Posts

Showing posts from June, 2011

Finally updated!!!

Bulan Jun akan berakhir hari ini. Dan compare bulan2 sebelumnya, memang Jun lah entry saya adalah paling sedikit. Dan trend blog saya pula skg, dari bulan ke bulan, saya semakin kurang menulis. Maafkan saya di atas -kemalasan-dan ketidakada ideaan- untuk menulis-.

Actually, saya mau upload gambar baby (gambar yang saya scan baru2 ni), tp since saya guna BB, saya tidak tau mau transfer ke blog mcm mana. Hehehe. Saya buta IT bah. Ada siapa2 boleh ajar saya?

Sebut pasal pregnancy, saya sudah masuk minggu ke 11, almost mau masuk 3 bulan sudah. patutnya dan normalnya utk wanita yg biasa, alahan itu akan semakin berkurang. Tapi lain pula saya, muntah saya masih tetap berterusan dan mual itu juga masih tetap ada. Bila saya cerita sama kawan2 saya, semua akan cakap teruk juga morning sickness saya. Entahlah, saya cuma harap saya tetap kuat utk melalui hari2 alahan saya.

Siapa tidak rindu mau makan banyak? or rather to say makan apa saja ikut suka hati kan. Saya agak sedikit takut bila orang uplo…

sharing ringkas

Di kesempatan ini saya share kan kutbah yang saya dapat ahad semalam (19 Jun 2011)

Tajuk Kutbah: Father's Blessing
oleh: Pdt Hendi Gunawan
Matius 3:16-17

Bapa dalam maksud aslinya adalah sumber. Jadi sesebuah keluarga itu akan dilihat bagaimana sumber itu berfungsi, sama ada bapa sebagai imam keluarga, atau bapa sebaliknya.

Seorang bapa perlu memperhatikan 4 perkara:

1-Sebuah rangkulan/sentuhan yang bermakna

Bapa harus selalu mengadakan moment di mana, father-son or father-daughter ada waktu2 utk menghargai anak melalui sebuah sentuhan. Sentuhan ini penting sebagai jambatan hubungan baik bagi bapa-anak. (ayat 16)

2-kata-kata berkat yang diucapkan

Kisah Esau dan Yakub. Sebelum Ishak meninggal dunia, dia mau memberkati Esau anak sulungnya. tapi apa terjadi, isterinya Ribka menyuruh Yakub menipu bapanya supaya meyamar menjadi Esau. Yakub mendapat berkat dari bapanya ishak dan akan terus hidup dengan berkat yang telah diungkapkan manakala Esau menjadi marah bukan kerana bapanya ishak tidak pun…

Father's Blessing

Hi hi...

Saya bersyukur kepada Tuhan kerana kasih karunia-Nya untuk keluarga saya. Saya bersyukur untuk anak yg dalam kandungan saya. saya percaya sejak dalam kandungan lagi, tangan Tuhan telah membentuknya (ya mungkin Tuhan lagi sedang memproses berkarya untuk potensi bagi bakal anak saya yg akan lahir nanti).

Semalam merupakan sambutan Hari Bapa. Di gereja, kami dilayani oleh seorang pak pendeta dari Abbalove ministry dari Jakarta. Kutbah beliau sangat simple tapi sangat tajam bahkan diakhiri dengan satu klip video yang membuatkan saya mengalirkan air mata tanpa henti2.

Bapa adalah sumber. (original meaning) Jadi bila bermaksud sumber, semua mata akan mengarah atau tertuju kepada sumber. Powerful statement dari pak pendeta semalam adalah, kita ada pada hari ini itu adalah dari bapa kita (refer: bapa jasmani). Which is betul!

Saya lebih rapat dengan bapa saya berbanding dengan ibu saya. Perkara yang bapa saya lakukan yang saya tidak boleh lupa adalah ketika bapa saya menemani saya membua…

good bye auntie oyo...

Received a sad news today...

My auntie had passed away yesterday nite at 10.30pm at her house.

No wonder at 11.45pm my uncle called me. But i didnt angkat the phone since my phone in the silent mode.

Early of this morning, I called my father. It was a long time since I called them due to my MS..i really dun have the strength even to call my family. Most of the time, after work i usually end up tidur awal after muntah yang teruk.

So when i called my father, then my father told me that my auntie is no longer with us. My auntie is my father's sister. Elder sister. my father told me that, before my auntie died, he received a call from my cousin saying that my auntie keep calling my father's name. Just after my father reached at my auntie's home, and when my auntie heard that my father called her name, she opened her eyes and then she go.

What a sad moment. I wish i can go back and looked at my auntie face for the last time. But i dun think i could make it since they will kebumikan …

Congrats...

Image
Finally..my very polite and helpful friend Airin get married to somebody. :)

Congrats my dear friend.

I am so happy for you.

God Bless the both of you...

so touching!!

Image
Seorang anak muda yang punya permulaan hidup yang sangat menyedihkan. Tinggal di rumah anak yatim sejak umur 3 tahun dan ketika umur dia 5 tahun, dia terpaksa melarikan diri kena dibuli oleh budak2.

Sejak itu, hidup dia merempat, berjuang seorang diri dengan hanya menjual gula2 air dan energy drinks tuk hidup. Dia seorang yang boleh jadi inspirasi kepada ramai orang.

Dia boleh saja memilih tuk hidup terus kecewa dan menyalahkan keadaaan. Tapi dia memilih untuk berjuang dan menggunakan karunia yang Tuhan berikan kepadanya iaitu suara utk mencuba peluang.

Saya menangis tengok dia nyanyi. Sangat indah dan mendayu.

God Bless you young man! I pray that, u will be successful person.

Mari Belajar

jum belajar bahasa rungus..'sesi kenali tubuh anda'

klik sini.

ada yg sama...

hari ni terbaca blog didi.

congrats to her sebab dia pun tengah pregnant..3 months..kira lebih senior dari saya lah ni..:)

tapi yang saya happy sebab bila baca pengalaman alahan dia, sy boleh kata sama dengan apa yg sy alami sekarang. Cuma cara dia gambarkan itu lebih detail.

Lucu kan, kenapa pula happy sebab ada orang alami alahan yg sama dengan saya. Bukan apa, kalau dengar pengalaman kakak2 saya dua orang, memang durang pun ada morning sickness juga tapi cara kakak2 saya cakap tu tiada yg spt sy alami. Lepas tu, dengar dari pengalaman ibu2 yang lain, mostly tiada yg morning sickness teruk sangat.

So bila baca didi punya pengalaman, nah baru sy boleh senyum. Istilah mati kutu bila tengok makanan itu memang betul. (sorrylah saya tidak pandai cari istilah). Tengok makanan yg sedap tapi tidak tau mau makan apa. Kalau makan, mesti fikir saya akan muntah ka ni ah? sya ok ka ni makan ni ah? berhati2 betul bila cari makan. Sebab tiada selera makan tapi kena makan juga itu yg jadi macam tu.

Seja…

Again...and it worse!

Feeling not very well today after yesterday....

Semalam adalah yang paling teruk saya alami alahan sejak saya tau pregnant.

Balik dari ofis, saya muntah lagi.

Malamnya, my husband sangat baik hati masak tuk saya. Tapi rupa2nya, saya memang tidak boleh dengan bau masakan. 1 rumah bau saya pening kepala, mual..end up saya tidak makan. Saya cakap dgn husband saya, nanti saja saya makan kalau saya rasa mau makan.

Apa terjadi, dari jam 9malam tu sampai 113o malam perut saya tidak selesa...sampaikan saya muntah semua...semua maksud saya..even saya makan a slice of manggo utk dinner..dengan itu2 semua hilang.

Oleh kerana, saya sudahlah tiada makan sangat tapi mau muntah juga, rasa mau cramp perut saya. Nangis2 saya time muntah sebab saya tidak tahan. Apa lagi saya mau muntah...tiada apa2 lagi yang tinggal.

1130pm, last shot saya muntah..memang 0 terus energy saya masa tu. Cuma saya bersyukur, saya dapat tidur juga dan sepanjang tidur saya tidak rasa sakit.

Bangun sebelum jam 6 (sudah kebiasaan saya…