Posts

Showing posts from January, 2014

Joshua o Joshua...

Image
Beberapa waktu ini, saya merasakan saya perlu menulis lebih banyak mengenai Joshua. Sebab saya jarang-jarang mengabadikan journey saya bersama Joshua dalam blog ini. Tapi lately, bila sudah mau memasuki third trisemester untuk 2nd pregnancy, suddenly the urge to share anything about Joshua itu ada. Rasa macam, sebelum saya lupa better saya tulis. 
So last holiday, adalah giliran di kampung saya. Salah satu plan saya untuk Joshua adalah membawa dia menikmati suasana laut. So pantai yang menjadi pilihan saya adalah Tanjung Simpang Mengayau. Ya, sebab Kudat is blessed to have so many beautiful beaches so i need to choose..hihihi (pada hal mau pg Tindakon Dazang tapi tidak berbaloi sebab adakah patut mau masuk pantai pun kena bayar..ridiculous betul!)
Kenapa saya mau bawa Joshua jalan2 di pantai, sebab antara faktor utamanya adalah Joshua ini boleh kata anak bandar. Lahir saja di kudat tapi membesar di seri kembangan, selangor. So Putrajaya, KL adalah macam taman permainan dia. So sebaga…

A Belated Birthday post

Image
17.1.2014
Joshua genap dua tahun
Siapa sangka saya ada anak usia dua tahun...ooo looks like i'm getting older....
Last year, for his 1st birthday we decided to throw not so called a party to him more like a thanksgiving day for Joshua therefore we did it at the church, we shared it with our friends and family. But this year, we decided (actually it is me decided to) just the 3 of us only. 
But I promised to my son, later when he is 5 years old then we do a big party for him...by the time come, Joshua I'm sure he have friends that he close to and he sure can talk already...hehehehe (my pray)
Just a very small celebration...
A 25 pieces of cupcake (white blue theme made by my friend Rachel Ruran..yummy and very recommended) and his dad bought Joshua a CAR for his 2nd birthday.
Just like what u see here;



Soon Joshua will become a big brother to his little brother/sister...

I pray that Joshua will grow up healthy, and loving to his adik, taat pada ibu bapa, hormat pada orang tua …

Bila kita mengizinkan

Di awal tahun ni...

saya agak skeptikal...rasa seperti setiap tahun adalah sama... pada ketika itu saya hanya berdoa Tuhan berikan saya kekuatan untuk melalui semua cabaran yang akan saya lalui...

Tapi Tuhan itu baik...DIA tidak mengizinkan saya dalam keadaan 'self pity'.. 'depression'...'saddness'..
Dalam keadaan sy lemah secara spiritual...Roh Kudus berbicara melalui banyak medium...antaranya melalui daily devotion online yang saya subscribe...seperti Proverbs31ministries, Girlfriend in God, ada lagi beberapa tapi dua tu banyak menegur saya secara pribadi...

Syukur...Tuhan membawa saya melihat perkara dengan perspektif yang baru...cara pandang yang baru

Bukan mudah..tetapi kalau kita mau diubah..izinkan Roh Kudus juga bekerja dalam hati kita...

Itulah yang saya lakukan beberapa waktu ini..dan Puji Tuhan... the change is there...here in my heart...

Thank you dear Lord...


Im sooo gonna start baking...

ehm....

nope...

it's just a title..hahahahaha

Hello bloggers....

Tajuk entry sya adalah diinspire kan oleh blog Vien... sebab dia bilang mau start baking and gardening once ada rumah sendiri...

semalam my husband tunjuk WA picture adikberadik dia... his adik bungsu yang baru lepasan U sedang cari kerja so sementara duduk d rumah saja, adik dia belajar membaking..so 1st hasil tangan dia Cheese Cake.. komen? my husband said according to his mum, sedap! So congrats to his little sister sebab berjaya. Sedikit history, my husband family ada 5 orang adik beradik. 3 perempuan 2 lelaki. dari 3 orang adik beradik perempuan dia..cuma yg adik perempuan dia yang kedua pandai masak seperti my MIL. adik perempuan dia yg sulung kurang sikit. Spt kata husband sy dia tu agak 'pemalas' mencuba macam saya.

huahahaua...dia samakan dengan saya pula ('_'!)

well...entahlah rasa mau menceburkan diri utk baking itu dan ini macam belum ada lagi lah... dalam family sy adik perempuan sy yang …

2014

Selamat Tahun Baru 2014

Bagaimana pun kita mengakhiri tahun 2013 dan memulakan tahun 2014 sama ada dalam keadaan menggembirakan atau tidak...JANGAN BERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA...

Teruskan kehidupan dan strive for the best.. for yourself and for your beloved ones.

Saya mau petik kata-kata dari Drama Korea 'I hear your voice'...

"Jangan habiskan masa mu untuk membenci orang. Sebab kita hanya hidup hanya sekali sahaja. Sebab masa untuk menyayangi dan menghargai orang lain juga tidak banyak."

Tahun ini, saya fokus ayat dalam bible seperti berikut:

"15 So be careful how you live. Don’t live like fools, but like those who are wise.16 Make the most of every opportunity in these evil days.17 Don’t act thoughtlessly, but understand what the Lord wants you to do." (Ephesians 5:15-17) ~ New Living Translation

atau dalam terjemahan Bahasa Indonesia

"Karena itu, perhatikanlah dengan saksama, bagaimana kamu hidup, janganlah seperti orang bebal, tetapi seperti orang ari…