Posts

Showing posts from February, 2011

Happy biday kiera...

dengan cepat...

Happy birthday to my dear friend mrs sakira...(semalam actually, 27 Feb)

sudah usia meningkat ni, pemikiran pun akan bertambah sikitlah matang dia kan kier..hehehe

shopping melulu..mungkin sudah berlalu...

dulu2 kerja rasa kerdil...sekarang tetap rasa humble tapi tambah skit la kan keyakinan tu...

dulu2 kita sibuk cerita dream wedding...anak berapa...tapi sekarang...kau sedang berusaha ke arah itu lah kan...

so to my best friend Sakira Jefrydin...

Enjoy your 28th birthday with your love ones.

God Bless you.

p/s-sy doakan supaya tahun ni rezeki kau akan bertambah..ya tambah keturunan..hahahaha

I Surrender all

Image
Di awal subuh pagi...di kala banyak perkara yang terjadi membuatkan saya sudah tidak mampu memikirkan apa yang akan berlaku...lagu ini bergumandang di hati saya...

Almighty God,

I surrender all things to You...I surrender it all..I surrender....

Brittany on the air ^^

Image
haloo Glee

I like this! (^_^)

tq kiera.

p/s- cannot watch glee,GG,DH online anymore...huhuhuhu. I need my broadband...

mode: Stress

-I am tired-


Wednesday chitchat

Hello wednesday...

Apa kabar?

Saya baru balik dari 11/2 hari lawatan kerja di Kuching. Terbang isnin malam dan balik KL petang semalam. Agak kepenatan. :)

Ini outstation pertama saya tahun ini dan pertama bersama bos baru. Tho' sehari sebelum meeting, ada 'something' yang sa dengar yang tidak best...tapi Puji Tuhan hari selasa dapat dilalui dengan begitu baik sekali (from my observation-lah). Sy masih belajar bergaul dgn bos baru ini, dan so far bersama dengan dia selalu ingatkan diri sy 'renny don't judge people, try to get along with them'. And puji Tuhan, setidak2nya so far so good.

Sy mau share sedikit experience sa utk meeting semalam. 4 bulan lepas sy ke Kuching, tempat yg sa lawati sedang musim menanam padi. So ada sesi dialog dengan petani (rujuk:makcik2 dan pakcik2). Masa tu, kita mendengar keluhan demi keluhan dan kesukaran petani. Kali ini saya turun ke tempat yang sama dan kali ni mereka musim menuai sudah (sangat cantik pemandangan!). Tapi kali ni tiad…

Jaga Hati

Happy monday morning everyone...

May you have a blessed day today...

Just now, while I was bloghopping to 1 blog to another... I read 1 topic written by a sister I know. She shared about 'Are you dating God or married to God?'. I like her writings. It's inspired me. You may read her blog here.

ANyway, pagi ni saya mau share mengenai apa berkat yang saya dapat dari Kutbah Pr David semalam mengenai 'Hati terpelihara kerohanian berkualiti'. Masih berkaitan dengan soal hati which is saya rasa juga ada kaitan dengan sharing sister ini. Sharing Pr diambil dari Lukas 8:4-8. (silalah baca ya)

So apa yg saya dapat saya simpulkan begini...pengenalan akan Kristus dalam hidup kita, itu akan membawa kita bagaimana kita menjaga hati kita. Kerana hati juga berkaitan dengan apa yang kita percaya (iman) dan iman kita menentukan sejauh mana berkualitinya kerohanian kita.

Dalam chapter lukas itu, itu berkaitan dengan jenis2 tanah apabila ada Benih yang ditabur diatas tanah itu. Dan apa y…

You are my Strength

Image
I listened to this song for so many times, and I never get bored to listen to it many many times. (menunjukkan saya selalu dengar lagu ni)

So I already posted my invitation card at FB.

Tidak sangka selama saya hidup, ramai betul pribadi2 yang saya jumpa dalam hidup saya. Kawan semasa sekolah rendah 1990-1995, kawan semasa sekolah menengah di Kuantan, then kawan2 YS dari Batch 1996-2000, kawan2 matrik 2001, kawan2 UPM 2002-2006,kawan2 church, church area Lembah Klang SIB Kajang, SIB Lakecity, SIB WP, SIB Shah Alam, kawan2 sepanjang saya pelayanan SIB Kuantan, SIB Johor, merentasi kawan2 di Ranau, KK...terus kepada kawan2 di Batam, kawan2 dari PCS..dan termasuk lah kawan2 seperjuangan PTD, 1 Kementerian, ....cousins etc etc

Tidak termasuk kawan kepada kawan...yg saya add di FB..yang pada akhirnya menjadikan kawan lebih 1+++ orang. Hari ini, saya terpaksa buat pemantauan kepada senarai kawan saya di FB dan hampir 1/3 saya delete. Bukan sombong tapi, bila saya teliti ada kawan yg sy add tu..…

~Love is the bond of Perfection~

Image
♥♥♥ A love mug with Ferrero Rocher... Tq so much dear.♥♥♥
Ya..it's valentine day...
Saya bukanlah seorang yang MESTI WAJIB meraikan hari 'kasih sayang' ini. Sepanjang umur sa yang mau masuk 28 tahun ini, saya banyak sambut Valentine di Church saja. Bukan sebab church kami memang menganjurkan acara ini, tidak juga! Tapi kami alihkan maksud Valentine itu kepada maksud kasih berdasarkan Kebenaran Firman Tuhan (bible based). So, bersama teman2 sechurch...itu meriahlah kot.
So tahun ini, dan tinggal 29 hari lagi ke hari pernikahan saya dan MM, saya tidak rasa salah utk sa dan MM make this day lain daripada yg lain sikitlah. Tiada pun lain sangat, just makan sama. :)
So today lunch hour, we took our very short time lunch together at cyberjaya. He drove all the way from KL to meet me at Putrajaya. Just makan, and bercerita pasal persiapan kawin kami nanti. Pasal a few things i.e. sesi 'I talk, you listen... and you talk, I listen'. Oleh kerana perbezaan (temperamen, nilai dlm…

hello to my new bos...

How much I dont want her to be my boss, but I know to make me 'tanggung' my seksyen..I know I'm still not capable to do that. Not that I dont want to but I know I'm still far from it...(buat paper pun terkedek2..ni mau tanggung 2 unit yang agak complicated mau jaga 3 agensi..waduh2...belum lagilah rasanya)

I dont have much choice than to accept her to be my 'temporary bos' until I get a new 48.

Ya, this morning I already got her minute...she minuted me a letter. So it is confirm!

Amazingly, I dont have anymore feelings like the last friday I have. Now what i need is just follow the decision that have been made and give my best as PSU under her supervision.

so to my new bos...hello to our seksyen...please be nice to both of us...pls and dont treat us like u treat the other psu's under ur seksyen...our seksyen is so much different with ur seksyen..we need to go along not only the 3 of us but with our agencies too. Please bear in ur mind, our seksyen needs to jaga…

Gloomy sunday

Bila ada kematian...sa jadi speechless..sa tidak tau mau kata..apa message yang perlu disampaikan kepada keluarga si mati...

I tot...I have all the words to make them setidak2nya ada damai sejahtera...

Tapi bila hanya sa dan keluarga si mati ada di Wad hospital...sa jadi kaku. There right in front of me, was the body..si kecil yang pergi meninggalkan ibu bapanya. There right in front of me, the father crying in his heart...and there his wife...holding his husband arms needs to be console need comfort...and there was me...standing without saying anything... i was really speechless.

The father sangat menyesal sebab membuat keputusan tuk anaknya dibedah, ibunya menangis sebab tidak sempat berkata2 buat kali terakhir dengan anaknnya...

Sepanjang hidup sa, kehilangan yg amat sa rasakan apabila datuk sebelah bapa saya passed away. Sa tiada masa itu di sana, dan sa sangat sedih. Tapi sa tau situasi yang ada masa tu tidak sama. Sa tidak dapat menyelami perasaan kehilangan seorang anak. Sa tidak d…

The city of Ikan masin

Image
Just like this....




bagi peminat ikan masin mesti rasa terliur tengok ikan2 masin ni kan.... :D

sa antara orang2 yang kategori suka makan ikan masin. Feveret loh!

Anyway..hari tu sa utk pertama kalinya menaiki Flight domestic dari KK-Tawau. Ya 1st time naik flight ah bukan 1st time p Tawau. Saya sudah pernah ke Tawau 2x (masuk kali ni 3xlah kot). tapi itu zaman naik bas perjalanan ambil masa 1 hari, jam 7am bertolak dari Kudat sampai d SMK Kuhara Tawau 7pm. Budak2...masa tu aktif dengan pertandingan lalulintas peringkat negeri Sabah. So, bertahan lah duduk dalam bas..syiok ja limpas Kundasang, Ranau, limpas Lahad Datu, limpas simpangan Sandakan, limpas Telupid...(sa rasalah)...Tapi sekarang rasanya kalau disuruh naik bas p Tawau dgn perjalanan 10 jam..macam tidak lah..melainkan terpaksa lah kot...better naik flight 45min saja!

Tawau bukanlah tempat utama sa tu hari..yg sebenarnya sa ke Kunak berjumpa dengan bakal ibu bapa mertua saya. Sa sudah jumpa mereka cuma ini pertama kali ikut MM ke …

thursday punya bebelan!

Image
Soalan: Apakah persamaan di antara ketiga-tiga perkara di atas?
Saya dari kejauhan dapat agak sudah semua jawapan..hehehehe
Ya! Jawapan yang tepat adalah: I'm using all these applications!
Saya seorang blogger...(kalau tidak apalah sy buat di sini kan?)
Saya juga pengguna twitter..(moderate user :))
Saya juga pengintai Facebook (account mode: active!)
Tapi hari-hari ini, sa semakin boring menggunakan FB. A part from u can chat with ur friends..i found out that lately FB get me bored already! Status di FB..tidak payah cakaplah..semakin jarang-jarang! Mau upload picture lagilah....berchat bila ada keperluan...but most of the time saya brstatus offline! Sa kurang suka FB sudah sebab once kau buat status semua orang akan komen...sama ada komen itu membina atau menjatuhkan kau...itulah FB! No border! Selagi kau bergelar friend..sama ada 1st tier friend ka..2nd tier friend ka..long lost friend ka...semua orang boleh baca page kau! Nasiblah!
twitter? ni jarang2 orang ada...paling bagus kalau k…

wordless wednesday

Image
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . .




hehehehe..tiadanya wordless wednesday kalau sa...bazir page blog...hehehe.
Anyway..PTL we finally managed our urusan at JPN. Despite of our 'ding dong ding dong' sana sini...tapi sa bersyukurlah semua berjalan dengan lancar. Kami register semalam dan akan sign this 8 Mac 2011, a day before my Birthday. So maksudnya secara Law Dunia saya dan MM sah suami isteri pada umur sa 27 thn 11 bulan. Tapi 12 Mac 2011 pada usia saya 28 tahun 3 hari, itu akan dimeterai dalam nama Bapa, Anak dan Roh Kudus.

32 days to go (including today)....please support us in your prayer ya.
p/s-to airin, kiera, anda dijemput datang ke JPN 8 mac itu...hehehe.

Dear J (cont)

Dear J,

this is my second letter to YOU...

I really need YOU at this moment Lord...

Really need Your strength...

and You are my ONLY HOPE at this moment Lord...

Fill my heart with love, and compassion...

Strengthen me Lord...

Dear J

Dear Jesus,

As I wrote this letter, YOU know EXACTLY my condition...

Yesterday, after hearing sermon from Pastor, You heard all my petitions...
YOU heard my prayer...

I wanted to be the woman that close before YOUR heart o Lord.

I want to seek YOUR FACE rather than YOUR HAND in every single thing and every situations...

Like what KING David said, 'Though my father and mother forsake me, the LORD will receive me.'.. I will said the same things to YOU LORD. 'Tho all my loved ones forsake me, YOU will receive me.

Tho' how many times I failed You...lots of mistakes I've done before YOU.. I will not 'lari menjauh dari MU' but I will 'lari mendekat' kepada MU. For there is only one place that accept me for who I am.. It's YOU Father Lord Jesus.

You loves me personally, powerfully, unconditionally...Passionately. Others have promised and failed. YOU o Lord has promised and succeeded.That's YOUR unfailing love to me.

Help me dear o Lord, how much I learn YOU…

a temporary Good Bye

Image
Good bye alice.
and say hello to your new place...
and as always..I like to dedicate a special entry for you..(u might or not read this but it's ok)...
Alice..
saya tidak ingat bila sy mula rapat dengan kau...tapi as we go along together dalam pelayanan praise and worship..di situ persahabatan kita terjalin...
sepanjang kenal kau...sy mendapati ada ciri2 sy (waktu zaman muda saya) yang sama dengan kau...kau cepat keluarkan pendapat...apa yang ada di fikiran kau keluar terus...sepanjang sy kenal kau...sy tau kau jujur orangnya...kau tidak pernah ragu2 memberitahukan kepada teman2 rapat mu keadaan 'rohani' mu yg sebenar...dan one thing yang sy tau itu ada di pribadi mu adalah tidak pernah mengaku kalah...tidak putus asa...
semakin lama sy kenal kau d serdang...sy dapat lihat pertumbuhan itu dalam diri kau...sudah tidak cepat melatah, jauh sekali mudah kepahitan....bahkan sy lihat pelayanan mu sudah mulai berkembang malah melebihi kakak2 rohani mu....itu sangat bagus alice...
Puji T…

dari kejauhan

Hola friends...

I just want to make a very short and sweet entry :)..

SO sorry sebab bbp waktu blog tidak dapat diaccess...

anyway...sy sedang bercuti..

Flight dari KL-KK

then KK-Kudat...

then KK-Tawau...

so sekarang sy d Kunak..will let u know more about Kunak ya...

till then...

God Bless...

p/s-Tawau-KL this saturday..o huhuhu how I miss Serdang..:D