab bos ini dia ada personal touch dengan saya. Dia garang tapi sampai suatu hari dia panggil saya..ber 'heart to heart' dengan saya. Lepas saya balik jumpa dia, saya nangis. Saya nangis bukan sebab saya membenci dia. Tapi saya tau dia mau ajar saya to do much better in the future. Dan betul saya be…

just to share

hola huhu...

my sister got her own blog..yippe yeay!

She is indeed a great writer to me...she's the one who inspired me to write a book of my own...

I remember those day during my childhood...my sister love to write short story like cerpen..and sometimes when she is in the high mood of inspiration she can write up to 3 novels...

And me, my 2nd sister and my adik perempuan are the one who read her novels and we were like..'kak bila kau mau sambung ni cerita?' hehehe

And now she is back to writing..i am so happy for her! Couldnt wait to see her updates every day. But I know, as a mother to 3 sons, as well as a career woman...sure she doesnt have much time to update her blog every day...

but anyway..i enjoyed read her daily life...describing her life as a teacher...she's an inspiration to all of us - her siblings-

i will put her blog to my blog list...so kalau dah boring2 baca blog saya pergi singgah blog kakak saya..hihihihi

dari sudut pandangan kasar saya..

Perhimpunan BERSIH telah berakhir hari sabtu....

DI media, masing2 memaparkan keadaan yang berlaku...since saya tidak berada di kejadian, I'm not really sure what happened..dan it's not my position to judge mana2 pihak yang berkenaan...

cuma kalau mengikut status sahabat saya yang trstuck di KL sentral..dia seorang yg tidak bersalah (bukan tergolong dlm pengikut BERSIH)..tapi terkena juga tempiasan gas pemedih mata...so apalah tu kunun?

Anyway..bukan itu secara keseluruhan yang saya mahu sampaikan. Saya mau share mengenai NKRA. Hari ini saya membaca laporan PEMUDAH mengenai pencapaian setakat ini NKRA.

Di atas kertas, kesemuanya ada peningkatan. Ya mungkin tidak boleh dinafikan...ada tempat yang sudah berjaya...

let's recall apa yg ada dlm NKRA..

1-Public transport
2-Peningkatan pendapatan
3-Basic rural infrastructure
4-menangani kes jenayah (Crime)
5-menghapuskan rasuah
6-pendidikan

Saya tidak menafikan sekarang ini, polis semakin rajin meronda. Dan saya kira memang ada betulnya kala…

Happy birthday kakak ku kak long

oklah tu..sudahlah tu pasal isu racist ni...saya pun penat...lagipun masih ada ramai lagi yg open minded di Malaysia ini..yang masih boleh menerima perbezaan itu...

Hari ini 7 Julai..birthday kakak sya yg sulung. Happy birthday kak...

Love u so much kakak....

Bila kita semua sudah hidup masing2 ni..saya rasa semakin hari semakin kita adik beradik rasa dekat antara satu sama lain. Saya lebih rasa rindu kamu semua...rindu bercerita dengan kamu semua...rindu cerita2 pasal baju, pasal kerja...pasal lain2..hehehe

Semoga apa yang diimpikan akan dikabulkan Tuhan...God bless your family kak.

Muaaah.

xoxo

sila baca dengan open minded!!!

Saya tidak mahu bersikap racist di sini tapi saya ingin meluahkan sstu yang sudah lama saya rasa,lihat, nilai dan pendamkan...

1st of all, saya minta maaf to those sahabat saya yang melayu kalau anda rasa entry saya tidak adil untuk anda...

sebab apa yang saya luahkan di sini lebih kepada keextreman anda tentang 'hak ketuanan Melayu' anda.....

o sebelum itu let me share with u, baru2 ni sya baca FB chedet tentang komen beliau mengenai perhimpunan Bersih. As a civil servant..saya baca dan saya dapat isi dan point yang cuba chedet sampaikan as a whole! But then, ada seorang hamba Tuhan ini yang pada saya sangat narrow minded. O forgive me my dear lady...but u are indeed narrow minded. Seorang yang dewasa perlu belajar terima teguran dan pandangan orang lain dan bukan terus melatah! Teguran saya cuma kepada bahasa yang digunakan saudari ini...isi yang diberikan nya lebih berasa marah dan ada unsur personal attack di situ dan siap guna perkataan KEPARAT! Dan dia boleh sebut satu2 ban…

1st entry for July..hope many more to come..:)

happy July everyone...hehehe I know I'm late... :)

So half of the year had passed...most of us will looked to our own achievement...what have u achieved and what still in KIV...

For me, for instance...i got married and have my own family....ya achievement from single to a married woman..:).. and I am going to be a mother soon...itu cerita next year lah kan...and thank God, dalam career development...naiklah satu anak tangga...

semuanya berlaku dalam 6 bulan pertama ini...i am a blessed person..thank you God.

so apa yang masih pending...

honeymoon belum tercapai..even mau pg yg dekat2 dlm malaysia pun belum tercapai...so am really looking forward for that..tengoklah after sy betul2 sudah recover dengan alahan saya.

rumah sendiri belum ada...masih dlm proses savings. Tp saya percaya God will give us the right house soon..tp sekarang kami ada part yg perlu kami lakukan....

apa lagi ah? entahlah..mungkin tahun ni tidak banyak yg saya sasarkan kali...

anyway...doa dan harapan saya 6 bulan ke d…