Posts

Showing posts from April, 2010

Batam - The Food

Image
Ini adalah hutang janji saya yang baru hari ini terbayar..huhuhuhu.. i did promised to u all kan sy akan cerita pasal makanan di Batam..alalala sudah terlalu lama lah kan..takpalah sy cerita simple saja...

Ok hari pertama sampai, di batam dalam 1120 [waktu M'sia]. Terus dalam mau dekat 1230 macam tu ka James bawa kami [masa tu ada dari surabaya dengan saya] makan di satu kedai makan milik jemaat GPI IC. Actually, simple ja masakan mereka..macam cara masakan melayu juga..ya lah, ikan bakar, ikan masak asam pedas, telur dadar, sayur kangkung...biasa juga..tapi kelainannya ada pada rasa dia. SEDAP! Dan yang paling sy suka bila pelayan tu tanya sy mau minum apa. Sy tidak tahu mau cakap apa, yg terlintas di fikiran saya 'limau panas'. Sy kasitau tapi pelayan itu heran sekejap..terus ka James tolong saya, 'kasi dia limau jeruk'. Sekali yang datang hehehe, seperti yang di gambar tu. Lain kan limau panas dia, special betul rupanya. Macam Jus oren tapi rasa memang limau. Ish…

Hari ini

Akan ada banyak situasi yang akan saya tempuhi ...

Akan ada banyak emosi dan perasaan yang terjadi pada saya ...

Akan ada banyak perkara yang mungkin mendatang yang sy tidak tahu...

Akan ada banyak ketidakpastian-ketidakpastian yang mungkin berlaku...

Tetapi,

Semuanya bergantung kepada respon dan pilihan yang akan sy buat!

Oleh itu,

Sy memilih untuk tetap happy pagi ini walaupun akan ada banyak perkara perlu dihadapi... :D

Saya memilih untuk tetap memberikan respon yang benar sekalipun mungkin bukan salah saya...

Saya memilih untuk tetap berfikiran positif sekalipun sy tidak pasti apa yang berlaku...

Saya memilih untuk berusaha dan beri yang terbaik sekalipun sukar untuk dilakukan...

Saya memilih menghargai masa yang ada sebab sy tidak tahu bila waktu yang jahat....

And it's all about RESPONSE and CHOICE to be make...

Be Blessed everyone...Jesus just given us another day to cherish it with all our heart..

xoxo

Evenings talk!

Dulu rasa heran dan siap kasi ketawa lagi..sekarang...serangan itu sudah menular ke MOA...

ya..MAMPU memang betul mampu melumpuhkan...ahahahahha...

Sejak isnin..beberapa website sudah dibanned oleh Mampu...antara yang hotnya FACEBOOK.

Mmm...kadang2 bagus juga tapi ada juga tidak bagusnya. Since my little broadband sudah dipinjamkan, jadi tidak dapat lah online di rumah. Tapi apapun, biarkan MAMPU dengan fungsinya...mungkin ada bagusnya juga tidak dapat online selalu FB ni. {sebenarnya masih boleh buka, tapi setelah direfresh beberapa kali dan hanya dapat buka utk beberapa minit saja}. Setidak-tidaknya, ada orang terindu2 kan sy di FB...ahahahaha [ketawa perasan!]

Anyway, buat masa ni blog masih boleh dibuka, Youtube masih boleh dibuka and nasiblah Yahoo mail tidak diblock. Setidak-tidaknya masih ada ruang tuk berinternet. Dan yg bestnya youtube semakin laju! Senang sikit mau dengar lagu, terus jalan saja. {ni pun kena hati2 juga ni}

Tapi biarlah, ada FB tiada FB tetap Amen Haleluya!...dan …

Why you shouldn't quit

Semalam, sy post 1 sedutan klip dari Filem "Facing The giants'... and let me tell you i've watched it for many times just this clip and each time i watched it i cried!

Sy membayangkan lelaki yang disuruh merangkak itu adalah saya dan orang yg ada di atas badan lelaki itu adalah simbol kepada beban yang dipertanggungjawabkan kepada saya. Dan coach itu adalah seperti Tuhan Yesus.

Sering kali, kita seperti lelaki yang merangkak itu [namanya brock actually]. Kita sering membatasi apa yang Tuhan boleh lakukan dalam hidup kita. Dalam sedutan klip ini, Brock tanya kepada coachnya...

Brock: Berapa yang coach mau sy lakukan?...30yards?
Coach: sy mahu kamu lakukan 50 yards.
Brock: 50 yards?sy boleh lakukan itu tanpa ada orang di atas saya.
Coach: Kamu boleh lakukan itu. Tapi berjanji dulu dengan saya, kamu berikan yang terbaik dari kamu. Ok?
Brock: Ok.
Coach: Yang terbaik?
Brock: Ok, sy akan beri yang terbaik.
Coach: Baik. Tapi sy mahu kamu lakukan dengan mata yang tertutup. Sy tidak mahu ka…

Facing The Giants

I cried when i saw this....it's really inspires me. Sy tidak sabar mahu menontonnya...so teman2 nantikan penayangan "Facing the Giants' di Auditorium SIB Serdang pada 29 Mei 2010.Jangan Ketinggalan!

One moment with...

Image
Selamat Pagi....wah hari isnin kembali muncul selepas hujung minggu yang sangat padat....tapi syukurlah senantiasa ada kekuatan baru...[sekalipun sy tidak tahu apa yang akan terjadi hari ini..hihiiihi]
anyway, semalam adalah hari ahad dan merupakan hari yang sy kira agak mencabar saya... pertama, sebab sy melayani di GoLKids paginya dan petangnya di kelas SPK. Yang mencabarnya, utk persiapan GolKids...sy belum siap sampailah ahad pagi tu jam 8am sy bangun terus menghadap laptop dan persiapkan powerpoint pembelajaran hari tu. Syukurlah, sy sudah belajar serba sedikit pengajaran itu jadi tinggal buat powerpoint saja. Dengan keadaan tidur yang kurang dari 5 jam, sebab malam sebelum itu sy ke Doa Semalaman Suntuk dan balik rumah jam 3 pagi, so berperang antara mengantuk dan tanggungjawab! :D. Apapun, syukurlah siap lebih kurang jam 915am..terus mandi dan zassss ke church. Jujurnya, sy agak berdebar dengan pelayanan hari semalam. Baik di GolKids mahupun di SPK. Audiens yang berbeza [of cour…

A letter to miss going to be Mrs Bien

This entry sy tujukan khas tuk my dearest friend Bien...

'jika kita bertekun, kitapun akan ikut memerintah dengan Dia' 2 Tim 2:12

Bila sy renungkan FT ini ada beberapa perkara yang sy belajar;

1- Tekun itu membawa maksud rajin, ada usaha dari kita secara pribadi. BERTEKUN itu, boleh membawa maksud usaha yang berterusan dan tidak berhenti dan yang penting SABAR melaluinya.
2-Kita adalah anak-anak Tuhan, dan kita ketika kita menemukan domain kita, kita adalah RAJA. Dan Yesus adalah RAJA segala RAJA. Tapi untuk kita memerintah bersama-sama dengan YESUS, ada bahagian yang perlu kita lakukan iaitu BERTEKUN yakni satu usaha yang terus menerus dari kita tanpa menyerah kalah. Sebab itu, Tuhan memberi kata JIKA.
3-Tuhan sudah buka jalan, tapi kita perlu melakukan bahagian kita juga.

I know, I have very much little time to do my revision for my 1st PTK exam. Tho', i got very short notice from JPA, but then Roma 8:28 reminds me that, in all things God works for the good of those who love h…

Di balik cerita pelangi

Image
Pagi ini ketika sy drive ke office, sy melihat sesuatu yang indah! Ya, seperti yg kalian lihat di gambar yang sempat sy snap semasa driving... Pelangi yang sungguh indah!

Dulu2 sewaktu sy masih anak2, setiap kali melihat pelangi saya excited sangat! Sampai kalau boleh semua family sy tau sy nampak pelangi. Pada sy, pelangi adalah suatu ciptaan Tuhan yang sungguh indah.

Nah, bila dewasa ini sy jarang2 sudah melihat pelangi. Sampai sy lupa pasal kewujudan pelangi. Tadi pagi kan hujan, dan rasa seronok saja tidur. Dan memang sy tidak teringat pasal pelangi selalunya muncul selepas hujan.

Pelangi, mengikut Firman Tuhan...adalah janji Tuhan antara manusia [zaman nabi Nuh] bahawa Tuhan tidak akan menghancurkan dunia lagi dengan mendatangkan air bah. Tuhan janji dan DIA pegang janji itu. Ya, sekalipun ada tsunami tapi itu tidak menghancurkan seluruh dunia. Dan Tuhan menghadiahkan pelangi, supaya itu tanda perjanjian Tuhan dengan manusia.

Ketika sy ingat pasal kenapa ada pelangi, dan itu ada kait…

Flashback...10 years ago...

Image
Sudah hampir 10 tahun saya meninggalkan alam sekolah menengah sy di Kuantan. Ya, dulu sy sekolah sana...5 tahun merantau di negeri orang...5 tahun dengan hanya balik setahun sekali di sabah. Sekecil-kecil usia saya 12 tahun [belum cukup 13 tahun masa tu] sy sudah meninggalkan keluarga dan bersama ratusan pelajar dari sabah melanjutkan pelajaran di merata negeri di Semenanjung dan menjadi duta2 kecil Yayasan Sabah. Dalam tempoh 5 tahun hidup berdikari, sy bersyukur Tuhan kirimkan saya ramai sahabat2 dari Sabah dan Sarawak...lalu akhirnya berjumpa di Chapel, Kuantan. Masa itu gereja SIB Kuantan belum wujud, jadi kami namakan persekutuan Sabah Sarawak [SabSar] dan menumpang di gereja chapel sana. 5 tahun, dan sy berkenalan lah dengan ramai orang...yang sampai sekarang sy ingat..sis Gloria dan Sis senorita..mereka inilah yang bawa kami masuk dalam pelayanan menari rebana...ahahahha, sy pernah ooo! Kemudian, beberapa sis dan bro yang lain. Kami masa tu adalah yang termuda sebab umur baru s…

R.O.M

mesti ada yang faham, ada yang 'apa ka benda R.O.M tu'?

R.O.M tu registration of Marriage. Tiba2 sy cakap benda ni pula kan...sy sebenarnya tertarik dengan entry dengan sahabat saya yang bakal bergelar puan 2 bulan lagi...

Selama ini, sy tidak tahu pula kalau kita kawin dengan orang yang tidak sama negeri dengan kita, dia ada effect sama R.O.M kita pula... kenapa? kalau cerita c geng ni, bakal husband dia orang sarawak, jadi untuk pendaftaran kawin ada 2 option yang dia kena buat -

1-boleh kekalkan alamat di IC dia, tapi tuk R.O.M, dia terpaksa daftar di Sabah dan S'wak, dan dalam masa yg sama, saksi juga kena dibawa sekali! Wah, leceh kan! Mana mau angkat lagi saksi2 tu naik kapal terbang..tambah cost lagi..huhuhuu

2-either 1 antara suami isteri kena berkorban tukar alamat. Since c geng yg willing tu pindah kuching, maka dia lah yang berkorban.Huhuhuhu...

Ni pada saya ok lagi kan sebab sesama borneo..ada kawan sebatch PTD dengan saya yg juga akan kawin bulan Jun ni, future hus…

mix feelings

Good morning...

sejuk di pagi selasa ni, sebab hujan turun renyai2... :)...a very fine wheather to kick off the day.... :P

Anyway, masih ingat kan broadband sy yang selalu sy bilang bikin panas tu...hehehe..ya itulah tu! Walaupun kadang2 bikin panas, tapi broadband itulah yang menolong sy buat kerja dari rumah....sometimes tiba2 di pagi sabtu mau blogging...sometimes tiba2 mau cari teman tuk chatting waktu di rumah, broadband itulah yang memberikan servisnya kepada saya...

Tapi start 26hb ni sy 'terpaksa' berpisah sementara dengan broadband sy utk beri laluan kepada kawan sy menggunakannya sepanjang dia praktikal. Memandangkan sy boleh juga online during office hour, sy fikir lebih baik sy pinjamkan saja kepada dia. Lagipun di rumah c giu masih ada..boleh juga pinjam broadband dari dia in case sy perlu sangat.

Sebut pasal berpisah sementara ini, dalam 2 bulan akan datang sy juga terpaksa berpisah sementara dengan adik2 rohani saya yang akan posting. Sejak beberapa waktu ini, sy ja…

My Favourites

Image
Lunch tadi, sy tidak turun makan. Mungkin sebab masih kenyang dengan breakfast yg sy ambil. So mau dekat jam2 kepulangan ini, tiba2 terlintas dalam fikiran mau makan makanan korea.

Huhuhuu, sedap tu, teringat masakannya yang pedas..pedas...kimchi...walaooo....

Sy pertama kali makan makanan korea ni dengan my dear airin...sy tidak ingat di mana..tapi sedap babe! Airin, bila nak bawa sy ke sana lagi...

Lepas tu, dalam tahun ni, ubong [jiran sy juga church member] dia hantar makanan korea sama kami...since komsel mereka ada yg dari Korea kan..jadi ada extra makanan dia kasi sama kami..ahahah...kesian deh loh!

Tapi memang sedap ei! Tiba2 rasa mau sangat makan ini...


Pic above: Tengok tu yang warna coklat tu..itu ikan bilis dia..sy pernah makan...dan SEDAP!
Pic Above: SEDAP kan!


Pic Above: How I wish, suatu hari sy makan meja makan penuh makanan..seperti ini..hehehe Meriah!
NB: yang sebenarnya sy mau makan yg pedas-pedas sekarang!

Hari yang baru

Image
Selamat Pagi....ogenki des ka? :D

Puji Tuhan, setelah full swing (I guess) melayani 2 hari 1 malam, akhirnya Champion Gathering SPK Angkatan 6 berakhir dengan wajah2 yang penuh sukacita...

Sy jarang mengambil gambar sendiri bila CG atau ESC...tapi kali ini sy 'teringin' bergambar. Lepas sesi bergambar 1 angkatan, sy dan Rachel pergi tolong Yus kemaskan barang2 di bawah sambil2 itu ambil foto.

Wajah saya yang keletihan..serius saya sangat letih! Tapi sy enjoy!
Ini CG yang ketujuh buat sy pribadi. Maka sempurnalah! hehehe, selalu orang bilang 7 itu mengambarkan kesempurnaan. I dunno! Tapi jauh di sudut hati saya...apakah ini yg terakhir di Serdang....

CG di angkatan ini, sy tidak terlibat secara pribadi mendoakan orang. Fokus saya lebih kepada P&W. Cuma di sesi yang ke4 saja yg melayani dalam mendoakan orang. Tapi luar biasa! Semua tim Pembina sekarang sudah mulai berfungsi dan berani mendoakan anak2 bina mereka. Puji Tuhan. Mereka tidak lagi mengharapkan supervisor atau tim adm…

Yesaya 40:31

Image
'Yesaya 40:31' ~ tetapi orang-orang yang menanti-nantikan Tuhan mendapat kekuatan baru; mereka seumpama rajawali yang naik terbang dengan kekuatan sayapnya;mereka berlari dan tidak menjadi lesu, mereka berjalan dan tidak menjadi lelah.

Pagi hari ini, ketika saya merenungkan firman Tuhan ini, ada beberapa perkara yang menjadi terang baru yang saya dapatkan.

Pertama saudara, mari kita perhatikan perkataan menanti-nantikan. Sy bezakan dengan menunggu. Kalau dilihat menanti dan menunggu dalam konteks maksud tiada beza kan. Sama saja. Tapi Tuhan tidak letak 'tetapi orang-orang yang menunggu-nunggu Tuhan'...tidak kan. Di situ sy belajar sesuatu. Menunggu ini adalah sesuatu yang belum tentu ada. Seringkali, kalau sy sehari-hari dalam pergaulan saya kalau sy cakap tunggu dan lihat..itu ya belum pasti. Kadang-kadang ada, kadang-kadang tidak ada. Syukurlah kalau teringat, kalau tidak memang akhirnya berlalu begitu saja. Tapi kalau menanti..itu beza saudara! Saya ingat waktu saya m…

zzzz

Image
finally..it's friday!

This week have been so tiring for me...4 days in the row, i slept at 1am.
Last monday ~ meeting MG finished at 1230 am, and I can only sleep at 2am.
Tuesday - Thursday ~ Training Kingdom lifestyle selalu habis selepas 12 tengah malam dan hanya akan dapat tidur dekat jam 1 pagi.
Secara fizikal, sy memang letih..tapi sy banyak belajar dalam minggu ini. Terutamanya soal berdoa...
Besok sehingga ahad, sy akan ke Seremban...pelayanan Champion Gathering. How I wish, someone will drive the car for me....huhuhuuuu...walaupun perjalanan ke seremban cuma 1 jam, tapi alangkah baiknya kalau sy cuma duduk bersantai di kerusi penumpang dan tidur...*sigh*

Malam ini, kena rest secukupnya! ~wajahku adalah seperti datuk ini...kesian..mengantuk...~

Sy puas hati!

pagi ni mencatat sejarah 3 minit dihabiskan terus start jam 8.30 am sampai 11.30am...huhuuuu

sebenarnya 3-3 mesyuarat jauh2 juga tarikhnya, satu bulan lepas, satu sehari sebelum sy ke batam, satu lagi meeting kemarin! ahahahha. Nah ada explaination disebalik semua tu. Yang bulan lepas, sudah siap cuma kembali semula ke saya hari isnin yg lepas tuk pindaan...

sejak jumaat lepas, sy agak weng! sikit..tidak berapa ada daya motivasi kerja...sentiasa mau siapkan kerja tapi kalau time buat minit mesti berhenti lama...sebab sy adalah orang yg paling sukar membuat penulisan dalam bahasa malaysia yang teratur dan formal, tho sudah kerja di kerajaan selama 4 tahun...sentiasa saja ada masalah bahasa! Menulis di blog sangat berbeza dengan menulis di atas kertas putih yang formal!Sini, sy tulis apa saja keluar di minda tapi kalau urusan rasmi disitulah sy terduduk lama memikirkan bahasa2 yang sesuai dan difahami dan tidak berbunga2. Sy selalu ditegur bahasa sy yg berbunga2 itulah.

Tapi sejak semalam …

dari saya..

sebenarnya ada entry lain sy mau buat tapi selepas baca entry miss princess adonai sy terpanggil untuk menulis sesuatu mengenai pengampunan on my experienced!

sy pun manusia biasa, pernah mau rasa quit dan pernah mau menyerah! Dan pernah banyak kali gagal dalam 'test' yang Tuhan kasi sama saya...kalau sy mau terbuka my past rasanya, pasti kamuorang akan fikir, wah sampai begitu sekali kau renny! Tapi, biarlah dulu segala past sy itu,dibukakan bukan di page ini.

Tapi intinya, setiap kali sy mau quit mau give up, pasti sebelum sy rasa mau menyerah saya akan curhat sama Bapa rohani, teman2 dekat saya dan family. Dan lepas sy curhat sama mereka, pasti ada kata2 motivasi dan kalau itu disertai Firman Tuhan, wow sy akan berfikir balik mau quit atau tidak! Sebab tu, jangan pernah menyerah! Amsal 24:10 katakan 'Jika engkau tawar hati pada masa kesesakan, kecillah kekuatan mu. Dalam terjemahan New Living Translation dia kata begini 'If you fail under pressure, your strength is to…

2 situasi

Hari ini, miss joanne call saya...wah rindu sy sama dia...tapi sorrylah joanne sy tidak sms2 kau kan..last2 kau yg call sy..huhuhuuhu...anyway thanks for calling me....

so bercerita2 dengan joanne, bunyi suaranya sangatlah cheerful dan enjoy jak dia...dan ikut cerita dia memang dia happy di sana. Lagi2 dia cakap, suasana kerja di sana memang totally different! Apa lagi bekerja di negeri sendiri. Woooa bestnya kau..kau semakin membuat sy berfikir tuk teruskan saja permohonan pindah tanpa tunggu pekeliling flexi 41/44 itu..huuuhuu

Dan hari ini juga, sy chat sama cousin sy Jac yang keja di JPJ KK. [upss jangan salah sangka ya, sy kerja tetap jalan..hehehhe walaupun chatting]

Nah, compare to Joanne, c jac ada masalah sikit dengan ofis dia...biasalah kerja dengan penguatkuasa ni macam2 kan...tapi memang bah, skim mana yang tidak pernah tidak suka dengan Skim PTD yg sering kali dikatakan 'cream of the cream'...mana ada skim di kerajaan yg suka PTD kan kan....pada durang PTD ni bikin pa…

5.44

Pagi ini, sy terjaga seawal jam demikian. Pada mulanya, rasa mengantuk dan mau sambung tidur sangat kuat, tapi sy paksakan diri saya untuk bangun dan berdoa...sy berdoa berdoa berbahasa roh, menyembah Tuhan untuk menguatkan diri sy berdoa. Sy kemudiaannya menyembah Tuhan dengan menyanyi lagu ini;
Dengan darah Mu Kau tebus dosaku Dengan nyawaMu Kau tukar hidupku Kini aku sepenuhnya milik Mu Akulah anak Mu
Yesus Yesus Yesus Ku berseru Yesus Yesus Ku panggil nama Mu Pengabdian ku hanya lah pada Mu Yesus Yesus Engkaulah Bapaku
Setiap bait lirik lagu ini sangat menyentuh hati saya...dan sy mulai berdoa berdoa... kali ini sy mau berdiam di hadirat Tuhan menantikan Tuhan berbicara...sambil menanti sy berbahasa roh..entah macam mana, perasaan mengantuk sy kembali...tiba2 fikiran sy lari entah ke mana-mana..macam sy tertidur sekejap...terus tiba2 sy spt mendengar suara Yesus kepada murid2Nya sewaktu disuruh berdoa sebab sedikit waktu lagi Yesus akan disalibkan...'tidak dapat kah kamu berjaga bersama a…

Sy bingung dan takut!

Ya itulah yg sy rasakan...

semalam selesai meeting, sy dipanggil oleh Pr.L... dan selesai perbincangan dengan Pr.L... hati saya tidak tenang dan sy jadi takut...

takut bukan seperti baru tengok hantu [macam sy pernah tengok hantu kan!],
bukan juga takut sebab tidak cukup makan atau duit atau yang sewaktu dengannya [bukan itu ye],
bukan takut sebab diugut orang [a big NO-NO]...

tapi takut....

dan bingung juga saya...

dan tergantung!

Ya sy tau mesti kamuorang nda faham apa yg sedang sy hadapi ni kan..tapi biarlah rahsia buat masa ini...till sy sendiri mendapat jawapannya dari BAPA di Surga.

Till then,

God Bless.

Let the Word Be your Standard

The scripture says in Psalm chapter one, "Blessed is the man, or woman, who does not walk in the counsel of the ungodly or stand in the way of sinners or sit in the seat of mockers, but his delight is in the law of the Lord."

God wants you and me to live blessed lives, and in this verse, He is saying that it's important who we hang around. It's important who we allow to speak into our lives. It's important who influences the decisions we make. God is saying, "Make My Word the standard in your life for everything because you are blessed if you don't take the counsel of the ungodly."

Now, you might be thinking, "I have decent friends. I don't take ungodly counsel." But let me ask you this, what are you watching on TV and listening to on the radio? What are you reading in the tabloids? You may not think you'll ever act like those people, but what you take into your heart through your eyes and ears affects you. It desensitizes you. It ca…

1st tagging of the year!

Image
Sy di tag oleh kiera...since lama tidak melayan tagging ni..so sy pun mau buat lah...

1] Adakah anda merasakan anda hot?
kadang-kadang[ayat perasan gila!]
2] Upload wallpaper pc/laptop anda gunakan sekarang?
3] Cerita pasal gambar ini?Gambar ni, c bien yang ambilkan waktu kali pertama sy ke Pavilion mau p tengok wayang Alice In the Wonderland 3D. Masa ini, sy tinggal 3 hari lagi sebelum usia sy menginjak ke 27 tahun. Sy suka gambar ini, sebab 1st, sy tidak melihat kamera so alah2 candid kan macam tu dan keduanya, sy nampak matang dalam gambar ni..ahahahhaha [another ayat perasaan gila!]4] Kali terakhir makan pizza Dominos.Terakhir adalah sewaktu sy berkeras mau tengok kucing2 c kiera iaitu sehari sebelum gambar di atas di ambil. Jadi sy berpeluang tengok anak kucing c kiera yang minta ampun, tersangatlah comel! Malas mau fikir apa2, just order pizza ini. 5] Lagu terakhir aku dengar?Defying Gravity by Glee. 6] Apa anda buat sambil menyelesaikan tag ni?sambil sedang berfikir buat ayat tuk m…

Pandu cermat???

Sila baca ini artikel ini khususnya anda yang memandu ---> klik ini!

Penguatkuasaan AES...????

Kuatkuasa bulan mei...pilot projek di Perak dan Selangor.

Larangan: Memandu melebihi had laju & Melanggar isyarat Lampu Merah.

mmm...statistik kemalangan di M'sia ini cukup mengerikan! Jalan raya yang semakin canggih semakin menambahkan bilangan kepada kemalangan sehari-hari.. jalan raya yang seluas2 alam pun, heran ada juga kemalangan... menakutkan! Even di kawasan perumahan pun kalau tidak berhati-hati, boleh juga melanggar...kalau bukan pagar rumah, pokok, bontot kereta jiran sebelah...ahahahahha...macam tau saja!

Anyway...ni lah yang sedang dilakukan oleh pihak Kerajaan M'sia untuk membendung statistik yang semakin meningkat!..Kalau di sekitar Putarajaya, had laju yang dibenarkan 80km/j...walaupun jalan raya yg luas dan selesa tapi tetap itu saja had laju yang dibenarkan...apa boleh buat lah....

Blessed Weekend

hola...an yaeong hae sae yo?...wah lama sudah sy tidak cakap korea oo [macam pandai sangat kan.:p]...anyway, wish all of you a very good morning and blessed monday!

Pagi ni bangun ada semangat baru...tiada monday blues yang dirasakan pagi ni...so drive dengan tenang dan penuh slow and steady..hehehehe :D

jumaat lepas, sy pergi tengok wayang dengan ging keras saya. Kami p tengok tu cerita Date Night di Balakong. Ceritanya melucukan dan tetap ada moral value dalamnya. Kisah sepasang suami isteri yang cuba menghidupkan kembali cinta antara mereka dengan keluar dating 1malam. Apa terjadi, malam yang dianggap istimewa menjadi huru hara buat mereka berdua. Apa tidaknya terpaksa berlari-lari, harung tasik, angkat perahu, dikejar orang....malam yang menjadi panjang buat sepasang suami isteri ini. Moral value dia, khususnya yang suami isteri lah, jangan tunggu sampai keadaan yang huru hara baru timbul ketidakpuashatian2 yang terpendam...pernikahan itu komitmen...hidup bersama sampai maut memisah…

Ladies ~ Things to ponder

Waktu ibadah COD..Community Owning Destiny.. di Batam hari tu...kutbah k'nathan adalah bagaimana keberhasilan kita bergantung dengan siapa yang kita membangun hubungan. Dalam bahasa mudahnya, pergaulan kita sehari-hari akan menentukan kesukssessan kita.

Dalam Mazmur 1 mengatakan 'berbahagialah orang yang tidak berjalan menurut nasihat orang fasik, yang tidak berdiri di jalan orang berdosa, dan yang tidak duduk dalam kumpulan pencemooh, tetapi yang kesukaannya ialah Taurat Tuhan, dan yang merenungkan Taurat Tuhan itu siang dan malam'....'apa saja diperbuatnya akan berhasil'.

Untuk kita boleh berhasil dalam apa saja perkara, kita harus perhatikan hubungan yang kita ada sehari-hari..penting sekali hubungan yang dibangun mempunyai nilai-nilai yang benar. Kalau kita bergaul terus menerus dengan orang malas, maka kita juga akan mudah terheret dalam kemalasan, kalau kita bergaul dengan kumpulan pencemooh maka kita juga akan terheret dalam hal yang sama. Maka firman Tuhan in…

Batam - The People

Image
Orait..sambung balik cerita kita...hehehe..sori lah teman2 yang setia mengikuti perkembangan blog ini [ayat perasan gila!].. baru dapat sambung balik cerita since gambar2 pun baru diupload. Tapi mungkin sy cerita secara ringkas lah kali...niat pada awalnya mau cerita panjang tapi lepas semua gambar diupload di FB, mood bercerita sudah hilang..hehehe. But don't wori, sy akan bercerita mana2 part yang sy rasa perlu dikongsi bersama dengan teman2...waduh waduh..ayat ku ini...ahahahhaha

i tell u something... I LOVE EVERYTHING ABOUT BATAM!... I love the people, i love the food and i love batam for its simplicity... though there is not so many place to be visited..but then Batam still a very nice place to stay!

Pertama kali sy keluar dari negara Malaysia untuk melihat dunia luar, itu benar2 berbaloi! Memang batam dari segi infrastruktur memang tidak setanding dengan apa yang ada di KL [perhatikan KL ah, bukan seluruh M'sia], ya lah jalan raya sana..minta ampun....lepas tu etika di ja…

Batam - The arrival

Hai hello...

baru mau cerita2 ni alkisah percutian sy di Batam baru-baru ini. Baru semalam juga sy sampai di Subang. So di mana sy mau mula...jap sebelum sy mula, tuk 1st entry ni tiada gambar dulu..maybe the next entry baru ada...sabar ya!

Ok, here we go...sy tiba di Batam sekitar 11.20 am (waktu M'sia) jam 10.20 Waktu Indonesia Barat (WIB). So fahamlah kan, di Indo, jam mereka 1 jam lambat dari M'sia. Sy tidak tau kalau di negara lain [sebab ni 1st time sy keluar negara], tapi bila sy mau keluar sudah pintu ada itu pak Polisi menanti mau check barang2 setiap penumpang international..aduhai dibelek2nya semua isi2 dalam luggage...kenampakanlah...tapi yang lucunya...masa tu sy bawa T-shirt Polis NYPD...terus polis itu berhenti menyelongkar beg sy dan dia tengok sy dan tanya 'kerja dengan police department ya'... sy pun kaget [aise ayat indo ni] sekejap...sy bingung sekali baru sy ingat sy ada bawa tshirt tu pula..ahahaha...so pendek cerita tidak lama sy dicheck terus lepa…

mmm..testing...testing

holaaaaaaaaaaa....

i'm back to my home sweet home.... :D

Banyak cerita saya ni...haruslah kan, namanya percutian 6 hari mestilah banyak pengalaman yang ditimba [aise ayat!].

Tapi buat masa ini, ada kerja..memandangkan 4 hari tidak masuk office, adalah beberapa perkara perlu disettlekan dulu....

Nanti saja sy story-mory ya....

till then,

Be Blessed...

Dari Ku Untuk Mu - DKUM

Image
To all my friends especially, bien, Jac, Joanne.... happy good friday and blessed easter to all of you...





Be Blessed...
xoxo