sama tapi tak serupa

Jalan-jalan cari makan...:)

Sepanjang cuti saya di kampung tempoh hari, ada 1 perkara yang membuatkan saya sangat mau balik ke KL iaitu tekak saya teringin mau makan Wantan Mee. Favorite saya dan sangat sesuai untuk saya di kala pagi hari ahad. hehehe specific lagi bah kan... so sejak adik saya ada kereta, panjang sikit lah langkah saya semasa cuti. So apa terjadi, waktu kami dari KK balik ke Kudat, singgah sekejap di tuaran untuk makan tengah hari. Masa itu sudah lapar sangat dan tekak mau something mee untuk dihadam. :D. Kamiorang ni pelik, ada banyak kedai makan di KK, tapi alih-alih pergi juga Tuaran.

So, apa cerita kamiorang..singgah lah ke Tuaran untuk food hunting. Sy parking y paling senang keluar (tepi-tepi jalan jak) supaya senang lah kami menapak ke kedai yang paling hampir. So, adalah satu kedai cina yg sy rasa macam best so kamiorang masuk menyinggah lah. Since dari awal mau makan mee, tengok mee lah saya (kalau di sana, semua menu ditulis di whiteboard). Tiba-tiba nampak wantan mee. Sy fikir2 wantan mee di sabah ni yang macam mana ah..sebab setau saya di sabah wantan mee lebih dikenali sebagai konlau mee/konomen. Tapi yang ini memang ditulis wantan mee. Walaupun masih was-was wantan mee yang macam mana, tapi sy mau try juga sebab sudah mengidam kan. hehehehe. Adik saya order mee Tuaran.(biasalah yang paling hot di tuaran..:p)

Anyway, bila sampai order saya agak terpinga-pinga sekejap. cuba lihat gambar ini.



inilah wantan mee yang saya dapat...hehehe macam mee basah saja kan... mana wantannya??? lawak betul... cuba check adik saya punya pula...

ini dia yang dikatakan mee Tuaran. Pelik kan! saya tanya balik sama tu orang yang ini wantan mee ni kan, auntie tu bilang 'bukan wantan mee ada sup punya'. sy terus blank. macam kami dua adik saya terbalik pula, tapi sebab lapar punya pasal hentam sajalah kan..ahahhahahha. Anyway, rupa bentuk wantan mee yang sebenarnya yang saya mau adalah seperti ini!



sedap kan! ada wantan mee dia, saya suka kicap dia, cili potong dia...mee nya...dagingnya :D

Lucu juga kan...nama sama tapi lain pula rupanya. So pengajaran buat saya, bukan semua wantan mee adalah sama. Yg pasti saya suka yang ada di KL...hehehe. Jangan marah ya orang-orang sabah...still pure sabahans bah saya ni cuma makanan saja sudah diadaptasi dengan di sini...yg lain still the same! (apa yg saya mengarut ni kan..kwang kwang)

ok guys..be blessed and enjoy working.

GBU

xoxo

Comments

PriNceSs AdOnAi said…
hahahahha...

omoi,
mimang dia salah faham request ko tu. sebab benda yg ko makan tu namanya 'WANTAN HO'. pasal ada bunyi2 wantan jadi dia pi bagi la wantan ho kot..ahahahahhaha!

kekekekkeke.....

wantan yg ko mau tu, di kudat pun ada tapi sudah lama sia tia pi makan sana,entah ada lg kah teda. di kk pun ada... nama dia aku lupa dah... tapi adalah bunyi 'wan' tapi bukan wantan.... :D

magkali sebab cina di sabah ni kebanyakan Hakka bah, bahasa ada lain sikit n makanan pun lain sikit. hahahhahha...

soo funny!
rennylesa said…
o ya ka jac..wantan ho? ya lah kan..hehehe...

macam terang sudah sy order sama tu auntie tu...

tiada 'ho' di hujung order saya.

Di kudat ada meh? di mana?
PriNceSs AdOnAi said…
aku lupa dah moi... di kadai lama dulu. sia pi tanya mama sa tadi tapi dia bilang tu kadai terbakar sudah jadi tu 'ah nyong' yg jual tu tia tau pindah pi mana dah...kekekekeke


bukan wantan bah kalu sini, mcm wuntun kah apa ntah. kalu ada jak bunyi2 'wantan' tu mimang wantan ho la yg durang kasi tu.... inda kisah la ada 'ho' kah teda 'ho' ko sebut....ahahahhahahah :D lawak :D

adui, kejang pipi ku menahan ketawa baca pengalaman ko ni o...
vivien_capri said…
sia suka wantan mee di Equine :D
Ming Chu!!!
Elvera said…
aiseh...bab makanan...teringin pula mau komen.. tp confuse sikit la pula..

sy penggemar konlau mee. my sis fifi tu suka wantan mee. if look at ur pic, the first pic mmg nampk mcm wantan..kuah la~ mee tu mcm mee yg digunakan utk buat tuaran mee jak sa tgk..hehe

2nd pic pula.. rsanya mmg mee tuaran tu.kenal jenis mee tu..

tp 3rd pic tu... usually i order like this kan.. namanya konlau mee ba tu..heh.. nda tau la lain tmpt lain nama.. try tnya si fifi aka rankie tu..pakar mee wantan~ >.<
rennylesa said…
@ jac ~ o kesiannya...mesti tu an yong berhenti buka kedai sudah tu...:D, anyway, sy suka juga tu so called wantan mee, walaupun ada rasa telur..heheehe

@bien~equine? hehehe wantan mee yang sedap ada di kedai SB serdang. Boh long pun sedap juga.

@vera~jadi memang ada kuah lah kalau wantan di sabah ni kan, begitu pula...thanks for the info, lain kali sy mau makan wantan mee kena order konlau mee lah ni...sama lah kami fifi pengemar wantan mee aka konlau mee.. :D
PriNceSs AdOnAi said…
hehehe... kon lau me berlambak sini sabah omoi, cuma dalam banyak2 kon lau yg sa order belum ada yg bagi tu wantan/wuntun tu. nanti ko balik kan, ko cuba kon lau ikan sana ocean king atau wan wan kk. sodapppp.... itu pun kalu suka makan ikan la...kekekke
rennylesa said…
pelik juga..sudah nama wantan mesti kena bagi wantan lah kan..hehehe

bah, nanti sy balik sabah lagi kita kena buat appoinment lah ni jumpa...makan sama-sama..:D

ini sebelah kampung pun macam jauh betul kita..betul lah orang cakap..close yet so far (betul ka ni)..:p

Popular posts from this blog

6 Pesanan Tuhan Yesus buat orang percaya