Posts

Showing posts from June, 2009

Warning!

WARNING!If You Are a Woman, Don't Smoke Cigarettes!

yes! i am very serious about this matter!

petang tadi, semasa driving ada satu pandangan yang membuatkan sy TERKEJUT! Time-time sy serius drive, sy sempat tengok mirror dan kelihatan seorang wanita yang merokok sewaktu memandu. Ok, maybe perkara ini sudah biasa bagi sesetengah orang yg mungkin pernah melihat such scene. But then for me ada perkara yg menarik perhatian sy mengenai perempuan itu, dan kalau keluar dari putrajaya I guess that woman most probably gov officer! Ya lah, drive kereta agak mewah. Oleh kerana terpegun seketika, hampir sy tidak perasaan motor di depan, but no worries sy masa tu memang sedang drive slow!

Melihat wanita itu, my mind terus like 'kenapa dia smoking?'. Apa yg membuatkan dia smoking? I dun want to talk from man perspective. Itu macam sedia maklum sudah tu. Tp wanita, engkau tau consequences kalau merokok! Sebelum sy menulis entry ni, sy sempat google akibat dari smoking khususnya wanita. Kala…

bye bye

tadi sekitar 3.30pm, sy dapat text message dari adik sy 'kak, c osong meninggal dunia'. Terus sy balas, 'c osong itu yg tinggi ka yg rendah'. Since ada dua orang nenek saya (adik-adik datuk sy) yg selalu melawat rumah nenek sy di Kg Kumbatang. Adik sy reply lagi 'yg pendek-pendek yg suka bergurau'.

Dan ketika sy call adik sy, suaranya agak serak, i know dia pasti baru menangis. Then sy bercakap dengan mama sy, dia lagi lah. Sy dan nenek sy c osong ni, memang jarang-jarang jumpa. Nenek osong adalah adik datuk sy yg past away awal tahun lepas. Sejak kematian datuk sy, nenek sy osong ni selalu berkunjung di kg kami walaupun dia sudah tua untuk bertemu dengan nenek sy. Tho' sy tidaklah punya hubungan sedemikian rapat dengan nenek osong, tp sy masih ingat setiap kali nenek osong ada di kg, dan sy ada di kg juga, pasti dia akan bergurau senda sama saya. Sy senang sekali, bergurau dengan dia. Nenek osong tidak tau nama sy, tapi dia tau sy anak kepada siapa. Yg dia …

Taman Wetland

Image
aktiviti di pagi sabtu! sy dan vien berusaha bangun pagi ni tuk exercise...hehehe..mengamalkan gaya hidup yang sihat. Seawal jam 8.30 am macam tu sampai di Taman Wetland itupun beberapa kali pusing bulatan...salah jalan! Nasib baik putrajaya, hari sabtu kurang kereta so boleh main reverse lagi!

Mula2 sampai kami start dengan berjalan kaki, kunun mau stretchinglah dulu, then sudah kira2 rasa badan sudah panas, then kami slowly jog. 1st hala tuju kami, adalah tempat yg banyak pokok bamboo. Best jog sini, sebab sunyi, ada damai ja rasanya. Tp itu saja kalau seorang bahaya, sebab ada banyak pekerja asing plus hutan bah jadi bukan prejudis sama pekerja asing, Tidak, tapi safety comes first.

Then sudah setengah jam jogging yg dengan kelajuan sekitar 10km/hr, (entah betul ka ni), kami mulai cari tempat lain. Kami p naik tu menara pandang. Quite tinggi! Tidak sangka pula c bien ni gayat! berabis sudah sy kasi motivate dia supaya dapat tengok ke bawah, dia nda berani ni. Tp salute ko bien, stil…

stuck with ur past?

Image
o yeah! Sy sangat suka movie ini. Santai + rilex ja, sesuai sangat tengok selepas penat bekerja seharian!aise! Last friday, sy vien dan sue(vien housemate), kami p tengok ni movie. Masa kami p tu, memang GSC Alamanda berpusu-pusu orang datang beratur, tp yg lain tu mau tengok transformer. Sy pula, memang merancang mau tengok ni. Tetiba rasa mau tengok wayang!

Mmm, cerita ni selain daripada hero movie ni yg sangatlah handsome,terutamanya waktu pic di atas...dia sangat cool!ahahhaa am i sound like i'm 17?hehee..tp dia memang cute lah! Ok,enuff said about heronya, yg sy mau cerita ni moral of the story. Dlm cerita ni, heronya Mike O Donell (nama dlm movie) diberi kesempatan tuk kembali ke zaman mudanya. Di saat hidup dia mengalami kehancuran, isteri dan anak-anak yg membuang dirinya,kehilangan pekerjaan, stuck with weird friends (ned),hilang arah tuju hidup, dia mulai mempersalahkan dirinya. Dia kembali ke high schoolnya, mengingat kembali zaman kegemilangan dia sebagai pemain basket…

i am artist now???

heheheh...sy terkejut semalam, bila ada seorang junior sy katakan, yg dia ternampak photonya sy dalam blog seseorang.

Bila sy klik blog tu, wow! ternyata ada gambar kami (sy + miss G) dalam blog dia. Penulis blog tu merupakan photographer tuk sahabat sy min yg kawin bulan lepas.

So, to empunya meridian Lab photographer terima kasih banyak-banyak la kerna mempamerkan gambar kami dari sekian banyak gambar yg terpilih.

so untuk melihat gambar itu silalah klik di sini!

Eat right for your type

Sekarang berat badan sekitar 53-54 kg (ni yg latest kot), dengan ketinggian 162 cm kalau ikut BMI, masih normal. Tapi sy sedang mencari diet yg seimbang, diet yg sihat.

semalam ada bincang2 sama miss b, sambil tengok blog dia sy nampak ada isu pasal diet ikut blood type ni. so as i google in sy menemukan website ini .

Yg sy tertarik ni adalah statement ini; 'Type AB blood is rare – it’s found in less than five percent of the population.' Ya, sy berdarah AB. My dad is blood type A while my mum is blood type B. Dan sy anak keempat dari tujuh adik beradik dan anak tengah. Hehehehe...thats my birth analysis. Wah, sy jadi bangga sekejap saje. Unik pula darah aku ni. hehehhee.

Then, sy teruskan lagi statement dia: 'Type AB has Type A’s low stomach acid, however, they also have Type B’s adaptation to meats. Therefore, you lack enough stomach acid to metabolize them efficiently and the meat you eat tends to get stored as fat.' Stored as fat??? o sungguh bahaya ni... patutlah sy m…

Hati Pria dan wanita

Image
*pics from google* o ya, masih ingat entry sy mengenai CG IV? kan ada sy mau share pasal inti komit kami malam tu, nah sebelum sy lupa baik sy tumpahkan di sini..sebelum ianya pergi tanpa salam..aise! Topik ini bermula, apabila sy membaca satu artikel dalam ini mengenai pandangan sang penulis mengenai pribadi pria@laki-laki dan wanita@perempuan. Jadi after sy baca artikel tu, sy jadi mmm kind a tidak setuju dengan pendapat penulis tersebut. Oleh kerana, tidak tahan sy simpan dalam kotak fikiran sy sendiri, sy share kan kepada bbp teman perempuan sy dulu..tanya pandangan mereka dulu. But then, i guess all my gals friends very tight with their schedule so none of them replying me thru emel. But its ok, sy share malam tu komit kami di SK bersama beberapa teman sy, campur la kami. Laki-laki dan perempuan. So malam itu, sy dan bbp teman lain saling membahas topik ini. Sebenarnya bukan juga menjurus kepada topik sebenar artikel tersebut, tp sedikit sebanyak ada kaitan. So here it goes our gro…

variety makanan

idea tuk menulis sedang datang mencurah-curah... tapi nanti sy akan buat satu per satu...

btw, ni santai punya story, semalam kami ada komit di rumah bro james. mereka ajak kami makan-makan. Sy,giu,aideline,naran dan alice pergi sana walaupun masih kenyang tapi pergi jugalah sebab sudah di ajak kan.

Yg menariknya, hidangan tuk malam tu bukan sembarangan sebab kami dihidangkan daging yg luarbiasa. Mau tau pa? itu dia daging ular. Ular apa sy tidak tau. Mesti ada yg kegelian baca ni, but anyway tidak tertulis dalam bible mengatakan daging ular adalah haram, so bagi kebanyakan pribumi sabah dan sarawak memang sy kira tidak menjadi kehairanan lah!...

1st time sy makan, itu sebab bapa sy kasi trick sy. Dia beria-ia suruh kamiorang makan, lepas kami cakap 'pa, sedap oo, apa ni?' Terus bapa sy kestau dengan selamba, ular bah tu. Sy punya muka tu macam..'apa?' dengan muka yg terkejut, mau marah pun ada. Terus sy mau muntahkan balik, tp nda jadi. pasal bapa sy kasi marah kami. &qu…

D.I.N.G.I.N

sejukkkkkkkkkk sangat!

Bukan saja suhu ofis yg dingin..tapi suasana ofisnya pun dingin...
mungkin minggu ni mode dingin kot....

grrrrrrrr...tidak tahan ni ofis sejuk betul!

CG IV

Spt yang pernah sy share dalam entry sebelum ni, hujung minggu (20-21 Jun) yg baru lepas kemarin, kami ada Champion Gathering bagi Angkatan IV. Sy bersyukur + lega kerana everything berjalan dengan lancar. Kami bertolak dari serdang hari sabtu sekitar jam 2.00pm 1 jam lewat dari jangkaan awal!..target kami sampai sebelum jam 3pm, tercapai bahkan awal 15 min. So just imagine kira2 berapa kelajuan kami tu di highway! Hopefully takda saman! Sesi pertama yg dijadualkan jam 4pm kami tundakan ke jam 5pm(spt angkatan sebelumnya). So nampaknya untuk angkatan V, kena buat penjadualan semula dengan mengambil kira perjalanan peserta juga yg diambil dari KTM. So sekitar jam 5++pm macam tu, kami sudah mulai dengan sesi 1:memiliki Hati Bapa. Dan hari pertama diteruskan dengan sesi yg berikutnya sehinggalah selesai sesi lima pada hari yg berikutnya. Apa yg sy mau kongsikan di sini ialah, atmosfere setiap angkatan itu berbeza. Pada sy, ni merupakan CG yang keenam buat sy sebenarnya. CG yang pertama sy…

Happy fathers day

Image
Minggu ni, entry sy akan berakhir dengan special wish goes to my dearly father. Happy fathers day bapa ku, Mr. Lesa bin Talo. 10 things why i proud to be his daughter; 1- My bapa sangat cool. Jarang sekali nampak dia marah... selama 26 tahun sy di muka bumi ni, wajah marah lah yg saya tidak berapa ingat. hehehe... 2- My bapa sangat pandai merancang kewangan. Ya, one thing yg sy anak dia tidak ada. Hehehehe. My bapa sangat pandai berjimat. Bukan kedekut ah! Paling tidak berkira when it comes to education fees! My bapa pentingkan pendidikan. Thats y i'm here..(maksudnya sy ada kerja). 3- My bapa tidak mudah melatah. Bukan maksud yg melatah macam nenek2 tu. Tp misalnya kalau ada org beritahu bapa sy, org ni begini2, my bapa tidak akan terus cepat kasi assumption. Dia mesti sendiri akan jumpa orang itu. Teringat dulu, waktu ada org minat sy, my mom tidak suka(sebab my mum sudah jumpa org tu), tp my bapa cakap'sy belum jumpa lagi org tu, jadi sy tidak boleh cakap apa2'.. see! i lov…

last sunday

Image
semalam, sy dan teman2 lain giliran kami melayani Gereja Anak. Persiapan kami buat secara sederhana, dengan games bebola ungu + teka harga! As usual, kalau melayani anak, u need eXTRA enerGy! Apa lagi kalau style Gereja Anak, semua jenis umur dimasukkan bersama, nah faham2lah bagaimana kami 4 orang melayan karenah anak-anak. Sy setiap kali turn sy, pasti sy akan minta Tuhan kasi sy double energy. Kenapa? u really need to be more childish and more active!dan of course perlu minum air banyak-banyak! Tapi sy cukup senang melayan anak-anak. kerna anak-anak juga punya roh yg sama besarnya dengan seorang dewasa! Sy semangat betul kalau melayani mereka sebab sy boleh kasi firman Tuhan seperti seorang pencerita di TV. hehehe.. dan yg bestnya di Gereja Anak, sy tidak perlu fikir malu-malu. Dont get me wrong, bukan maksud sy di gereja umum sy pakai topeng...TIDAK! Tp kalau di anak-anak, u have to have full of experssion! Di Gereja anak, sy yang tidak pandai menari akan menari bahkan lebih2 pula…

Kelas 5 Selamat

Semalam, kelas SPK mengenai Menghayati Karya Kristus dalam baptisan air. Sy sangat bersyukur, sejak SPK angkatan IV ni dimulai ada saja terang baru yg sy dapat. Dari kelas pertama sehinggalah hari ni. Ada saja Tuhan kasi sesuatu yg cukup indah buat sy untuk direnungkan dan disimpan di dalam hati. Semalam, berbicara mengenai baptisan air. Sy dibaptis ketika umur sy 25 tahun. Iaitu 1 Mei 2008. Wah, sepertinya masih baru kan...nah, ada cerita di sebalik cerita. Tp cerita itu sy rasa sy suda share di entry sy yg lepas. Tp yg sy mau share adalah terang baru yg sy dapat. Semalam, sy diberkati dengan kata-kata ini... 'ketika sy dibaptis itu tandanya ada proclamation bahawa sy adalah warga Kerajaan Tuhan. Iblis tidak berkuasa pada saya lagi, tubuh dosa sy tidak berkuasa ke atas sy lagi.' Wow!...sy menangis di hadapan Tuhan. Sy katakan terima kasih Bapa, kerna Engkau tidak pernah putus asa untuk sy. Selama 3 tahun sy berputar-putar dalam keputusan sy, tp Engkau tetap sabar dan Engkau t…

persekutuan doa

after beberapa lama, our persekutuan doa kembali menyinari hari rabu saya! dulu 3 bulan juga kelas homilitik kami. Memang banyak yg sy secara pribadi dapat. Bahkan itu satu langkah tuk sy bersiap-siap ke mana pun sy pergi sama ada baik atau tidak baik waktunya menjadi penyambung lidah bagi Tuhan. So semalam cuma 4 org saja. Sy, giu, aideline dan Jaflee. Walaupun 4 org, tp sy percaya hadirat Tuhan menyertai kami, kerna firman Tuhan katakan 'sebab di mana dua atau tiga orang berkumpul dalam Nama-Ku, di situ Aku ada ditengah-tengah mereka'. (Matius 18:20). Semalam jaflee buka topik, dlm ayat mazmur 1:3 - apa saja yg diperbuatnya berhasil. Dan kami lanjutkan sharing mengenai pengalaman kami menjadi pendoa syafaat pada malam 'healing crusade' oleh team Pr Decky Pendowo. Masing-masing terbuka dengan pengalaman mendoakan orang. Bagi kami yg sebelum ni banyak diajar dalam kelas SPK~Champion Gathering i.e mendoakan kesembuhan bagi orang sakit, pasti tau akan kebenaran bahawa ad…

take a break!

i got 15 min left before my meeting! This morning, when i was driving, my cough getting worse! sampai sakit dada dibuatnya!.. I dun want to see doctor, becos for sure they will give me antiobiotic which i'm afraid i dun have the guts to swallow it!.. kang sia-sia!Really, i hate medicine! why all in this world, i cannot say Yes to medicine!.. Lord, im hoping for your miracle. I can stand if its only flu, but coughing....o my!...cannot tahan! Plus sakit gigi lagi!... what can i say. All came together.

Isi minyak!

ketara bah, tiada cerita sudah mau dishare kan..hehhee...

sy melakar sejarah bah ni hari, 1st time isi minyak di Petronas Presint 16. Hehehehe...sy ingat mau isi di serdang jak, tp takut nda sampai d serdang petang karang mau balik. :). kang, tak pasal-pasal sy membuat 'lambaian ratu' di tepi jalan nanti..hihihihi.

apapun, sy dari alamanda tadi berjumpa dengan airin, sal, ila dgn kak lily. its good to see them. At least, sy tidak dikira sebagai kera sumbang d sidang D. But really, happy to see them. Pas tu terserempak ngan aril dan ajak, yg semakin membesar. Huhuhu ada yg seri pengantin tu! Nantilah, suatu masa nanti sy akan usahakan diri sy mengunjungi mana-mana PTD batch 2/07 yg akan kawin nanti. Ya la, sama-sama dalam service ni kena banyak bergaul dengan orang..(utk kepentingan di masa akan datang!)

orait, itu saja entry pasal isi minyak. Sikit jak pun cerita isi minyaknya.hehee..cant wait for tomorow...weekend!

A new change!

ok.. i change my layout. Separuh rela mau tukar actually. But then, of some techincal purpose, changes is needed! So i choose this layout. Simple and I like it! Nowadays, i like the ceria-ceria one. Maybe, i always plain before this. ^_~.

Time to put colours to my world! hehehe

madu bagi jiwaku

"But you are a chosen people, a royal priesthood, a holy nation, a people belonging to God, that you may declare the praises of him who called you out of darkness into his wonderful light."

1 Peter 2:9

Our 4m today. As I read this and meditate on this words, I have a new rhema.

We are;

1-chosen people
~ chosen = terpilih. We are 1 in a zillion. But God C.H.O.S.E us..He C.H.O.S.E you and me. Isn't that wonderful dear friends? Kata terpilih ni seringkali membawa maksud despite everything, He stay to chose us. Why?Because He love us!Love that never fails!

2-royal priesthood
~ royal = rajani. Wow! Great isnt it? Kalau kita lihat, keturunan raja macam mana, semua yg terbaik pasti untuk mereka. Baju saja warna kuning (even this color is prohibited to normal residents when the king is there, becos only them can wear!)penuh dengan kilauan. Meaning, God gives not only good things but the best things that beyond our imagination. (Apa yg tidak pernah timbul dlm hati itu yg disediakan oleh…

a two cent from me

Keperluan ka keinginan? keinginan ka keperluan? keperluan? keinginan?

hehehehe, tentang apa ni ya? hari ni masih soal perkawinan yg sy mau share dengan kamuorang. Since ramai betul pasangan di luar sana yg baru saja melangsungkan perkawinan bahkan sy sendiri baru balik dr menyaksikan satu perkawinan yg sangat memberkati sy. By the way, ketika sy melihat teman baik melangsungkan perkawinannya bersama jejaka pilihannya, hati kecil sy terdetak satu pertanyaan, Tuhan sy bila lagi? Soalan yg hanya Tuhan saja yg tau jawapannya. Semalam, sy sempat berkesempatan membaca satu blog yg mengupas mengenai mengapa Adam diciptakan terlebih dahulu daripada Hawa. Ketika sy membacanya sy mendapat terang baru. Nah apa terang baru sy dapat? Kan Adam manusia pertama diciptakan dan dia ditempatkan di Taman Eden. Taman yg digambarkan begitu indah. Sy percaya Tuhan memberi tanggungjawab kepada Adam supaya menjaga taman eden dengan baik. Adam juga melaksanakan tugasnya dengan baik sehingga dia berjaya menamaka…

A blissful marriage

Image
29th May 2009

Giu and I have our very own first trip to Miri, Sarawak the Land of the Hornbill. As for me, I was very excited and couldn’t wait to reach there! Why am I so excited for this trip? I guess I only have 2 reasons for these. Firstly, as I said earlier this is my very first trip to Miri and also to Sarawak! Before this, I’ve been always dreamt when my turn to visit this state! Selalu, kalau ada out station tidak pernah yang ke Sarawak. Walhal, jiran Sabah tu… but thank God, finally, I have the chance to go! The second reason is, I couldn’t wait to meet my old long lost friend, i.e. Pr Ding and his wife sis Lesley, kak rani, loreta and of course couldn’t wait to see my best friend and my ex-housemate Jasmine adela wedding. Our flight selamat mendarat sekitar jam 11 pagi di Aiport Miri. Di sana, sis emma sudah menanti kami tuk membawa kami ke Parkcity Hotel. Sampai saja, kami check in. The room was so big and very comfortable for both of us! Oklah, kalau tidak takkan dapat 3 st…