Posts

Showing posts from August, 2009

The August ramblings!

bulan ogos akan berlalu beberapa hari lagi... terlalu banyak perkara yang berlaku dalam bulan ini..baik itu suka atau duka. Baik yang mengejutkan maupun yang biasa-biasa saja. Bulan ogos sy mulai dengan peningnya mengurus hal kerajaan khususnya di MOA yang lagi sedang sibuk memikirkan pelaksanaan skim insurans di kalangan petani. Sikap suka guna orang dalam membuatkan sy tidak suka dan tidak faham kenapa mesti perlu ada term seperti ini. Even, (sad to say) di kalangan bangsa sy juga macam ini. Kenapa sy raise isu ini, sebab at the end of the day, pegawai kerajaan (khususnya bekerja tulus ikhlas tanpa mengira siapa) juga yg susah melayan karenah pihak atasan! Of course, tunduk pada kepimpinan atasan sentiasa dalam hati sy, tp kerana sikap beginilah ketidaktelusan dan pembaziran pasti akan berlaku! Sy bersyukurlah dan segala hormat buat DIA yg empunya segala-galanya, sy masuk dalam skim ini bukan kerana orang dalam... teringat pertanyaan2 nakal dulu yang diajukan, 'ko masuk PTD ada m…

Book Review

Image
1st and foremost, a big thanks utnk joanne yg meminjamkan buku-buku ini dengan saya. Minta maaf juga sebab simpan lama...sy tidak ingat bila sy pinjam ni tapi baru semalam actually sy dapat menghabiskan ketiga-tiga buku ini. So sedikit pandangan sy utk setiap buku yg dibaca;

Pertama kali sy tengok buku ini, sy rasa tidak tertarik sangat, so i decided to read it last. Tapi itulah, sekali lagi dont jugde the book by its cover. Ternyata buku ini lah yg terbaik yg sy pernah baca (utk non-fiction). Sy ambil masa 2 malam saja tuk menghabiskannya. Buku ini menceritakan bagaimana keluarga ini bersatu menghadapi masalah-masalah yg berlaku dan cabaran yg ada dihadapan mereka. Menariknya, buku ini adalah series yg terakhir dari 5 series. Semua orang menginginkan keluarga yg harmonis, anak-anak yg mendengar kata, takut akan Tuhan. Tp dlm buku ini, bagaimana c ibu dan bapa punya kisah sendiri punya dosa lampau dan ada harga yg harus dibayar. Bagaimana walaupun kita mendidik anak2 sebaik yg mungki…

Jesus be my center

Love this song... yes Jesus be my center...be my all in all...love u guys....God Bless

S.T.O.P

James 4:8 ~Come near to God and he will come near to you~

Last night, as i read a few chapters from the book 'church shift' by sunday adelaja, my mind was stopping for a while. I was really inspired each of the words in the book. Tho' i havent finished yet, since i started read the book almost 11.30pm..but it seems that i cannot stop from going to the next chapter. But, deep inside me urged me to stop and think. I paused for a moment and my heart suddenly asked my dear Father, 'pa, lately its been always me who talking and U listen. But i know Lord, now its time for me to keep silent and listen to what U want to say about my journey. I need to know, where are U going to keep me, what U want me to do and what U want me to say.'
Then i closed sunday adelaja books' and switched off the lights. Its hard for me to sleep last night. So many things that just wouldnt stop roaring in my mind. Tomorow (which is today), there will be new commitment, new beginning for me. I…

Mind T-H-E-R-A-P-Y

Image
ini aiskrim flavor 'vanila passion'.... sedap! sesuai buat sy yg lagi sedang banyak fikir.. It's like mind therapy to me... ^_~


my choice

yeah... finally... things get connected!.. i knew its not by coincidince things happened.

At first,i wonder why all of sudden...then, God make that things clear to me....

I make my choice and i felt happy for that.

Time will be the witness...time will be the judges.... it's not that long... a year should be enough...

Tq God...

suka-suka

almost 2pm today i received a call from my BR. just a short conversation actually but then it did makes me laughed. let me share the dialoque;

BR; lagi sedang buat apa ren?
me;baru balik dari lunch.
.
.
.
.
me;itu seminar mendidik anak terbuka kan sama semua orang?sy ikut boleh?
BR;kamu ni, itu khusus tuk berkeluarga.
me;tapi kan itu terbuka sama semua orang?sy mau ikut,,sbg persiapan (grinned)
BR;o persiapan..tuk tahun depan menikah ya?
me;(gelak)..ameeeeeeeeeen. ya tuk tahun depan.

suka-suka sy saja mau kasi amen. Padahal kalau fikir2 balik, tahun depan itu macam cepat pula. Macam sy pula tidak ready...inilah la bah ni kalau bercakap tanpa berfikir! renny!renny!

ok frends...saya saja ni...abis dari tadi sy terfikir..tahun depan????ah, belum lagilah...lambat lagi. hehehhe...

daaaaaaa

Request for transfer

REQUEST FOR TRANSFER (Permohonan Pindah)
Kepada: Panglima Angkatan Bersenjata Rohani, Yesus Kristus

Dengan Hormat,

Saya menulis ini untuk meminta Anda memindahkan saya ke pekerjaan
administrasi. Saya mengajukan ini dengan beberapa alasan: Saya memulai
karir saya sebagai prajurit, namun karena beratnya peperanga, Anda telah
dengan cepat mempromosikan saya. Anda telah mengangkat saya menjadi kapten
dan memberikan tanggung jawab yang sangat besar.

Ada begitu banyak prajurit di bawah saya, dan saya terus menerus
dipanggil untuk memberikan nasehat, membuat keputusan dan mencari penyelesaian
masalah. Anda telah menempatkan saya sebagai kapten, walau saya tahu
kemampuan saya cuma seorang prajurit.

Saya menyadari bahwa Anda telah menjanjikan untuk memenuhi segala
kebutuhan saya untuk peperangan. Tapi, Jenderal, saya ingin memberitahukan
gambaran yang sesungguhnya. Seragam saya yang dulunya rapi dan licin, kini
telah dipenuhi dengan noda darah dari orang-orang yang saya tolong. Sol
sepatu saya sudah aus dan r…

The latest tag!

Tagging from Kiera... Tq tq..

1. What time did you get up this morning?
6.55 am (its usually my wakeup call everyday...)

2. How do you like your steak?
ok jugalah

3. What was the last movie you saw at the cinema?
rasanya Harry Potter

4. What is your favorite TV show?
Buletin TV3

5. If you could live anywhere in the world where would it be?
padang rumput yang hijau, angin yg selalu sepoi-sepoi bahasa,rumah atas bukit...:)

6. What did you have for breakfast?
nasi goreng with sambal ikan bilis

7. What is your favorite cuisine?
chinese and western...

8. What foods do you dislike?
ehmmm...apa ah???

9. Favorite Place to Eat?
home.

10. Favorite dressing?
apa-apa saja

11.What kind of vehicle do you drive?
proton saga BLM

12. What are your favorite clothes?
most of the time sy suka yg selesa dipakai,manis dipandang,sopan tapi bergaya...hehehehehe..

13. Where would you visit if you had the chance?
all over the world

14. Cup 1/2 empty or 1/2 full?
1/2 full

15. Where would you want to retire?
dimana-mana yg Tuhan letakkan...

1…

randomness of Convocation DAY

Image
From the 8 of August till the 11th, adalah konvo di sana sini sekitar UPM dan Masterskill. But before that, meh sy share satu special convocation di SIB Serdang. Apa lagi Komitmen Pemenang SPK Angkatan IV. Tho' tak banyak yg sy ambil gambar..but i was so happy the ceremony went smoothly and with the contribution from the tim, the day was a blissfull to me. So let me share some of the pic..ya!

Yeah its me, looking closely to the theme of the day 'Lebih dari pemenang' PICC-meraihkan student dari masterskill yg konvo
disusuli dengan konvo ubong

dan of course richard wong (the next day, si chrisnah)

Ini saja gambar sy sempat pergi konvo mereka...sorry untuk usun,aideline,emmey,stephannie, chrisnah...sy tidak dapat ke konvo kamuorang..but I know all of u are happy... anyway... CONGRATULIONS!!! A 2 cent from me~ Ketika engkau menerima segulung ijazah itu menandakan perjalanan mu baru bermula tuk suatu fasa yang baru dalam dunia kerjaya. Kalau waktu studimu, lecturer mu dan teman2 mu …

T.O.B.E.N.G

Image
*courtesy pic dari bien*banyak-banyak gambar kucing yg c bien cuba sampaikan, sy sangat tertarik dengan yang ini...whooooooaaa... comel betul kucing ni....eiiiiii..gerigitin sy!... it reminds me my 'arwah' pets yg hampir sejibik dengan kucing di atas!Kucing sy mati 2 tahun yg lepas gara-gara terlalu aktif sampai tersepit dalam longkang!.. oleh kerana terlalu mengasihi kucing itu sy menangis. Cute bah dia! imagine, my 'tobeng' akan tidur bersama saya dan sebelum subuh dia mau keluar bilik,sanggup juga sy bangun tu bukakan pintu sama kucing sy. Then setiap kali sy mau turun bawah(rumah kami masa tu 2 tingkat di kg), dia akan kejar sy dan melompat p bahu sy. Kalau sy pakai sleeveless memang habis bercalar. Tp sebab kucing kesayangan sanggup juga. Setiap kali abis dari chc, sy akan panggil nama tobeng, dia mesti berlari-lari turun dari atas dan menerjah p tempat sy. huhuuh i miss my tobeng. Till one day, bila sy panggil nama nya my tobeng tidak turun-turun then i found out…

A price to pay...

or in bahasa yang lebih keren lagi..'ada harga yg harus dibayar'...

apa maksud perkataan ini? sedar atau tidak sedar, kita sebenarnya berhadapan dengan pelbagai keputusan dan pilihan-pilhan yang harus dibuat. Dan setiap pilihan yg kita buat itu pasti ada consequencesnya...

hari ini, ada sahabat sy yg sedang membayar harga atas keputusan yg pernah dia buat. To my dear friend, percayalah kasih Tuhan tidak akan menjauh dari mu asal saja kamu tetap datang kepada Tuhan dan berserah kepadanya dan serahkanlah hal itu kepada DIA yang mengerti. Kerna kasih Tuhan itu nyata dan tidak berkesudahan dan melampaui akal fikiran manusia....

actually, sy juga mau share hidup sy atas keputusan2 yg pernah sy ambil dan harga yg harus sy bayar. Satu ketika dulu, sy pernah menerima seseorang kerna sy tidak berfikir panjang di situ, emosi mengatasi fikiran sy. Dan sy boleh katakan, sy sangat menyesal kerna hal itu terjadi. Sy telah menyakiti hati orang itu dan sy tau orang itu sangat sakit hati kerana p…

August Rhapsody

'melody of my heart'

dedicated to; bien, kiera, joanne, jac, peggy, caca to all my bloggers friends!

God bless

August Rush

Image
August Rush! Satu filem yang sangat membuatkan sy menjadi terharu...sayu...menangis(almost actually)kerana happy. Kenapa sy tidak tau kewujudan filem ni ya? tp thanks to bien sb memperkenalkan sy filem ini. Sy mau kasi 7* tapi kalau bukan endingnya macam tu so sy kasi 5*... but then, this film is marvellous! SUperb! Mantap! ANd i like the story line. Lepas ni sy akan bawa DVD ni tengok sama2 kawan serumah sy. Highly recommended!

Ceritanya mengenai seorang kanak-kanak(as pic below), yg sangatlah comel..namanya Evan Taylor(dlm filem ini) yang dipisahkan oleh datuknya dari ibu dan bapanya. Ibunya Keri Russel seorang pemain Violin (tp yg besar punya, apa nama tu??) dan bapanya Johnathan Rys seorang vocalis juga pemain gitar. What a great combination, isnt it? Well, not officially marriage actually, just one nite stand (which is not right!), they fell in love each other, tp since kedua-duanya masih cukup muda, datuk@bapa kpd Keri Russel (ibu kepada Taylor) menyerahkan Taylor kpd anak yatim.…

Keep on!

Image
'Journaling your worries to God is an effective discipline for reducing stress. In a way, it is like writing God a letter and asking him to take care of things. Once you have done so, you can go about the day relieved and refreshed that you have dealt with your troubles effectively'.

Kata-kata di atas sy temukan sewaktu sy sedang berkira-kira mau beli hadiah penghargaan tuk peserta SPK dan anak-anak bina sy. Sedang membelek-belek buku, sy percaya Tuhan memimpin sy bertemu dengan buku ini. Dan akhirnya menemukan power statement spt di atas.

Sy seorang yang suka meluahkan perasaan melalui tulisan. Bahkan, sejak sy sekolah menengah banyak journal yg sy buat mengenai kehidupan sy sehari-hari. Dari keadaan sy sedih sehingga keadaan sy gembira. Ada perasaaan lega tika sy menulis. Sehingga sy universiti, sy ada PC sendiri, sy mulai membuat 1 folder khusus tuk curahan hati sy. Semuanya sy luahkan. Sudah kerja ini, sy mulai mengenal yg namanya blog dan ini lebih menyenangkan sy. Bahkan …