Posts

Showing posts from February, 2010

Accept or not to accept?

Mari sy bawa kawan2 berbincang tentang 1 perkara yang sy lihat dibincangkan dalam Facebook 'sumuni rungus'.

Tajuk Perbincangan: Sumuni = Virginity . Nunu Pendapat Dikau? Ongo Tanakvagu, Kotorima Kou E ka Ong Amu Noh Sumuni It Anggai-Anggai Dikou?

maksudnya:

sumuni = anak dara/gadis (since guna sumuni it refers to gadis rungus)
virginity= kamuorg tau lah kan.

nunu pendapat dikau? = apa pendapat kamu?
ongo tanak vagu, kotorima kou e ka ong amu noh sumuni it anggai2 dikou? = wahai para teruna bolehkah kamu menerima seorang gadis yakni teman wanita kamu yang sudah bukan dara lagi?

So, agak menarik juga dia punya perbincangannya ini. Sy baca2 komen dari setiap pengunjung page 'sumuni rungus' ni, rata2 yg beri komentar adalah dari lelaki. Ya lah kan, soalan ditujukan kepada mereka. So sy buat sedikit klasifikasi daripada jawapan2 sang teruna itu:

Jenis Teruna 1:
'Mungkin agak sukar untuk menerima perempuan itu, sebab tidak adil bagi lelaki yang menjaga dirinya sebaik mungkin sepe…

Pasukannn????

Selepas sesi curhat sy semalam, sy banyak menerima kata2 dorongan dan inspirasi untuk terus bertahan....thanks friends...this is what a friend for rite? i'm blessed to have all of you in my life!

Anyway, cukuplah semalam dengan semalam, biarlah hari ini dengan hari ini...life must goes on kan?!!

So sekarang, kembali demam ESC di gereja kami. Sana sini motto ESC kedengaran...semalam meeting finale kami....berdebar juga tunggu ESC ni..tidak tahu apa mau expect kali ni...tim AJK kali ni ada sikit berubah dengan masuknya beberapa wajah-wajah baru..dan kali ni memang sy kena kasi 100% fokus kepada flow P&W...sebelum ni jadi PIC macam senang jak kasi delegate tugas dan arahkan...hihiihihi..ok juga rasanya bila lebih fokus dengan 1 perkara... :D

Speaking of ESC, sy teringat ESC 2009...ya my friend Paris sebagai trainer dia. Kali ni, my friend juga...Bro Raya...heran! Sebenarnya Paris lebih tua dari c Bro Raya..tapi sy tidak panggil paris bro pula..ahahahha...mungkin sebab di awalnya la…

Surat layang!

To ***,

Kalau memang sy salah, sy akui kesalahan sy. Tapi kalau kau buat salah, jangankan mengaku salah keluar dari mulut, minta maaf lah.... lagi kau mau cari kambing hitam untuk dipersalahkan...dan kau sebenarnya tahu kau salah, tapi kau tidak mau juga mengaku, ko paksa segala keadaan segala perkara supaya pada akhirnya kau 'nampak' tidak bersalah dan sy juga perlu tanggung segala sok sek sok sek kau.! Kau suka mengungkit semua perkara dari tahun pertama sampai kini, untuk just make me fikir memang semua salah sy dan sy ini tidak boleh buat kerja! Dan kau suka put all the blame to my face, dan kau lupa yang sy ni cuma 41 masih ada 48 lagi di atas sy! Kau suka 'directkan' semua ketidakpuashatian kau sama sy! Pada hal, di atas semua arahan yg sy lakukan, itu tanpa sy buat sendiri ... semuanya bertulis dan diminitkan. Tapi di mata kau kalau ada kesilapan itu saya! Dan kau lupa, kerja yang kau suruh itu melibatkan kos yang besar, ramai orang, melibatkan dasar negara, melibat…

1 day story...

Mazmur 119:71 ~ Bahwa aku tertindas itu baik bagiku, supaya aku belajar ketetapan-ketetapan-Mu.

Semalam sy dan bos saya outstation di Kota Bharu Kelantan. Sy tidak ingat bila kali terakhir saya outstation, tapi sy boleh anggarkan almost 1 year lah kot...kalau 2009 paling jauh pun hari HNPPK tu di Melaka dan melawat pejabat TEKUn sekitar Sepang. So, sudah lama lah sy duduk jak di office since sy pegang Agrobank,Tekun dan Mekanisasi Ladang. So di buatnya cerita, tahun ni kami sepakatlah dengan bos saya perlu buat pemantauan. Sekurang2nya kami tau cerita di sebalik cerita yang hanya selalu melalui telefon saja. (Not to mention, keengganan bos besar yang tidak suka kami dapat keluar out station).

So dengan 1 full day trip...flight ke KB jam 750am dan balik KL dengan flight delaynya sampai lah di rumah jam 11 malam. Meeting + lawatan projek semalam sangatlah berhasil dan sangat jelas penerangan kepada kami lah mengenai masalah2 di KADA sana khususnya jentera + pesawah2. Dan di tengah2 lawata…

Tuhan yang tidak masuk akal

untuk renungan bersama: Source:klik here!

Apakah Tuhan kita masuk akal? Pertanyaan seperti ini ngga pernah muncul waktu saya masih kecil dan rajin datang ke sekolah minggu. Tiap tahun saat natal anak anak sekolah minggu semuanya berlatih untuk drama natal yang menceritakan kelahiran Yesus. Seringnya saya menjadi gembala walaupun pernah juga sekali menjadi Yusuf, sepertinya itu peran tertinggi yang pernah saya capai dalam masa karir akting yang singkat di masa kanak kanak. Tapi selama saat itu saya tidak pernah berpikir kalau Tuhan iu tidak masuk akal, semuanya baik – baik aja. Ngga ada yang aneh dengan drama natal dan ngga ada yang aneh dengan cerita kelahiran Yesus.

Sesudah saya dewasa, saya mulai bertanya – tanya…”Apakah Tuhan kita masuk akal?”. Kenapa saya bertanya seperti itu? Karena paling sedikit ada 3 hal yang menurut saya tidak masuk akal dan sulit dipercaya.Apa saja? OK, kita akan teliti satu – satu untuk memastikan apakah otak saya yang salah atau Tuhan memang tidak masuk akal…

Every Move I Make - versi GolKids

Masi ingat entry sy yang terdahulu, yang sy sibuk mahu cari pattern tarian untuk gereja anak-anak?hehehe...perasmian Gereja Anak baru berlangsung pada 8 Februari yang lepas. Baru sekarng dapat upload video mereka. Ni pun tarian di verse yang terakhir dah terlampau kesyiokkan tengok mereka menari sampai lupa pula ambil video...Anyway, sy tidak menari bersama dengan mereka, sebab kami fikir lebih baik kami train mereka habis-habisan untuk mereka sendiri menari. And the result was wow!superb! They did it very well. :DLove u all GolKids...xoxo..

Sound of music

Saya minat sangat dengan musik. Sebab itu, kalau time sekolah rendah dulu subjek sekolah rendah selalunya yang maintain A 90++ biasanya musik. Dulu2 exam dia, menyanyi depan cikgu musik..dan dia buat penilaian sebijik macam American Idol (AI)...heheheh

Talking about AI, sy bukanlah peminat sangat tapi tahun ni entah macam mana sy jadi tersuka dengan AI season 9. Especially peserta yang namanya Andrew Gracia. Saya sangat suka dengan suaranya dan yang bestnya dia sangat pandai gitar. :D

So,just enjoy musik dari andrew gracia dan gingsnya...thanks to bien juga sebab bersusah payah cari ni di U-tube..hehehhe....sy sangat suka dia main gitar dan voicing mereka mantap! I LOIKE!



The day..

Image
sumber : christiancartoons.com
Cute kan?!
Have a blessed day and don't forget to share with your friends the true meaning of LOVE.
xoxo
GBU

Worship is more than a song

Saya menjumpai lagu ini dari blog seorang yang sy tidak kenal, tapi kakaknya saya kenal :D. Dan sy sangat suka kata-katanya (trutamanya verse 2)...really..cubalah dengar...'Clear the stage by Ross King'Clear the stage and set the sound and lights ablaze
If that's the measure that it takes to crush the idols.
Chuck the pews and all the decorations too
Until the congregations few then have revival.
Tell your friends that this is where the party ends
until you're broken for your sins you can't be social.
Then seek the Lord and wait for what he has in store
and know that great is your reward and just be hopeful

Cause you can sing all you want to.
Yes you can sing all you want to
you can sing all you want to
And don't get me wrong, worship is more than a song.

Take a break from all the plans that you made
And sit at home alone and wait for God to whisper.
Beg Him please to open up his mouth and speak
And pray for real upon your knees until they blister.
Shine the light on every cor…

what a day!

Baru habis part 1 punya RMK-10, tuk 3 agensi.

Semalam saya berdebar, macam akan ada sstu berlaku hari ini. And it happens to me this morning. Seawal jam 8.30 pagi, meeting macam2 rushing. Dan yang paling TIDAK BEST my S** memarahi saya di depan agensi-agensi berkenaan. Huhuuuhu.. tahan hati jak saya....

cuma;

memang sy akui ada kesilapan saya. Walaupun sy buat preparation tuk yang part II punya besok, tapi yang part 1 punya sy cuma prepare untuk 2 agensi. Yang 1 agensi lagi, bila sy tanya sama my ..... dia cakap dia ada sudah salinan tuk dia. So sy fikir, should be ok sudahlah. So sy lebih concentrate yang 2 agensi tu.

Apa terjadi, di hari kejadian (flow meeting sy tidak dapat imagine pada mulanya, just sedikit bayangan dari colleque sy yang sudah lepas RMk-10, tapi detail tiadalah sangat), my S** mulai bising2 sebab dia punya copy tiada, yang lebih tidak best copy untuk agensi yang the other 1 tu yg sy tidak buat summary. So my S**pun menegur lah saya di hadapan more than 10 orang. (just…

Renungan sejenak

Saya sedang menyemak projek-projek RMKe-10 tadi dan baru masuk projek ke-4, dan ada 9 lagi. Tapi waktu sy lagi sedang menyemak, dalam masa yang sama sy teringat pelayanan ahad ni, tim ibadah raya. Jadi sy ambil pause sekejap sms mereka (takut sy lupa dan menunda pula). Tiba2 sy diingatkan tentang perihal IMAN.
Sy diingatkan tentang certain group yang tidak percaya akan kewujudan Tuhan, tidak percaya manusia diciptakan oleh Tuhan, mereka lebih rela percaya manusia adalah evolusi daripada monyet....mereka perlukan bukti...dan mereka katakan sains lah yang mengatasi segala kebenaran yang tersembunyi...
Kenapa sy sharingkan ini, saya secara pribadi sering kali 'diserang' this kind of thinking. Pertanyaan2 seperti 'kau ni selalu cakap Tuhan menolong, Tuhan melindungi, Tuhan menyediakan, Tuhan itu dan ini... Betul kah?' Tell you the truth, bukan 1 dua kali saya diserang pemikiran ini, sometimes bila saya membaca bible, merenungkannya, adalah soalan2 timbul. Bahkan, kadang2 bi…

Family Link

Selama saya hidup sehinggalah ke hari ini, saya sangat bersyukur untuk banyak hal yang Tuhan telah lakukan dalam hidup saya secara pribadi. Dan yang paling indah, selama saya melalui kehidupan saya, ada orang-orang yang di kiri dan kanan saya yang menyokong saya dalam banyak segi. Sokongan doa, sokongan moral, nasihat, dan of course sokongan kewangan.
Saya bersyukur,pertama-tama saya mempunyai keluarga di mana saya menjadi diri sendiri tanpa perlu menjadi orang lain. Semalam, ketika saya sms semua ahli keluarga mengkabarkan berita di mana saya telah lulus PTK, semua mereka menjawab sms saya dengan kata-kata yang membuatkan saya sangat terharu. Apa lagi, bapa saya yang memang bukan seorang yang expressi, bukan seorang yang mudah berkata-kata manis, tapi sms bapa saya semalam buat saya sangat TERHARU. Perkara paling indah terjadi dalam family saya, apabila setiap kami ahli keluarga menyatakan pengharapan kami kepada Tuhan. Dan kasih di dalam Kristus lah yang menyatukan kami sekeluarga. …

All Praise only to GOD ALMIGHTY

Saya tidak ada kata-kata untuk digambarkan, tapi hanya ucapan syukur dan sy tahu ini semua hanya kerana kasih karunia Tuhan untuk saya. Thank you Jesus.

Teman2, terima kasih juga kerana menyokong sya dalam doa. Saya sangat bersyukur....

Pesan Khusus

Sorry ye kawan2....blog untuk beberapa hari yang lepas mengalami sedikit 'breakdown'. :D. Jadi, terpaksa ditutup sementara waktu untuk proses penyelenggaraan (ceh, macam best ja bunyi dia kan!)

Anyway, i am back. :)

Just to share, semalam sy dan beberapa orang pemimpin dari Serdang bergabung dengan gereja2 lain untuk acara kebaktian doa. Acara bermula sekitar jam 7.4opm dan berakhir jam 10 malam. Amazingly, sy dikuatkan secara roh dan iman saya diteguhkan thru the prayer session, thru the impartion from Pr. Losius and thru our fellowship.

Waktu kami berdoa khusus untuk kebangkitan anak-anak muda, Tuhan mengingatkan saya kisah Daniel. Bagaimana Daniel yang mempunyai disiplin yang tinggi dalam waktu doa. Tuhan bicara sama saya, 'anak muda kalau mau berhasil dalam hidupnya, jadilah seperti Daniel. Hidupnya didasari dengan doa yang konsisten.' Berkali-kali saya diingatkan tentang Daniel. Sy tidak tahu apakah ini pesan Tuhan untuk saya secara pribadi atau untuk semua orang (kh…

The Proposal

Image
upss...its not about the movie that sandra bullock acted... but its about the story on how guy propose in REAL LIFE....

lunch hour hari ini, sangatlah melucukan dan menyeronokkan. Hari ni sy keluar dengan kawan-kawan satu batch PTD dengan saya dan merupakan geng waktu kelas Moral DPA. Ya lah, masa kursus DPA dulu, yang muslim setiap malam kena p surau, so saya airin,wei, fairene antaranya lah yang selalu bersama-sama...so tadi setelah lama tidak berjumpa, akhirnya kami berempat dapat duduk makan bersama-sama...
so back to the main story, dapatlah tahu wei juga akan berkawin tahun depan. Sy terkejut sebab selama ni wei seorang yang selamba, memang tahu dia sudah ada boyfriend tapi tiadalah pula ura-ura mau kawin sudah, sekali baru naik kereta dia...terus macam riuh suasana sebab dia mau kawin. Tambah2 lagi si fairene pun mau kawin tengah tahun ni. Wow...terus suasana seperti 'girls day out'..hehehe. Best!Best!
So, sudah begitu masing2 pun cerita pengalaman di propose ni. Ok sebel…

(- -')

Image
What a 'heavy' day for me today! When i woke up this morning I really can't opened my eyes! Tired + lenguh badan' = exhausted. Seperti dalam gambar di bawah ini, KEPENATAN.

O God, pls make this day a very short one. I really need my fruitful sleep.
:(


Pertanian satu perniagaan...betul ni!

Image
Pertanian adalah Perniagaan!Kira2 kalau tengok gambar di atas, buah apakah itu?Ni dia buah Lemon varieti apa kurang pasti, tapi yang UNIK nya buah lemon ni, cuma ada di SABAH sahaja... o yeah! :D. Buah ni, mendapat permintaan pasaran dari Korea dan tauke dia sudah ada lah di KK. Tauke ni pengeluar benih untuk buah lemon special ni dan dia sedang mencari petani2 yang mau menanam buah ini. Sy difahamkan, saiz buah ini bergantung kepada jenis tanah dan cuaca. So, di Ranau saiz buah ni boleh mencecah sampai 1 kilo...(uuu untung org Ranau!)Sy mau rekomendlah sama bapa sy ni..tanam buah ni. Since pasaran sudah memang ada dan dijamin. :D (ada siapa mau?)Menarik kan? bah kawan2 khususnya di Sabah, kalau berminat pergilah Ministry of Agriculture Sabah. Kalau mau berhubung pegawai in charge di sana, hubungilah saya. Sy senang untuk menolong.^^.

lost in my memories

Image
(source:google image)


Pernah minum? :D


kalau sebut Ch-rys-san-the-mum tea mesti berbelit dulu lidah kan...biasanya mau senang panggil air bunga jak. Dan selalunya dikaitkan air bunga ni bagus utk buang panas. :)


Sy tidak ingat sejak bila sy menggemari air bunga ni. Mungkin sebab sy kurang minum air bergas kecuali bila di KFC/McDonald, biasanya baru sy minum pepsi macam tu. Tapi selalunya, sy mengelak minum air bergas.


Nah cerita di sebalik air ni sebenarnya, tidak ramai orang tahu (termasuk family dan kawan rapat sy)yg sy suka minum ni. Dulu2, zaman sekolah rendah dengan menengah, sy dengan kawan2 sy biasanya suka bertukar2 diari yang penuh dengan biodata masing2..ye lah in case suatu hari nanti berpisah, jadi tempat rujukan lah tu diari dan akan jadi arkib lah. So biasanya dalam biodata mesti ada tu terms 'minuman kegemaran'. ^^. Jadi biasanya, sy akan letak air bunga aka chrysanthemum tea. Tapi bila masuk U dan sekarang, tiadalah lagi main tulis biodata2 macam tu, apa lagi minu…

Tuesday Morning!

Back to work!Yeah!Today is the 2nd day of February and we just entering the 2nd month of the year 2010. Woaaa..time flies so fast, isn't it? :D. Yesterday, cuti hari wilayah..so it is a blessed day for the gov servants yang bekerja di WILAYAH sahaja..at least, ada cuti sehari...tanpa perlu minta CR. Semalam, keluar rumah dari 9 am dan hanya sampai di rumah 7.45pm. Settledkan old story punya business dan join my friend yg seangkatan cuti dengan sy p tengok wayang. Sampai rumah...lega sebab tetap 'home sweet home'. :DHari ni, kuatkan azam beri dan lakukan yang terbaik dalam pekerjaan saya seperti untuk Tuhan bukan untuk manusia. Thats why cuti rehat tu penting, kan!kan! siapa setuju dengan sy?heheehe. Ok friends...have a joyful working day...jangan stress stress, kalau stress pun usahakan senyum juga..sebab hati yang gembira adalah ubat...:DGod Bless,xoxo