Posts

Showing posts from April, 2009

i miss serdang

huhuhu....walaupun bilik sy menghadap pantai PD yang indah..tapi hati sy tetap teringat rumah sy di serdang...waaaaaaaa..i miss serdang badly....why why why why..i dun have the answer...

my 100 post

o yeah...1 new record, this is my 100 post...since i started blogging July 2008...

btw, i will be away till this labour day..wuaaaaaaaaaaaaa....suddenly sy diarahkan menghadiri Bengkel IAT untuk Dasar Pertanian 4 di Port Dickson...petang ni dah kena pergi sana..thank God ada driver yg boleh hantar sy ke sana...adui what a sudden..but I know, God is with me...

ehm, bukan sy panik mau ke PD tapi dalam waktu yang terdekat sebenarnya banyak benda sy kena settle khususnya tuk aktiviti gereja...

malam ni dan malam esok, adalah kelas homilitik kami...its our turn to kutbah depan semua pelajar kelas selama 15 min...i oredy have my very own draft kutbah...thank u holy spirit for guiding me..for about 1 hour semalam....sy antusias juga ni tuk berkutbah malam ni, tapi apakan daya ada lain plan yg Tuhan sudah kasi untuk sy..tak mengapa...

30hb ni ada malam penghargaan utk peserta SPK...wah ni 1st time diadakan tapi sy juga tidak ada...ehm,,puji Tuhan ada hend dan linda yg dapat tolong...sy percaya me…

be a blessing!

yes...i was so busy last weekend...and i barely have enough sleep...but thank God, still have extra strength to work today...even tho' it was like a 'spiritual battle' for me..to fall asleep and to stay focus on my work!

so what makes me so busy????...as i shared wif u in my last entry, 'i'm really looking forward for my weekend'...and yes! it is true..really blessed!...

Friday; Doa semalaman suntuk...pertama kali bergabung dengan banyak gereja (maksudnya 1st time di serdang) area Serdang-Puchong-Dengkil-Kajang...berdoa bagi global/nasional/gereja...dan sy dpt merasakan ada penerobosan rohani dalam doa2 kami malam tu...secara pribadi sy merasakan Tuhan benar2 meletakkan isi hatiNya dalam hati sy...ketika sy berdoa Tuhan meletakkan beberapa buah negara dalam hati sy dan ketika sy mendoakan negara2 tersebut, ada waktunya sy cuma mampu menangis dan meminta ampun kepada Bapa...sy menangis tersedu-sedu seperti merasakan hati Bapa yg hancur melihat keadaan anak-anak Ny…

working working working

sekarang mood working....

bukan juga banyak kerja sampai tidak boleh bernafas, still ada kerja yang perlu disettlekan, tapi itulah mood blogging sudah agak kurang bbp waktu ni...anyway, sy mau jot down juga hari ni...

these 2 days, adalah bbp kerja macam sistem S4P yg perlu disettlekan, pas tu meeting LK semalam yang sangatlah panjang dan lebar....pening sy duduk dalam itu...yang positif nya ada juga INPUT baru yg sy dapat dari org2 teknikal ni...ehm, belum campur dengan demand dari orang atasan....tapi oklah....itu semua rencah kehidupan dalam dunia pekerjaan...yg penting tetap punya respon yang benar...my collegue pun semua agak pendiam bbp hari ni, masing2 dengan kerja masing2, masing2 tenggelam di meja sendiri...takpa, sometimes it's normal to be like that...

last weekend was a blast for me...even tho' i'm quite tired because i have to drive from serdang-setapak-serdang-SS17-serdang...tapi tidak apa, sebab sy dapat sesuatu yang berharga...memang benar untuk mendapatkan se…

Be thankful

Be thankful that you don’t already have everything you desire
If you did, what would there be to look forward to?

Be thankful when you don’t know something,
for it gives you the opportunity to learn

Be thankful for the difficult times
During those times you grow

Be thankful for your limitations,
Because they give you opportunities forimprovement

Be thankful for each new challenge,
Because it will build your strength and character

Be thankful for your mistakes,
they will teach you valuable lessons

Be thankful when you’re tired and weary,
because it means you’ve made an effort

It’s easy to be thankful for the good things
A life of rich fulfilment comes to thosewho are also thankful for the setbacks

Gratitude can turn a negative into a positive
Find a way to be thankful for your troubles,and they will become your blessings.

(Quoted;www.krenungan.org)

------------------------------------------------------------------------------------------------
mari kita belajar bersyukur dalam setiap situasi yang kita had…

my new hobby

Image
1st and foremost (aise)..thanks to kiera and vien...sb mengajar benda yang baik sama sy...;p...sy suka sangat...mau tau apa...taraaaaaaa


hehehe, ni baru sikit...sy plan akan kumpul semua koleksi gambar2 untuk dibuat spt ini....ehm, lepas ni mau belajar buat yang software 1 lagi....wah best...hidup bertambah ceria...ahakkssssss..

Monday story

Image
Gara-gara hp sy ada sedikit masalah, menyebabkan sy tidak dapat adjust alarm sy...so sy terpaksa tidur dengan cara sentiasa berwaspada takut sy terbabas...menyebabkan sy terbangun jam 3.25am..dan bangun sekali lagi 6.15am...

jam 8.30am ada perhimpunan bersama mantan menteri MOA...sy sebenarnya merasakan MOA kehilangan seorang minister yang sangat bijak, tegas, dominan, cermat tapi dalam masa yang sama tetap mengekalkan hubungan dengan baik sesama stafnya...memang banyak juga sy dengar rungutan dari orang2 teknikal khususnya dari jabatan/agensi akan cara dia bekerja yang mau semua dalam data/facts and figures yg tepat dan sahih...even sy sempat terasa begitu juga...sorry Tok Pa, tp hari ni sy terasa kehilangan itu, pada sy semakin sukar mencari seorang menteri yang mementingkan rakyat...dan semakin sukar melihat menteri yang benar2 mau bekerja demi rakyat...but Tok Pa really proved to me that he walk the talk...dan sy boleh simpulkan bahwa dia spt clon TUN M, yang melihat crisis sebagai…

Happy Easter Day..

Today is 10 April 2009, bagi di semenanjung hari ni hari bekerja spt biasa tapi bagi Pulau Borneo hari ini adalah PUBLIC HOLIDAY...sebab hari ini adalah hari GOOD FRIDAY...huhuhu how i miss to celebrate this with my family..mungkinlah tahun depan sy akan berkira-kira ambil cuti waktu ni....

so what is GOod Friday...perayaan ini adalah sempena memperingati hari kematian Tuhan Yesus di kayu salib...Tuhan Yesus disalibkan demi menanggung dosa-dosa semua manusia...waktu pagi ni sy bangun ada sukacita dan damai dalam hati sy...dan Tuhan memberi sy lagu ni

kerana kita Dia beri hidupnya kerana kita Dia tanggung derita Agar dunia yg hilang diselamatkan Dari hukuman kekal... *We were the reason that He gave His life We were the reason that He suffered and died To a world that was lost He gave all He could give To show us the reason to live thank You Lord, for your agape love...for Your unfailing love to me... Easter day adalah pada hari ahad...disambut bagi memperingati hari kebangkitan Kristus pada hari…

Finally...

Image
Janji ku telah ku kota, akhirnya sy dapat Pasport hari ni...rasa syukur + excited sangat....terasa tidak sabar menjengah ke negara orang....of course janji Tuhan dalam KPR 1:8 akan digenapi... sudah ada pasport ni, macam2 sudah difikiran sy...of course Batam adalah top list sy...tapi sebentar tadi sy,vien dan kiera merancang dulu yang paling dekat...S'pore...kota singa!...kalau diizinkan Tuhan plan awal bulan Julai ni...shopping di sana...:)... then kalau jadi..Ogos rombongan sib serdang ke Batam...wow...i'm really excited! sy happy la......^_^

another gift

Image
my first ever GUESS....a big THANKS to my dear kiera...hehehhee....terharu babe....lain kali handbag pula....ahahahhahaa.... btw, i love this perfume...so wangi...I LIKE! vien ko punya present utk sy mana???hehehhehee(menuntut ooo kan)....

barisan kabinet April 2009

ok...since sy ni antara 1.2 million kakitangan awam...so lets talk about some of political issues;

untuk barisan kabinet baru boleh lihat sini: http://www.bharian.com.my/klikkhas/kabinet/2009

ehm, satu hal yg sya harapkan dari pemerintahan Dato' Sri Najib ni:

politik M'sia dipulihkanperpaduan kaum 3 bangsa terbesar diperkukuhkanintergrasi nasional - hubungan sabah + sarawak + semenanjung ->dikuatkanbantuan kerajaan benar2 sampai pada kumpulan sasar'walk the talk'isu agama harus adil dan saksama adil kepada hak orang2 asliisu kad pengenalan bagi sabah Apapun kisah yg pernah dipalitkan kepada PM kita, sy tidak akan menghakimi itu...justeru sebagai orang percaya, setiap otoritas yg ada di atas diberikan oleh Tuhan...jadi fungsi kita sahabat2 ku, mari kita sama-sama berdoa untuk kepimpinan dibawah Dato' Sri Najib Tun Razak supaya Tuhan kasi hikmat untuk mentadbir negara dengan penuh intergriti. Kita berdoa untuk menteri2 khususnya dari sabah dan sarawak yg diangkat seb…

I refuse to quit...

"Orang yang putus asa pada saat genting, sesungguhnya orang lemah'
(Amsal 24:10 - Terjemahan BM)

sesungguhnya ayat ini memukul seluruh diri saya....after so many times...sy diingatkan kembali....oleh itu....sy mengistiharkan di sini;

that - i refuse to quit...no matter hard it is....

Abraham Lincoln katakan 'sekalipun aku harus merangkak, namun aku tidak sekali-kali akan menoleh ke belakang'

chiayou renny!...

Kalau ku hidup

Yesus Kau kebenaran ku Yang menyelamatkan ku Kau membri kan ku hidup dan pengharapan Ku ikut kehendak Mu Ku perlu anugerah Mu Ku nyatakan janji ku kepada Mu Kalau ku hidup, ku hidup bagi Mu Hatiku tetap Tetap menyembah Mu Dunia tak bisa menjauhkan ku dari kasih Mu Selama ku hidup, ku hidup bagi Mu Mataku tetap Tetap memandang Mu Dunia tak bisa menjauhkan ku dari kasih Mu

the gift

Image
i received this on 28th march, after 19 days of my birthday...it is very simple yet meaningful! Thanks my friend for your thoughtfulness..i've never imagined actually u will give something like this. It's a very simple words of God..but it is true...a friend is all we need...to support, to listen, to helps, to be there when needed... God Bless

ESC III

Image
as i promised..i will share some of the pics here...some of them sudah di FB sy...i'm glad to share it here...love u all guys...terus maju

CG 8-9 Mac (Part II)

Image
mengimbau 1001 kenangan...





































CG 8-9 Mac

Image
cerita ni sudah lama..tapi sy mau juga share...sebelum ni di entry lama sy, ada juga sy share mengenai CG tapi tiada gambar...tapi kali ni sy akan include kan sekali gambar sini....
CG III adalah antara kenangan manis sy...suasananya yang santai...membuatkan sy benar2 fokus kepada jiwa yang dipercayakan kepada sy...sy diperbaharui sy disegarkan kembali..dan yang terindah itu apabila sy melihat ada jiwa yang dipulihkan ada jiwa yang mengalami pelepasan ada jiwa yang mulai komit untuk hidup bagi Tuhan...sy bersyukur BAPA memberikan sy kesempatan melayani seorang jiwa...sy bersyukur jiwa itu sudah pulih bahkan sedang dalam proses ke arah kesempurnaan...ya hidup baru bagi Tuhan...apa yang lebih membahagiakan sy apabila melihat jiwa dimerdekakan oleh Kebenaran....

Word of the day..

Life is a series of problems: Either you are in one now, you're just coming out of one, or you're getting ready to go into another one. The reason for this is that God is more interested in your character than your comfort. God is more interested in making your life holy than He is in making your life happy. We can be reasonably happy here on earth, but that's not the goal of life. The goal is to grow in character, in Christ likeness. Quoted: Rick Warren (The author of - The Purpose Driven Life) Be blessed everyone...

ESC...a moment to remember...

Dalam entry sy yang terdahulu, sy ada bbp kali menyentuh mengenai ESC..ESC...atau nama penuhnya Excellent Servant Camp. Hujung minggu yang baru berlalu ini, sekali lagi gereja kami menganjurkan ESC angkatan yang ke-II. Kali ni, gereja SIB Serdang adalah penganjur kepada acara ini selama 3 hari 2 malam iaitu dari 27 – 29 Mac. Spt ESC angkatan Perdana, kali ni MBS Rawang sekali lagi menjadi tumpuan lokasi. Walaupun kos penginapan di sini mahal, namun demikian kalau diikutkan dari segi kemudahan pengangkutan dan lokasi nya yang amat sesuai untuk suasana camp, maka sekali lagi MBS menjadi pilihan utama. Kali ni, peserta adalah seramai 100 orang, yang terdiri dari beberapa gereja. Manakala tim admin seramai 11 orang, 3 komandan dan 3 trainer.

Yang menariknya ESC angkatan II, sy dapat melihat respon peserta yang sungguh luar biasa. Dalam setiap sesi, banyak perkara yg sy dapat lihat dan sy sangat rasakan ‘kehausan’ peserta untuk berubah. Sy secara pribadi walaupun duduk di belakang, sy juga …