Posts

Showing posts from August, 2011

Stay at home mother vs working mother

Saya pandang tinggi ibu-ibu yang mengambil keputusan utk menjadi Stay At Home Mother (SAHM). Saya tau, bukan senang juga jadi seorang suri rumah sepenuh masa. Dari hal jaga anak sehingga lah jaga rumah..still banyak benda sebenarnya buat di rumah...

My mum, bukanlah SAHM sepenuh masa..waktu saya kecil...ada saja kerja yang dia buat. mungkin bukan pergi ofis tapi ofis dia adalah d ladang. Kami pergi sekolah jak, dia pun pergi 'ofis' dia. Kami balik tengah hari..yang pastinya makanan tengah hari sudah siap. Sebelah petang dia sudah cuci baju sekolah kami (dulu2 miskin sebab baju sekolah cuma ada 2 pasang ja). Abis ja, sambung balik di 'ofis' mama saya. Balik malam. Masak lagi. Dan malam...kemas dapur...kemas segala2nya dan baru dia tidur. So pada saya..my mum adalah super mum!

In the other hand, saya juga sangat pandang tinggi dengan ibu2 yang bekerja dan dalam masa yg sama, apabila balik fungsinya tetap sama..menjadi isteri dan ibu.

Saya belum ada anak, jadi saya belum …

My Wedding ~ Part 3

Image
Finally, my wedding story (maksud saya majlis) end at Kunak..my husband side. The reception at Dewan Pai Sheng..(those Kunak'ian' shud know this place) on the 18 of Mac 2011.

Menariknya, utk pertama kalinya saya memakai pakaian tradisi orang Toraja. Husband sy mix. Bapa dusun mama toraja. Kalau ada yg tidak tau, toraja ni salah satu suku dari Indonesia. His mum (my mother in law lah) sudah lama berhijrah ke Sabah so sudah lama dapat kerakyatan Malaysia. Apa lagi sudah kawin dengan orang tempatan. Toraja maksudnya To' ~manusia/orang Raja~ raja/king. My husband cakap, bangsa Toraja ni antara suku yang terbilang di Indonesia. keturunan raja2 yuuu...:)

So pakaian nya pun macam ala-ala raja juga...check it out!


kan..warna kuning..kelas gitu! Actually ada warna putih. Tapi MIL saya cakap, better ambil kuning lebih menyerlah.

Tengok husband saya...pakai sarung. Siap ada keris lagi. Both of us lagi tu ada keris. macam Tun teja jak saya rasa. Cuma saya a bit tidak selesa dengan b…

My Wedding ~ Part 2

Image
12 Mac 2011

tarikh yang kami sepakat pilih...since my husband seorang yg suka no..dan kebetulan (wlpn tiada yg kebetulan pada saya) tarikh itu jatuh pada hari sabtu...so kami dua setuju tuk menamatkan zaman bujang kami pada 12.3.11. Senang mau ingatlah (kunun..hehehe)

Ini gambar pertama kami...kami mau siap sedia ke gereja sudah..so masa ni itu tukang ambil gambar minta kami posing d banner yg kami buat sendiri ni...








Upon the arrival of the brides...bapa saya serius betul dalam ni. Saya pula senyum lebar dalam masa yg sama saya nervous bah tu...plus ada salah2 sudah dalam aturan majlis.







Saya tidak tau, kami saja nervous ka atau pendeta2 tu pun nervous juga kali. Sampai terbalik aturan (rasanya)..patutnya tukar cincin dulu kan..then baru ada 'u may kiss the bride'. Itulah...gara2 hujan yang masih mencurah2 masa tu..every things agak mess up skit. Me? a bit sedih tapi ya what to do..sudah terjadi...kenangan sajalah...



sampai kami terpaksa buat 'psst..psst...pastor..kami dua …

My Wedding~Part 1

Image
Ok..finally...finally....kan kan...I know..saya telah mengambil masa yang sangat panjang untuk menguploadkan gambar2 hari Bersejarah dalam hidup saya. Kwn2 sudah mulai tanya (sampai ada sudah yg bosan kali tanya habis tidak dilayan..)tapi baru sekarang baru saya berkesempatan. Minta maaf utk kawan2 saya..utk pengetahuan kamu semua gambar ni tidak rasmi..ya diulangi tidak rasmi. Semuanya guna kamera husband...yg rasmi akan cuma kami dapat waktu kami balik Sabah cuti raya nanti...anyway..rasmi tidak rasmi sama sajalah orang di dalamnya cuma maybe the quality of the picture sajalah kurang...biasalah kan sendiri2 ambil!

So siri My Wedding ni ada 3 part. Yg pertama ni, saya mau kongsikan hari kami register di JPN Putrajaya. Kami register kawin di JPN pada 8 Mac 2011. Eh eh..mcm baru semalam saya rasa..hahaha (ayat poyo!) Jadi di catatan Kerajaan Malaysia, kami berdua suami isteri sah pada tarikh ini. TAPI..ada tapi ya...di KERAJAAN SURGA..kami belum rasmi sebab pernikahan ini tidak dimeter…

사랑해요

사랑해요

사랑해요

사랑해요

사랑해요

사랑해요

사랑해요

and it simply means
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

I
.
.
.
.
.
L.O.V.E
.
.
.
.
.
Y.O.U..




:)

Have a blessed weekend!!

Missing the other half of me..

Image
Agak mengantuk di pagi hari rabu ini. Mungkin semalam saya terjaga jam 330 pagi dan tidak dapat tidur lena lepas itu. Entah kenapa, tiba2 rasa takut. Terasa ada 'orang' tidur di sebelah saya. Scary sekejap!

Dalam 2 hari dan 2 malam ini, saya akan berseorangan di rumah kerana, husband saya out stesen. Selama kami kawin yang mau masuk 5 bulan, banyak kali sudahlah husband saya out stesen. Paling lama saya 'ditinggalkan' adalah 5 hari. Cuma kali dia out stesen, saya agak reluctant mau bagi dia pergi. Sy rasa tidak mau ditinggalkan berseorangan di rumah. *sigh*

Dan sejak mengandung ni kan, setiap kali bila husband saya beritahu saya yang dia akan out stesen, mesti saya akan rasa mau muntah dan pening2 kepala. Lagi teruk masa alahan saya di awal 3 bulan. kalau biasa muntah teruk adalah dlm 5 kali mungkin, tapi kalau husband p out stesen muntah saya akan jadi lebih teruk lagi. As if my baby faham juga yg daddy dia tiada. Jadi sekarang ni, bila saya suda mulai ok, sebab munta…

terserlah keTIDAKADILAN...

Sampai bila ada mentaliti macam ni?

Kalau masih ada kaki tangan tubuh badan yang sihat..bekerjalah....

Jangan mengharap bantuan saja...

unless you really cannot do anything..you really need help...

Lepas tu...be FAIR lah...

musim ni bangsa ni dapat bantuan...

takkan musim2 lain bangsa lain dipinggirkan...

Perlu ka bangsa lain terpaksa bersuara dulu baru di ambil kira...

Sendiri MAU INGAT lah juga...

Ada banyak perkara dalam negara ni, yang pada saya ada MASALAH!

Tunggu dan lihat saja nanti....

Jadilah Agen Perubahan

We are called to be 1 in unity, harmony and love...

Hello there...

1st week of August..our Muslim friends had started their Fasting month.... happy fasting to all my bloggers muslim friends...

Anyway...the other side, kita juga orang-orang Kristian di seluruh Malaysia juga punya Doa dan Puasa yang dianjurkan setiap tahun menjelang Kemerdekaan sehingga Hari Malaysia. Doa dan puasa ni dianjurkan oleh badan Pertubuhan Kristian di Malaysia dan seluruh gereja2 di Malaysia digalakkan untuk turut serta dalam 40 hari Doa dan Puasa ini.

Saya suda print out segala bahan doa sepanjang 40 hari yang akan datang. Dalam pamplet 40 hari ini, ada panduan jenis puasa yang boleh kita lakukan. Just to share a little;

1-pilih puasa anda
~Puasa Penuh - Tidak makan selama 24 jam. MINUM sahaja
~Puasa Yahudi - Tidak makan dan minum dari subuh sampai senja.
~Puasa Makan ~ Tidak makan satu kali sehari. (Means to say, ada pilihan sama ada kita skip utk breakfast atau lunch atau dinner)
~Puasa Separuh - Tidak makan makana…
Dulu waktu Malaysia menang Piala Suzuki AFF tu..saya sebenarnya tidak ambil tahu pun siapa nama pemain Malaysia. Saya cuma ambil peduli negara kita menang dan of course saya happy sebab pasukan negara kita kan. Kemudiannya dari situ lah mula diwar-warkan kisah penjaga gol kebangsaan negara mr Khairul Fahmi Che Mat yang menjadi pemain terbaik masa tu.

Barulah berjinak2 mau tau apa yg hebat dgn orang ni, check punya check di media pula heboh tulis KFCM ni ada awek siap ada blog lagi. Jadi mcm saya yg sebagai blogger juga yg suka baca blog orang lain for suka-suka, of course lah saya pun mau cari tu blog kan. Bukan mau tau siapa KFCM melalui dia, tapi sebab dia blogger, jadi mau taulah dia tulis blog dia mcm mana. Siapa tau, kes itu kasi naik follower dia sampai famous bah awek dia.

So dari situ, adalah masa sy kadang2 pergi blok c jejari runcing ni..saja2 ambil tau...yg actually bukan dia saja saya baca blog..selebriti lain pun saya baca juga. Banyak blog saya tidak kenal, tp saya saja su…