Posts

Showing posts from March, 2013

Gloomy Wednesday

Hati saya terluka...
Bukan sebab saya tidak mahu mengampuni
Saya boleh saja mengampuni 
Bahkan sudah pun mengampuni
Tapi seperti mana kaca..
Pa bila di hempas,
ianya akan berkecai
kalau pun dipulihkan...kesan gamnya masih kelihatan...
demikian juga hati saya...
Perkara lain boleh saya terima
Tapi bila libatkan soal keluarga...
itu mengguris hati saya...
Sebab
kerana ibu bapa sayalah
saya ada di bumi ini..
kerana ada kakak, abang dan adik
saya tahu bergaul dan berkomunikasi
kerana ada saudara mara..
saya tau apa itu maksud saling tolong menolong,
jadi apabila melibatkan hal keluarga...
Saya pasti tidak berdiam diri
Sebab saya tau
pada akhirnya
keluarga lah yang ada dan tinggal buat saya...

Keutamaan (Priority) vs Keperluan (Needs/Dreams)

Hai semua..sahabat-shabat di dunia maya ini...

Saya hari ini terpanggil untuk sharing something yang sejak akhir2 ini menjadi satu 'pergumulan' (bahasa mudahnya: dilema) dalam hati dan minda saya.

Ceritanya bermula bila saya menjadi seorang isteri dan ibu kepada satu orang anak.

Untuk makluman (i hate using this words tapi sb bahasa ni sudah menjadi spt darah dan daging dalam penulisan saya sehari-hari di office), saya bangga dan gembira menjadi seorang ibu kepada anak kebangaan kami iaitu Joshua Raphael. Tiada yang menjadi lebih bermakna selain dapat bersama dengan anak saya dan melihat perkembangan dia sehari-hari.

Tapi dilemanya bermula apabila:-

(i) Saya kena hadiri kursus

Bila sebut kursus, ada dua (2) perkara saya perlu lihat dan menjadi keutamaan saya..

(a) Tempat
(b) Tempoh Kursus
(c) Objektif kursus (hahaha,,,this one...hanya kritikal apabila kedua-dua pilihan di atas dipenuhi)

Kenapa saya jadi dilema,

(i) Anak saya tiada penjaga khusus...during kerja, saya hantar ana…

Making A Difference

"This day, we must turn again to God’s Word and draw inspiration and strength for the direction of our nation. When the walls of Jerusalem were in ruins, God’s people rose to rebuild it (Neh 2-3). People laughed. And that’s why we must rebuild! When we have a task so impossibly big then only God can do it! What drives us? God’s glory over our land. What powers us? Faith. What fires us? A concerted prayer strategy for our land. Fervent prayer. Prevailing prayer. Continuous prayer. Warfare prayer. But above all, the united corporate prayer of faith that decrees God’s will over Malaysia. GE-13 is nigh. The stakes are high, the outcome uncertain. Every man to his station! The station of prayer - on our knees! " - Quoted, Pr. Dr. Philip Lyn (SIB Skyline)Intro G D/F# Em Em/D C G/B Am D Verse (C/D) G D/F# Em Em/D Won’t You Lord take a look at our hands C G/B Am D Ev’rything we have use it fo…

The day when i am officially 30th years old...

Image
Upsss..it is not today...it was on the 9th march...4 days ago....

You know this is the most simpler birthday i ever have....for once in my lifetime, saya tidak mengharap extravaganza for my birthday... Maksud sy itu, saya tidak ambil hati kalau my close friends forget to wish me... My siblings lupa nak wish...apa lagi mengharap celebration or hadiah mewah dr suami sy....

The point is that, sy cuma mahu brsyukur dgn penuh kerendahan hati bahwa sy cukup umur 30 tahun..officially bye2 to 20an.... Sy fikir menjangkau umur 30 thn suda cukup kuat utk menyatakan yg i am adult. Hehehe

Since my husband was out of the town that day..ada church camp from friday till sunday...so sy hanya dgn joshua.... Pun begitu, i still reward myself with very delicious cake homemade by chef suhana azlin.

Saya penggemar cheese..so memang saya suka Red velvet cake yg dibuatnya. Wah..next time sy order lagi ya lin..tapi kali ni sy makan terus tak mao simpan dlm fridge dulu..hihihi...

So here i am....i thanked Go…

Lady Boss

Semua orang tahu, bekerja di bawah majikan perempuan ni memang ada pro n consnya...

apa lagi zaman sekarang wanita semakin ramai di bumi ini...

Saya pun wanita juga...sy pun bos di kalangan staff saya juga...tapi tetap sy tidak faham kenapa my LADY BOSS yang ini sangat membuatkan saya tidak menyenangi dia...

Buat kerja HR patutnya tiadalah tahap peruntukan berjuta2 ringgit...tiadalah ada 10 projek mahu dipantau...

Buat HR..duduk ofis..tekan keyboard...jak....sampai masa kena pergi kursus...looks easy and peasy kan???

Tapi realitinya TIDAK ooo...

Saya buat HR di sini...Tuhan saja tau isi hati sy bila ur KEESSSU bagi amaran mahu kenakan tatatertib..atas kesalahan apa...she is the bos, she can create many kesalahan and put the blame to her staff (dia peduli apa kan)...she can kicked everyone she want...because she is the boss...

Latest, she just kicked my superior boss...though the boss, memang for me adalah juga sikit masalah dengan kami, tapi to kick her like that very not professional…

It"s our 2nd anniversary

Image
12032013...

Sedar tidak sedar sudah dua tahun kami melayari perjalanan sebagai suami isteri. Saya suka sebut perjalanan sebab...sewaktu kami ikut kelas/seminar keluarga bahagia, kami diingatkan bahawa kehidupan suami isteri adalah seperti sebuah perjalanan. Di mana, suami/ isteri itu lah teman sepanjang perjalanan kita.

Bila bercakap pasal perjalanan of course, ada simpang likunya...ada jalan lurus ada jalan licin. Ada masa jalan gravel. Ada masa banyak lubang. Baru jalan tar tetiba jalan balik gravel. Macam2 lah ada kan....so did our marriage...

Pagi tadi, bangun sy sengih2 dengan husband sy...sampai dia tanya...kenapa tu tersengih2, then saya cakap hari ini our anniversary lah. Terus dia dengan slamber dia, o orang lain aniversary 30 tahun pun biasa jak...kita baru 2 tahun...see my husband mmg x romantic punya orang...but then sy reply husband saya..' Ya betul...and that exactly im going to do to u..for the next 30 years..sy akan tersengih2 juga sama ko'.

Hari ni both of us…

From my point of view...

Apa yang berlaku baru2 ini sememangnya amat menyedihkan hati....ramai yang bersimpati...which is- thank you for the concern....

Hakikatnya....perkara yang berlaku di sabah adalah berakar umbi dari kesilapan dr kepimpinan zaman dulu.... Ramai yg x percaya projek ic yang dibangkitkan oleh orang sabah...suda ada pendapat d FB contohnya minta gov kawal kemasukan pendatang tanpa izin khususnya di sabah...dan amatlah menyedihkan tribunal RCI hanya wujud pada tahun 2012. Dan lagi menyedihkan apabila ada menteri mengatakan pendatang berkenaan TIDAK mengancam keselamatan Sabah....

Bagi yg duduk di semenanjung, mungkin masalah yg kami hadapi tidak dilihat begitu serius...sb di sini pendatangnya mmg pendatang dan x diberi ic...yg dtg dtg utk bekerja...bukan utk menjadi warganegara..tp sabah...dr setiap sudut ada saja bangsa lain....

Sy secara pribadi x kata salah bagi ic sekiranya ikut prosedur yg betul...kan malaysia ada perlembagaan ada undang2.... Tapi kerana pemimpin mempunyai sikap mementin…

Tuesday bla bla bla

Image
Zaman sy masih single....sy pandai hujung minggu jak merantau pg rumah vien di Putrajaya di Presint 11 masa tu. Biasalah masa single ni..rajin lah mau kasi kurus2 badan....rajinlah untuk kesihatan....jadi rajin juga bangun pagi just mau jogging... (sekarang bangun pagi sebab ada tanggungjawab..hehehe)



Gambar saya di atas tu di ambil masa tahun 2010.
So bila suda kawin ni...betul2 saya rasa masa yang ada kalau boleh mahu tidur..kalau boleh...mau baca buku...but mostly saya just mau rest...tapi most of the time, kalau anak sy tidur...biasanya...masa tu lah saya berkemas...itu ini..siapkan itu ini....sb bila anak bangun...mau kena perhatikan dia ....teman dia main...
So bila ada masa church buat sukan main badminton mcm tu...happy lah sebab boleh kasi regang2 badan...tapi masalah juga kadang2 sebab husband pun main, sy pun mau main...tiada orang mau jaga anak..so we have to take turn....kadang2 sy cuma dapat main 1 round saja game..but it is fine to me as long as ada juga lah pergerakan.…