Posts

Showing posts from March, 2010

God Bless

Pertama kali sy melihat video ni adalah sekitar tahun 2008, masa itu my friend Paris berkutbah di Serdang, sy kurang ingat apa tema kutbahnya tapi yg sy betul2 ingat video klip ini. Lagu ini mengisahkan seorang kanak-kanak lelaki yang kekurangan kasih sayang dari keluarganya terutamanya kasih dari seorang bapa. Bila bapanya meninggal dunia, anak ini sempat pergi ke upacara pengebumian bapanya. Dan masa penghormatan terakhir, dia teringat apa yg bapanya pernah lakukan dan dia sangat marah dan kecewa. Sampai anak ini berfikir, 'bapa apa sepertinya yang tidak mengasihi anaknya sendiri'. Anak ini sangat marah, tapi saat dia menangis dalam hati, dia melihat salib dihadapannya dan masa itu dia melihat seperti Yesus juga turut bersedih bersamanya. Dan bila anak ini melihat salib itu, anak ini menangis kerna dia tau, Bapa di Surga juga sudah lama menantikan anak ini dan mahu mengasihi anak ini.

Friends, jumaat ini kita(orang-orang percaya)akan menyambut Hari Paskah atau Good Friday. Ka…

No Title

Semalam, sy agak lama bersembang-sembang dengan kawan sy mendengarkan planning dia tuk masa akan datang...oleh kerana dia bercakap, maka sy diam. Orang yang temperamen cermat ni, memang detail betul dalam planning dia. Sy kagum dengar planning dia sampai tiada peluang utk sy menyampuk.ahahahaha.... But good for you lah my friend. No wonder waktu sy di interview POD dulu dengan Pr Roy, dia siap nasihatkan saya, 'kamu harus belajar dari orang-orang dominan dalam membuat planning.'

Masa itu, sy tidak berapa sure kenapa sy perlu belajar dari orang dominan. Setiap orang akan ada planning dia sendiri, apa yg perlu dibuat masa akan datang, cuba membayangkan apa yg akan berlaku 5 thn akan datang, 10 tahun akan datang... sy pun sudah planning sebenarnya, apa yg sy akan lakukan...cuma mungkin ya tidak sedetail kawan sy ni.

Cakap pasal planning ni, sy sedang menanti hari yang sudah lama sy tunggu2... esok last sy kerja dalam minggu ni sebab sy akan bercuti panjang selama 6 hari. Kali ni pe…

Di mana dia?

Saya mendapat 1 berita dan berita tu yang sudah lama sebenarnya cumanya, pabila sy tahu, saya memang terkejut dan SEDIH!

Dan hari ni sy tengok balik FB orang itu, dan sy tahu memang benar lah apa yg diceritakan. Of course sy tidak meragui cerita dari yang menceritakan tapi, sy teringat dia pagi ni dan sy cuba check balik status terbaru dia.

Kesiannya dia,... sy rasa mahu tanya jak siapa2 kalau2 ada teman2 sy di chc yang masih berhubung sama orang itu. Sy harap dia masih kuat dan terus berharap kepada Tuhan. Tidak patah semangat...

Keterbukaan adalah awal dari pemulihan. Jangan tunggu bertahun2 untuk terbuka, kerana itu akan menghalang kita daripada melangkah berani di masa depan...

Yakobus 5:16 'kerana itu, hendaklah kamu saling mengaku dosamu dan saling mendoakan supaya kamu sembuh.'

I hope she is still alive...

Renung balik..

it's good to be on the track again... :D

these few days, i've so learnt so much things....that makes me wonder...ponder...and think again and again...

starting from the 'Doa semalaman suntuk sermon' till last night impartation!

Kalau jumaat yg lepas, sy diterangi dengan 1 statement 'seorang pendoa memiliki kapasiti emosi yang stabil dan konsisten'. Kalau seseorang itu kurang berdoa dan kurang baca bible, dia akan lebih mudah tersinggung dan mudah marah-marah. Teguran yang mantap betul. ..

kemudiannya, sambung dengan kutbah Pr L dalam BPN. Sy diterangi dengan ayat 'membenci penceraian dan covenant keeper'. Dan kata2 Pr L, selagi kita tidak mempunyai hati seperti Tuhan yang sampai membenci penceraian, ada kemungkinan kita belum dapat masuk ke alam pernikahan. Itu membuat sy berfikir panjang. Sempat meminta pengampunan dari Bapa sebab pernah menganjurkan kata 'cerai' ini sama ahli keluarga sy. Ternyata masih ada ruang kompromi dalam hati sy. Syukurlah,…

2 better than 1

Tau Facebook? sy rasa semua tau kan. Di zaman yang 'semuanya di hujung jari anda', FB, Twitter, YM, etc etc [sy tidak sebutkan semua, sebab sy secara pribadi ada 3 ni saja] merupakan alat komunikasi sehari-hari. Dari Utara ke Selatan, dari Timur ke Barat, even dari bilik ke bilik [ya dekat macam tu pun mau FB~sometimes].

Sy tidak anti semua benda ni, sebab sy sendiri guna. Terutamanya FB, senang sekali utk mengetahui status teman2 saya dan apa yg mereka lakukan/fikirkan/rasakan. CUMA, sejak akhir-akhir ini, beberapa status teman2 saya yang membuatkan sy wonder....???? terutamanya teman2 yang sy kenal bukan saja tau nama tapi tau pribadi mereka. Mereka lagi sedang mengalami sstu yang berat, stress.... Pada sy itu pilihan mereka untuk memberitahu secara terbuka dan dari satu sudut bagus juga tuk tahu masalah mereka dan ya boleh didoakan.

But then, sy prefer begini, sebelum kita memberitahu keadaan kita secara terbuka, kita terbuka terlebih dahulu kepada Raja di atas Raja, Tuhan y…
'kuatkan dan teguhkanlah hati mu... bertahan lah dalam waktu ini...'

When I say that I love you..

YOU FEEL THAT YOU'RE LONELY
IT DOESN'NT PROVE THAT YOU ARE ALONE
YOU FEEL THAT NOBODY WANT YOU
IT DOESN'T MEAN THAT NO ONE CARES ABOUT YOU

LISTEN TO THE WORD I SAY
THAT I WILL ALWAYS BY YOUR SIDE
YOU MEAN EVERYTHING TO ME
THAT I WILL NEVER LEAVE YOU
CAUSE I LOVE YOU SO

IF YOU THINK THAT YOU'RE NOTHING
BEFORE ME YOU ARE SOMETHING BEAUTIFUL
YOU THINK THAT YOU CAN'T DO ANYTHING
BUT YOU CAN DO A LOT OF THINGS WITH ME

WHEN I SAY THAT I LOVE YOU
IT'S MEAN I GIVE THE BEST FOR YOU
WHEN I SAY THAT I LOVE YOU
I WILL GIVE EVERYTHING FOR YOU

NO MORE FEAR ABOUT THE FUTURE
AND BLAME FOR THE PAST
I'LL GIVE EVERYTHING WHEN I SAY THAT I LOVE YOU

I WANT YOU TO KNOW THAT I DIED FOR YOU
I WANT YOU TO KNOW THAT I'LL GIVE ALL MY LIFE FOR YOU
WHEN I SAY THAT I LOVE... SAY THAT I LOVE YOU

Kenangan Terindah Ku

Image
Sy seorang yang suka tengok gambar lama-lama....then tersenyum sendirian..sebab teringat kenangan yang melucukan...semalam, (sejak akhir-akhir ini, sy tidak dapat tidur awal)...sy buka balik semua gambar aktiviti2 gereja yang sy pernah handle.... dan dari banyak-banyak gambar sy mendapati ada 2 gambar yang paling sy suka dan sy ingat.

Yang pertama tu, gambar ini ↓.
Ni sewaktu ESC 2009. Perhatikan gambar ini. Yang specialnya gambar ini ialah, gambar ini diambil selepas kami semua berjaya 'menghuru-harakan' finale ESC. Dan semuanya adalah AJK Wanita ESC 2009. [walaupun keyboardist kami tiada dalam ni..huhuhu kalau nda lengkap]. Ini adalah senyuman kegembiraan, kemenangan, sukacita yang nyata terpancar yang seolah-olah menandakan we finished it very well! Sy rindukan masa ini, saat kami seperti 1 keluarga dalam pelayanan ini. Waktu senaman semua turun, tiada yang terkecuali. Waktu makan sama-sama. Oh how I miss ESC 2009. Dan yg buat sy ketawa lagi tu, teringat kejadian-kejadian ya…

Kasih Yang Sempurna

'Kita boleh memberi TANPA mengasihi, TETAPI kita tidak boleh mengasihi tanpa MEMBERI'
Power Statement yang sy dapatkan dari siri Wanita Bijak..buku kecil yang dihadiahkan daripada bapa rohani saya. Sudah lama, cuma ketika baru2 ini sy membuka semula buku itu, baru sy dapat power statement ini. Lama sy renungkan..sehinggalah ayat ini menjadi hidup dalam diri saya.
Semalam, sebelum tidur saya merenungkan kembali 1 Korintus 13:4-7. Saya percaya ramai yang tahu ayat itu kan.... mari kita cuba recap balik ayat-ayat emas itu..
'Kasih itu sabar; kasih itu murah hati; ia tidak cemburu. Ia tidak memegahkan diri dan tidak sombong. Ia tidak melakukan yang tidak sopan dan tidak mencari keuntungan diri sendiri. Ia tidak pemarah dan tidak menyimpan kesalahan orang lain. Ia tidak bersukacita kerana ketidakadilan, tetapi kerana kebenaran. Ia menutupi segala sesuatu, percaya segala sesuatu, mengharapkan segala sesuatu, sabar menanggung segala sesuatu'.
Sy merenungkan ayat itu satu demi sat…

sekilas pandang...

Just a quick recap on what happened to me today...

Morning...went to sib kajang for a sunday servis practise... got ministry at SIB Shah Alam...

Lunch hour - having my nasi ayam + sasau at Boh long together with all my Galss friends

almost 1 noon - Projek pindah bilik to master room.. so tired!

somewhere at 3pm - went to bukit segar cheras picked mr J together with miss A, miss R and Miss E...another tiring trip

nearly 430pm - praktis ibadah raya for sib serdang... after that at 7pm praktis tuk CYC pula

830pm till1030pm - CYC nite with Bro A from Jakarta.

Goodness gracious.. I'm tired + exhausted. But then, still i need to write here....

Physically i'm exhausted, emotionally i'm miserable!

I can't wait for a long vacation... far away from this kind of messy things! i need a break!

I'm in L.O.V.E

Image
U know what guys.. i really fall in love... :D

uppss...belum habis cakap lagi..hehehhe... sy jatuh cinta dengan Musical Drama 'Glee'. O, sy tiada Astro di rumah..tapi sy ada kawan yang ada whole set of DVD season 1 of Glee. TQ Kier....muaah

Semua lagu2 dalam dia superb! watak student hi-school pun mantap! Tambahan cikgu2 yang wow!... I give 5 star rating!!!

Moral of the story? ADA! Tapi mau full review nanti saja ya..sekarang masa sudah time! Have to go...

Btw, sy sangat suka lagu Defying Gravity (Disc 3)...gila tinggi suara Rachel dalam tu..BEST!

Tengoklah...sure tidak rugi!

Abis Idea...

Image
Entry yang saja-saja...


My lil niece... Gracie Syiena tapi kami panggil dia Jelita...
Ni Princess Anilese (tidak tau ejaan)..kami panggil kocan sempena nama Ako Chan..hehehe
Ni Yumiko dengan c clayreena.. panggil miko dan koye.. tugas yang disuruh oleh nenek sy...kopek biji jagung



Nah yang ini staring... yang seorang kuat bercakap yang seorang terlalu aktif... abang;victor junior adik;gebe2



yang ini..saja-saja letak..ahahahahha...hasil masakan di kampung... yang pasti semua ini old story! cuma tidak tau mau cerita apa hari ini.. ada cerita..tapi nanti2 lah...



Pilihan & Tanggungjawab

Sy sebenarnya berusaha untuk mengelakkan dari membuat entry yang berunsurkan hati dan perasaan. Apa lagi sy tidak tahu seberapa banyak orang yang membaca blog sy ini. (ada macam perasaan sendiri kah..hehehe)...
Begini, sy mau bercakap soal pilihan dan tanggunjawab. Tuhan sentiasa memberikan pilihan itu di tangan kita. Let me share with you 1 story about a very brilliant young man and a professor. Dialog mereka just imagine di sebuah padang rumput besar (macam ladang ternakan lembu di NZ tu) dan ada satunya2 kerusi panjang di bawah sebuah pokok rendang dan angin sedang bertiup2 sepoi bahasa (aise..cepat guna otak kanan tuk imaginasi ni). So dialog mereka kira-kira begini;
Young man: Tn professor, sy tau prof seorang yang bijaksana. Jadi sy ada 1 persoalan yg perlu prof jawab. Professor: Apa dia anak muda? Young man: Di tangan sy ada seekor rama2. Kira-kira, rama2 ini hidup atau mati? Professor; (terdiam sejenak. Dia tau anak muda ni cuba mengujinya) Young man: (tersenyum-senyum menunggu kep…

Sy suka!

Image
To my lil bro... Anndy Wilson a.k.a Chungky....


Congratulations for your SPM result!!!


Pandai juga kau rupanya..hihihihii...dan yang bestnya kau telah melepasi aku punya result bagus..bagus..bagus...aku suka tu! Dengan keputusan 3A, 1B, 3C, 2D, 1 E...(wah semua ada ka..syukurlah tiada F)...pada sy itu cukup bagus...dan yang teramat penting kau LULUS PENUH. Hip hip hooray!


Syukurlah....when i called u, i knew that you are so happy and relieved.... (heheheh aku pun happy untuk kau!)


So lepas ni, bermula lagi episod tobpinai yang masuk peringkat tinggi...dun wori chungky, aku dan odot siap sedia tanggung kau...janganlah pinjam PTPTN...cukup2 lah kami dulu..belum kerja sudah berhutang...apa barang kan!


Apapun, kasih sayang sy terhadap kau tidak diukur dengan result SPM, pada sy ketika kau sudah buat bahagian kau itu sudah cukup...dan sy tau selebihnya semuanya adaalah kasih karunia Tuhan untuk kau dan kita semua family.


Sy doakan, spy kau dapat yang terbaik dari Bapa di Surga....


Love u lil bro.…

Lagi???

What is anemia?

"Anemia" (uh-NEE-mee-uh) occurs when you have less than the normal number of red blood cells in your blood or when the red blood cells in your blood don't have enough hemoglobin (HEE-muh-gloh-bin). Hemoglobin is a protein. It gives the red color to your blood. Its main job is to carry oxygen from your lungs to all parts of your body. If you have anemia, your blood does not carry enough oxygen to all the parts of your body. Without oxygen, your organs and tissues cannot work as well as they should. More than 3 million people in the United States have anemia. Women and people with chronic diseases are at the greatest risk for anemia.

What are the signs of anemia?

Anemia takes some time to develop. In the beginning, you may not have any signs or they may be mild. But as it gets worse, you may have these symptoms:

fatigue (very common)
weakness (very common)
dizziness
headache
numbness or coldness in your hands and feet
low body temperature
pale skin
rapid or irregular …

Tips Sehat Ala G.F.R.E.S.H

Sumber: anakmuda.net

G – God: intim dengan Tuhan sehingga kita tau bahwa tubuh kita adalah baitnya Dia, makanya jaga tubuh kita baik-baik. Jangan malah dirusak dengan segala macam "sampah" seperti rokok, narkoba dsb

~ 4M: Menerima, merenungkan, melakukan dan membahagikan

F – Food: perhatikan apa yang kita makan, harus dikontrol dan diatur. Jangan mentang-mentang masih muda makan sembarangan terus, menyesal kemudian tidak berguna.

~ Makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, minum air banyak

R – Rest: ada waktu untuk beristirahat, jaga kondisi agar tidak terlalu lelah. Harus bisa atur waktu.

~ Tidur yang teratur

E – Exercise: sediakan waktu untuk berolahraga secara rutin, sehingga otot, jantung dan pernafasan kita bisa tetap fit.

~ huhuuuu.. ini yang semakin jarang-jarang ku lakukan

S – Smile: Tertawalah, bergembiralah, sebab hati yang gembira adalah obat. Lagian kamu bisa memberkati orang lain lewat senyummu itu, so smile – :)

~ ya..sy sokong ini!!!

H – Heart: Bagaimana kondisi hati kit…

Prayer & The Fruit of our Lips

I believe that what I live today is what I spoke out yesterday. What I will live tomorrow is what I speak over my life today. If I speak defeat over my life today then tomorrow I will battle a negative state in my life. However, if I speak the Word of God into my life today, tomorrow I will enjoy the blessings of that Word!

In the first chapter of Genesis there are ten occurrences of "God said" within thirty-one verses and we all know that the start of Genesis is about the creation of the world. What God said was, is and will be until He comes in glory. He does not have to keep on repeating "let there be light" etc. When he spoke "light", light came into existence and stayed in existence! That is the power of God's creative word.

"A man's belly shall be satisfied with the fruit of his mouth; and with the harvest of his lips shall he be filled. Death and life are in the power of the tongue: and they that love it shall eat the fruit thereof"…

Pavillion

Image
Ni entry bergambar...malas mau tulis panjang-panjang...(sorry tidak ikut urutan..main belasah jak!)
Pic 1: Pavillion.... 1st time datang so mesti mau ambil gambar..:) ..look at me, semata-mata mau ambil nama tu Pavillion, sy menjadi kenit dalam gambar ni...
Pic 2: Bersama dengan sista-sista dari MS. Tini, Flo, Jen

Pic 3: Dengan adik ku, tini. Dia banyak menasihati sy regarding relationship...dlm hal ini dia lebih dewasa dr sy..hehhehe


Pic 4; Alice in the Wonderland (3D)... best pula tengok 3D tapi itu sajalah no subtitle, so kena tajamkan telinga..kalau nda sure tidak faham!



Pic 5: Upon departure...:) KTM Serdang
Will gonna miss all of these girls... huhuhuhu


Syukur...

I think this will be my last entry for today... sudah ding dong ding dong pasal perasaan, pasal ucapan2 birthday, pasal hadiah, pasal kad, pasal terharunya perasaan sy.... sy mau abadikan Firman Tuhan yang sy dapat dari Bapa rohani sy.

Efesus 2:10

~ karena itu kita ini buatan Tuhan, diciptakan dalam Kristus Yesus untuk melakukan pekerjaan baik, yang dipersiapkan Tuhan sebelumnya. Ia mau, supaya kita hidup di dalamnya.

Daniel 11:32

~...'tetapi umat yang mengenal Tuhannya akan tetap kuat dan akan bertindak.

Sy percaya saya masih ada perkara yang perlu dibereskan di sini dan perlu diselesaikan...dan dalam masa yg sama, sy tetap harus menjadi kuat dan bertindak tepat pada waktunya.

Dan satu lagi..

Mazmur 86:11

~'Tunjukkanlah kepadaku jalan-Mu ya Tuhan, supaya aku hidup menurut kebenaran Mu;bulatkanlah hatiku untuk takut akan nama-Mu'~

Ini merupakan doa sy secara pribadi. Terima kasih Bapa, untuk hari jadi yang sangat memberkati sy... sy bersyukur sy diberi kesempatan untuk menikmati hi…

Cerita lagi

Image
As I told u before, there will be a few entries just for today..hehehhe...tak pa lah kan, it's my blog juga... *wink*

Menjadi kebiasaan di Bahagian yang sy kerja sekarang di KSI, MOA...bila ada mana2 PSU atau KPSU (yang terpilih..hehehe) yang birthday, mesti ada kad yang mana semua akan tulis sesuatu dalam kad itu. So, sy pun ada juga... thanks ya kawan2. Dan yg bestnya, sy dapat kad berlogokan 'Hallmark'... o yeah! Dulu2 waktu sy UPM, siapa yg dapat kad Hallmark mesti macam terasa 'wow'. Sebab nama hallmark saja sudah mengambarkan 'kehighclassan' nya..hehehehe... once again..tq ya!

So here it goes, it is in green colour. My favorite color... so memahami... (tq lagi)

Ni kad dia...penuh dengan tulisan yang bermakna!
Nah kan, banyak tandatangan dari kawan2 PSU. wah terima kasih lah.... dan yang terakhir di belakang kad ini, tertulis kata2 seperti ini, which is sangat mengharukan...


let me write back; 'don't just count the years, that you will celebrate toda…

The story of the day continues...

Image
Since it's my birthday today, i will write a few entries before this day passing by....

First and foremost, 12.oo am hari ini, sy sudah berada di bilik...dengan lampu bilik tertutup tapi sy masih belum dapat tidur. For the 1st time, di hari birthday sy, saya rasa a bit sayu dalam hati sy dan terasa nervous pun ada. I was thinking who will be the 1st person will sms me on my birthday (9 March)... 12.07 am, adik rohani sy dari masterskill sms me and wish me! Tq so much ya.... then adalah bbp sms masuk... kepada yang bertahan sampai 12 tengah malam just to wish me 'Happy birthday'... i want to say... TQ for a zillion times... sy betul2 terharu. It's makes me feel, sy ada bahagian dalam diri kalian..hehehhee... (alalalala yang tidak wish jam 12 am, jangan tertolak ah, dan yg wish seawal hari sabtu dan ahad...wahhh gila awal, tapi tidak apa..tetap dihargai ingatannya..)

Dan, kepada kiera, airin dan bien terima kasih untuk membuat special entry tuk sy... kiera dear, aku nak co…

It's my day!

It's 9 March....one year older...one year wiser...

Hari ini, genaplah umur sy ke -27...(tidak sangka mau hampir sudah kepala 3... :D). Sy macam tidak percaya actually, sy sudah masuk 27 tahun. Macam sy masih rasa 25 tahun..hehehehe... But then, itulah faktanya. Sy bersyukur sebab Tuhan menambahkan satu tahun lagi usia saya untuk terus dapat bernafas dan melayani-Nya dalam hidup ini.

Apa yang sy harapkan pada hari ulang tahun kelahiran sy? kalau tahun lepas, birthday sy disambut di Port Dickson dan sy berdoa Tuhan tunjuk jalan, ke mana sy harus pergi dalam dunia kerjaya sy. Dan sy bersyukur, sy mendapat jawapan doa utk hal itu. Tahun ni, sy sedang berdoa untuk sesuatu. Sy berdoa supaya Tuhan mempertemukan sy dengan orang yang tepat untuk saya dan sy berdoa agar Bapa buka jalan buat sy berpindah kerja ke negeri kelahiran sy. Tapi di atas segalanya, biarlah hanya kehendak Bapa yang terjadi.

Kepada teman2 yang telah wish birthday sama sy, thank you banyak2 ya. Yang sudah belanja sy makan…

Dari Surga dengan cinta

Dari Surga dengan cinta

I'm in love with this song. At first, I couldnt remember where i heard this song for the 1st time. Then i recall the day. It was Valentine Days..CYC host the day. And miss Alice and together with her friend Jyl performed this song.

Ya, manusia dapat mengasihi kerna Tuhan terlebih dahulu mengasihi kita. Sekalipun, kasih manusia sering gagal, tapi kasih Tuhan tidak pernah gagal.

Thank You Jesus.




Sebelum dapat ku mengasihi Mu
Kau terlebih dulu menyayangi hidup ku
Bukan aku yang telah memilih Mu
Namun Engkaulah yang memanggil ku dengan nama ku

Dari Surga dengan cinta
Ini yang selalu ku rasa
Hingga Engkau telah datang menyelamatkanku

Dari hati dengan cinta
Ini yang selalu ku bawa
Setiap kali ku datang untuk menyembah MU

from bottom of my heart...

Dari jendela hati wanita:

Hari ini, sy mau berbicara sedikit soal hati dan perasaan. So kalau ada yang terasa jiwang sangat entry ni, sy tidak paksa ging untuk baca. Hehehehe

Hari itu, waktu sy ber'komit' dengan teman2 sy dari Indo, sy banyak dihujani pertanyaan dari mereka. Dan soalan yg sukar sy jawab tu, bila ditanya tentang soal pasangan hidup. :). Mungkin bila ditanya tentang usia sy mesti dalam fikiran mereka 'kenapa, dia ni belum jumpa calon'. Hehehee. Keterbukaan awal dari pemulihan. Sy tidak berselindung dengan mereka. Sy akui secara pribadi sy sudah siap atau ready ke arah itu. Dan bukan soal terlalu memilih pasangan hidup, tapi ada 1 perkara yg mungkin buat sy sangat berhati2 dalam memilih atau menerima seseorang.

Pengalaman cinta pertama yang kecundang, membuatkan sy sangat berhati-hati. Sy ingat lagi satu kali bapa rohani sy datang ke Serdang, sy dan teman sy bawa BR sy jalan2 ke The Curve. Dalam perjalanan BR sy, dan teman sy sharing soal pasangan hidup. Mas…

Mengatasi Rasa Kecewa

sumber: http://anakmuda.net

Banyak orang pasti pernah mengalami yang namanya kecewa. kecewa itu bisa bikin kita BeTe abis seharian tuh. Tapi… kalo kecewa ini mulai dipendem wah gawat! Jangan sampe deh! Ini bikin hati kita jadi pahit dan malah bisa bikin jadi penyakit. Mesti cepet-cepet diberesin. Berikut ini beberapa point yang bisa kita lakuin

1. Curhat

Curhat deh sama temen-temen yang bisa kamu percayain, setidaknya ada yang menghibur, kasih pendapat atau masukkan sama kamu. Memang nggak gampang juga buat cari temen-temen yang bisa dipercaya, tapi kamu bisa selalu curhat sama Tuhan. Bicaralah, Dia pasti mendengar.

2. Belajar Memaafkan, Melupakan dan Tetap Mengasihi

Mengampuni itu obat yang paling manjur buat penyakit kecewa ini. Tapi nggak cukup itu, lupakanlah apa yang udah terjadi. Biarkan itu jadi masa lalu. Kita nggak bisa mengubah masa lalu bukan? Tetap kasihi dan doakan orang yang sudah membuat kita kecewa. Itu tandanya hati kita udah beres, dan nggak menyimpan kecewa itu.

3. Beresk…

Hati yang gembira adalah ubat

Image
Muka sy hari ini adalah seperti si 'ging' dibawah ni...tersenyum kelegaan, happy dan bersemangat...hihiihihii...



Semalam, sy tidak berapa dapat fokus sama kerja sy...ada sesuatu yang mengacau fikiran sy. Semakin ditepis, semakin penat! Jadi sy biarkan semalam hari berangan...hihihhhii...
Tapi pagi ni, ada kekuatan baru! Pagi tadi lepas sy bangun, Roh Kudus speak to my heart...'Beriman dan Berserah'....This words echoed to my mind for a few times sampai sy rasakan ada aliran 'listrik' yang mengalir dalam sy untuk bersemangat hari ni.. :D...
Orang auditorial spt sy, memang perlukan 'telinga' kalau lagi banyak persoalan dalam fikiran. Kalau sy sudah curhat terasa lega sangat. Dan itulah yang sy rasakan saat sy curhat sama sis semalam. Sebelum itu, sy curhat sama bapa rohani thru email saja....ehmm...menulis ni bagus juga cuma kalau perkara itu sudah tidak tertanggung sudah...memang perlu diluahkan keluar. Sy ingat sy mau cari waktu jumpa Pr. ...waktu yang su…

gimme the song...

Sy pimpin pujian ahad ni, tapi masih lum lengkap lagi senarai lagu2 sy...padahal 2 minggu yg lepas sy mengofferkan diri sma c alice sy jadi WL dan sy ada sudah terfikir 1 lagu yg sy mau bawa. Ehmmm, baru 1 sebenarnya. Sekarang sy sedang cari/usahakan lagu worship sesuai dengan tema kutbah Pr. Tapi berdoa2 minta inspirasi dari Surga ni..apa lagu yang sesuai....belum dapat2....sekarang ni, mau cakap pun susah apa lagi mau nyanyi..mesti sy terbatuk-batuk. Aduhai cam mana lah ni..hopefully batuk sy akan berkurangan nanti. Kalau nda, habis lah backup singers..kena berabis lah mereka cover sy.

Ni lah bah ni, tidak sangka macam ni pula keadaannya...mau minta ganti orang lain sudah tidak sempat...sy harungi jugalah...

~Bapa sembuhkanlah aku~

ESC Review

ESC..ESC...ESC...

ya itulah itu...3 hari 2 malam berkampung sekali lagi di MBS Rawang...

sangat ramai peserta dia kali ini...

ok, singkat cerita kali ni sy rasa sy santai jadi AJK..macam kurang pressure..except the very 1st day kot...tapi overall semuanya ok. Buat pertama kalinya, sy tidak menjoin kan diri bangun pagi bersama tim yang lain di ESC kali ni...entah letih betul saya!

Apapun, sy disegarkan kembali..ada beberapa power statement yang sy sempat tangkap dari trainer...dan sy kembali dikuatkan dengan nilai tunduk pada otoritas....

ESC kali ni, sy tidak sempat mengambil gambar 1 pun.. semuanya guna kamera official jak! simpanan sendiri tidak ada...pun demikian, apa yg benar2 sy ingat adalah fellowship kami di kalangan AJK. Cerita2 santai semasa makan, gurau2...masa itulah saja kami ada ruangan fellowship...di serdang dengan tugas masing2, kekangan masa..memang mau makan sama2 tu tiadalah...so we utilize..fully utilize masa kami yg ada tuk berfellowship. Entah kenapa, deep down of my …

Testing testing 1 2 3

Hello..gud morning.. it's tuesday and i'm back to my work....

so many stories to share....tapi nanti2lah...abis meeting dulu pagi ni....