Posts

Showing posts from May, 2013

The Lord's Prayer from God's Point of View

Image
Person: "Our Father which art in heaven..." God: Yes,?
Person: Don't interrupt me. I'm praying. God: But you called me!
Person: Called you? I didn't call you. I'm praying. "Our Father which art in heaven..." God: There, you did it again.
Person: Did what? God: Called me. You said, "Our Father which art in heaven. "Here I am...what's on your mind?
Person: But I didn't mean anything by it. I was,you know, just saying my prayers for the day. I always say the Lord's Prayer .It makes me feel good, kind of like getting a duty done. God: All right. Go on.
Person: Hallowed be thy name..." God: Hold it. What do you mean by that?
Person: By what? God: By "hallowed be thy name"?
Person:It means...it means...good grief,I don't know what it means. How should I know? It's just a part of the prayer. By the way, what does it mean? God: It means honored, holy, wonderful.
Person:Hey,that makes sense .I never thought about what "…

My weekend

Puji Tuhan, ada cuti umum jatuh pada hari Jumaat. Sememangnya rasa betul2 mau bercuti sebab for the past 2 weeks, hidup saya di ofis sangatlah tidak mengujakan.

Saya, husband and anak hari Jumaat hanya berehat sepanjang hari d rumah. Since my father left us with his Astro Card, so bolehlah kami tumpang sekaki...syiok juga pula ada ASTRO di rumah..hahaha...all this while bila saya mau pasang Astro, my husband cakap 'bila mau tingu ASTRO kalau kerja pun keluar belum matahari terbit, balik pun matahari sudah terbenam'..so ding dong ding dong...tidaklah kami ada ASTRO. Masa parents saya datang, sebab takut mereka boring di rumah, tu yang pesan siap2 bawa ASTRO kad di rumah. Rumah sy ada piring ada dekoder..kad saja tiada..hahahaha.

So melayan lah kami anak beranak channel 701 the whole day. Saya peminat The Voice..so walaupun mungkin ulangan...tapi oklah I would say season 4 best! I like Shakira. Beza dengan Christina Aquilera, pemakaian Shakira so far sopan. :P

Sabtunya, kami kel…

Serba Salah

Mantan KSN dulu kata, NO WRONG DOOR POLICY...

maksudnya dalam perkhidmatan awam, bila mana orang awam menelefon/hantar email untuk bertanya kita mesti "facilitate and not Frustrate"...

Lepas tu timbul lah frasa2 kerja 'all rounder'..do not working in the silo' lah...mcm mcm2...

Tapi biasalah kan, dalam sstu organisasi kita pun ada specific task yang kita diarahkan untuk buat. Sebab tu dalam Government biasalah tu ada main Kementerian ke Bahagian ke Seksyen ke Unit! Tapi sebab ada prinsip 'NO WRONG DOOR POLICY & FACILITATE NOT FRUSTRATE', jadi orang luar beranggapan semua kita wajib tahu. Bukan semestinya orang luar, kadang2 sesama penjawat awam pun beranggapan hal yang sama!

So macam sy, duduk dalam Seksyen Perkhidmatan, tapi saya Unit untuk lantikan kontrak/peminjaman/pertukaran sementara/BOT. So mostly kerja sy deal dengan pelbagai skim dan kebanyakkanya skim DS. My other partner dalam seksyen yang sama buat pelantikan/pengisian untuk Pegawai GUNASA…

LETIH

Masa tunjuk 440 pm, dan kalau ikut masa balik, sy patutnya sudah punch out sb saya ambil WP1.

Tapi apakan daya, masih ada kerja yang sebenarnya saya sendiri sudah LETIH untuk buat!

Tidak tahu bulan berapa lah yang boleh saya senang lenang..tiada isu urgent. Rasanya selagi saya duduk di Bahagian ini di tempat saya ini, saya akan selama-lamanya buat kerja yang tidak akan berkesudahan.

Even bos baru kami pun sudah mengeluh....katanya duduk PSM ni rupanya memang susah!

Our top management sering kali tukarkan orng2 penting di sektor pengurusan..katanya x perform lah kurang sesuailah..sekarang dia letak org yang penting..pun mengeluh sb yang sebenarnya bukan masalah orang2 PSM..tapi atmosfir dan cara kerja di Kementerian ini lah yang menyebabkan PSM selalu nampak macam x buat kerja lah..etc etc lambat lah... sometimes bila org duduk kutuk / perli PSM rasanya mau cakap ja di muka dia.. 'jangan cakap banyak lah, kalau mau ganti tempat sayalah!then only RASAKAN!'

kalau setakat cakap PS…

PRU13, what I feel about it!

welcome back to KL...

yes..yours truly have been going for a very short holiday last week...for the very first time..i flew to my hometown with free air tickets...thanks to sayang kinabalu...(regardless siapa saja yang jadi boss yg bagi free ticket, thanks anyway)...

and what matters most...i went back to fulfill my duty to vote for the GE13. :)

so how do i feel after voting?

hehehe

Biasa-biasa saja pun. Cumanya....sampai ke hari mengundi, saya masih ragu2 siapa harus saya pilih...hahaha...apapun undian telah dibuat dan undi saya adalah rahsia...

Itu cerita mengundi. Cerita keputusan pilihan raya....

Pada saya...walaupun secara pribadi memang inilah pilihan raya yang paling lambat keluar resultnya sebab saya berjaga sampai jam 2.30 am...chanel tv sekejap2 Astro Awani, sekejap2 TV1..tiadlah kalau TV3...sy pun heran sampai jam sedemikian pun masih belum dapat full result...maksud sy full result..kita bukan mau tahu siapa yang pegang pemerintahan di PUtrajaya saja, tapi DUN pun semua ora…

Things to ponder...

Ada beberapa hari lagi mengundi, dan hopefully tiada aral melintang sy dgn family akan balik esok ke KK. Hopefully.

Sementara melihat/membaca/mendengar melalui TV, Radio dan mostly internet...sy masih lagi belum tahu siapa sy mau undi. Bukan apa, kita semua suda educated...tidak semua berita yg kita terima kita boleh terima bulat2. Zaman skg, kadang2 fakta boleh dicipta dengan begitu baik. Apa lagi kalau kita ada kuasa untuk putarbelikan fakta.

Wlpn begitu, sy masih sedih dengar bila ada anak muda post d FB mereka...ada yg kata Rakyat malaysia ni x tahu bersyukur dengan Kerajaan yg sedia ada..sebab apa,,,mereka terima Brim..terima baucar pelajar etc etc...

Pada sy bukan soal. Bersyukur atau tidak tapi itu sememangnya tanggungjawab kerajaan...baik sesiapapun parti politik yg memegang tampuk pemerintahan...

Kenapa..sebab duit yg mereka guna tu bukan duit parti politik..banyak sangat ka duit parti ..sampai boleh berjuta2 ringgit bagi sama rakyat.??? I dun think so. Sbg penjawat awam..k…