Posts

Showing posts from November, 2014

BF and The THIRD

hi..morning...

We are reaching to the end of November. 1 Month to go before 2014 say good bye to us.

Time is moving fast...so with my life...

Dari bertiga menjadi berempat...

Perlahan-lahan mengadaptkan diri untuk mengurus anak 2 orang yang lelaki.

Saya ingat masa saya mengandungkan Jayden, saya sempat bermonolog dengan diri sendiri supaya jayden akan berhenti menyusu sendiri. Dan tidak perlu saya paksa-paksa macam abangnya Joshua. Kenangan menghantar Joshua 1 bulan adalah kenangan yang pahit. Dan sebolehnya saya tidak mahu Jayden mengalami hal yang sama.

Semasa Jayden, saya berkeyakinan penuh dapat menyusukan dia 6 bulan eklusif. Sebab kali ini saya sempat menyimpan stok susu yang boleh tahan banyak. Malangnya harapan dan strategi saya tidak menjadi. Apa bila ketika usia Jayden almost 6 bulan saya disahkan mengandung. YES. I am pregnant. AGAIN.

5 bulan sahaja saya dapat menyusukan Jayden full. Lepas tu sudah campur dengan formula. Sebab once saya pregant kuantiti susu drop secara men…

Proud mommy

Menjelang akhir tahun sememangnya merupakan hari yang ditunggu-tunggu khususnya bagi para ibu bapa yang punya anak-anak sama ada yang bersekolah di tadika, sekolah rendah mahu pun sekolah menengah. Ini kerana pada waktu hujung tahun lah sesi atau majlis penyampaian anugrah kecemerlangan akan diadakan oleh sekolah.
Kegembiraan ketika anak-anak sendiri dinobatkan sebagai Pelajar Cemerlang..Pelajar Terbaik untuk mata pelajaran dot dot.. anugrah khas. dan sebagainya pastinya membuatkan ibu bapa rasa teruja dan ingin kongsikan bersama kegembiraan tu bersama dengan teman-teman rapat mereka.
Tidak ketinggalan group whatapss saya yang semuanya ibu-ibu. Sejak 2 minggu lepas...hp saya dihujani dengan gambar anak2 mereka mendapatkan hadiah dan anugerah. ucapan tahniah disampaikan. 
Sebagai ibu, saya faham. Pastinya sy juga antara golongan yang mungkin akan share kegembiraan kejayaan anak-anak saya nanti.
Tidak cukup di whatsapp..FB pun ada. Saya hanya mampu senyum dan tumpang wish congrats bagi yang…
Image
Hujung minggu adalah hari beristirehat bersama keluarga selepas 5 hari memerah otak dan mengerah tenaga di Pejabat. Minggu ini sahaja dua kali saya berulang ke INTAN Bukit Kiara kerana menghadiri Program. Minggu lepas juga minggu mengerah otak untuk mengeluarkan idea penulisan yang boleh tahan mencabar minda ku sebagai penjawat awam. Ternyata, pengalaman selama 8 tahun bekerja masih belum cukup untuk mengeluarkan sebuah kertas Dasar. Menyedihkan! Saya akan blog tentang hal itu kemudian.
Apapun, jangan hairan kalau saya cuba menulis dalam Bahasa Melayu lengkap. Bukan apa,selepas mendengar Seminar Pugar Bahasa tempoh hari terasa insaf sekejap. Hahaha. Tapi susahlah... kang blog ku akan menjadi seperti tv kerajaan yang orang ramai tidak berapa suka tengok sebab bahasanya yang terlalu formal..hehehe
Anyway...hujung minggu ku kali ini adalah super mencabar. Saya sebenarnya sudah biasa 'ditinggalkan'oleh suami untuk mengurus anak-anak sendiri. Dengan nature work suami yang selalu k…

The story of my 2nd baby Jayden Uriel

Image
Masa saya 1st jadi mummy kepada Joshua, banyak benda yang saya rekod. For eg bila masa 1st time joshua boleh meniarap, bila ada gigi, macam mana dia 1st time dapat solid food, etc etc...dan baik FB, IG saya penuh dengan keéxcitedán saya menjadi ibu...sampai banyaklah status post saya pasal joshua. Orang bilang excited and welcome to motherhood lah.. ya me being as normal me and normal woman...
Bila ada 2nd baby, i admit banyak benda sy x rekod...banyak benda yang sy x war2 kan di media sosial...banyak benda sy rekod di minda saya sendiri dan memori saya...
But i guess it doesnt sound fair to jayden uriel. After all, bila dia besar nanti pandai cakap sekali tengok blog saya (hopefully masih hidup lagi blog tu time tu) mesti dia akan rasa hairan kenapa semua benda gambar abang dia yang banyak..cerita abang dia yang banyak...so di post sy yang kali ini, saya abadikan sedikit memori saya tentang Jayden uriel...
Nama jayden saja sebenarnya susah mau cari...apa lagi nama uriel. Both name i…