Posts

Showing posts from January, 2010

To u

Tak berkesudahan kasih setia TUHAN, tak habis-habisnya rahmatNya, selalu baru tiap pagi; besar kesetiaanMu
Ratapan 3:22-23

To my friend and lovely cousin J,

I've read ur blog this morning, dan sy dapat merasakan betapa beratnya beban dan tekanan kau sekarang ini. Perasaan seperti tidak sempurna dalam apa saja pekerjaan dilakukan, sy juga pernah hadapi itu. Perasaan untuk tidak menyalahkan diri atau simpati pada diri sendiri tapi akhirnya buat juga, pun pernah sy alami. Cuma sy tau, berat mata membaca, berat telinga mendengar, berat lagi bahu yang memikul. Berhadapan dengan situasi spt yg kau alami (walaupun sy tidak berapa begitu jelas), pasti membuatkan diri kita goyah dan lemah.

Tapi sy harap FT yang sy share dengan kau pagi ini, akan membuat kau tarik nafas panjang2, renungkan kebaikan Tuhan, fokus kepada Tuhan. Kita memang terbatas baik dari segi kesabaran, penguasaan diri, belas kasihan, kadang2 pandai expired. Tapi Tuhan Yesus tidak terbatas malah kasih dan rahmatNya tidak berk…

sister-sister

Image
Sorry gengs, beberapa waktu ini mood berblogging agak kurang. Plus, no relevant issues to be shared. Tapi pagi ni, sewaktu sy baca blog satu batch PTD dengan sy (i am her silent follower :D), sy pun terinspire mau buat entry mengenai topik yang sama. Ya, this entry is all about my siblings-girls only!



Ni gambar lama, krismas 2008.
Ni gambar latest kami, krismas 2009. (dari kiri, kakak sulung, saya, adik saya, kakak kedua saya)

Dulu-dulu waktu zaman kecil, hubungan kami adik-beradik perempuan kurang rapat. Tidak tahu kenapa. Masing2 ada cerita hidup sendiri. Macam kakak sy sulung, sepanjang zaman dia bersekolah, waktu tu keluarga kami susah. Jadi dia sangatlah tahu erti BERJIMAT CERMAT. Sepanjang dia belajar UiTm Shah Alam, makanan dia kadang2 cuma halia yang dipotong2 kecil dan dimakan dengan nasi putih. Dan di situ dia ada habit makan beras.(sampai sy pun suka juga). So bila dia org pertama dalam family yang ada kerja sendiri, dan masa itu gajinya mencecah 2k, kami adik2nya yang masi…

still alive?

TODAY'S SCRIPTURE
"…faith without works is dead"
(James 2:20, NKJ)

TODAY'S WORD from Joel and Victoria

Did you know that faith can be alive or faith can be dead? There are a lot of people who are missing out on the abundant life. They love God, but they aren't overcoming their obstacles or accomplishing their God-given dreams simply because they are not putting any action behind their faith. Their faith is dead, and it isn't activating God's power.

What can you do today to keep your faith alive? It doesn't have to be something big. Just simply obeying God and doing your best keeps your faith alive. When you go to work every day and give it 100%, you are demonstrating your faith. Sometimes just putting a smile on your face when you feel discouraged, that's putting action behind your faith. Just taking time to go to church—that's faith that is alive. That's faith that activates God's power. That's faith that opens the door for God to move…

Di luar bidang saya!

Perasmian Gereja Anak GoLKids tinggal lebih kurang 3 minggu lagi untuk buat preparation. upss, ada mau tau apa tu GoLKids? hehehe itu singkatan daripada Generation of Light. Setelah almost 1 year gereja anak SIB Serdang tidak punya nama, akhirnya semua tim Gereja Anak dengan persetujuan dari MG nama GoLKids dipilih untuk mencerminkan anak-anak SIB Serdang. GoLKids..best kan! Di Lakecity, Starkids, di Kajang Kids Rock, di SIB KL English Kids Zone. Di Batam (tidak dilupakan) KEGA Warrior!! Kenapa perlu nama??perlu...nanti senang2 anak2 ingat dan bila sebut GoLKids, anak-anak akan keluarkan sorak2 and Yell2 mereka. Baru Semangat kan, ada identiti! Mereka lah harapan di generasi yg seterusnya....so we have to tell them,remind them that they are the generation of Lights.

Anyway, berbalik kepada perasmian tadi, so anak2 kena buat satu persembahan. So, setelah dipersetujui kita pilih menari. Wooooaaaa, betul2 menari ni di luar bidang saya. Kami pembina anak kena fikirkan pattern. So, sy pun b…

Macam....

Baru masuk ke -19 hari bekerja, badan ku macam kurang fit dan ada tanda2 mau selsema..

Tidak tahu kenapa, apakah sebab aircon yg sangat sejuk di ofis?aktiviti ku mula padat?tidak cukup tidur?

Sy kena jaga kesihatan ni, sebab planning untuk 3 bulan pertama ni, tiada cuti yang akan diapply, cuti bila ada cuti umum...huhuhuhu...

This year, ada sedikit perubahan untuk cuti. Last year, at least setiap bulan 1x cuti (tapi macam begitu pun sy still perlu carry forward 12 hari lagi ke tahun ini) Tapi belajar dari tahun lepas, kali ni sy akan jarang-jarang ambil cuti, tapi satu kali cuti akan ambil cuti panjang! So, i've been planning cuti rehat akan dipohon sekitar bulan April..:D. Ada projek pertama sy.. *wink*

:D

Be blessed.

xoxo

ee? ok? wow?

Image
Bermulaa hujung minggu kemarin, saya mulai kembali busy dengan aktiviti gereja. 3 hari lepas, start from friday night till sunday evening, kami di gereja mengikuti training Customer Service Excellent (CSE). Kalau tahun 09, CSE dibawa oleh mentor kami dan diadakan di Brickfield kali ni, gereja anjur sendiri dan Pr sendiri train kamiorang.
Kali ni, penggunaan masa dalam setiap sesi lebih maksimal dan pendekatan adalah kepada semua pelayan2 di Jabatan masing-masing. Since kali ni tidak bergabung dengan gereja lain, jadi memang fokus kepada jemaat gereja saja which is much better (i guess!). Ya lah, kalau campur gereja lain, macam tu hari di brickfield agak malu-malu juga...tidak maksimal pula khususnya bila ada games.
So, kami belajar bagaimana memberi servis atau layanan yang lebih baik melalui setiap sesi...dengan ayat hafalan sepanjang sesi adalah di dalam Kolose 3:23 'Apapun juga yang kamu perbuat, perbuatlah dengan segenap hatimu, seperti untuk Tuhan dan bukan untuk manusia'.…

Teringat!?

Image
Cerita hilang di lautan... cerita lanjut klik sini Pagi ni, waktu baca kosmo ONLINE..sy terbaca cerita ni. Selalunya sy jarang2 baca kes seperti mati lemas, banjir.. selalunya baca tajuk jak isinya tidak dilanjutkan. Tapi cerita yg sy baca kali ni agak menarik perhatian sy. Bagaimana perahu yang dinaiki terbalik gara-gara dipukul ombak menyebabkan seorang guru dan seorang student mati lemas manakala 4 masih hilang. Di atas perahu itu kalau sy kira ada 18 orang. Sebab 12 daripadanya selamat dengan berenang sendiri sejauh 100 m ke tepian laut. Ini mengingatkan saya pengalaman sy menaiki whaler pertama kali tahun 2007 menuju ke Pulau Rumbia dari Lumut. Waktu kursus spt itu adalah wajib bagi PTDians. Dalam whaler itu, kami lebih kurang 14-16 orang. Diiringi dengan seorang ahli outbound lelaki yg memang sudah biasa dengan dimensi laut dan seorang wanita yg kira pelapis juga. So kami pegawai2 muda PTD masih itu, ada macam-macam jenis lah. Ada yg memang biasa dengan laut dan pandai berenang, …

How Great Thou Art.

I like this, my favourite!

Inilah hidup ku

Image
Saya rasa ini penutup cerita sy untuk sepanjang cuti saya di kampung. My very last day (the day before i'm flying back to KL), saya menyinggah ke ladang nenek saya. Actually, di awal kepulangan saya bercuti, saya sudah beritahu nenek saya yang saya akan ke ladang khas untuk sesi tangkap2 gambar saja, my nenek sangatlah happy dan balik2 ingatkan saya bila sy mau ke ladangnya. Hehehee, oleh kerana sudah berjanji, sebelum saya balik saya pergi lah. Inilah 2 minggu cuti macam lama, tapi sebenarnya bagi orang2 yang seperti saya yang jarang-jarang berkesempatan balik, memang tidak cukup.:D (dengan erti kata lain, bos this year sy akan minta lebih dari 2 minggu..hihii).
Sy berbangga menjadi anak seorang petani, sebab sy belajar erti hidup yang susah. Sebelum saya berada di tempat duduk sekarang (yg ada aircon, kerja di WP), sy pernah hidup susah...zaman sekolah rendah, sawah padi dan padi bukit merupakan tempat permainan saya baik di hujung minggu maupun cuti sekolah. Tengok bapa saya sen…

New Year Blessings^^

Image
saya pening kepala yang teramat sekarang.... tapi sy mau buat entry juga.. since kerja sudah habis dilakukan...

Sy mau share berkat Tuhan yang saya alami di awal tahun 2010 ini.

2 hb Januari yg lepas, adalah waktu kepulangan saya di semenanjung. Apa yang terjadi, semasa sy dan parents serta adik saya (mereka yg akan hantar sy ke airport) bersiap-siap, my mum membawa kami semua berkumpul di ruang tamu dan ajak kami berdoa bersama-sama. kami yang sy maksudkan itu, termasuk bapa sy, adik perempuan sy, nenek saya, kakak kedua saya dengan anak-anaknya (masa tu mereka saja yang ada di rumah). Pada mulanya, sy cuma main-main tanya mama sy, 'ma, apa kita buat ni berdoa ka?'. Terus mama sy jawab 'iya kita mau berdoa'. Then we have a little prayer lead by my mum. sob*sob*... nangis weh saya. I try to hold back my tears tapi semakin deras ianya berjurai. I can feel God presence among us. Dan doa yang my mum ungkapkan, was so pure, honest that come from her heart. This was my very F…

soup to my soul

A chapter for today.

A psalm of David.

1 I will praise the Lord. Deep down inside me, I will praise him. I will praise him, because his name is holy.
2 I will praise the Lord. I won't forget anything he does for me.
3 He forgives all my sins. He heals all my sicknesses.
4 He saves my life from going down into the grave. His faithful and tender love makes me feel like a king.
5 He satisfies me with the good things I long for. Then I feel young and strong again, just like an eagle.
6 The LORD does what is right and fair for all who are beaten down.
7 He told Moses all about his plans. He let the people of Israel see his mighty acts.
8 The LORD is tender and kind. He is gracious. He is slow to get angry. He is full of love.
9 He won't keep bringing charges against us. He won't stay angry with us forever.
10 He doesn't punish us for our sins as much as we should be punished. He doesn't pay us back in keeping with the evil things we've done.
11 His love for those who have respe…

Mudah Saja!

Saya suka iklan DIGI ni, lagunya sungguh santai dan BEST! Walaupun bukan digi user, tapi bagi pujianlah sama orang-orang kuning yang bersusah payah keluarkan iklan especially yang ini. I loike. (Celcom sila belajar dari orang lain..:p)


Lirik;

Ke sini sana Jum Bergembira Pasti segala Mudah saja
Terus Menyanyi sepuas, sepuas hati Pasti segalanya mudah saja
1,2,3 menari bertenaga pasti segalanya mudah saja
Borak lama-lama hilangkan rasa hiba pasti segalanya mudah saja
Yeap! Everything is easy when u always choose to have P.O.S.I.T.I.V.E Thinking.
Quoting Pr. Joel "Choosing to be positive and having a grateful attitude is going to determine how you're going to live your life."
Semangat!semangat! (anyway this is dedicated to myself yang sedang down~nanti share k!)

sama tapi tak serupa

Image
Jalan-jalan cari makan...:)

Sepanjang cuti saya di kampung tempoh hari, ada 1 perkara yang membuatkan saya sangat mau balik ke KL iaitu tekak saya teringin mau makan Wantan Mee. Favorite saya dan sangat sesuai untuk saya di kala pagi hari ahad. hehehe specific lagi bah kan... so sejak adik saya ada kereta, panjang sikit lah langkah saya semasa cuti. So apa terjadi, waktu kami dari KK balik ke Kudat, singgah sekejap di tuaran untuk makan tengah hari. Masa itu sudah lapar sangat dan tekak mau something mee untuk dihadam. :D. Kamiorang ni pelik, ada banyak kedai makan di KK, tapi alih-alih pergi juga Tuaran.

So, apa cerita kamiorang..singgah lah ke Tuaran untuk food hunting. Sy parking y paling senang keluar (tepi-tepi jalan jak) supaya senang lah kami menapak ke kedai yang paling hampir. So, adalah satu kedai cina yg sy rasa macam best so kamiorang masuk menyinggah lah. Since dari awal mau makan mee, tengok mee lah saya (kalau di sana, semua menu ditulis di whiteboard). Tiba-tiba nampak w…

setuju atau tidak?

to u Bien and Jac please read this.

What say u?

Think!

Kisah pembakaran 3 buah gereja kesan daripada isu Penggunaan Allah benar-benar membuatkan saya terkejut + sedih + marah .... at the same time i cant hide my disappointment to the government for being such a very slowwwwwwwww in taking action. Hanya dengan alasan isu ini adalah isu sensitif. Semua orang tahu isu ini adalah isu sensitif. Apatah lagi hal-hal yang melibatkan agama. *sigh*
Memang perkara seperti ini perlu banyak pertimbangan, apa tah lagi dalam keadaan Malaysia yang berbilang bangsa, budaya dan agama. But at least, u have to do something. Jangan tunggu sampai kebakaran yg seterusnya terlibat. Pada saya, bila KDN memfailkan rayuan dan pihak Katolik bersetuju, untuk menangguhkan penggunaan Allah maka adalah seharusnya pihak Kerajaan perlu mencari jalan. Dalam masa yg sama, rakyat malaysia harus menghormati Mahkamah dan harus membenarkan Kerajaan mencari penyelesaian. Sebarang tindakan yang ekstrem harus dielakkan sama sekali. Tapi ternyata, penangan kurang sabar dan kurang p…

Part 4 - holiday

Image
More pictures!!! ^^.

Setiap tahun apabila menjelang penghujung tahun, adalah menjadi kebiasaan kami sekeluarga untuk mandi manda di Laut. Tahun 08, kami di Pulau Kelambu, tahun 09, kami kembali memilih Pantai Tercantik di Malaysia (hihihih menurut saya lah).. The Tip of Borneo Simpang Mengayau. Syukurlah, cuaca hari itu dari pagi towards ke petang cerah sekali.. God is really good to our family. last time ke Pulau Kelambu, saya tidak mau mandi laut, gara-gara rambut baru di rebonding... :p. Tapi kali ni, kulit badan terasa mau mandi laut... Trip kali ni juga menyaksikan ada seorang bakal ahli keluarga baru datang melawat kami... ya calon PH adik saya. Macam biasalah, kena soal siasat oleh family + family sebelah bapa saya. Tidak cukup begitu, dengan saya-saya disoal siasat. Apa kena mengena kan? Adaaaaa... soalan paling saya malas mau jawab.. 'bah moi, adik kau sudah..kau bila? patut kau duluan bah ni'... huhuuuhu.. maka daku menjawab dengan muka selamba..'ada bah tu..tapi …

one way or another

saya rindu mau balik rumah...
i miss my parents

my siblings

my nieces

my nephew

should i condsider to transfer to my hometown?

is it the right time for me to do so?

can i leave all things here at serdang?

and back for good?

i guess this would be my new top list prayer...

Part 3 - holiday

Image
Still in my holiday mood..*wink* anyway, the story continues... the pictures tells itself how much i felt so happy and content to have my family around me. 2 weeks of holiday, never at once i felt bored. Setiap hari, i woke up my parents sudah bangun seawal jam 5.30am, my hp alarm bunyi seawal jam 6.30am...walaupun masih berding dong ding dong di atas katil, tapi lepas itu bangun saja terus ada kerja. Enjoy lah, sebab sy cuci kain dengan adik saya, lepas itu masak tengah hari dengan adik saya, makan bersama-sama anak-anak buah saya then di sebelah petang berjalan-jalan di sekeliling rumah. One thing yang membuatkan saya tidak sempat merasa bosan, itu kerna i never felt lonely. Anak-anak buah sy tu asyik melingkar ja dengan saya. hehehehe.. terutamanya anak buah saya yang gendut(dia yang suka cakap dirinya macam itu).. ada-ada saja aksi dia yang mencuit hati....


ini semasa kami beramai-ramai melihat cerita 'Titanic' di TV2. Kesyiokkan semua kami sampai nda perasaan ada orang sn…

Part 2 - holiday

Image
Christmas Day ~ 25 Dec 2009...
4 sistas yang ada keunikan sendiri
Lompatan di akhir tahun 2009

saya suka yang ini...it feels like i'm still 20 years old...hehehhee xoxo

Part 1 - holiday

Image
As I promised.. i will shared what happened during my very 'short holiday'...(masih homesick ni). Sy start dengan malam 24...aka Christmas Eve. Sangat unik tahun 2009, sebab kali ini kami membuat persiapan di rumah nenek saya di Kumbatang (aise, macam kamuorang tahu kan). Seperti biasa, keadaan kelam kabut pasti akan terjadi. Mana semua orang berebut-rebut mandi, berebut tengok satu-satunya cermin panjang, mencari sikat rambut, anak-anak buah yang juga sibuk minta kena makeup by their aunties dan macam-macam kejadian...hehehe lucu pula! Kebaktian di church start jam 7pm, kami terlewat 15 min. Ni kalau ESC ni, abis semua kena denda...^^. Anyway, sedikit piccas dari kami yang suka kena kamera... (sorry susunan gambar tidak betul, layan sajalah ya!)


us during sudah habis kebaktian
orang lain sibuk berfellowship, kamiorang sibuk snap sana sini

only the 3 of us, kak ngah ikut lakinya


cuma sayangnya, tahun ini tiada gambar lengkap sekeluarga. Abang sy yang sudah kawin, berkrismas deng…

Happy New Year 2010

Happy New Year 2010...

o yeah!! i'm back... *wink*

currently i am at aiport KKIA. I supposed to fly 1735 but the flight was delay till 1945. huhuhu.. no notice from MAS at all... takpalah... tahun baru ni tidak mahu marah-marah.. hehehe..

ANyway, 2009 sudahpun menutup tirainya dan meninggalkan 1001 macam perkara. Awal tahun 2009 sy bermula dengan kepadatan pelayanan... ESC + POD + SPK 3 angkatan + pelayanan-pelayanan lain... kemudian di tengah-tengah sy digoncangkan dengan tekanan di tempat kerja... perasaan mau berhenti dan mencari kerja lain pada masa itu semakin kuat... kemudian keluarga di datangi dengan pelbagai macam dugaan dan goncangan... di sebalik semua itu, sy tumpang gembira buat adik sy yang berjaya bergelar Dr. gigi dan sekarang sama2 membantu adikberadik yang lain menyokong keluarga. Abang sy selamat berkahwin tahun 2009 dan bakal menimang cahaya mata tahun ini (tidak tahu bila waktu yg real). Rumah kami di kampung yang hampir setahun tertunda, tahun 2010 menyaksikan …