Posts

Showing posts from September, 2013

kutuk mengutuk? is it budaya?

hi hello

So we finally reached the end of September...fuhhh..tak sangka kan...

harap2 semua masih tetap semangat dalam menghadapi hari2 mendatang...

Actually sepanjang sy berbloggers, salah satu kesukaan sy adalah bloghopping... suka baca blog2 kesukaan selain dari list sedia ada sy... most of the time biasanya saya cuma silent reader saja...never have the intention to leave comment unless something important or I think i shud comment then only i leave my comment...

so sampai lah suatu hari, saya terbaca suatu entry dari famous blogger...entah macam mana dia luahkan perasaan dia terhadap seorang blogger lain yg happened to be juga seorang yg famous dengan business dia. Well, dari gaya tulisan blogger tu kita dapat hint lah siapa yang dia maksudkan... so tak apalah baca ja lah kan...

CUMANYA yang membuatkan saya rasa terpanggil mau comment apabila some of her followers/fan bagi komen yang pada saya sangat menakutkan... u know macam kutuk kaw kaw punya lah... macam yang kawan makan kawa…

my opinion : bila harga minyak naik 20sen

Lama sudah benda ni tapi rasanya sy belum mention apa-apa kan...

to some people, kenaikan 20 sen itu biasa saja... mungkin sebab sy bukan dalam golongan 'some people' itu maka pada sy kenaikan 20 sen or bahasa MOF semasa di Parlimen semalam 'Kerajaan tidak pernah menaikkan harga minyak. Harga minyak ditentukan oleh pasaran. Kerajaan hanya kurangkan subsidi' whatever.... TETAP ADA KESANNYA pada golongan pertengahan seperti saya dan apa lagi golongan sederhana dan orang kampung.

Bak kata our PM, sy quote kata2 beliau 'Pengkritik hanya tahu mengkritik negara tetapi tidak mempunyai sebarang idea bagaimana untuk memberi sumbangan kepada negara'.

So here I am, pondering what our PM said dan apa kaitan dengan kenaikan minyak 20 sen.

Perbezaannya, bawa saga 1.3 dulunya isi RM50 penuhlah minyak sa. Sekarang isi 50 daripada 5 bar sy hanya dapat 4 bar or pas-pas an 4 bar. Beza? beza!

Mau kritik? hehehe sy penjawat awam takkan mau kritik kan..tapi like PM said bagi idea. S…

haters vs truth

Hello there,

so dalam dunia yang semuanya di hujung jari...info sangat cepat diketahui...

sb itu bila ada instagram, mulalah A follow B, C follow D...dan etc etc etc...

Spt sy tidak terkecuali untuk follow bbp artis yang sy gemari, ala mcm peminat biasa suka tengok baju mereka (ootd) suka tengok family (anak yg comel contohnya)... dan sy jarang sekali lah mau comment di insta artis sekalipun sometimes sy rasa comment di insta artis dikalangan followers mereka yang ada yg pro artis tersebut...

so baru-baru ni, sy drop my comment pd insta seorang artis, sy suka dia ni sebenarnya...lakonan dia memang superb..cumanya bila ada dikaitkan dengan seorang anak menteri, well well at first tengok biasa saja tapi lama2 tengok rasa mcam aduh perlu ka asyik bergambar bersama saja, sedangkan bila media tanya asyik jawapan yang sama saja... dari situ kita nampak kejujuran keikhlasan mereka... ini mcm berdolak dalik..mcm poyo ja kan!

so apa yg saya komen, bila artis ni bergambar dgn anak menteri tu..a…

i am feeling T I R E D

Image
saya sangat penat...
letih rasa, nama selalu kena jerit...
letih rasa, kerja unit lain, sy yang dicari terus..
letih rasa
sangat letih...

Malaysia Day... 16092013

Semalam cuti umum sempena Hari Ulang Tahun Malaysia yang ke-50 (JUBLI EMAS). Tidak sangka kan.. Malaysia sudah berumur 50 tahun...

Memandangkan saya dan family tidak ke mana-mana, kami hanya di rumah tengok ASTRO yang menawarkan semua channel adalah FREE TO WATCH :)

Tapi sebab ada rasa patriotik sikit di hati, (yang ke-50 ni beb..Jubli Emas tu...JUBLEEE...Hari pembebasan)..so saya menonton dokumentari TV1 mengenai Hari Malaysia. Dokumentari memang hebat..semua diambil dari ARKIB RTM. Tapi yang sangat menyedihkan sangat sangat sangat menyedihkan, masih ramai generasi muda hari ini tidak faham atau memang tidak berminat untuk tahu..Hari Malaysia itu apa sebenarnya. Bila di tanya apa tu Hari Malaysia, some answer yang sempat sy rekod dalam minda saya..

(i) ada yang cakap..hari dimana semua kaum di Malaysia bergabung..(OMG..what kind of answer is this...bergabung menjadi apa adik oiiii)

(ii) ada yang cakap, hari Malaysia diadakan kerana negara Merdeka.. (ini lagi lah... mentang2 buku seja…

Post yang Panjang (Hanya untuk di kalangan orang KRISTIAN SAHAJA)

Image
"..and has made us to be a kingdom and priests to serve his God and Father—to him be glory and power for ever and ever! Amen." (Revelation 1:6)

"dan yang telah membuat kita menjadi suatu kerajaan, menjadi imam-imam bagi Allah, Bapa-Nya, - bagi Dialah Kemuliaan dan kuasa sampai selama-lamanya. Amin" (Wahyu 1:6)

Pada 23-25 Ogos yang lepas, saya bersyukur kerana Tuhan membuka jalan untuk saya dan suami saya (bersama our lil. Joshua) ke SIB Lakecity untuk sama-sama mendengar seminar mengenai Keluarga Bahagia, Pembapaan yang dibawa oleh Penatua Ir. Eddy Leo. Bagi siapa yang tidak kenal, Pr. Ir. Eddy Leo ni merupakan senior pastor di Gereja Abbalove Ministries yang berpusat di Jakarta, Indonesia. Dan oleh kerana itu, saya sangat bersyukur juga sebab diberi peluang mendengar sendiri isi hati Pak Eddy Leo yang juga merupakan FOUNDER kepada pengajaran atau pemuridan Saya Pengikut Kristus (SPK) yang banyak dipakai di gereja-gereja SIB khususnya di Lembah Klang. This Pemuridan …

I'M back!

hiiii...

I'm back from my long-sabbatical leave. Well I must say those moments are very divine to me as I took the time to reflect again myself...my beliefs..my life...

anyway..here i am again...

some of you had asked me why i stop blogging.. not only i stop blogging but i also shut myself with the social media networking.. from FB..from twitter and from Instagram... pendek kata, sy hanya surf internet untuk hal2 lain...

The reason why i stop from blogging and FB so on... is that I strongly believe in my heart that God tell me to do so..and the same time I had make a commitment to join the NECF program called The 40-days Fast and Pray. Well, i am not fully 40 days, because i started late but the main point is that God really called me to seek him.

So there go my 21 days journey which I named it as The 21 days of My spiritual journey.

Will share more about the journey in my next entry..

Till then, happy meeting again bloggers!

God Bless.