Posts

Showing posts from July, 2010

New day-New Beginning

Hola friends, how's life going on?
Been absent from writing here, due to some situations and I need to find my tune back in writing.
Anyway, here I am again. =D
These few days, have been the most challenging moments to me. Each seconds, each minutes, each hours and days, life have been the most difficult to me. I've been struggling with negative thoughts, self-defeated, feeling isolated, and my faith have been shaking...been thinking to flee somewhere that I still not sure where to go!
it's true, those motto that i've learn during ESC especially 'Bukan soal benar atau salah tetapi respon' really been tested. Pretty easy said rite? respon! respon! But that's when really God shows to me how is my attitude and what is my respon in those 'dark times' that i've been thru.
But thank God, He still love me, despite of my weaknesses. He is there to wait on me, and help me to rise again. I admit that, it's not easy. Somehow, there was time, i want to move …

Review..book + DVD

Image
Wah, this is my 3rd entry of the day, sangatlah eficient... plus ketara betul tiada kerja di hari isnin ni kan..hihii..biarlah..sy mau menikmati waktu2 di mana sy tidak begitu busy dan idea menulis datang mencurah-curah sebelum satu masa, berhenti lagi.. :D
Last friday, sy menambah satu lagi koleksi bacaan sy. Sy macam 'jatuh cinta' dengan Nicholas Sparks penulis buku 'A walk to remember'. Ada 4 rasanya, dari buku2 bestseller dia yg dijadikan movie. Terbaru, yang ini 'The last Song'. lakonan Miley cyrus. waktu sy baca buku ' A walk to remember', macam sy pernah share ni d previous entry sy sini. Tengok movie dia, sy tidak 'ternangis' pula. Sekali baca buku, 'termengalir' air mata sy towards the end of the story. Memang ada sedikit beza dengan movie, tp tetap best. Best sebab baca + tengok movie. Dlm buku, huraian dia lebih best, dlm movie baru ada nampak gambaran.
Ehm, yg 'The last song', pun sy 'termenangis' juga. Sy minat…

Malam Jumaat

Image
Jumaat yang lepas, dijadikan cerita training SPK tidak jadi. Since malam tu agak free, dan sy pun rasa mau release tension........... ya sepanjang minggu lepas, sy sangat stress. Tidak cukup dengan kerja, plus minus soal pelayanan sy. Plus minus soal lain2. Dijadikan semuanya membuatkan sy lemah bukan saja secara fizikal, rohani juga. Memandangkan begitu, sy, giu dan naransa decided tengok wayang. Pada mulanya mau tengok movie 'Street dance'..since sy dalam situasi begitu, sy prefer movie yg rileks dan tidak banyak fikir spt Inception atau Eclipse. Entah kenapa mood tengok eclipse sudah hilang. Rasanya tengok DVD ja lah kot nanti. Tapi hampa, bila lihat screen TGV di Mines, tiada Street dance, syukurlah ada The Socerer's Apprentic. At 1st, sy ragu2 mau tengok, takut jalan ceritanya berat, tp compare dgn movie lain, memang ini lah last choice kami. So kami pilih movie ni lah. Wayang start 930pm, since belum makan, kami p makan dan lepas makan, oleh kerana masa masih ada, c …

titleless

i remember, during my childhood, my father was one of the fierce father that one can have...when we his children were so naughty and in-uncontrolable-behaviour, my father will punished us.

My kak long, I think she is our role model at that time. She never get scolded by my father or by my mother [ok, my sista is 34 now, but this is what I heard from my parents]. She had been the most discpline daughter and a very responsible one among us. Whereas, my second sister, dia ni agak susah sikit dilayan time dia masik kecik2. My parents ada cerita, pernah satu kali my sista merengek-rengek masa tu disuruh ke sekolah. Since my father masih 'darah muda' ya lah kan kawin muda, jadilah sejarah my 2nd sista dikurung di reban ayam [upss sorry, i can't really remember is it my 2nd sista atau my brother =D]. But that's what happened during those days. Zaman rebellion abang sy, waktu dia balik sorang2 ke kampung which is perjalanan naik kereta from our house to kampung will take at lea…

Thank you

Image
I am so blessed to have friend like them. Tq aideline, giu and julie for the friendship. The love, the forgiveness that was given to me.

Thank You... Your friendship means a lot to me...

Love all of you...

God Bless.

From deep inside of me...

Dear Jesus,

Thank you for loving me.
Thank you for accepting me for who I am.
Thank you for still loving me even tho' I've done so many mistakes.
Thank you for never blaming me, instead You are there to remind me that I've done something that is not good, and You want me to return from my wicked ways.
Thank you for Your unfailing love to me.

You are the love of my life
You are the hope that I cling to
You mean more than this world to me

I wouldnt trade you for silver or gold
I wouldnt trade you for riches untold
You are my everything

Thank You.

Boleh ka bukan sy?

Tidak tau mau buat apa ni...

ada 1 part di scope kerja sy yang paling sy tidak suka buat! Sebab dari awal sudah salah, dan sekarang mau diperbetulkan balik... bila mau diperbetulkan lain pula consequences nya... which is sy tidak boleh deny myself yg sy sangat TIDAK SUKA dan BENCI!

Woaaaa....macam mau lari jak dari kerja ni saja, khusus yang ini saja! Benci kenapalah, sy terinvolve dengan durang ni! Kenapalah my seksyen? kenapalah sy? :((

I know I have GOD that bigger than this problem. That's what I keep telling myself... but I can't help myself from getting worried and scared! Samalah situasi sy dalam FT dalam Markus 9:24 "Aku percaya, Tolonglah aku yang tidak percaya ini!" Really, I believe everything what Jesus said. That is why, I'm still hoping something good that will happen. yupe, it will happen!

Help me Lord to get thru this situation. I don't know when will be the ending of this story! I just want it to be settle quickly. I dont want to see them anymor…

A soup to my Soul

Psalm 27

Of David.

1 The LORD is my light and my salvation—
whom shall I fear?
The LORD is the stronghold of my life—
of whom shall I be afraid?
2 When evil men advance against me
to devour my flesh, [a]
when my enemies and my foes attack me,
they will stumble and fall.

3 Though an army besiege me,
my heart will not fear;
though war break out against me,
even then will I be confident.

4 One thing I ask of the LORD,
this is what I seek:
that I may dwell in the house of the LORD
all the days of my life,
to gaze upon the beauty of the LORD
and to seek him in his temple.

5 For in the day of trouble
he will keep me safe in his dwelling;
he will hide me in the shelter of his tabernacle
and set me high upon a rock.

6 Then my head will be exalted
above the enemies who surround me;
at his tabernacle will I sacrifice with shouts of joy;
I will sing and ma…

From F - S

Last weekend antara weekend yang tersibuk dan terpenat yang sy lalui.

Dari tempat kerja, ke pelayanan di gereja sehinggalah kepada relationship.

My job getting tougher and tougher, diam2 semakin banyak yang sy perlu buat dan semakin banyak stage yang sy kena lalui. Mungkin ini satu cabaran baru di tempat kerja sebagai persiapan melalui fasa yang berikutnya dalam perkhidmatan sy dalam Kerajaan.

Dalam pelayanan, khususnya acara ahad lepas sy memang agak busy dengan persiapan Komitmen Pemenang SPK Angkatan 6. Utk pertama kalinya sy melayani WL dalam KKR Komitmen Pemenang. Selalunya jadi MC dan runner of the event, and to make sure the flow is going well. Tapi kali ni, sy lebih fokus kepada Ibadah Raya, plus sikit2 lah kena tolong the new KK. Anyway, puji Tuhan semuanya atas kekuatan dan kasih karunia Tuhan. Sy cuma alatnya Tuhan untuk dipakai menjadi saluran berkatnya. All Glory to HIM.

O ya my relationship? heran relationship apa juga ni kan!..no-no jangan buat spekulasi awal dulu ya. What …

Belated entry

Image
Semalam birthday kakak sy yang kedua. Terlalu ada kerja semalam, sampai tidak menyempat buat entry khusus tuk kakak sy, which is tidak adil utk dia kalau dia tiada entry..hehehe. Since kakak sulung ada, makanya kakak kedua juga perlu ada! =D

Jarang2 sy cerita pasal kakak sy yang kedua ni. Kalau sy cerita maybe indirectly ada lah entry yang berkenaan dengan dia. Kakak sy ni kami panggil dia atun. Zaman kecil sy dengan dia, jarang lah ada pertelingkahan. Maybe sebab dia ni jarang2 cari gaduh sama kami. Hehehe. Cuma dulu2 dia ni, kalau marah mesti habis tu barang terbang! Kalau time menyapu, dengan penyapu2nya sekali terbang di udara. hahaha. Akak! Akak! Tapi sekarang sudah ada 5 anak ni, ada jadi penyabar dan lebih peka keperluan sekeliling. Anak2 pun semua comel-comel. Kalau sy bawa anak2 buah sy ni, mesti semua orang kampung tidak habis memuji anak2 buah sy. Mesti cakap 'anak c atun ni kan?'..wah, kalau sy ada anak, kena puji macam tu, bangga juga jadi ibunya.Hehehe. Tiadalah,…

the story!

o ya semalam janji cerita pasal pengalaman pertama tayar pancit kan.. here it goes!

Kejadian berlaku last friday. Sebelum keluar parking MOA lagi sebenarnya terasa macam 'something' akan berlaku. Itulah sy ni, intuisi tu sangat kuat! Sejak pakai kereta orang ni, [bukan menganaktirikan kereta sendiri, tp keadaan memaksa..hahaha..ayat!] mau kena adjust lagi 'feel' dia pakai kereta ni. Masa mula2 mau isi minyak, pun tercari2 mana tempat open dia. Then, memang terfikir sudah mau pam tayar tp sekali lagi blur..tidak biasa kereta 'H' bah. So, ada 1 kali tu, betul2 rasa mau pam tayar tu, tp fikir2 balik, biarlah tuan punya saja yg buat.

Tapi itulah, kejadian pancit ni terjadi juga selama membawa kereta 2 thn lebih2. Yg ajaibnya, bukan kereta sendiri tp kereta orang. 1 thing bersyukur sebab sy masa tu ada kawan..hehehe. so lebih rasa stabil menangani situasi macam tu.

Cerita nya mulai, waktu sy drive tiba2 sy dengar bunyi macam batu dikasi lempar di dinding kereta. Jadi a…

it's weird

yes it is... really weird!

Last night, i have very stranged dream. Bukan tidak pernah mimpi yg pelik2, tapi selalunya kalau sy terfikir sesuatu sebelum tidur, itu akan berlanjutan sampai ke mimpi. Tapi yang ini tidak! Sy sudah lama tidak terfikir pasal orang ni. Terlalu lama, sejak sudah lama tidak contact antara 1 sama lain.

Dalam mimpi sy, that person seperti ada masalah. Sy tidak dapat terangkan di sini lah apa masalah dia, tapi sy sangat rasa kasian sama dia. Even kawan rapat dia [which is sy kenal juga] cuba pujuk dia tapi dia memang nampak dalam kesedihan. Oleh kerana mimpi macam tu, sy terjaga dalam jam 5 pagi.

Now, I wonder...how is he? I hope everything is ok there. God protect you and keep u safely. Amen.

1st ever

Image
Pertama kali mengalami keadaan ini...



cerita lanjut..esok ya..sekarang tidak sempat!

monday ramblings!

An haeong hae sae yo..

Another pagi isnin... ya finally WC 2010 berakhir pagi tadi dengan kemenangan berpihak kepada Sepanyol. Menambahkan lagi rasa heran kepada 'Paul the octopus' yang berjaya meramal kemenangan pasukan spain. Tapi kita tinggalkan dulu lah cerita ramalan c Paul ni, since sy tidak percaya, pada sy itu cuma membuatkan dunia bola lebih rancak lagi.

Sy tidak tengok final bola pagi tadi, walaupun berniat mau tengok! Tapi sy tetap rasa mengantuk hari ni. APa tidaknya, sy terjaga 2 kali. Sekali jam 2.20am, then terjaga lagi jam 4 lebih then finally my wakeup call tuk pergi kerja. Tidak tau kenapa terjaga banyak kali. Maybe, petang ahad itu sy tidur lama sangat kali. Keletihan balik dari chc jam 3.30 pm, tidur dari jam 4 sampai 6 lebih mcm tu sy baru bangun. Bangun2 jak terus iron baju seminggu, yg jarang2 sy buat iron baju sekaligus banyak macam tu. =)

So hari ni, meeting seawal jam 830 pagi tadi bincangkan pasal seminar yg Bahagian kami anjurkan hari esok. So fokus pe…

SC ~ self control

Hari ini sy tertarik dengan satu ayat dalam bible

'Orang yang tak dapat mengendalikan diri adalah seperti kota yang roboh temboknya'. Amsal 25:28

Dulu2 zaman peperangan, kalau boleh mau buat tembok tinggi2 dan itulah satu2nya pintu utama keluar kota. Dan setiap kali musuh masuk pintu kota harus dijaga. Setiap orang berjaga2 di tembok. Jadi just imagine, kalau kota yang runtuh temboknya jadi macam mana kan? sangat mudah diserang dan ditawan oleh musuh. Langsung tidak boleh defend kota lagi. Sebab layer pertama sudah tiada.

So barangkali itulah maksud si Raja Solomo mengenai penguasaan diri. Kalau kita tidak ada namanya self control, kita juga akan mudah jatuh dalam dosa.

Hari ini, sy ada meeting di MOF. Semalam di ICU, hari ni di MOF pula. Meeting yang berbeza tp agensi yg sama. Kalau semalam, sy yg pada mulanya yakin menghadiri meeting itu sendiri, half way jadi ragu2 dan takut. Terasa tidak cukup persiapan. Tapi syukurlah someone help me in pray, and I know God is with me to calm…

Ruangan Kesihatan

Natural Ways to Boost Your Metabolism
(Source:yahoo.com)

A fast metabolism is critical to burning fat and managing body weight. While some dieters use diet pills to speed up their metabolisms, the risks and side effects of these drugs make them risky. You can use some safe and natural methods to speed up your metabolism.


Gain Muscle

The American Council on Exercise recommends resistance training for weight management. Think of your muscles as your body's engine. The bigger your engine, the more energy you can burn. Muscle, unlike fat, is active tissue that raises your metabolism just by being there. Adding a resistance training program is a sure method of naturally raising your metabolism. To make the most out of your time in the gym, train three days per week, training your entire body during each session. Use basic, compound exercises such as the leg press and shoulder press.

Keep Hydrated

Inadequate water intake can slow your metabolism. Water is responsible for several metabolic pro…

7 July 2010

Image
Happy birthday to my beloved sister, my kak long...
Well, macam mana lah mau describe kakak aku yang paling aku hormati dan sayangi..hahaha...ayat..macam mau mengampu ja kan!
Sy tidak ingat yg lepas2, tp yg betul2 tertanam dalam hati sy, adalah pda 11 Jun 2010. Masa itu, sy cuti dan kami semua ada di rumah baru kami. Terjadi pergaduhan besar antara kami, tapi one thing yg tidak pernah sy lupa, my kak long peluk saya dan consoled me. Masa itu, sy sudah nangis2, tahan marah, tahan segala kata2 dalam hati yg membuak2...tapi my sister datang tarik sy dan peluk sy. Selalu kalau kami bergaduh, dia akan jadi macam jugde ni. Tapi kali ni, she just became a sister to us. Dia pujuk kami semua. Dalam pujuk memujuk, siap berlawak lagi sama kami. Thank you kak. I love u just the way u are.
Utk birthday sy yg lepas, dia kasi set makeup Elizabeth Arden dan perfume Enchanter. Sy jenis, yg menerima apa adanya hadiah. Sebab pada sy ingatan itu lebih berharga. Dan of course, utk orang tersayang sy pasti b…

this is just..

This song remind me, that the world that we live is not our real home...is just our temporary home...

soon or later, when the time is come, we will be with our FATHER in heaven.

I miss my little sista who passed away because of 'paru-paru berair'. I guess, if she's still around with us, her age is somewhere 23 years old. I'm sure, she is pretty, loveable, funny, brilliant...just like us...

But I know, one day i will see her...

Angan2 di siang hari

Thank God, hari ni semua urusan kerja berjalan dengan lancar..

cumanya di ketiadaan SUB dan KPSU, ada 1 meeting besar pula sy 'macam' kena hadiri hari rabu ni. But then, tak apalah, itu semua kerja!

Hari ni juga, sy selesai membayar saman PDRM 3 bulan yg lepas. Syukurlah boleh bayar online. Kalau tidak maunya sy kena p balai polis subang Jaya. Ni semua last minute juga, gara2 lesen memandu sy akan tamat hari khamis ni. So kena bayar semua yg patut dulu sebelum mau renew, nanti tidak lepas pula!

Sempat juga sy hari ni berangan2 [actually dari semalam sy terfikir kemungkinan ini]. Let say sy pindah Sabah, di mana rumah yg bakal sy sewa atau beli??? jauh lagi lah tu. Tp sy teringat, kakak sulung sy ada beli rumah di sana Telipok. Apartmen lah. Durang pun bukan selalu tinggal di situ, paling2 cuti sekolah di sana lah durang. So, sy terfikir kalau sy dapat transfer di Sabah, sy tidak mau menyewa, tp sy mau tinggal di rumah kakak sy tu. At least ada juga penghuni. Huhuhu, memang berang…

Tetap kuat di dalam Tuhan

Hari ini sy sangat diberkati dengan kutbah pr tema 'Tetap kuat di dalam Tuhan'.

Renungan: Daniel 3:17, 18

Dalam FT ini, dinyatakan 3 sahabat, Sadrakh, Mesakh dan Abednego, waktu mereka tidak mahu mengikut arahan Raja Nebukadnezzar utk menyembah patung yang dibina. Lalu mereka dibuang ke dalam api. Dan ketiga mereka ini, menyatakan iman tanpa syarat mereka,

'Jika Allah kami yang kami puja sanggup melepaskan kami, maka Ia akan melepaskan kami dari perapian yang menyala-nyala itu, dan dari dalam tangan mu, ya raja; tetapi seandainya tidak, hendaklah tuanku mengetahui ya raja, bahwa kami tidak akan memuja dewa tuanku dan tidak akan menyembah patung emas yang tuanku dirikan itu'.

Inilah iman tanpa syarat mereka.

Teman2, setiap hari hidup kita berhadapan dengan ujian. Seperti tembikar tanah liat, utk dibentuk menjadi tembikar yang cantik, ia harus melalui pemanasan yg tinggi bbp kali sebelum berubah menjadi tembikar yang kuat dan cantik. Begitu juga dengan emas murni. Perlu menga…

Bola bola bola

Brazil kalah...Argentina kalah...

ok begitulah adat permainan kan...

Tapi tidak apalah, sedih untuk kekalahan Brazil sudah diatasi, untuk Argentina sekejap jak sedih [hehehe, jangan marah a kawan...]..

Anyway, jujur dari sy dan sangat sy tidak suka akui ini, tp sy kagum dengan cara Jerman main. Mereka main sangat bagus, laju, tepat dan ada semangat berpasukan. I guess they deserved to win the quater final match. Sy tidak tau kenapa, selama sy hidup di dunia ni, dan selama sy suka tengok WC, sy tidak pernah suka tim Jerman. Semualah dari Benua eropah. Baik itu Holland, Spain, Portugal, apa lagi Jerman. Sy dari kecil memang lebih banyak terdedah dengan team dari South Amerika khususnya Brazil. Selain Brazil, memang Argentina lah yg sy minat. Tapi selepas 2 pasukan ini sy lebih suka memilih team underdog. Macam Jepun, Korea Selatan, atau mana2 pasukan yg pertama kali beraksi dalam WC. Dan satu lagi sy suka team dari Australia.

But then, itulah uniknya bola sepak. Anything boleh jadi last min…

I have the element of C????

ya...sy sangat terkejut..ok...

hari ni to be exact pagi tadi, waktu sy sedang sharing dengan BR sy yang sedang bercuti di Bali, [hehehe sori ka, ganggu]..in the middle of our sharing, BR sy suruh sy buat test PCT...Personality, Character & Temperamen Test. Siap kasi sy free lagi buat test ni..ok ni bukan free, ni berbayar dan dilakukan secara online! Sy kira ini hadiah 'belated birthday' dari BR sy yang dia janji2 tapi tidak dikasi..hahaha. Bukan kepahitan ka, tapi menanti. =).

So, sy buat soalan ada dalam 48 kali tu..ada 2 kategori. A tick pada sikap yg mengambarkan diri sy, dan B pada sikap yang tidak mengambarkan diri saya.

Dinasihatkan, setiap soalan jawab dlm tempoh 10 saat dan jawab ikut perasaan. Wow...bukan ikut logik! Tp sy kira ikut perasaan aka naluri lebih tepat gambarkan diri kita sebenarnya. Since bila kita fikir logik itu macam kita analize terlalu lama dan kadang2 kurang tepat sebab we tend to be someone else. Ok itu pendapat sy lah!

So, selesai...result dipros…

teringat aku...

Image
I'm in the mood of ~ homesick ~
Gambar ni, kami ambil waktu cuti2 di Ranau June yg lepas. Menariknya gambar ni, kami adik beradik semua pun ada. Pun begitu belum boleh jadi family potrait sebab tiada 2 orang abang ipar sy. =D. Kakak sulung sy bising2 sebab kami buat family trip, tidak kasi plan betul2, jadi hasilnya abang ipar sy tidak dapat pergi sebab dia kena prepare PTK dia. Kakak sy yg kedua pula, mcm biasa saja, tp sy dengar abang ipar sy mau juga pergi tapi komitmen kerja! Apa boleh buat lah kak, next trip kita plan lagilah!
Tapi, yg sy cukup gembira kami semua adik beradik ada. Termasuk abang sy yg main tarik tali mau pergi ke tidak. Syukur dia jadi pergi! 7 orang adik beradik, 2 abang ipar, 1 kakak ipar, 8 anak buah. Jumlah keluarga Lesa Talo adalah 20 orang. Wah, boleh buat 1 team pasukan bola sepak dan 1 team pasukan bola tampar. Yg lebihnya kumpulan sorak. =). Best kan, keluarga ramai2 ni..meriah!
Time berkumpul family memang best! Anak2 buah riuh semuanya! Time cuci kain…

Real Life Story

Sumber: gfreshmagazine.com

ORTUKU [ORTU - ORang TUa] CERAI, SO WHAT?

By Steven, 24tahun

Kelas 5 SD saya harus mendengar bahwa Mama dan Papa mau bercerai. Tapi tidak seperti anak-anak lain, mendengar rencana perceraian ini saya justru merasa bahagia, karena saya dan Papa tidak terlalu akur. Papa sering banget memukuli saya. Itu yang membuat saya benci sama dia.

Setelah mereka bercerai, kehidupan berjalan normal. Saya tidak lagi merasa tertekan seperti yang sebelumnya saya alami waktu masih bersama Papa. Saya sekolah seperti anak lainnya, walau kadang ada perasaan yang saya tidak sadari, yaitu rasa kehilangan sosok ayah.

Saya menganggap perasaan itu tidak ada, saya bermain bersama teman-teman dan saya bertumbuh menjadi anak yang saya rasa lebih kuat dari anak-anak lainnya karena saya terbiasa melindungi diri saya sendiri dan keluarga saya.

Saya baru semakin menyadari perasaan itu ketika saya main ke rumah teman saya dan melihat papa teman saya yang sangat baik dan melindungi anaknya. Saya pul…