Posts

Showing posts from March, 2009

thank God

sy sangat gembira....sakit2 saya tadi memang tidak tahanlah...pening kepala..during lunch hour sy ambil short nap...bukan tambah baik pening..tambah pening lagi adalah..but then tengok jam almost 2pm...sy usahakan bangunkan diri sy...kepala sy yang sakit...jujur sy sangat lemah...sampai itu mempengaruhi rohani sy...terus sy angkat hp, sy call Bapa Rohani sy yang jauh di batam...sudah lama tidak dengar cerita dari dia...since baru topup my credit..so sy without hesitation sy call dia....dalam 20 min bercakap, sy sangat gembira dan rasa ada sesuatu yg baru...dan mukjizat Tuhan, kepala sy yg berdenyut tadi sudah tidak pening..bahkan ada kekuatan dari dalam diri saya...since dia BR sy, sy bebas cerita apapun keadaan sy...ada rasa aman...spt mana sy bercerita dengan BAPA di Surga, begitu juga sy dapat bercerita dengan BR sy...senang bangat...kata2 motivasi juga memberkati sy...sy katakan sy letih aktiviti yang non-stop, tp bila BR sy share keadaan dia, sebenarnya dia jauh lebih penat....tp…

sakit

pagi ni sy pergi klinik putrajaya..setelah hampir setahun lamanya tidak ke sana...alasan..malas mau tunggu lama..jumpa doktornya sekejap..tapi penantian untuk dipanggil itu yg menyeksakan...but then today, i decided pg klinik putrajaya itu again...even tho ada yg katakan, kenapa tidak ke klinik swasta ja...lama tunggu...tapi sy mau belajar dari klinik2 swasta yg sy pergi...kekadang sakit cuma biasa, tapi ubatnya melebih2...bayar pun macam tidak berbaloi sebab bukan makan pun semua ubat..unless ubat antibiotik la...berkira ka??? entahlah..terpulang pada masing2...so today sy ke klinik...as expected memang tunggu lama..dan yg best tu jumpa doktor tidak sampai 5 minit...abis sakit sy pun bukan teruk sangat..cuma ada jangkitan di anak tekak..rasa kesakitan bila menelan...doktor itu masih muda (lelaki..for ur info)...macam sy tidak percaya pula dia doktor..mungkin sebab dia tidak pakai kot putih kali...berikut adalah dialog singkat kami:

doktor muda: renny binti lesa
me: ya saya
doktor muda: …

hari yang sejuk

Image
i dunno what to write at the moment...currently no idea...no hot story...tapi yang ada sekarang ni keadaan ofis yang sangatlah sejuk...hujan pula putrajaya hari ni...setelah 2 hari panas...

sudah pakai kot + kena tambah lagi selendang...huhuhu sejuk bangat deh! sy mau makan KFC la..semalam tidak sampai hajat..hari ni sy mau balik awal lah....

bukan ekor tapi kepala

Image
Oooo sekarang anda sedang melihat orang lain lebih sukses sedangkan anda lebih rendah. Ya, sekarang di mata anda si dia lebih berhasil sementara anda sedang merayap. Mungkin saja saudara anda nampak lebih keren dan hebat sementara anda masih saja kurus kerempeng. Padahal mereka belum dalam Tuhan sedangkan anda sudah jungkir balik tiap hari doa dan melayani di gereja.

Oleh: Hendra Kasenda

Saya mau katakan, tidak selamanya kita menjadi ekor. Suatu saat yang ekor bisa menjadi kepala. Tuhan memanggil kita untuk menjadi kepala dan bukannya menjadi ekor. Tuhan akan mengangkat anda pada waktunya, bukan waktunya anda tapi waktunya Tuhan.Sementara anda menjadi ekor perbesarlah kapasitas iman anda. Berlatihlah memakai seluruh perlengkapan senjata Tuhan. Perbesar iman anda. Setialah memberi dan teruskan berdoa. Jangan hiraukan orang-orang diatas anda yang lebih besar itu yang nampaknya lebih hebat itu yang menurut anda bukan orang rohani.Jangan bandingkan hidup anda dengan mereka. Berbeda sekali.…

Tag Notes - VienCapri

USING ONLY ONE WORD! It's not as easy as you might think! Copy and change the answers to suit you and pass it on. It's really hard to only use one word answers. Be sure to tag the person you received it from!

1. Where is your cell phone? - desk
2. Your significant other? - dunno
3. Your hair? - straight (rebonding,:p)
4. Your mother? -Juriah
5. Your father? - Lesa
6. Your favorite place? - Home
7. Your dream last night? - entah
8. Favorite drink? - barli
9. Your dream/goal? - in process (i know its 2 words)
10. What room you are in? - office
11. Your hobby? - reading
12. Your fear? - blame
13. Where do you want to be in 6 years? - Tibet
14. Where were you last night? - home
15. Something that you aren't? - cermat
16. Muffins? - Yes
17. Wish list item? - Guess
18. Where you grew up? - Kudat
19. Last thing you did? - drinking
20. What are you wearing? - baju
21. Your TV? - 1
22. Your pet(s)? - mati
23. Friends? - many
24. Your life? - wonderful
25. Your mood? - great
26. Missing someone? - no
27. Car?…

hutang tag

RULES:Bold the statements that are true to you.Italic the statements that you WISH are true.Leave the Fibs alone.Then, stab 5 guys/ladies to do the same test.The LIST to Bold/Italic/Just-let-it-be:


I miss somebody right now. I don't watch TV these days. I own lots of magazines.I wear glasses or contact lenses. I love to play video games I've tried marijuana. I have been in a threesome. I have been the psycho-ex in a past relationship. I believe honesty is usually the best policy. (Keterbukaan adalah awal dari pemulihan..hehehe) I curse sometimes. I have changed a lot mentally over the last year. (i think so) I carry my knife/razor everywhere with me. I'm totally smart.I've broken someone's bones. I'm paranoid sometimes. I would get plastic surgery if it were 100% safe, free of cost, and scar-free. I need money right now. I love sushi I talk really, really fast. I have long hair. I have lost money in Las Vegas. I have at least one sibling. (7) I have worn fake ha…

tag Notes - from Alice (FB)

dedicated to alice..tho'you are not a blogger...but i wish soon u will have one...anyway, i answer your tag here...not in FB...sebab itu lebih baik..hehehe

Finish the thought...Share

1. My ex is....ehm...i dun think cinta monyet consider my ex rite..so practically i dun have ex..hehehe
2. Maybe I should....be more careful +extreme careful when driving....huhuu tidak tahan tengok kereta mengalami kesakitan...
3. I love....people around me...
4. People say that I....emotional...yaka?...
5. I don't understand why people....errrrrr...apa ya???
6. When I wake up in the morning...i thanked God for giving me another day to live
7. I lost my...pants during Program Penempatan Kg...still wondering mana pergi...
8. Life is full of...great expectations..o yeah!
9. My past....is past...'lupakan yg tlah lalu..mengarah pada tujuan'
10. I get annoyed...bila ada driver tetiba memotong tanpa bagi signal...bukan susah pun bagi signal
11. Parties are...i dun like crowd!
12. I wish....i'm on leave …

word of today

2 Corinthians 12

1I must go on boasting. Although there is nothing to be gained, I will go on to visions and revelations from the Lord. 2I know a man in Christ who fourteen years ago was caught up to the third heaven. Whether it was in the body or out of the body I do not know—God knows. 3And I know that this man—whether in the body or apart from the body I do not know, but God knows— 4was caught up to paradise. He heard inexpressible things, things that man is not permitted to tell. 5I will boast about a man like that, but I will not boast about myself, except about my weaknesses. 6Even if I should choose to boast, I would not be a fool, because I would be speaking the truth. But I refrain, so no one will think more of me than is warranted by what I do or say.
7To keep me from becoming conceited because of these surpassingly great revelations, there was given me a thorn in my flesh, a messenger of Satan, to torment me. 8Three times I pleaded with the Lord to take it away from me. 9But …

merlimau, melaka

suppose today me and my collegue deepa have to attend the 'pelancaran bulan veterinar' di merlimau melaka...jadual sudah diberikan...so kami pergilah ke melaka dengan deepa yg drive dan sy jadi co-pilot deepa...kami bertolak dari putrajaya sekitar 9am...dan manage to get there somewhere around 10.30am di merlimau....sampai2 sana, memang menghairankan...apa tidak seorang pun kami tidak kenal...cari2 wajah warga MOA...alalala hampeh betul!...pas tu, org2 sana pelik tengok kami pun ada...since kami bukan pakai baju 'turun padang'.. so looks like 'rusa masuk kampung'. Tengok jadual majlis sebenarnya start petang tapi dikasinya jadual dalam surat jam 9am - 5pm. Since sudah sampai awal, kami 2 org pun merewang la di pekan merlimau itu,,....sad to say...susah betul mau cari tempat yg boleh kami melepak lama2....ada 1 kejadian di mana kami p kedai kain..ingat mau cari2 kain la kunun....pas tu parking la..luas parking..so ingatkan free parking..siapa tau...ada seorang m…

9 mac

1 year older..1 year wiser....

thank God...on the 9th Mac..maka genaplah saya berumur 26 tahun...melepasi angka suku tahun dah. Sedar tidak sedar... dulu sy rasa lama lagi sy akan berumur 20-an..once sudah 20-an macam cepat saja masa berlalu...macam tidak percaya...sy sudah berumur 26 tahun. Bak kata kak long sy..'boleh kawin sudah kau ni'....hehehhe..selalu itulah persepsi orang kan..dulu sy pernah menetapkan waktu tu sy masih sekitar awal 20-an, yang sy akan kawin dalam umur 27 tahun..then umur sy mencecah 24 tahun...sy rasa sy sudah sedia mau kawin umur 25 tahun...ahahhahah...tapi sekarang..sudah 26 tahun....sy sudah tidak fikir apa-apa sudah!..sound putus asa ka? NO!...tapi ada sesuatu yang lebih penting dalam hati sy sekarang....this time birthday sy disambut d Port Dickson...kami ada retreat CG...so sy sangat terharu pada 12ooam 9hb tu, my bestrumate..giu annouce b'day sy dengan kawan2 yg ikut CG...sy nangis..because this is my 1st time sy punya birthday disambut di l…

jawapan...

hai...hello...an hyaeong...

1st come 1st...

mengenai soalan tembok sy tu....

macam-macam jawapan yg dikasi sama sy....let me recall those answers...

peggy - balik rumah ambil tangga...(sanggup o kau balik lagi kan..heheheh)

vien - berusaha dulu cari utk naik tembok kalo tidak dapat balik saja...

airin - minta org lain tolong naik tembok....

kiera - aku rasa jawapan kau sama dengan airin kan....


hehhehehe, oklah sebenarnya jawapan kamu pada situasi ini sedikit sebanyak mengambarkan bagaimana kamu berfikir dan bertindak....since tiada jawapan yg betul dan salah....so let me share apa sebenarnya....pernah denganr D.I.S.C???

D- dominan
I-Intim
S-Stability/stabil
C-cermat

D - org2 dominan ini, dalam situasi ini, mereka akan berusaha mencari jalan keluar untuk melepasi tembok itu..tidak kiralah yg penting lalu....

manakala

I - orang2 intim ini, mereka akan melalui tembok ini selagi ada orang menyokong (motivasi/cheer/bersorak) mereka untuk naik tembok tersebut

manakala

S - orang2 stabil mereka ini akan nai…

discover...

teman-teman jum join sy jawab ni....

'katakan anda dan teman rapat anda sedang berjalan...dan anda mendapati di tengah-tengah perjalanan anda...ada sebuah tembok....dan anda perlu melintasi tembok ini untuk sampai ke destinasi yang berikutnya. Apa yang anda lakukan?........'

vien,kiera,airin, joanne,jac,peggy.....i need your answer...hehehhee....just share apa saja yg kamu lakukan(in your thoughts..say it loud) kalau kamu berada dalam situasi ini....

daaaaaaaa........till the next entry!!!

My 2nd Konvo of the Year

Image
A big congratulions to me and all my DPAians friends batch 2/2007 and 1/2008....
Finally...kita dikonvokan after a long wait...especially to batch 2/2007....it took a year for us...to walk on the most privilege stage....ehmmm i guess...btw...to more pics please link to these and more storyline to this....

........................................................................................
why i said it's my 2nd konvo...its because on the 18th January...sy ada konvo juga..tp untuk SPK Angkatan II...soon they will be more convos to be...ahahahhaha...
........................................................................................
The most favorable picture...adalah yg ini....spt kata vien..macam angkatan laut..ada kelassssssss.....all of us look gorgeus in this pic. Dan gambar ini akan sy print dan akan diframekan...supaya menjadi kenang-kenangan buat sy secara pribadi...(sy imagine suatu hari nanti..my grandchildren..akan tanya sama sy...sambil sy duduk di kerusi malas....he…