Posts

Showing posts from August, 2010

Sy kembali...

Image
Hola...friends...I really miss blogging....blame to the No-Inspiration-at-all! =D.
Anyway, let me share with you my trip -driving-alone- to Gemas, N9 visiting my dear uncle and his family there. Neh...not really alone actually, I know there is Father-Jesus the son of God-Holy Spirit with me all the time...watching me and keeping me safely in HIS Hands. =D. By the way, secara mata manusia ya, sy seorang diri ke sana. Puji Tuhan, tidak begitu nervous since sy ada pengalaman ke Gemas bersama airin and his bf, so tidaklah begitu menakutkan.
Sy di suruh uncle sy drive ke Gemas seawal jam 7 pagi dari serdang. which is pada mulanya, 'sangatlah awal'..semua orang masih tidur lagi. Tp sy ni mengikut kata, so sy ok kan saja. Wlpn pd hari sebelumnya pg berfoya-foya tengok movie 'Step Up 3' habis jam 12.15am dan sampai rumah almost 1am. Menyimpang skit...cerita Step up BEST..2 thumbs up!!! Pergi tengok...harus. hehehe. Ok, sambung balik, so hari sabtu sy bertolak seawal jam 710am …

Away...

....Dalam Proses RENOVATION....

...Akan kembali pada waktunya...

Till then,

God Bless.. =)

semula...

Satu pertemuan, satu keputusan yang perlu dilakukan.

Selama hampir 3 jam 1/2 saya berkomit dengan 2 orang wanita yang luarbiasa [ya pastinya Tuhan turut bekerja di dalam pertemuan kami ini], akhirnya saya dibebaskan oleh perasaan2 yang ketidaktentuan kecuali 1 perkara yang mana sy perlu ambil waktu untuk mendoakan perkara ini.

Sy masih ragu2 sebenarnya, tapi sy juga percaya Tuhan menemukan saya dengan 2 wanita ini juga bukan 1 kebetulan. Banyak hal yang sy diingatkan. Terutamanya mengenai BLUEPRINT hidup saya. Bila sy renungkan kembali BP sy ini, sy jadi sedikit takut. Wah, waktu sy menulisnya sy begitu bersemangat dan begitu yakin. Tapi bila sy renungkan kembali, sy sendiri rasa 'wah' sampai macam ni sy fikir...wah..biar betul! Begitulah reaksi sy sendiri atas BP sy sendiri.

Sy tahu Tuhan juga tidak main2 dengan doa sy dan juga BP sy. Sy tau, Tuhan turut bekerja dlm hati sy semasa sy menulis BP sy sekitar Mei 2009. Again, sy diingatkan...terutamanya hal yg sy ragu2kan ini.

Tp sy …

Surprise ka?...tidak juga kot!

Image
Especially to bien. =D.

Ya, inilah yang kau tunggu2 mau tingu tu bien...jauh2 kau bercuti di KK pun kau tau juga gossip di Ofis ni kan..memang boleh jadi 'Gossip Girl' sudah ni.. [kiera..senyum-senyum :p].Semalam, sy dapat 2 jambangan bunga [boleh kata jambangan ka ni?]. Bukan juga dari ANON tapi sy kenal lah orang ini...boleh tahan lah kenal. Hahahaha.Apa perasaan sy? ehmmm, macam biasa-biasa saja ni. Hehehe. Bunga memang cantik, memang sedap mata memandang,dan ada juga momen respon sy 'wahhh' ...hehehe.. [uppss...marahlah c pemberi bunga ni sama sy]Tapi memang cantiklah tu bunga, apa lagi siap masuk balang dan digubah dengan begitu cantik...=D. Cuma sy ni bukanlah 'orang bunga' sangat kot. So passion sy sama bunga so-so saja kali, sebab tu sy x peduli sangat mau letak bunga ka atau benda hidup d ofis atau d bilik sy. Mungkin sebab tu juga kali, bab gardening ni sy kurang sikit. Bah cukuplah tu cerita pasal bunga...to pemberi bunga, makasih ya...sudah susah2 h…

It makes my day ^ ^

Image
Sy berjaya! (^ _^).. suke..suke...
Tidak tau angin mana ni datang menyambar saya..mood memasak..mood beli buku resipi datang. Mungkin sebab, selalu masak di rumah, setiap isnin ke pasar malam, mesti blur mau masak apa lagi... menu di rumah selalu dan wajib begini, ada ikan goreng, ada sup...selalunya sup ayam, dan ada sayur..sayur ni campur lah apapun. Kalau tidak sekali sekala, buat kerang masak cili kering tu, tidak pun ayam masak kicap, pernah sekali kali tu ayam masak kunyit, kadang2 sotong masak tepung...dan sangat jarang udang masak sos. Kalau sup tu kadang2 pandai beralih buat tomyam. Itulah menu di rumah No.3478, sejak Disember 2006 sy masuk sampailah sekarang.
Kalau p pasar malam, memang blur mau beli bahan apa tuk 5 hari. Of course lah kami tengok dari segi kemampuan kewangan kami seisi rumah dan kerajinan kami juga. Beli bahan yg tidak banyak hangky pangky. Kalau ikan, elakkan yang bersisik mcm ikan kerisi [wlpn ikan ni favorite sy] sebab banyak kerja mau buang sisik lagi. K…

o yeah...itu dia...

Segala sesuatu indah pada waktunya...
And now, it's time for me untuk mengembangkan lagi potensi yang ada pada diri saya... =D
Tahun hadapan ada project besar sy...dan ada juga harga yg besar yang perlu sy bayar...apapun itu, sy sangat antusias demi perkara ini....apa lagi tadi sembang2 dengan bien..pasal kerjaya kami dlm PTD dan impian kami masing-masing....sempat juga mengira gaji yang bakal kami lalui sepanjang perkhidmatan..hehehe *a big grin* for that!
So demi tahun depan kenalah saving dari sekarang. Projek ni jauh lebih besar dari projek melancong ke Tanah Besar dengan kak Long dan dodot. Hopefully tidak bertindihlah. Banyak benda kena savings sekarang ni. Apa lagi birthday SC bulan 12 ni, plus bulan 12 adalah bulan keraian..bulan memberi. Lagilah...
Hopefully ura-ura kenaikan pangkat hujung tahun ini adalah benar...bolehlah ada tambahan sikit..=D.
lalalala...happynya sy bila memikirkan sy semakin menghampiri dengan tanah perjanjian saya... teringat FT, setialah dalam hal-hal ya…

Yeooo... (^_~)

Image
Hai-hai...do u miss me? =D. Someone remind me that I've been neglecting my Blog for a few days...and when I checked, my last entry was 4 days ago. :) Too busy? No. I have work to do but still got time to write actually. CUMANYA, as a blogger and a writer too, [thats a difference between the two actually!] I need an inspirations. I got few drafts but none of it has finished. Halfway of my stories dah blank...and akan rasa tiba2 tu, tidak perlu lah teruskan. Hehehe. End up, biarkan saja draf tu tidak ada kesudahan. =D.

Anyway, sy baru mau pasang balik gear 1 menulis ni...dan sy mulakan dengan sesi makan-makan bersama tim komsel saya. Yesterday we held a small farewell dinner to our friend Marianti aka MAA. Ini boleh dikatakan Program Berkumpul Kilat, sebab kami sudah plan hari khamis ni sebenarnya tuk raikan dia sekaligus ada sesi doa khusus gitu utk dia. Tp tengah plan2 di FB tiba2 c MAA ni inform kami yg dia akan balik hari ni ke Kuching tuk Lapor diri di Jabatan Kesihatan Negeri S…

Completely

One of the soundtrack 'Facing The Giants'

Beautiful in its own time...

11 God makes everything happen at the right time. Yet none of us can ever fully understand all he has done, and he puts questions in our minds about the past and the future. 12 I know the best thing we can do is to always enjoy life, 13 because God's gift to us is the happiness we get from our food and drink and from the work we do. 14 Everything God has done will last forever; nothing he does can ever be changed. God has done all this, so that we will worship him.

Morning friends...
Pagi ni sy mulakan dengan sharing FT di Pengkhutbah 3:11 atau Ecclesiastes 3:11 dan ayat seterusnya lah.
Ini juga sharing kami dalam Komsel semalam dengan ahli komsel yang funny, adorable, yet they inspire me in so many ways. FT ini sy petik dalam Contemporary English Version (CEV), itu yg bestnya rujuk banyak version so lebih banyak terang baru yang kita dapat FT.
Sy diberkati dengan ayat ini. Sebab itu tema blog ini juga "God has made everything beautiful in its own time". Setiap perkara yang…

clueless

Response..Response..

Ingatkan akan mendapat petang yg aman hari ni, sekali my ..... memberi arahan yang begitu banyak, well bukan juga banyak tapi semua dikasi at 1 time dan mahu secepat mungkin. Sampai ada 1 part tu sy bingung semua infos dengan dia, tp at the end sy kena buat based apa yg the other ... arahkan. Sekarang sy kena mengarang lagi ayat2... tunggang terbalikkan statement menjadi 1 ayat baru... aduhai..sempat stress! x suka!

But then, selagi SYMP, selagi itu menahan rasa yang mau pecah kesabaran di dada.

Ayaa...tiba2 banyak nda puas hati pula sy!

Again, i have to give the right response! God help me... I need YOUR hand here....

Syndrome NS

Image
Sy kena jangkitan 'Nicholas Sparks syndrome'. Hehehe. Tiadalah, sy tersuka sudah kepada tulisan buku dari NS ni. So last saturday kali tu, waktu p jalan2 di The curve, sy terbeli 5 buah buku tulisan NS. Hari tu sudah tengok movie, 'The Last Song', sy memang mau beli buku dia. So, wktu p 'The Curve', sgt terkejut sb ada jualan buku murah. Just imagine semua buku yg sy beli ni harga dia cuma RM18/per book. Kalau di MPH, buku macam ni RM32. So not bad kan! Tidak tahan, sy beli 5. Hehehe, semuanya NS.

Dua buku ni sy sudah habis baca. Dan untuk The last song, cerita dalam buku lebih best. Ya movie pun ok juga tp tidak begitu detail kan. Dear John..wow! Sedih cerita dia. Kesian betul!
So ada 3 lagi menanti sy. Sekarang tengah usahakan baca The Notebook. Tp mungkin tundakan dulu yg lain. Since sy ada buku2 lain lagi yang perlu di baca. Banyak sangatlah pula! Sy masih mencari buku tulisan Karen Kingsbury. tapi yang ini, tiada di MPH, juga tiada di kedai buku di Msia. Buk…

Down Memory Lane

Image
Everyone have their own memories..right? So am I. Last sunday, mungkin tiada kerja kali sampai sy p bongkar balik kotak comel sy yang berisi penuh dengan perkara2 yang menjadi memori dalam hidup sy.
Kotak ini maksud sy. Cantik kan! Kotak ini hadiah dari seseorang kawan sbg tanda perpisahan masa tu. Ya, sb sy sudah abis belajar UPM kan, jadi ingat akan balik selama-lamanya lah d Sabah. Since kotak ini sangat comel, sy simpan dan sy isi hal-hal yang juga bererti dalam hidup sy. Bukan niat menyimpan cerita lama, TIDAK. Cuma, waktu sy tua ni boleh tengok semula. Hahaha.
So apalah sangat benda berharga tu kan. Hehehe. Tiada apa2 sangatlah juga. Cuma sy simpan ini.Ini adalah kad-kad birthday yang dihadiahkan tuk saya. Dari kiri itu kad waktu b'day sy ke 24thn, dan seterusnya ikut susunan from left to right. Kenapa start 24? sebab semua kad sebelum 24 thn sudah dibawa balik ke sabah. Yang ini sy simpan, bila sy dihantar semula ke semenanjung. Perjalanan sy di bumi malaya ini belum selesai …

DH Review

sy akhirnya habis tengok season 6 DH. Semuanya kerana www.fastpass.tv.com dan thanks to kiera and bien yang memperkenalkan nya kepada sy... hehehe.
Apapun, sy sudah habis season 6 DH, dan season 3 GG. Episode terakhir season 6 DH, sangat menyedihkan saya. Ada 4 watak utama wanita dalam cerita DH ni. Susan, Gabriela, Lynette dan Bree. Susan, ada 2 org anak. Perempuan anak susan dengan 1st husband dia yg sudah meninggal dunia dlm season ni. Anak dia laki2, itu anak dia dengan Mike Delfino husband dia. Gabriela pula model yang bersara dan jadi full time housewife. Dia beruntung sebab ada husband Carlos yang kaya yang boleh support dia yg sangatlah high-maintenance, ya lah kan ex-model. Manakala, Lynette pula seorang ibu kepada 5 orang anak dan suaminya [ok sy lupa nama dia]. Lynette dibesarkan oleh ibu yang alkoholic so dia banyak menjadi seorang yg lebih dominan dari suaminya. semua hal urusan rumah tangga dia mesti usaha untuk kawal. Jadi di situ suaminya yang agak stabil memainkan per…

wanita oh wanita

Sy bukan seorang yang pemarah, apa lagi merajuk tanpa rasional. Family or Kawan2 dekat yg mengenali saya tahu lah sy macam mana. Kalau pun merajuk, [which is jarang-jarang] itu sangat sekejap, sebab fikiran logik akan membantu saya berfikir dan menganalisa keadaan.
Tapi, ada waktu2, ya di mana setiap bulansahabat karibsy akan datang menjenguk saya, sy perasaan emosi sy sebelum dan semasasahabat karibsy ini melawat sy akan sedikit sebanyak memberi impak kepada diri saya. Sy tau, memang boleh dikawal emosi yang tidak stabil tapi timediadatang mesti ada juga terlepas sikap sy cepat rasa mau marah @ sensitif dan mudah merajuk. Tanpa sy sedar actually. Apa lagi kalau ada keadaan @ seseorang yg mengusik kesensitifan jiwa masa ini.
So sementarasahabat karibsy ini melawat sy, menemani saya untuk beberapa waktu ada baiknya saya mendiamkan diri dan belajar menguasai diri.
@@@@

Family Day 2010 - MOA

Image
Last saturday ~ 7 August 2010,untuk pertama kalinya saya berjaya menjoinkan diri dalam siri 'Hari Keluarga MOA'. =). Happy pula saya. 4 tahun bekerja di MOA (Ministry of Agriculture), ni lah kali pertama sy terbuka hati. Hahaha. Ayat sekali lagi ayat poyo! Harap dimaafkan yg itu. :D So, sy berjaya 'menghasut' bien, kiera dan deepa sama2 join kan diri. Pada hal tahun2 sebelum ini, memang banyak saja alasan. Ya lah, hari sabtu mesti alasan sy, sy ada komitmen lain...kalau tidak pun alasan sy, malas! But this year, ada banyak hal yang membawa sy buat keputusan ikut serta sebenarnya. Utk bbp waktu ni, masa sy hari sabtu akan banyak free lah. Hehe. Jadi sementara sy masih tidak terikat dengan program hari sabtu di tempat lain, better sy ambil peluang ni join 'Hari Keluarga Moa' utk tahun ni. At least, sy merasa, apa lagi sudah mau masuk 4 tahun juga di MOA ni. Keduanya, Ada sedikit rasa 'melankolic' [entah ada ka tiada maksud ayat ni, sembarang jak sy] utk ha…

One day - with the stories!

Hari ini, minggu kedua bulan Ogos. Spt blog c bien, bulan ni adalah bulan yg unik. Ada 5 kali ahad, 5 kali hari isnin, dan 5 kali hari selasa. Which means, bulan ini adalah bulan yg terpanjang. Huhuhuhu. Bulan ini juga bulan puasa, tidak pasti sama ada rabu atau khamis, tapi yg pasti bermulalah food hunting kami di merata tempat di Putrajaya ni...kan bien, kan deepa??? hehehe.
Anyway, baru dapat inspirasi berblog sebenarnya. Plus, ada kerja yang perlu disettelkan tadi. Lunch tadi, dapat makan free sebab ada jiran dari Bhgn lain ajak lunch. So thanks God untuk itu, at least tidak perlu jauh berjalan. Sambil makan, kami bincang isu yang tersiar di Harian Metro semalam mengenai seorang bapa yang merogol 3 anak kandungnya sendiri. Entah apa mau jadi lah kan, waktu sy baca itu kan terlintas dalam fikiran sy, sebelum bapa yg macam x layak untuk di panggil bapa ni pergi rogol anak dia sendiri, tidak kah ada 1 saat dalam fikiran dia yang orang yg cuba dirosakkan tu anak kandung dia sendiri? j…

Good Morning**

It's friday morning...yeah finally...
Pagi tadi agak sukar bangun pagi, memandangkan sering kali terjaga..dari jam 320am, bangun sebab kesejukan. Dengan langkah yang longlai mengagahkan diri mengurangkan kelajuan kipas. Then jam 440 am terjaga lagi sebab sms masuk. So my wakeup call prayer morning jam 545am sangatlah payah untuk bangun. Sampai dalam keadaan berbaring berunding dengan Tuhan 'Pa, boleh ka pagi ni saya tidak bangun berdoa, sy mengantuk'. But then, ada suara RK dengan lembut menyapa saya 'Bangun saja dulu, berdoa sekejap pun tidak apa'. Terus, bangun berdoa, adalah beberapa bahan doa yang sempat didoakan sebelum mata kembali berat menuntut supaya tidur.
Badan terasa lemas, lenguh. Really hope today is saturday! hehehe. Tapi dari dalam diri memotivasikan diri sendiri, mengingatkan diri, hari ini hari terakhir bekerja untuk minggu ini. *Grin*
Ya, itulah drama di pagi hari Jumaat.
Anyway, semalam kami komsel. It was really a blessed moment for me. Sederhana…

Give Thanks

Sy bersyukur dengan semua yang terjadi dalam hidup saya..baik itu yang penuh dengan keindahan, penuh dengan tawa keriangan mahu pun waktu-waktu kekelaman yang saya lalui. Baik itu saya alami secara pribadi, atau melalui keluarga saya mahupun yang terjadi dengan teman-teman saya. Saya bersyukur kepada Bapa yang sentiasa mengasihi saya dan menerima saya dan menanti saya selalu. Saya bersyukur dengan pertolongan Bapa yang tidak pernah terlambat tidak juga pernah terlalu awal.

I'm not a perfect believer. Still ada waktu2 di mana, iman sy goncang. Ada waktu2 saya memberontak dengan situasi yang berlaku dengan saya. I've shared all those happened to my life in this EDEN of my HEART.

Tapi justeru oleh kerana itu, selama mana saya mau belajar untuk terus dibentuk oleh Bapa, ada banyak hal yang saya perlu tempuhi. Untuk berdiri sendirian itu pasti tidak dapat sy lakukan, justeru sy mempunyai keluarga yang sentiasa ada bersama saya, ada bapa rohani yang mahu membimbing saya, juga ada tema…

Food Gallery

Image
Let's talk about F.O.O.D. =D

Lama sudah tertangguh2 entry makanan ni. Tidak meriah bah blog kalau tiada bab makan..hihihi. Anyway, sy kasi kumpul semua sekaligus hasil 'food hunting' [sangat lama okey!] dan tidak sempat susun yg mana 1 dulu. Semuanya campur-campur. Kalau sy post sini, maksudnya tu sangat sedap dan berbaloi untuk di try.

***tp sedap untuk sy mungkin utk orang lain belum tentu sedap, jadi terpulang kepada masing2..ya***enjoy.
Gambar 1: Masala Food Chicken [betul ka ni bien nama dia] - Indian Kitchen, Cyberjaya. See portion dia? besar. Sudah lah ada nasi ada tu roti lagi. Selalunya sy tidak akan habis roti tu. Cukup sampai nasi saja. Tapi sedap. Highly recommended. Gambar 2: Lime juice dengan apa yg satu ni, lupa. Lime juice dia antara yang terbaik di kedai ini!

Gambar 3: Spageti [lupa apa spesies, :)]...terbaru sy dan airin makan di Delicious, Jlan Tun Razak. Ada rasa garlic, olive oil. Kalau makan ada rasa pure macam tu. Tp sedap!


Gambar 4: Grilled Balinese Ch…